-
AuthorPosts
-
Evo zasto je Laka popularan a “Pokusaj” zanimljiv i interesantan
AnonymousMarch 15, 2008 at 12:55 amPost count: 2088Mustafa,apsolutno si nasao pravi primjer.Hvala ti za ovaj link.Ja sam na starom forumu vec nesto rekao o Laki i ne bih da se ponavljam…ova mala,slatka djecica,neopterecena strahovima i kompleksima starijih,prepoznali su vrijednost.O Laki ce se tek cuti,uvjericete se sami.U poplavi imitacija i falsifikata,laznih dzet-setova,elita novokomponovanih,Laka je dao pravi odgovor.Izvrgnuo je potsmijehu i Eurosong,i turbo-folk,i placicmizdrivlje nacionalne ikone.Ma kako glasali gledatelji i slusaoci diljem Evrope – laka je vec pobijedio,bar kod nas,u Bosni…
Laka je stvarno originalan, a to se i trazi na Eurosongu. Mi treba da ga podrzimo i da glasamo u sto vecem broju. Nadam se da ce svi to uraditi, jer on predstavlja nasu Bosnu i Hercegovinu. A uz sve to dolazi iz naseg kraja, iz Gorazda. Sve sto Laka govori je na svom mjestu, i lijepo ga je slusati.
Puno srece nasem Laki na Eurosongu.
AnonymousMarch 18, 2008 at 12:17 amPost count: 2088Eurosong 2008: Laka nastupa 13.
Danas je u Sava Centru u Beogradu određen redoslijed nastupa zemalja na ovogodišnjem Eurosongu, a naš predstavnik Elvir Laković Laka s pjesmom “Pokušaj” nastupiti će u prvom polufinalu 20. maja kao 13. izvođač po redu.
Delegacije 43 zemlje učesnice na ovogodišnjem Eurosongu okupile su se danas u beogradskom Sava Centru na izvlačenju redoslijeda izvođenja pjesama.
Delegacije Azerbejdžana, Grčke i Rusije su dobile priliku da odaberu svoje pozicije nastupa na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga 20. maja, dok je raspored ostalih zemalja određen žrijebom. Svoje pozicije na nastupu u drugoj polufinalnoj večeri 22. maja odabrale su delegacije Makedonije, Portugala i Danske.
Redoslijed nastupa 1. polufinala (20. maja)
1. Crna Gora
2. Izrael
3. Estonija
4. Moldavija
5. San Marino
6. Belija
7. Azerbejdžan
8. Slovačka
9. Norveška
10. Poljska
11. Irska
12. Andora
13. Bosna i Hercegovina
14. Armenija
15. Holandija
16. Finska
17. Rumunija
18. Rusija
19. GrčkaRedoslijed nastupa 2. polufinala (22. maja)
1. Island
2. Švedska
3. Turska
4. Ukrajina
5. Litvanija
6. Albanija
7. Švicarska
8. Češka
9. Bjelorusija
10. Latvija
11. Hrvatska
12. Bugarska
13. Danska
14. Gruzija
15. Mađarska
16. Malta
17. Kipar
18. Makedonija
19. PortugalU finalu 24. maja direktno će nastupiti predstavnici Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Španije i Srbije.
Laka je orginalan i inteligentan momak,ali ipak mislim da pjesma ostaje na ”pokusaju”.Naravno volila bih da ne bude tako.
Neku vece me dojmila njegova recenica.Na pitanje novinara kako ga posmatraju u Beogradu kao i uvijek orginalno i inteligentno je odgovorio :iduci Beogradom i cackajuci uho iscackao sam politicki interes.AnonymousMarch 20, 2008 at 10:33 pmPost count: 2088Laka je simpatican a njegova muzika stvar ukusa, njegova muzika nije za kafane da te dirne u srce.Laka ima nesto posebno, drugaciji je od drugih.On je orginalan neko ce ga voljet a neko ce ga mrzit nema nista izmedju.
Na Eurosongu se i trazi orginalnost,mislim da ce Lakaina pjesma dobro proci.Mi treba da ga podrzimo i da glasamo u sto vecem broju.
Zec i banane našli dom u Zagrebu
Oduševljenje, euforija, sreća. Tako bi se u tri riječi mogao opisati Lakin prvi zagrebački koncert u klubu KSET, gdje je preksinoć vladao pravi urnebes. Publika je znala svaku pjesmu sa Lakinog prvog albuma “Zec”, koji je u Hrvatskoj objavljen pod markicom “Menarta” prije šest mjeseci.
A kada je Goraždanin rekao da nema više pjesama, cijela je dvorana skandirala: “Hoćemo još! Laka! Laka!”, na što su se on i njegova ekipa nekoliko puta morali vraćati na pozornicu.
Kultni klub
Laka i KSET, kultni zagrebački klub, gdje su karijeru započinjali mnogi hrvatski rok bendovi i alternativni izvođači, zavoljeli su se od prve, a hemiju koju je Laka prenio na publiku teško je opisati nekom ko ne poznaje ili ne razumije njegovu umjetnost.
Zagrebačka publika radovala se poput djece i euforično vrištala na njegove tekstove. Mladi s perspektivom i bez nje prepoznali su se u pomaknutoj stvarnosti kakvu Laka slavi u svojoj muzici. Vještice koje lete na metlama, zec i banane našli su svoj dom u Zagrebu.
– Nisam vjerovao da publika zna sve tekstove, stvarno je sjajna. Večeras je bilo isto kao da smo pjevali u Sarajevu pred rajom. Iskrena je bila publika. Odlična je bila energija, u nekoliko navrata tokom koncerta bio sam stvarno sretan čovjek – rekao je Elvir Laković, kojeg je KSET podsjetio na neke prave njujorške klubove.
Njegova sestra Mirela također je bila ugodno iznenađena količinom emocija koje im je dala zagrebačka publika, a nakon završetka koncerta nisu je prestale opsjedati obožavateljice koje su tražile da im se potpiše na rublje, inače dio scenografije, koje je pred kraj Laka bacio oduševljenoj publici. Morala je čak obećati da će im sljedeći put pokloniti svoje štikle.
Veza s Eurosongom
Iako je KSET uistinu bio prekrcat i pretijesan za sve one koji su željeli doći, svoje mjesto u gužvi našli su i Mile Kekin, frontmen “Hladnog piva”, glumica Jadranka Đokić, sestra Helga iz “Naše male klinike”, koja je rekla da joj se iznimno svidjela Lakina teatralnost. S njom u društvu bila je i poznata zagrebačka fotografkinja Mare Milin, a koncert nije propustio ni Enis Bešlagić.
– Laka me je kupio svojom neposrednošću, iskrenošću, željom, ljubavi opjevanom u njegovim pjesmama. Pomirio je sve generacije i nekako ujedinio region – rekao je Bešlagić.
Uspjeh Elvira Lakovića u Zagrebu nema velike veze s činjenicom da je on predstavnik BiH za pjesmu Evrovizije, pogotovo jer publika u KSET-u nije ljubitelj takvih takmičenja. No zbog Lakinog “Pokušaja”, možda i oni pokušaju odgledati evrovizijski spektakl kako bi glasali za svog favorita.
Sejo Sexon: 500 ljudi za 500 torpeda
Laka će nastupiti i u Ljubljani kao predgrupa na koncertu “Zabranjenog pušenja”. Sejo Sexon pohvalio je Lakin album i atmosferu u KSET-u te istaknuo da je to tek početak.
– Da nema ove naše eksjugoslavensko-republičke ksenofobije o tome da teško prolaze stvari iz drugih sredina, njegov uspjeh bio bi i puno veći. No, nažalost, mediji su zatvoreni za izvođače van Hrvatske, a Laka je napravio odličan posao, s obzirom na to koliku je podršku imao – rekao je Sejo i slikovito dodao da će 500 ljudi iz KSET-a poslati 500 torpeda koji će širiti Lakino ime, djelo i lik širom planete.
Izvor: Dnevni Avaz
Laka promovirao “Zeca” i dobio plišanog medu
Svirka u underground klubu “Danguba” trajala je više od sat…
Ni umor zbog svakodnevnih nastupa nije omeo našeg ovogodišnjeg evrovizijskog predstavnika Elvira Lakovića Laku da se odmah po dolasku u Beogradu u subotu druži s tamošnjom publikom te odradi ranije dogovorenu promociju albuma “Zec”.
Tako su Laka i njegova sestra Mirela u pratnji benda napravili sjajan koncert u centru Beograda i sve su samo ne dangubili u underground klubu “Danguba”.
Novinari i fanovi
– U klubu je bilo čak i običnih posjetilaca, jer su neke novine objavile kako je riječ o koncertu pa su ljudi došli da poslušaju Laku. Bilo je dosta novinara i prijatelja produkcijske kuće “Talent boks” i diskografske kuće “Mascom records”, koja je izdala “Zeca” za tržište Srbije – kaže Maja Paskaljević iz produkcijske kuće “Talent boks”.
Svirka u “Dangubi” trajala je više od sat, a uz pjesme s albuma “Zec”, Laka je otpjevao i našu evrovizijsku kompoziciju “Pokušaj”.
Žele pobjedu
– “Talent boks” je dodjelio Laki i velikog plišanog medu, specijalnu nagradu za medvjeđe usluge za estradu. Laka je na koncertu dao sve od sebe i publika je reagirala super. Ljudi su komentirali da Lakine pjesme uživo zvuče još bolje te su prognoze nekih ljudi da će Laka pobijediti na Eurosongu u Beogradu. Mladi ljudi koji su ga slušali, zaključili su da će, ako Laka pobijedi, to, zapravo, značiti da su svi oni pobijedili kao underground ekipa koja se bavi rokenrolom, a ne neke šlagerske pjesme – istakla je Maja.
17. maja u Novom Sadu
Naš je predstavnik jučer imao dan za odmor, ali ga već danas u beogradskoj Areni očekuje prva proba te pres-konferencija, a u narednim danima i susreti sa ostalim evrovizijskim predstavnicima, koji stižu u glavni grad Srbije. Laka će 17. maja promovirati album “Zec” i u Novom Sadu, ali kako nam rekoše, bez benda.
U Beograd je jučer stigao i ostatak tima BH Eurosonga u sastavu Dejan Kukrić, Lejla A. Babović, Maja Čengić i Srđan Petković.
Autor: S. ALAGIĆ
AvazAnonymousMay 14, 2008 at 11:33 pmPost count: 2088Laka i bh ekipa održali prvu probu u beogradskoj Areni -VIDEO + INTERVIEW-
Utorak, 13 Maj 2008U ponedjeljak oko podneva održana je prva proba bosanskohercegovačke ekipe na sceni Eurosonga. Laka, Lela, Elma, Aida, te gospođe Julija i Valerija svojim prvim pojavljivanjem na sceni nisu ostavile ravnodušne mnoge fanove i novinare koji su prisustvovali probi. Evo kako probu opisuje dopisnik esctoday.com:
“Uz Laku se na sceni pojavila njegova sestra i započela je ekscentrična izvedba Pokušaja. Mirela je započela svoj nastup vješajući rublje na štrik, a zatim je sakupljala buketiće od četiri ženske prateće pjevačice koje su bile odjevene u vjenčane velove. Vokalistice su potom počele da pletu, i to bez vune. Tokom izvedbe svjedoci smo bili mnoštva energičnih Lakinih pokreta, a najčešće smo ga vidjeli kako trči po sceni. Iskreno, ovo je bila jedna zabavna i bizarna proba, ali scenski nastup i pjesma su, da se okladimo, dovoljno dobri da uđu u finale.”
Oficijelni web portal Eurosonga u tekstu pod nazivom “Nešto drugačije iz Bosne i Hercegovine” piše kako je prva asocijacija na njihov nastup “ekstravagantno”, te da pjesma pomalo podsjeća na najveće hitove grupe Coldplay. “Bosanski pjevač je trčao naokolo po sceni, pridobivši vatreno navijanje prisutnih novinara i fanova u dvorani. Njegova sestra Mirela, takođe je bila aktivna, najprije perući i sterući veš, a potom bacajući isti oko sebe…” navodi se u komentaru.
Nakon prve probe, koja po protokolu Eurosonga za svakog izvođača traje 40 minuta, uslijedilo je pregledavanje načinjenog probnog snimka. To je veoma važan dio pripreme u kojem reditelj nastupa, a to je u našem slučaju Elmir Jukić, te reditelj Eurosonga i ostali vodeći ljudi televizijske ekipe pregledavaju probnu snimku i na licu mjesta dogovaraju detalje televizijske prezentacije.
U 13,15 počela je i prva konferencija za novinare naše ekipe.
Kako javlja oficijelni portal Eurosonga, Laka se na pres konferenciji našalio na račun pijetla sa kojim je nastupio na BH Eurosongu: kada smo saznali da pijetla ne smijemo dovesti na beogradsku scenu, jer je to protivno pravilima EBU, odlučili smo da od njega napravimo supu”. Ova izjava praćena je smijehom od strane mnogih prisutnih novinara i fanova.
Kakvo je vrijeme kod vas?
Divno i sunčano. Pročitali smo da je na probi bilo sve kako treba, da su novinari i fanovi oduševljeni. Kakvo je stanje u ljudskim resursima?
Što se tiče ljudskih resursa sve je štimalo.Da li ima dovoljno Beograđanki koje te paze?
Ma ima, a što je najbolje, oko vrata nosimo ono na čemu mu piše ime. Tako da već kod upoznavanja znaju ko sam, ne moram se ni predstavljati.Kakvi su utisci sa pres konferencije?
Dobri su otisci, dobio sam već dva otiska. Bilo je smijeha, ja sam im pričao na oficijelnom engleskom jeziku, i nasmijavao one koji razumiju naš jezik.Saznali smo i kuriozitet, da je to bila prva pres konferencija na kojoj se osim na engleskom pričalo i na našem jeziku.
Da ja to zovem na balkanskom jeziku. Rekao sam par doskočica, nisam stigao ispričati ni jedan vic.Ima jedan – kako se zove moljac iz svemira – vanzemoljac.
Zapamtiću gaKakvi su planovi za ostatak današnjeg dana?
Ma jedva čekam da idem u sobu, tamo mi je najbolje. U sobi ne moram ni s kim da pričam.Kakav vam je smještaj, je li ekskluzivan?
Ma dobro je, samo što nema ručka i večere, samo doručak. Ali ja sam zadužio one iz ekipe da mi sakupe puno hrane na doručku u kese, da ne budem gladan cijeli dan.Dobro, idi odmori se, a mi ćemo te maltretirati opet.
Maltretirajte me slobodno i sutra i prekosutra…AnonymousMay 20, 2008 at 10:52 pmPost count: 2088LAKA VECERAS NASTUPA TRINESTI
Večeras, 20. maja u 21 sat po lokalnom vremenu počinje prvu polufinalnu večer Eurosonga 2008 koji se ove godine održava u beogradskoj Areni. Bh. predstavnici Elvir i Mirela Laković večeras će nastupiti pod rednim brojem 13 za koji se nadamo da će biti sretan broj.
Na 53. izboru za pjesmu Evrovizije nastupit će rekordan broj zemalja. Novost je i to što ćemo ove godine imati priliku pratiti dvije polufinalne i jednu finalnu večer. Evropskoj javnosti večeras će se predstaviti 19 izvođača, a prvih deset plasirat će se u finale koje se održava na istom mjestu 24. maja.
Srbijanski dnevni list Politika uvrstio je “Pokušaj” na listu deset favorita ovogodišnjeg Eurosonga.
I drugi akreditovani novinari pozitivno ocjenjuju Laku navodeći kako je njegov nastup sa širenjem veša na kojem piše “love” i vjenčanicama pratećih vokala jedan od najatraktivnijih, pored nastupa Rusije, Grčke i Ukrajine. Na kladionicama esctoday.com naša zemlja je nadomak prvih deset, a na prvom mjestu se ubjedljivo nalazi Rusija i Dima Bilan, mladi Rus kojeg se sjećamo još od prije dvije godine po nastupu u kojem plesačica izlazi iz klavira.
Jučer su održane generalne probe pred publikom, a tema prve polufinalne večeri je “Grad” te će dio programa biti posvećen Beogradu i njegovim stanovnicima, uz tradicionalnu muziku u pauzama. U nedjelju je i zvanično označen početak Eurosonga 2008 na prijemu koji je za sve učesnike i posmatrače priređen u Palati Srbije.
Večerašnji izbor za pjesmu Evrovizije otvorit će Crnogorac Stefan Filipović sa pjesmom “Zauvijek volim te”, a tokom njegovog nastupa na sceni preovladava crvena boja. Nakon njega redom slijede predstavnici sljedećih zemalja: Izrael, Estonija, Moldavija, San Marino, Belgija, Azerbejdžan, Slovenija, Norveška, Poljska, Irska, Andora, Bosna i Hercegovina, Armenija, Holandija, Finska, Rumunija, Rusija i Grčka.
Predstavnici Belgije Ishtar izuzetno su popularni u svojoj zemlji u zadnjih par mjeseci. Prije tri sedmice objavili su i album. Sloveniju će predstavljati bivša miss ljepote Rebeka Dremelj. “Hold On Be Strong” norveška je pjesma koja će se predstaviti večeras, a i Maria je iskoristila ovaj period slave i izdala album koji odlično kotira u njenoj zemlji.
Irsku će predstaviti ćurka Dustin, jedan od najkontraverznijih muzičara ove godine. I Grci se nadaju dobrom plasmanu nakon što su okusili pobjedu koju je 2006. Helena Paparizou donijela u ovu zemlju. Numera “Secret Combination” već je postala ekstremno popularna među grčkim tinejdžerima.
Voditelji programa su Jovana Janković (voditeljica Jutarnjeg prigrama RTS-a) i muzičar Željko Joksimović, kojima će se u toku televotinga pridružiti specijalni gost.
Finale se održava u subotu, 24. maja 2008.
Telefonsko glasanje će biti provedeno unutar petnaestominutnog termina. Brojevi za glasanje iz Bosne i Hercegovine su:
U polufinalnoj večeri 20.05.2008.
096 222 5xx (01 do 19)
U finalnoj večeri 24.05.2008.
096 222 5xx (01 do 25)
(Cijena poziva 0, 49 KM).
Prijenos takmičenja za Pjesmu Evrovizije 2008 moći ćete pratiti na BHT-u.
AnonymousMay 21, 2008 at 2:19 amPost count: 2088Laka u finalu Eurosonga 2008!
Odličnim nastupom u polufinalu Eurosonga 2008 bosanskohercegovački predstavnik Elvir Laković Laka plasirao se u finale ovog takmičenja koje će se održati u subotu u beogradskoj Areni. Bravo Laka, idemo dalje.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.