Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 292 total)
 • Author
  Posts
 • pasa
  Participant
   Post count: 295
   pasa
   Participant
    Post count: 295

    Sjetim se naših ubijenih, nestalih i nikada ne pronađenih šehida…….
    pa razmišljam kako li su ubijeni, gdje su im kosti, pa me tuga uhvati…….
    pa se sjetim da Allah subhanehu ve te’ala kaže (u prijevodu značenja):

    “Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati.” (Alu Imran, 169-170)
    Elhamdullilah
    Kada ovaj ajet pročitam tuga nestane, jer ja u ovo zaista vjerujem. Hvala Allahu gospodaru.

    A teško li se ubicama naših šehida, teško li se njima ako se ne pokaju.

    pasa
    Participant
     Post count: 295

     Kada na Googlu ukucate “istorija Slovena -hrišćanstvo” jedna od stranica je “Wikipedije” na kojoj je slijedeći tekst :
     [[color=#440088]color=#ffff44] slovenska vera
     [b]Glavni članak: Stara slovenska vera
     Stara slovenska vera je bila zajednička vera svih Slovena u njihovoj prapostojbini, a poseduje zajedničkih elemenata i sa drugim indoevropskim religijama. Stari Sloveni su poštovali božanstva prirode i svuda oko sebe su videli delovanje bogova i drugih natprirodnih bića. Nakon velike seobe Slovena u 5. i 6. veku, započeo je proces razdvajanja slovenske vere na oblasne ogranke, a paralelno s tim i prihvatanje novih vera u novim sredinama u kojima su se našli. Pošto su uglavnom bili izloženi uticaju Rimskog i Vizantijskog carstva, Sloveni su započeli primati hrišćanstvo u njegovom zapadnom (katoličanstvo) ili istočnom obliku (pravoslavlje).

     Već Nestorova hronika, pisana sredinom XI veka, govori o tzv. slovenskom dvojeverju, odnosno ravnopravnom postojanju pagana i hrišćana među Slovenima.[4] Oni Sloveni koji nisu prihvatili pokrštavanje već su ostali privrženi rodnoj veri, kasnije su silom prevođeni u hrišćanstvo. Slovenska svetilišta su razarana, a na mestima nekih od njih podizane su hrišćanske crkve.[5] Kipovi starih bogova su bez izuzetka uništavani kao „demonski“ idoli.[6][/color][/b][/color]

     Kada sam pročitao gore navedeni tekst ostao sam u nedoumici : Jesu li Srbi ovi koji su napustili “svoju rodnu veru “i prihvatili hrišćanstvo ili su ovi koji su silom natjerani da se “prekrste” i prime hrišćanstvo?
     Fakat sam sada zbunjen !!!

     pasa
     Participant
      Post count: 295
      pasa
      Participant
       Post count: 295
       pasa
       Participant
        Post count: 295
        pasa
        Participant
         Post count: 295
         pasa
         Participant
          Post count: 295
          pasa
          Participant
           Post count: 295
           in reply to: Oj Zivote #42925

           Kako bolan nema Bosne a Neretva huci !

           pasa
           Participant
            Post count: 295
            in reply to: Oj Zivote #42941

            Kako bolan nema Bosne a Neretva huci !

            pasa
            Participant
             Post count: 295
             pasa
             Participant
              Post count: 295
              pasa
              Participant
               Post count: 295
               in reply to: Adeti #42793

               .

               pasa
               Participant
                Post count: 295
                in reply to: Adeti #42802

                .

                pasa
                Participant
                 Post count: 295
                 in reply to: svjedocenja #42792

                 Europski izvjestaj ,br. 103: Ratni zlocini i zlocinci u Republici srpskoj

                 (a) Rajko Kusic

                 On je prema navodima najpoznatija figura etnickog ciscenja u Rogatici. Svoje iskustvo u etnickom ciscenju stekao je u toku borbe 1991. godine u jednoj srpskoj paravojnon jedinici u Vukovaru u Hrvatskoj.On je u jednom posebnom UN izvjestaju oznacen kao mjesni komadant borickog bataljona, prve brigade, Drina-AGs. Izvjestaj izlistava svjedocanstva o masakrima, koji su izvrseni po naredjenjima Rajka Kusica. Srpske paravojne snage pod vodstvom Rajka Kusica ubili su 49 zarobljenika u toku jedne navodne razmjene. Srpske snage, pod vodstvom jednog identificiranog clana grupe su prislili zatvorenike da se ukrcaju u autobus pod izgovorom zamjene zarobljenika u Han Pijesku , od Visegrada. Kada su se zarobljenici ukrcali u autobus srpski vojnici su ih vezali, tukli i ismijavali. Konacno je autobus dosao do jedne krivine, blatnjave ceste. Srpske snage su naredile da zarobljenici izadju iz autobusa na cestu a onda su ih poubijali i bacili u jednu jamu.

                 Jedan haski svjedok, koji je do proljeca 1992. godine bio u sluzbi rogaticke policije, posvjedocio je o kljucnoj ulozi Rajka Kusica u naoruzavanju mjesnih Srba, ulozi komandanta i jednog od najuticajnijih clanova Kriznog staba Rogatice.

                 Kusic, vojni komandant, je oznacen kao glavni Srbin u rogatickom kraju. Drugi masakri su potvrdjivali njegovu silu, posebno napad na rogatcki dio Gracanicu dana 22.05.1992. godine, gdje su pedesetorici Bosnjaka prerezali grla (zaklali ih).

                 Na osnovu izvora sa mjesta dogadjaja, Kusiceve snage su 3. juna 1992. godine ubili 15 civila na Pasic Kuli i Bjelogorcima a ostale deportirali u logor u Rogatici.

                 Snage Kusica su u junu zajedno sa grupom pod vodstvom Mladena Vasiljevica,ubili 19 bosnjackih civila a ostatak od najmanje 97 bosnjackih civila sa Pticijaka i iz Gracanice deportirali u logor u Rogatici. Desetog i jedanaestog jula 1992 su Kusiceve snage popalile kuce u Kukavicama, Kujundzicima i Mesicima, opstina Rogatica, poubijali 31 bosnjackog civila a ostatak protjerali u logor u Rogaticu. Kusiceve su snage 2. augusta 1992. godine u selima Kramer Selo, Kozadre i Borovsko poubijali 37 bosnjackih civila na slican nacin kao u prethodnim slucajevima. 15 augusta 1992 godine su Kusiceve snage napale selo Rakitnicu i poubijali 18 Bosnjaka-civila.

                 Jedan pouzdani internacionalni izvor tvrdi da ima dokaze da je Kusic ,kao komandant bataljona, 100 bosnjackih civila u jednoj pilani masakrirao ( izrezao) cime se ovaj cin ubraja u najgnusnije masakre. Svi pricaju, das su Kusiceve snage tvrdile da su preko 349 bosnjackih civila poubijali u toku etnickog ciscenja na rogatickoj opstini.
                 Kusic je davao i pismene naredbe svojoj jedinici, specificirajuci postupke napada i paljenja objekata obuhvatajuci tu i zlocinacke postupke prema civilima.
                 Biro tuzlanskog kantona optuzuje Kusica kao komandanta pod cijim su vodstvom jedinice ucestvovale u ofanzivi na Srebrenicu, koja je od strane UN bila proglasena za zasticenu zonu.

                 Do skoro je Garnizon RS-armije u Rogatici bio pod Kusicevim vodstvom.

                 On je sada kao pripadnik RS-armije penzionisan.

                 On se nalazio u savezu i uskoj vezi sa Radovanom Karadzicem i Ratkom Mladicem.

                 Njega su drzali kao politicki jaceg od samog predsjednika opstine Rogatica.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 292 total)