-
AuthorPosts
-
Nije svakom upala kasika u med ko tebi moj role.
Bio si ti na zapadu pa i sam znas da ako hoces da nesta postignes onda mora obadvoje zasukati rukave.
Najbolji svjetski kuhari su ipak muskarci.;)Ova je mahsuz za Pitara http://www.youtube.com/watch?v=H__p1XjZTBo
SVI ADUTI KISELOG KUPUSA
Odlican je izvor vitamina A, B, C te kalija, kalcija, fosfora, magnezija i mangana…Kiseli kupus ima nevjerovatan prehrambeni profil. Prije svega, odlican je izvor vitamina C, sadrzi priblizno jednaku kolicinu ovog vitamina kao i agrumi.
Vrlo je dobar izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B-skupine i vitamina A te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Pri tome je niskokaloricna namirnica koja osigurava tek 25 kcal u 100 g.
Ipak, apsolutni adut i svjezeg i kiselog kupusa su fitohemikalije glukozinolati, molekule koje su posljednjih desetak godina u zaristu zanimanja naucnika, buduci da posjeduju antikarcinogeno djelovanje.
Sirovi kiseli kupus najbogatiji je hranljivim i ljekovitim sastojcima. U prehrani se, nazalost, sirovi kiseli kupus malo koristi. Pozeljno je da se u kuhani kiseli kupus umijesa malo sirovog kako bi mu se poboljsala bioloska vrijednost.
Salata – tri puta dnevno
Kod pravilno ukiseljenog kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truhljenja u crijevima, pospjesuju probavu i istjeruju toksicne tvari iz organizma. Za bolji metabolizam tri puta na dan, samu ili uz obrok, treba jesti salatu od svjezeg ili kiselog kupusa zacinjenog s malo ulja, dosta sjeckanog lista persina, s izribanom mrkvom i bijelim lukom.
Dobrobit za crijeva
Kiseli kupus odavno je poznat iz povijesti skorbuta i moreplovca Dzejmsa Kuka (James Cook). Osim vitamina C, kiseli kupus sadrzi i dosta mlijecne kiseline, koja pogoduje prirodnoj crijevnoj flori.
Evo Mare ja narezo a ti jos samo pokiseli u kaku kantu pa ce mo skupa krkati.:)
Zasto je hrana pecena ispod saca zdrava hrana?Zato, sto pecenje ispod saca omogucava prirodno kruzenje tecnosti bez dodavanja ulja a pri tome
zadrzava vlaznost, dragocjene minerale i zdrave sastojke koji se nalaze u hrani, zbog takvih mogucnosti hrana pripremljena ispod saca je savrseno ukusna i 100% zdrava hrana.
BAKLAVA Sastojci:
500 gr. jufke
400 gr. sjeckanih oraha
50 gr. marvica
50 gr. secera, malo cimeta
250 gr. margarina
2 dl. uljaNacin pripreme:
Jedno paklo kora ( 500gr ) , sjeckani orasi . U orahe dodas saku mrvica , malo secera i cimeta .Rastopis 250 gr margarina , dodati malo ulja.
Slagati kore u staklenu posudu 30 x 40. kore raspolovit na dva dijela po sirini, i taman su mjeru za te posude. Onda slazete kore, svaku prskate masnocom. Filujejt 3-4 puta izmedju kora. Zadnju ne mastiti, najprije izrezete kako zelite a onda polijete masnocom i stavite u rernu da se pece. Baklavu prvo pustiti 15tak minuta na 200C da malo zarumeni povrsina a onda smanjiti temperaturu na 100C i ostaviti da se pece nekih 30tak minuta.
Agda {zaljev}
3 case secera
3,5 case vode
malo soka od limuna.Agdu stavis da se kuha najprije. Gotova je kad umocis kasiku pa prstom taknes a ono malo gusta. Skloniti s vatre da se hladi.
Skoro ohladjenom agdom preliti vrelu baklavu.Bujrum i prijatno:
Hotio bi Ali-Pasa doci,
Al ne smije kroz Sarajevo proci,
Nisu age medene baklave,
A junaci pita zeljanica,
A neferi sitni hurmadzici,
Bezerdzani na medu djunlari,
Mladi bez keske u kazanu,
A terzije sitne resedije,
A bakali bijeli pilavi,
Krevetari biber po pilavu,
Biber pali, bijeli pilav kvari,
Kazandzije zlacani sahani,
Cizmedzije zerde u sahanu,
Saracici sitni kolacici,
A kazazi bamja u sahanu,
Borov corba kahvedzije mlade,
A ascije hosaf kaisijeKIFLE Sastojci:
1 kg brasna
2 dl ulja
2 zumanca
3 dl mlijeka
3 dl vode
germa
kasicica secera
malo soliPriprema:
Brasno malo posoliti, pa sipati mlijeko , kvasac , secer, 2 zumanca, ulje i toplu vodu ( koje ste pustili da neko vrijeme odstoji da se germa stopi ) i umjesiti tjesto. Ostaviti dva sata da odstoji, podjeliti u 5 jufki, svaku rastanjiti i isjeci na 8 djelova ( znaci 8 trokutova) i filovati sirom ili dzemom , formirati kifle i premazati bjelancem (kod slatkih moze malo secera preko bjelanca), pustiti da jos malo odstoji i peci 25-30 minuta na 200 ° C.Prijatno !!!Nadam se da mi Dedina tefsija dobro pomascenog bureka nece zamjeriti sto ustrojeni horo ide prvi, moro sam zbog ovih sto nevjeruju.;)
Slatka mama odvaja meso od kostiju
Zna se ko je uvijek prvi jeo jal sponac od bekana jal batak…..Eh evo Kemo bureka.
Volj ti sam jesti, volj zvati ostalu Tekijcad.
Kuhala ga Dedina visegradka.;) -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.