-
AuthorPosts
-
A bilo je i repova od onih morskih rakova koje zovu jastogiB)
A evo i bujruma za sofru, naseg ef. Fadila Lutvica
:)
A evo i bujruma za sofru, naseg ef. Fadila Lutvica
:)
Trojica kuhara.Najstariji i najmladzi.Onaj srednji sam ja ali slikam pa me nevidite.:woohoo:
Meni poceo jutros vikend i velim mojoj Esmi da ne razmislja o rucku jer danas kuham ja.
Tako bijase i ja otvorih ovogodisnju rostiljsku sezonu a ovo je ujedno i priprema za prvomajske
praznike i prvi ovogodisnji, dvijehefticni, odmor u nasoj Bosni.
Spomenusmo mnoge drage nase: Fikru i njegovu kuhinju, Mareta i njegov mediteran, rogatica.com i
jos hejbet njene, nase, raje…:)
Bujrum
Sampinjone nabro u supermarketu
Moji: Dzenis, Rusmir i Esma
Uhvaceni na djelu
Dzenis, Rusmir i ja
Ja i moja Esma
Sredozemna, kupio mahsuz jer me uvijek podsjeti na mog komsu Mareta
A scera Sumeja okasnila, isla sa drugaricom i njenim babom na bicikliranje…
Druga strana avlije, par dana ranije: ja, moja Esma:)
E bogami ti dobro ide kad ti ponedeljkom pocinjes sa vikendom.
Jel ono na vratima Tinki Vinki?:laugh:
Jes kaze Sumeja, ti si to dobro naucio.
Ja znam imena svecetvorome ali neznam koji je koji tacno.B)Iz albuma naseg Sabrije Vatresa
Sabrija kaze da netreba pitati jer bujruma uvijek ima.
A jes se uzmirisala, kokad je tek skinuta…:)
Gledam ovu halvu i sjecam se ko da je moja majka Ramiza rahmetli napravila, ko zna najbolji recept za nasu Rogaticku halvu?
Ramazanska halva
Potrebno:
3,5 dl vode
4-5 kašika šećera
1 vanilin šećer
čaša od 3 dl brašna
2-3 kašike puteraNačin pripreme:
Pomješati vodu šećer i vanilin šećer te staviti da se kuha.U međuvremenu u dublju šerpu prepržiti brašno da se počnu stvarati grudvice ili da dobije blagu rumenu boju, a zatim dodati puter i nastaviti pržiti da se brašno i puter dobro izjednače.Zatim izmaknuti sa pleha i sasuti pola vode mješajući žicom, te dodati još vode koliko je potrebno, zavisi od vrste brašna koje koristite.
Napomena: Kad se sipa voda u brašno najbolje je da se drži poklopac iznad da ne frca jer je brašno vruće i dolazi do jakog ključanja. Tako ćete spriječiti da se ne spržite.
Smjesu dobro ujednačiti da se ne stvore grudvice i namaknuti ponovo na tihu temperaturu i mješati dok se tjesto ne počne odvajati od šerpe. Po želji dodati malo kakaoa ili samo u pola smjese. Oblikovati kuglice i po želji uvaljati u kokosovo brašno ili mljevene lješnjake. Prijatno!!!Dobro hvala komsija, ali ima li neko ecept od onih nasih najobicnijih ?
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.