Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 320 total)
 • Author
  Posts
 • emira-tekija
  Participant
   Post count: 327

   :) :) :) emire sretan ti rodzendan i da ih jos toliko u zdravlju i veselju proslavis zeli ti emira od srca:) :) :)

   emira-tekija
   Participant
    Post count: 327

    :) :) :) emire sretan ti rodzendan i da ih jos toliko u zdravlju i veselju proslavis zeli ti emira od srca:) :) :)

    emira-tekija
    Participant
     Post count: 327

     ovom priliko zelim da cestitam mojoj kcerki emri na zarukama sa njenim izabranikom jasminom i da im pozelim mnogo srece i ljubavi u zajednickom zivotu u slijedecu subotu je serijatsko vjencanje zakazano sretno mladenci

     emira-tekija
     Participant
      Post count: 327

      ovom priliko zelim da cestitam mojoj kcerki emri na zarukama sa njenim izabranikom jasminom i da im pozelim mnogo srece i ljubavi u zajednickom zivotu u slijedecu subotu je serijatsko vjencanje zakazano sretno mladenci

      emira-tekija
      Participant
       Post count: 327

       Jedan dan života u Islamu

       Ovaj tekst Vam toplo, toplo preporučujemo, jer je prepun korisnih savjeta i dovi za razne prilike.

       Jutarnje obaveze i adabi

       Čim se izjutra probudiš, radosna srca sjeti se Allaha, dž.š., uzmi abdest i klanjaj na vrijeme sabah-namaz. Nauči i redovno uči dovu kod ustajanja, kojom činimo zahvalu Allahu na daru još jednog dana u ovozemnom životu. Dova glasi: El-hamdu-lillahi-llezi ahjana be’ade ma ematena ve ilejhin-nušur (Hvala Allahu koji nas oživljava, nakon što nas (snom) umrtvi. Njemu se konačno sve vraća). Učenjem dova i zikrova, koji će biti spomenuti, mi se Gospodara svoga sjećamo, Njega spominjemo i veličamo i samo Njemu zahvaljujemo. To od nas i traži naš Stvoritelj: «O vjernici često Allaha spominjite, i ujutro i naveče Ga veličajte.» (El-Ahzab, 41-42).

       Ujedno, tim učenjima postižemo zaštitu i čuvanje od šejtanskih uznemiravanja, nevolja i raznih neugodnosti. Prouči dovu i kada oblačiš odjeću: Elhamdu lillahillezi kesani haza ve rezekanihi min gajri havlin minni va la kuvvetin. (Hvala Allahu koji me je odjenuo (obukao) i opskrbio bez moje pomoći i moći.)

       Muhammed, a.s, preporučuje nam učenje još nekih dova tokom jutra. Kada pođeš u nužnik prouči: Allahumme inni e’uzu bike minel-hubsi vel-habaisi. (Bože, tražim zaštitu kod Tebe od džina, muških i ženskih i svega štetnog i lošeg), a kada izađeš iz nužnika kaži: Gufraneke. (Za oprost Te molim!.)

       Prije uzimanja abdesta reći: Bismillahi. (U ime Allaha). Iza abdesta prouči kelimei šehadet: Ešhedu en la ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu ve ešhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu. (Ko prouči ovo biće mu otvoreno svih osam džennetskih kapija i biće rečeno: ulazi na koju hoćeš).

       Poslije namaza i zikra iza namaza prouči nešto iz Kur’ana i pročitaj prijevod značenja tih ajeta. Kako je lijepo početi svaki novi dan sa učenjem Kur’ana. Obično se ujutro uče zadnji ajeti sure El-Hašr.

       Muhammed, a.s, kaže: «Prouči suru Ihlas, Felek i Nas po tri puta kada osvaneš i kada omrkneš, biće ti dosta od svega.» «Ko god prouči svako jutro i svako veče tri puta: Bismillahillezi la jedurru me’asmihi šej’un fil-erdi va la fissema’ ve huvessemiul alim, neće mu ništa nauditi.» (Počinjem s imenom Allaha uz cije ime ne može nauditi ništa na zemlji, ni na nebu, a On sve čuje i sve zna.)

       Nađi vremena da klanjaš barem dva rekata jutarnjeg duha namaza. Muhammed, a.s, je rekao: «Svako jutro na svaki vaš zglob daje se sadaka; svaki tesbih (subhanallah) je sadaka, svako (izgovoreno) el-hamdu lillah je sadaka, svako la ilahe illellah je sadaka, svaki tekbir je sadaka, naređivanje dobra je sadaka, odvraćanje od zla je sadaka, a zamjena za sve to je klanjanje dva rekata duha-namaza.»

       Pokušaj se odvići spavanja iza sabah-namaza, jer je u jutru bereket, to je najljepši dio dana u kojem smo najsposobniji za svakodnevne obaveze. Kada izlaziš iz kuće prouči: Bismillahi tevekkeltu alellahi ve la havle ve la kuvvete illa billah, jer onome ko ovo prouči kaže se: Upućen si, zaštićen si, sačuvan si, i od njega šejtan pobjegne.

       Obaveze i adabi tokom dana

       Pazi na čistoću i urednost. Na posao odlazi na vrijeme. Nikada ne kasni i ne izostaj sa radnih obaveza, jer je to emanet tebi povjeren. Radi marljivo, savjesno i odgovorno. Obavljaj namaze na vrijeme i u džematu. Ako ne stigneš u džamiju, formiraj džemat i kad si kod kuće, i na poslu, i na putu, jer i dvojica čine džemat. Budi pod abdestom ako ti to zdravlje omogućava. često se sjećaj i spominji Allaha dž.š. učenjem dova i zikra.

       Zahvaljuj Allahu na blagodatima riječima: “El hamdu lillah”, jer je to garancija trajnosti tih blagodati. Kada nešto planiraš kaži: “Inša-Allah” (ako Allah da) (Kehf, 23-24); kada se necemu diviš reci: “Maša-Allah, la kuvvete illa billah” (Maša-Allah! – moc je samo u Allaha!) (Kehf, 39); kada se čudiš ili nečem obraduješ, reci: “Subhanellah! Allahu ekber!” ; kod iznenadne nevolje ili elementarne nepogode izgovori: La ilahe illellah!

       Ko stigne, pored svakodnevnih obaveza neka tokom dana prouči 100 puta Subhenellahi ve bi hamdihi, jer su to Allahu najdraže riječi , i sa njima se postiže oprost grijeha. Iz Kur’ana neka uči: suru El-Vakia (koja otklanja siromaštvo), suru Jasin (za otklanjanje brojnih životnih teškoća) te suru Mulk za koju Muhammed, a.s, kaže: «U Kur’anu ima jedna sura od 30 ajeta koja će se zauzimati (činiti šefa’at) za onoga ko je uči, dok mu ne bude oprošteno, ta sura je Tebarekellezi bi jedihil-mulku…»

       Izvršavanjem svih ibadeta i propisanih obaveza i spomenutim učenjima jačamo iman, izgrađujemo ahlak – svoje ponašanje i odnos prema drugima, što je najvažnije za muslimansku zajednicu. Odnose i ophođenja sa familijom, komšijama, radnim kolegama, prijateljima i drugima treba da krasi plemenitost, susretljivost, poštenje i ljubaznost. Sljedeći ajet i hadis trebalo bi da nas vode i usmjeravaju u tim nastojanjima.

       Allah, dž.š, kaže: «Ti sa svakim lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!» (El-E’araf, 199), a Muhammed, a.s, je rekao: «Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani.» Upitajmo se, da li su, uistinu, od našeg govora i naših postupaka mirna i zaštićena naša braća. Dakle, od nas se traži ljubaznost i dobrota prema drugima, počev od svojih najbližih.

       I lijepa riječ je sadaka, selam i osmijeh upućen bratu dobro su djelo. Ne budi mrzovoljan i neraspoložen u ophođenju sa drugima. Druži se sa učenim, dobrim i čestitim muslimanima. Kloni se društva neznalica, smutljivaca i grješnika. Budi darežljiv i nastoj pomoći drugima. Racionalno i svrsihodno koristi vrijeme i ne budi besposlen. Uči, čitaj, obrazuj se i odgoji sebe i porodicu u vjeri.

       Prije jela operi ruke, prouči “Bismillahi”, jedi desnom rukom i jedi umjereno, poslije jela operi ruke i usta i učini zahvalu Allahu dovom: “El-hamdu lillahillezi at’amena ve sekana ve dže’alena minel-muslimin.” (Hvala Allahu koji nas je nahranio, napojio i ucinio muslimanima.) Budi skroman i zadovoljan onim što imaš. Moli Allaha dovom za uputu, spas i dobro svoje familije, bliže i dalje rodbine i druge braće u vjeri. Čuvaj i njeguj rodbinske i komšijske odnose, poštuj učene i starije i budi milostiv prema mladima.

       Adabi i učenja prije spavanja

       Kada ulaziš u kuću prouči dovu: Bismillahi veledžna ve bismillahi haredžna ve ala rabbina tevekkelna. (U ime Allaha ulazimo, u ime Allaha izlazimo, na našeg Gospodara se oslanjamo, potom se nazove selam ukućanima.)

       Analiziraj kako si proveo protekli dan, šta si dobro uradio i jesi li izvršio sve obaveze. Prouči zikr pred spavanje, a to je već spomenuti zikr koji se uči i ujutro. Prouči još iz Kur’ana “Amene-rresulu i Ajetul-kursijju, jer Muhammed, a.s, kaže: «Ko prouči naveče zadnja dva ajeta sure El-Bekare (Amene-rresulu…), dovoljno mu je.»

       «Kad legneš u svoju postelju prouči Ajetul-kursijju tada će nad tobom biti jedan cuvar s Allahove strane, i šejtan ti se neće približiti sve dok ne svane.» Dova pred samo spavanje je: Bismikellahumme emutu ve ahja.” (Allahu, s Tvojim imenom umirem i živim.) Nemoj predugo spavati. Po mogućnosti klanjaj kijamu-llejl (noćni namaz), dok drugi spavaju.

       Možda će se nekome učiniti da ovih obaveza i učenja ima previše u jednom danu. Međutim, koliko neki provode vremena u igri i zabavi, dangubi, beskorisnim razgovorima, gledanju televizije i slično, za spomenute zikrove, učenja i druge hairli poslove zasigurno treba manje vremena.

       I, na kraju, evo još dvije poznate dove: kur’anska dova koju je Muhammed, a.s, najcešće ucđčio: “Rabbena atina fid-dun’ja haseneten ve fil-ahireti haseneten vekina azaben-nar.” (Gospodaru naš, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na budućem svijetu-ahiretu, i sačuvaj nas kazne Džehennema) i dova kojoj Muhammed, a.s, podučava jednog ashaba, rekavši mu: «Ona ti sadrži cijeli tvoj dun’ja i ahiret”.»: “Allahummagfirli, verhamni, vehdini, ve afini, verzukni.” (Allahu, oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, sačuvaj me, opskrbi me.)

       emira-tekija
       Participant
        Post count: 327
        in reply to: Slike nasih mladih #16498

        masalah sto mi je neko sladak nek su ti zivi i zdravi i zelim vam svu srecu u zivotu hamide

        emira-tekija
        Participant
         Post count: 327
         in reply to: Poezija #16259

         Emina

         Sinoc, kad se vratih iz topla hamama,
         Prodjoh pokraj bašte staroga imama;
         Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina,
         S’ ibrikom u ruci stajaše Emina.

         Ja kakva je, pusta! Tako mi imana,
         Stid je ne bi bilo da je kod sultana!
         Pa još kada šece i plecima krece…
         – Ni hodžin mi zapis više pomoc nece!

         Ja joj nazvah selam. al’ moga mi dina
         Ne šce ni da cuje lijepa Emina,
         No u srebren ibrik zahitila vode
         Pa po bašti džule zalivati ode;

         S grana vjetar duhnu pa niz pleci puste
         Rasplete joj one pletenice guste,
         Zamirisa kosa ko zumbuli plavi,
         A meni se krenu bururet u glavi!

         Malo ne posrnuh, mojega mi dina,
         No meni ne dodje lijepa Emina.
         Samo me je jednom pogledala mrko,
         Niti haje, alcak, što za njom crko

         emira-tekija
         Participant
          Post count: 327
          in reply to: Poezija #16258

          Vincenzo Cardarelli – Okrutni oproštaj

          Upoznao sam te okrutnu na rastanku.
          Videh te kako odlaziš
          Kao vojnik koji u smrt ide
          Bez milosti za onog ko ostaje.

          U tom času nisam imao snage da te pogledam.
          Od tebe, zatim, ni glasa više, samo tvoja slika,
          Neumorni drug, i tvoja šutnja
          Zastrašujuća kao bunar bez dna.

          Zanosim se da bi me ponovo
          Mogla zavoleti
          I trazim te i čekam da se vratiš,
          Da bih te video izmenjenu
          I ljutit ćeš se na me
          Što sam se usudio da ti prkosim
          U ljubavi i sasvim nepotrebno.

          emira-tekija
          Participant
           Post count: 327

           25 GODINA U KABURU

           Piše: Harmin Suljić
           Mejit u kaburu prođe kroz nekoliko faza u vremenu od 25 godina. U prvoj noći tijelo počne da truhne oko trbuha i spolnog organa. Subhanallah, stomak i spolni organ su nešto najbitnije čovjeku u njegovom životu, i veoma mnogo se trudi se da zadovolji potrebe i jednog i drugog, a, kojeg li apsurda, ovo dvoje će mu uništiti život i na ovom i onom svijetu, udaljit će ga od Allaha, a prvi će se raspasti. Nakon toga tijelo poprima zelenu boju. I to nakon što se uljepšavalo, koristeći različita kozmetička sredstva, ovaj put će se zadovoljiti samo sa jednom bojom po cijelom tijelu. Drugi dan počinju se raspadati ostali unutrašnji organi: jetra, pluća, crijeva…
           Treći dan, iz tijela se počne osjećati neugodan vonj.
           Nakon prve hefte, tijelo se počinje nadimati, što je posebno izraženo na licu, očima, jeziku i obrazima.
           Nakon deset dana, nadimaju se stomak, želudac i crijeva.
           Nakon dvije hefte, počne opadati kosa. Nakon petnaestog dana zelena muha osjeti vonj mejita na udaljenosti od 5 km, a ubrzo nakon toga crvi prekriju cijelo tijelo mejita.
           Nakon šest mjeseci, od tijela ne ostane ništa osim skeleta.
           Nakon dvadeset i pet godina, ovaj skelet se pretvori u prah osim jednog malog dijela kosti koja se nalazi na kraju kičme (repnjača).
           To je, braćo, tijelo kojem poklanjate toliko pažnje, ali će se ono ipak na kraju raspasti, osim tijela šehida. Zato nemojte dozvoliti da vam život prođe u naslađivanju i zadovoljavanju tjelesnih požuda. Neka vam posjeta kaburima bude navika. Allahov Poslanik, s.a.v.s., posjećivao je mezarje Bekiju svake hefte. Također se prenosi da je naređivao posjećivanje kabura: ”Bio sam vam zabranio posjećivanje kabura, ali sada vam dozvoljavam; posjećujte ih jer će vas to podsjetiti na smrt.” ”I tako mi vremena, čovjek je doista na gubitku, osim onih koji vjeruju i dobra djela čine, onih koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljivost.” (El-Asr)

           emira-tekija
           Participant
            Post count: 327

            Ukrasi koje ce Džibril sa zemlje podici

            U smrtnoj bolesti, dolazi melek Džibril a.s., melek koji je bio zadužen za dostavljanje objave Poslaniku s.a.v.s., pa Muhammed, s.a.v.s., ga pita: “O, Džibrilu, hoceš li silaziti na Zemlju poslije moje smrti?”
            Znaci, Muhammed, s.a.v.s., pita meleka koji je zadužen za dostavljanje objave, da li se njegova misija na Zemlji završava završetkom objave, odnosno smrcu Poslanika, s.a.v.s. “Da”, odgovori Džibril. “Sici cu na Zemlju deset puta kako bi sa Zemlje podigao deset ukrasa.” “Šta ceš podići, Džibrilu!”
            – “Prvo: Što cu podici sa Zemlje je ljubav iz ljudskih srca”
            – “Drugo: Podici cu bereket sa Zemlje”
            – “Trece: Podici cu samilost od rodbine”
            – “Cetvrto: “Podici cu stid od žena”
            – “Peto: Podici cu darežljivost od bogataša”
            – “Šesto: Podici cu strpljivost od fukare, strpljivost od siromaha”
            – “Sedmo: Podici cu pravednost od vladara”
            – “Osmo: Podici cu skrušenost i pobožnost od uleme”
            – “Deveto: Podici cu Kur’an iz Mushafa ”
            – “…i deseto: Podici cu iman iz ljudskih srca “

            emira-tekija
            Participant
             Post count: 327

             rimjer inteligencije Ebu Hanife

             Imam Ebu Hanife je svojom oštroumnošću, izuzetnom inteligencijom i vanrednom snalažljivošću rješavao akutne probleme tadašnjeg islamskog svijeta, i, bez sumnje, bio najveći autoritet tog vremena. On nije rješavao samo šerijatsko pravna i druga pitanja veoma važna za razvoj islamske misli uopće, već je svojom otvorenošću, prisnošću i stalnim komuniciranjem sa običnim ljudima rješavao i njihove, naoko, najobičnije probleme, ali za njih, u tom momentu, nerješive enigme. Njegova rješenja su se razlikovala od drugih: bila su jasna, jednostavna, prirodna! Upravo zbog tih karakteristika njegova rješenja su bila nenadmašna i sva druga su padala u sjenu!

             Ebu Hanife i nevjernik

             Nije bio rijedak slučaj, u prvim stoljećima islama, da dođe do naučnih rasprava između islamskih i neislamskih intelektualaca. Takvu raspravu inicirao je jednom prilikom i vizantijski vladar, upravo u vremenu imama Ebu Hanife, poslavši svog najvećeg intelektualca sa tri pitanja u Kufu.
             Tadašnji halifa ponudio je islamskim znamenitim učenjacima da se upuste u raspravu s vizantijskim izaslanikomm, ali su se oni ustručavali da se odvaže na taj korak. Jedini koji se na to odvažio bio je Ebu Hanife.
             Inače, rasprave su bile javne i njima su prisustvovali brojni znatiželjnici. Kada je imam Ebu Hanife ušao u salu predviđenu za dijalog, vidio je da vizantijski učenjak sjedi na jednoj vrsti minbera, predviđenog samo za velikane.

             Ebu Hanife mu se približio i upitao ga:
             – Jeste li Vi došli pitati?

             On je odgovorio:
             – Da!

             Tada mu je Ebu Hanife rekao da siđe sa tog mjesta, jer je to mjesto predviđeno za one od kojih se traži rješenje i odgovor, a ne za one koji pitaju! Vizanijac, bez komentara, prihvati taj prigovor i kada imam Ebu Hanife sjede na to mjesto, pozove ga da počne sa prvim pitanjem.

             – Šta je postojalo prije Boga?! – glasilo je pitanje vizantijskog učenjaka.

             Ebu Hanife ga, umjesto odgovora, upita:
             – Da li se Vi razumijete imalo u matematiku?!

             On odgovori u čudu:
             – Svakako da se razumijem!

             Ebu Hanife ga ponovo upita:
             – Ima li ijedan broj prije broja jedan?

             Vizantijac odgovori:
             – Ne. On je prvi i prije njega nema ništa.

             Tek tada mu Ebu Hanife odgovori:
             – Kada prije broja jedan nema ništa, pa kako da bude nešto prije Jednog, Jedinog Allaha!

             Tada on uputi drugo pitanje:
             – Gdje se nalazi Bog, na kojem mjestu i na kojoj strani?

             Ebu Hanife ga ponovo upita:
             – Recite mi, kada upalite svijeću, ma koju stranu ona baca svjetlost?

             Vizantijac odgovori:
             – Na sve strane podjednako!

             Ebu Hanife mu, tada, odgovori:
             – Kada u slučaju svijeće, koju je napravio neznatan rob Allahov, ne možete opredijeliti stranu na koju baca svjetlost, kako, onda, to možete učiniti sa Gospodarom neba, Zemlje i svega što je stvorio?!

             Nakon toga, vizantijski predstavnik pređe i na treće pitanje, koje je glasilo:
             – Šta sada radi Bog?

             Ebu Hanife mu mirno odgovara:
             – Skida sa minbera i ponižava nevjernike kao što ste Vi, a podiže ugled vjernicima, kao što sam ja.

             Nakon toga vizantijski učenjak pokupi svoje stvari i poražen se vrati u svoju domovinu.
             Značajno je napomenuti, kako navodi El-Hatib el-Havarizmi, da je tada Ebu Hanife bio mladić i da ni blizu nije bio dostigao zrelost i znanje koje će tek kasnije dostići!
             NAPOMENA: Iz knjige «Ebu Hanife i namaz u hanefijskom mezhebu, dr. Šefik Kurdić, Zenica, 2001»

             emira-tekija
             Participant
              Post count: 327

              Čovjek se vratio s posla kasno, umoran i nervozan i nađe svog 5-godišnjeg sina kako ga čeka na vratima.

              SIN: ‘Tata, smijem li te nešto pitati?’

              OTAC ‘Da, naravno, reci, što je?

              SIN: ‘Tata, koliko zarađuješ na sat?’

              OTAC: ‘To se tebe ne tiče. Zašto me to pitaš?’ kaže gnjevno

              SIN: ‘Samo sam želio znati. Molim te, reci mi, koliko zarađuješ na sat?’

              OTAC: ‘Ako već moraš znati, zarađujem 50 dolara na sat.’

              SIN: ‘Oh,’ dječak odgovori, spuštene glave.

              SIN: ‘Tata, molim te, možeš li mi posuditi 25 dolara?’
              Otac je bio bijesan ‘Ako je jedini razlog što me pitaš da ti posudim 25 dolara taj da možeš kupiti nekakvu igračku ili sličnu besmislicu, tada se okreni i odi ravno u sobu i razmisli zašto si tako sebičan. Ja ne radim svaki dan za takve dječje idiotarije!’
              Dječak je tiho otišao u sobu i zatvorio vrata.
              Čovjek je sjeo i postao još ljući zbog dječakovog pitanja…kako se usuđuje pitati takva pitanja samo da bi dobio novac?’
              Nakon nekih sat vremena, malo se smirio pa razmislio:

              Možda mu je nešto stvarno trebalo za tih 25 dolara…stvarno ne pita često novac….
              Čovjek je otišao u njegovu sobu i otvorio vrata.
              ‘Jesi zaspao, sine?’, upitao je.

              ‘Ne, tata, budan sam” odgovori dječak.

              ‘Razmišljao sam…možda sam bio prestrog prema tebi maloprije. Imao sam težak dan i iskalio sam se na tebi. Evo ti 25 dolara koje si tražio.’
              Dječak se uspravio, smiješeći se. ‘Oh, hvala ti, tata!’, poviknuo je. Tada, posegnuvši ispod jastuka, izvukao je snop zgužvanih novčanica.
              Kad je vidio da dječak već ima novac, opet se počeo ljutiti.

              Dječak je polako izbrojao svoj novac i pogledao oca.
              ‘Zašto si tražio još novca, ako ga već imaš?’, planu otac

              ‘Zato što nisam imao dovoljno, a sada imam.’, odgovori dječak.

              ‘Tata, sada imam 50 dolara. Mogu li kupiti sat tvoga vremena? Molim te, dođi sutra doma ranije. Želim večerati s tobom.”

              Otac je bio slomljen. Zagrlio je sina i molio ga za oprost.

              Ovo je samo kratki podsjetnik za sve vas koji naporno radite. Ne smijemo dozvoliti da vrijeme prolazi mimo nas bez da provedemo neko vrijeme s ljudima koji nam puno znače, koji su bliski našem srcu. Sjeti se podijeliti tih 50 dolara s nekime koga voliš.

              Da umremo sutra, kompanije za koje radimo će nas lako zamijeniti. Ali obitelji i prijateljima koji ostanu za nama nedostajat ćemo do kraja života.

              Objavio/la faris1412 u 00:03, 0 komentar(a), print, #
              13.06.2009.
              Gledanje u svog Gospodara s.w.t.

              Prenosi se od Džerira b. Abdullaha da je rekao: «Bili smo kod Vjerovjesnika, s.a.v.s, pa je pogledao jedne noći u mjesec i rekao: «Vi ćete vidjeti svoga Gospdoara kao što vidite ovaj mjesec, a u to viđenje nećete nimalo posumnjati. Pa ako možete izdržati da ne budete savladani (snom) da bi obavili namaz prije izlaska sunca i prije njegovog zalaska, učinite to!» Zatim je proučio: «I veličaj Gospodara svoga i zahvaljuj Mu prije sunčeva izlaska i prije zalaska.»(Buhari) Muslim je dodao;: «tj. sabah i ikindija.»

              emira-tekija
              Participant
               Post count: 327
               in reply to: zbirka dova #16243

               Upucuj dove Allahu i znaj da ce ti ih on uslisati

               Stalno upucuj Allahu dove! Nemoj posustajati u tome. Sto vise budes dove upucivao, Allah ce ih sve vise i vise uslisavati. Uzviseni voli da Mu se stalno obracas dovom. Dova je Bogu ugodno djelo, srz ibadeta. Allah voli da cuje Svoje ime na tvojim usnama, voli Allah cuti kako Ga slavis, hvalis, velicas i od Njega trazis. Zato vjernice, cini ono sto Allah voli, upucuj dove Allahu, pa ce On tako i tebe zavoljeti. Sam znas da Allahu nisu potrebne tvoje dove, nego tebi! Da se onda zakljuciti, da Uzviseni Allah voli da cinis ono sto ce opet samo tebi koristiti, jer je Uzviseni Allah milostiviji prema tebi vise i od tvoje rodjene majke…

               Jedna od najljepsih stvari kojoj Islam uci jeste to da izmedju covjeka i njegovog Gospodara nema apsolutno nikakvog posrednika. Dovoljno je samo da se covjek iskreno obrati svome Gospodaru i zamoli Ga i Gospodar njegov ce mu se odazvati. Kaze Plemeniti Allah: “Gospodar vaš je rekao: “Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!” (El-Mu’min, 60) Uzviseni Allah, toliko je milostiv prema svojim robovima, da ce se odazvati cak kada Ga i kafir (nevjernik) bude molio.

               Pod uslovom da taj kafir moli samo i direktno Njega Jedinog. Poznat nam je slucaj kada se Dzibril alejhi selam bojao da ce Uzviseni Allah uslisiti dovu nasilniku faraonu kada je isti bio u smrtnim mukama. Bojao se Dzibril alejhi selam da ce Ga faraon dozivati da ga spasi a u tom slucaju bi mu se Allah odazvao. Zato je Dzibril alehji selam uzimao pjeska sa dna mora pa to trpao u usta faraona kako nebi mogao moliti Allaha da ga spasi.

               Zatim, govoreci o nevjernicima Uzviseni Allah nas obavjestava, da kada su nevjernici na moru pa ih strasna oluja snadje, i oni budu u zivotnoj opasnost, treba da se potope, tada se oni iskreno Allahu mole da ih spasi, medjutim kada ih On – Uzviseni spasi, oni kasnije zaborave na Allaha i vrate se u sirk. To znaci da im je Allah uslisio dovu iako su bili nevjernici a to je sve zbog toga sto su oni tada bili iskreno Allaha Jedinog molili.

               Zato ne pocjenjuj nikada sebe u pogledu dova kada znamo da je uzviseni Allah cak i Iblisu lanetullahi alejhi uslisio dovu. “Gospodaru moj,” – reče on – “daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!” “Daje ti se rok” – reče On – “do Dana već određenog.” (Hidjr, 36-38) Medjutim, ponekad se desi, da Uzviseni Allah iz svoje mudrosti, odgodi uslisenje nekih tvojih dova. Allah time zapravo zeli, da Ga jos vise molis i da Mu se obracas – a ne obratno. Dakle, Uzviseni Allah, voli da mu dove upucujes, pa Ga zato stalno moli, a On ce ti ih uslisavati, ali ako se desi da osjetis da ti dove nisu uslisane, onda povecaj svoje dove i ubjedjenje da te u tome opet ceka veliki hajr.

               O cemu se zapravo radi? Mi imamo garanciju da ce nam Uzviseni Allah dove uslisavati i u rijecima Allahovog miljenika Muhammeda sallallahu alejhi we sellem, kada je rekao: “Allah ce vam primati dove, sve dok ne budete pozurivali i govorili: ´´Molio sam Gospodara, pa mi dovu nije primio!´´ (Buharija) Zato nikad ne pomisli da te je Allah zaboravio. U jednom drugom hadisu se spominje da Uzviseni Allah ponekad namjerno poveca iskusenja svome robu, kako bi ga ovaj vise dozivao i dove Mu upucivao.

               Stalno upucivanje dova Uzvisenom ce te pribliziti Njemu i povacati tvoj stepen u Dzennetu. Kada je dova u pitanju ona ce vjerniku insa Allah biti primljena na jedan od ova tri nacina:

               – ili ce mu biti odmah uslisana,
               – ili ce biti uslisana nakon nekog vremena,
               – ili ce biti odgodjena za Sudnji dan kada mu najvise bude trebala.

               Nerjetko se desi, da neki ljudi pomisle, da ih je Uzviseni zaboravio, zato sto im dove nisu (odma) uslisane. To je potpuno pogresno, jer Allahova mudrost je veca nego sto mi mozemo zamisliti. Ponekad se desi da mislimo da je nesto dobro za nas, a ono bude zlo po nas i obratno, jer Uzviseni Allah o tome govori: “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – A Allah zna, a vi ne znate.” (El-Bekare, 216)

               Ako Allah zna da je nesto lose po nas, onda nam to ne uslisava a nagradu za nase dove nam ostavlja za onaj svijet, kad nam to bude najpotrebnije. Zato ne tuguj zbog (na prvi pogled) ne-uslisanih dova, i uzdaj se u Allaha koji dobro zna sta je dobro za tebe a sta nije i uvijek ocekuj najljepse od Allaha!

               Ramazan je prilika, zato iskoristi ovu posebnu priliku i upucuj cesto Allahu dove. Moli Ga za ono sto ti treba. O ti koji imas problema, o ti koji imas neku potrebu a nebi zelio da ljudi za to znaju, o ti koji zelis da ti grijesi budu oprosteni, podigni ruke i zamoli za to Onoga Koji je stalno prisutan, Koji nikad nije odsutan. Moli Ga da te ocisti od grijeha i budi ustrajan. Nemoj niposto doviti ovako: “Boze, oprosti mi ako hoces, ili Boze, smiluj mi se ako hoces”, nego odlucno Allaha moli, budi iskren u onome za sto Allaha molis i budi siguran u njeno ispunjenje. Rekao je Allahov poslanik sallallahu alejhi we sellem: “Kada Allaha molite budite sigurni da ce vam se odazvati i znajte da Allah ne prima dovu iz nemarna srca!” (Tirmizi)

               Moli Allaha Uzvisenog da ti pomogne da se rjesis losih osobina koje imas kod sebe. Budi uporan u tome i nemoj da te rastuzi ako ti dova odmah nije uslisana. Znaj da ce ti biti uslisana kad tad, ako ne na ovom svijetu onda ce ti biti dato na ahiretu, kada nasjvise za spas budes molio. Tada ces pozeljeti da ti nijedna dova nije uslisana na dunjaluku, vec da su ti sve odgodjene za taj tegobni dan, kada ce se racun i za malo i za veliko polagati.

               Moli Allaha takodjer, da ti pomogne da steknes dobrih osobina, kojima je On zadovoljan, i zbog kojih ces biti blizak Allahu. Nemoj zaboraviti, da si pored dove, duzan i nastojati po svojim mogucnostima da sam steknes ono sto trazis. Ako molis Allaha da budes od onih koji su iskreni, onda moras i sam nastojati da budes iskren, tako sto ces se preispitivati kod svakog djela koje uradis, sta si time zelio, dal Allahovo zadovoljstvo ili nesto drugo. Tako isto postupi i sa losim osobinama. Nije dovoljno samo kazati: “Gospodaru, otklini od mene lijenost”, vec moras nastojati da ne budes lijen, tako sto ces gledati da budes aktivan na svakom polju hajra.

               Moli Allaha takodjer, da ti pomogne da popravis svoj ahlak prema drugim ljudima a zatim trudi se da budes boljeg ahlaka. Moli Ga da ti pomogne da budes bolji prema svojim roditeljima, prema svojoj zeni (zena prema muzu), djeci, braci i sestrama, komsijama, prijateljima kao i prema svakom drugom Allahovom stvorenju. Za lijep ahlak slijedi posebna pocast a lijep ahlak je i razlog zbog kojeg ce ljudi najvise ulaziti u Dzennetske vrtove. Nije sala da ce kucu u najboljem djelu Dzenneta dobiti onaj ko popravi svoj ahlak prema drugim ljudima. Pa, eto ti prilike. Trudi se a Allah ce tvoj trud vidjeti.

               Ima jos mnogo stvari za koje bi trebao moliti Allaha dz.s., a svako zna svoje potrebe, drugim rijecima, sta god ti treba, pohvalno je da molis Allaha za to. Casni pretci su Allaha molili cak i kada bi im trebalo soli za hrane. Treba molit Allaha za sretan zavrsetak s obzirom da niko od nas nije siguran od toga da ce pred kraj zivota uciniti djelo koje vodi u vatru i zbog toga biti stanovnik Dzehennema. Treba molit Allaha da nas sacuva od rija’a (pretvaranja) koji je skriveniji od crnog mrava, na crnom kamenu u sred mrkle noci.

               Treba molit Allaha da nam podari lahku i lijepu smrt na kojoj cemo lahko moci izgovoriti rijeci sehadeta. Treba molit Allaha da nas ucvrsti u kaburu kada nas meleki budu ispitivali. Treba moliti Allaha da nas sacuva teskog polaganja racuna na Sudnjem danu, da nam podari sigurno mjesto u hladu Allahovog arsa a treba svakako nastojati sakupiti one osobine zbog kojih Uzviseni daje takve privilegije kao sto je hlad na Sudnjem danu.

               Ukratko, treba Allaha uvijek moliti za dobro ovog i onog svijeta kao sto se prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi we sellem, najcesce ucio dovu: “Gospodaru moj, podari nam dobro na ovom i buducem svijetu, i sacuvaj nas dzehennemske kazne.” (Muteffekun alejhi)

               Evo jos nekoliko hadisa koji nas podsticu na upucivanje dova Allahu i koji nam daju nadu da ce nam dove biti primljenje insa Allah:

               “Allahova je ruka (uvijek) puna. Njeno bogatstvo ne smanjuje ni neprekidno, obilno i danonocno dijeljenje. Sta mislite koliko je samo On podijelio, otkako je nebesa i Zemlju stvorio, a da se od onoga sto je u desnici Njegovoj, nista nije smanjilo?” (Buharija)

               “Allah je stidljiv i darezljiv. Stid Ga je – kada covjek digne ruke (i zamoli Ga) – vratiti ih prazne i ocajne.” (Tirmizi)

               “Nemojte posustati u upucivanju dove, jer niko uz dovu nece nastradati!” (Ibn Hibban)

               “Nema tog muslimana koji ce Allahu uputiti dovu – s tim da u njoj nema kakva grijeha ili kidanja rodbinske veze -, a da mu Allah, zahvaljujuci njoj, nece dati jedno od troje: ubrzati ono sto je zamolio, pohraniti mu to za onaj svijet, ili postediti ga slicnog zla.” (Hakim)

               “Svake noci kada preostane zadnja trecina noci, nas Gospodar, slavljen i uzvisen je On – silazi na najblize nebo i kaze: ima li ko da Me moli, pa da mu molbi udovoljim? Ima li ko da od Mene trazi, pa da mu dam? Ima li ko da trazi oprost, pa da mu oprostim?” (Buhari)

               “Allah ce vam primati dove, sve dok ne budete pozurivali i govorili: ´´Molio sam Gospodara, pa mi dovu nije primio!´´ (Buharija)

               “Kada Allaha molite budite sigurni da ce vam se odazvati i znajte da Allah ne prima dovu iz nemarna srca!” (Tirmizi)

               “Allah se na onoga ko od Njega (nista) ne trazi, ljuti.” (Ahmed)

               “Najblize sto rob svome Gospodaru moze biti je kada je na sedzdi. Zato na njoj sto vise upucujte dovu. (Muslim)

               emira-tekija
               Participant
                Post count: 327

                ajte ljudima ono sto im pripada

                ” ‘Etikete’ (imena) pune vase dzepove. U svakom se dzepu nalaze odredjena imena ili karakteristike i svaki put kada ugledas osobu koja ti se ne svidja, okarakterises je jednim od tih imena ; u jednom dzepu se nalazi “etiketa” “kāfir”; u drugom “novotar”, u trecem “miskīn”, u cetvrtom “dzāhil”, itd. I tako svaku osobu imenujes odredjenim svojstvom.

                Postoje porodice u Pesawaru koje u prodavnicama ne mogu naci dovoljne kolicine izbjeljivaca, pa salju da im se kupi u Islamabadu, kako bi oprali svoju, i odjecu svoje rodbine. Isto tako i ti trebas da krenes u potragu za izbjeljivacem; moras uspjeti da pronadjes ono cime ces ocistiti svoje srce, ono sto ce ti pomoci da se ocistis iznutra. Ako si dio odredjene islamske grupe, onda se cuvaj toga da ne pocnes misliti da je sva Istina sa tom grupom, a da su svi ostali na batilu, kao sto je jednom jedan od revnosnika rekao: “Sve nase izjave su tacne, s tim da postoji mogucnost da su pogresne, dok su izjave svih ostalih pogresne, s tim da postoji mogucnost da su tacne.” Ovo je destruktivni oblik dzahilijjeta ! Koliko se samo grupa odijelilo, i koliko je samo ljudi koji su bili bliski jedni drugima, a koji su se odvojili jedni od drugih zbog ovakve predrasude.

                Obrati paznju na svoje srce i boj se toga da uzdizes sebe nad drugima, i cuvaj se omalovazavanja drugih. Koliko su takvi ljudi (koje omalovazavas) zrtvovali za ovu vjeru – ali to su to ostavili da bude samo izmedju njih i Gospodara svjetova – a njihove su izjave i tvrdnje omalovazavane i bili su ismijavani gdje god bi se pojavili, a mozda je jedan od njih za ovu vjeru dao vise nego citava planeta ljudi poput tebe.

                Zato povedi racuna o sebi, i neka se Allah smiluje covjeku koji zna gdje su mu granice i ostaje u okviru njih. Cestiti ljudi su oni koji objelodanjuju cast cestitih ljudi, narocito ucenjaka, a posebno onih koji su vec ostarjeli, kao i roditeljima…

                Brate moj, dosta ti je da tvoja dobra djela budu ponistena time sto ces na svoja djela gledati kao na nesto veliko, kao sto Uzviseni kaze:

                “Tesko onima koji pri mjerenju zakidaju, koji punu mjeru uzimaju kada od drugih kupuju, a kada drugima mjere na litar ili na kantar – zakidaju. ” [1]

                Pa, kada sebe spominje, samo se spominje po dobru, a kada spominje druge, spominje ih samo po njihovim greskama, kao sto Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, kaze: “Neko od vas ce vidjeti mali mrvicu prasine u oku svoga brata, ali ne uspijeva da vidi veliki komad prljavstine u svom oku.” [2]

                To sto si ti dio jedne odredjene islamske skupine, ne mora znaciti da si bolji od ostalih ljudi. To sto citas odredjenu knjigu ne znaci da si ti bolji od ostalih ljudi. Ima dobra u Ikhwanijama, isto tako ima dobra i u Tablighijama, ima dobra i kod Selefijja- svaka od ovih skupina pri sebi ima nesto dobra, zato pokusaj – ako mozes – da sakupis dobra od svake od ovih skupina. Oni su ucili od velike grupe ucenjaka, tako da se njihov ucitelj Hadisa razlikuje od ucitelja Tefsira, njihov ucitelj Ahlaka se razlikuje od ucitelja Arapskog jezika.

                Od Tablighija uzmi njihovo ahlak… zamisli samo da se povodimo za njima u njihovom postivanju ljudi, i njihovom postivanju ucenjaka… Tablighije su dobri govornici, i dostavljaju na srca ono sto rade i propagiraju na tako lijep nacin zbog svog lijepog ahlaka, tako da svaka zloba koja bi se mogla javiti srcu pojedinca protiv njih, iscezne.

                Od Ikhwanija uzmi njihove historijske pokrete i revolucionarne ideje, a od Selefijja njihovo vjerovanje.

                Sakupi za sebe sve ono sto je dobro, postani talib-ul-‘ilm, i ne ogranicavaj Istinu samo na svog sejha… Uzmi od ove, od one osobe, postuj ljude, daj im ono sto im pripada, i svrstaj ih u kategoriju kojoj zaista pripadaju…”

                emira-tekija
                Participant
                 Post count: 327

                 ekao je Alija radijallahu anhu:

                 „Ko sakupi sest svojstava, ne treba se previse predavati trazenju Dzenneta, niti treba previse bjezati od Dzehennema:
                 -ko spozna Allaha i pokorava Mu se,
                 -ko upozna sejtana i ne pokorava mu se,
                 -ko spozna Istinu i slijedi je,
                 -ko upozna dunjaluk i odbaci ga,
                 -ko upozna ahiret i zudi za njim i
                 -ko upozna laz i strahuje od nje.”

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 320 total)