Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 119 total)
 • Author
  Posts
 • mirsad_d
  Participant
   Post count: 4000

   Šta je Ahilova peta?

   Ahil je bio grčki junak koji se isticao svojom ljepotom i hrabrošću. Kad je bio malen dječačić, majka ga je zagnjurila u rijeku Stiks kako bi ga učinila besmrtnim, no mjesto gdje ga je držala za noge tj. petu ostalo je ranjivo.

   Kad je počeo Trojanski rat, Ahil se naročito isticao u borbama i dvobojima u kojma je uvijek bio pobjednik. Nakon devetogodišnje opsade Troje i na kraju pogibije Hektora, amazonske kraljice Pentesileje i Antiloha došao je red i na Ahila. Parisova strijela, koju je vodio sam bog Apolon, zarila se u Ahilovu petu, jedino mjesto gdje je bio ranjiv. Nakon njegove smrti nastala je borba koja je trajala cijeli dan.

   Danas se izraz Ahilova peta koristi kao naziv za nečiju slabu, ranjivu stranu, po mitu o junaku Ahilu i njegovoj ranjivoj peti.

   mirsad_d
   Participant
    Post count: 4000

    Kako nastaju dan i noć?

    Iako vidiš Sunce kako ujutro izlazi, putuje nebom i na kraju dana zalazi, već ti je poznato da Zemlja putuje oko Sunca, a ne obrnuto.

    Želiš li lakše predočiti cijeli proces, uzmi jednu stolnu svjetiljku bez sjenila i postavi je u zamračenoj prostoriji. Svjetiljka će predstavljati Sunce.
    Sad ti još treba nešto što će predstavljati Zemlju.
    Zabodi pletaću iglu ili provuci drveni štapić točno kroz sredinu naranče. Naranča će prestavljati Zemlju. Možeš malom zastavicom označiti BiH. Uključi svjetiljku. Držeći naranču za štapić vrti je lagano u smjeru kazaljke na satu. Tako vrteći hodaj oko svjetiljke. Što primjećuješ?

    Različiti dijelovi naranče koja se okreće osvjetljeni su i zagrijani svjetlom svjetiljke. Zastavica je malo na svjetlu, malo u mraku. Tako i mi, kada smo na onoj strani Zemlje koja je u sjeni, tada je noć, a kada smo na osvjetljenom dijelu, tada je dan. Da bi se Zemlja okrenula oko svoje osi (dok zastavica na naranči napravi jedan krug) potrebno je 24 sata. Zbog toga što se Zemlja okreće, Sunce izgleda kao da izlazi i zalazi.

    http://www.slide.com/r/qeTUt9X85T_56cbl0G3Fwgog616qAe1j?previous_view=lt_embedded_url

    mirsad_d
    Participant
     Post count: 4000

     Šta je duga?

     Svi znamo šta je duga – prekrasan luk svih boja koji se na nebu pojavljuje poslije kiše. No, kako i zašto nastaje duga, to već zna manji broj nas. Da bi ti bilo lakše shvatiti ovu pojavu, sjeti se kako si ponekad pogledao kroz prozirno staklo, pa si unutra vidio različite boje. To je zato jer se prozirno (ili kako ga zovemo – bijelo) svjetlo može rastaviti na svjetla svih boja. Ponekad, kad bijelo svjetlo naiđe na prepreku, poput kristala u staklu ili na kapljice vode u oblaku, razlomi se na različite boje. To je zato jer se dogodi sljedeće: bijela svjetlost, koja uđe pod određenim kutom u prepreku, prilikom rastavljanja na različite boje, izlazi iz prepreke tako da svaka boja izlazi pod različitim kutom. To je malo složenije za shvatiti, no nije bitno da svaku pojavu još u djetinjstvu najbolje shvatiš. Dovoljno je shvatiti da se zbog tog lomljenja uski snop bijele svjetlosti pri prolasku kroz sitne kapljice vode u oblaku raspadne u široki snop boja, počevši od crvene pa sve do ljubičaste (crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta). Na fotografiji vidiš prekrasnu dugu snimljenu u Nizozemskoj. Duga se uvijek vidi na strani suprotnoj od one na kojoj je Sunce, jer se, naravno, u dugi uvijek lomi sunčeva svjetlost. Zato se duga može vidjeti samo kad poslije kiše sija Sunce.

     mirsad_d
     Participant
      Post count: 4000

      Efekat “staklene bašte”

      Efektom “staklene bašte” naziva se pojava zagrijavanja Zemljine površine koja nastaje usljed viška ugljen-dioksida u atmosferi. Sagorjevanje velikih količina fosilnih goriva povećava količinu ovog gasa u vazduhu, a sječa drveća samo pogoršava ovaj problem, jer se time smanjuje broj “potrošača” ugljen-dioksida.

      Toplotna energija Sunca zagrijava Zemljinu površinu, a nakon što se zagrije, ona počinje da otpušta izvjesnu količinu toplote u vazduh. Međutim, omotači od ugljen-dioksida iznad Zemlje sprječavaju odlazak toplote u svemir, pa se tako Zemljina površina pregrijava. (Ovo je efekat sličan staklenoj bašti, po čemu je pojava i dobila naziv, gdje stakleni krov bašte sprječava gubitak toplote). Globalno zagrijavanje planete ima dramatične posljedice na prirodu i sav živi svijet na Zemlji, pa je neophodno da se preduzmu sve mjere protiv daljeg pogoršavanja ove pojave.

      mirsad_d
      Participant
       Post count: 4000

       Dodo

       Dodo je vjerovatno najpoznatija izumrla ptica. Na osnovu pronađenih ostataka jednog dodoa, prije svega na osnovu njenog DNK uzorka, utvrđeno je tačno mjesto ove ptice-neletačice u evolucionoj ljestvici, za koju se do sada znalo samo to da je bila prilično krupna i trapava. Pokazalo se da je dodo bio najbliži rod jednoj drugoj, takođe izumrloj ptici – pezophaps solitarius, a da obje ove vrste pripadaju porodici golubova.

       Današnji najbliži živi rođak dodoa je nikobarski golub, koji živi na Nikobarskim ostrvima u Bengalskom zalivu i u nekim dijelovima istoène Azije, odakle su, kako se pretpostavlja, prije otprilike 42 miliona godina dodo i njegov izumrli rođak prvobitno potekli.

       mirsad_d
       Participant
        Post count: 4000

        EL NINJO

        El Ninjo (“mali” na španskom) predstavlja toplu okeansku struju koja periodično teče ka jugu duž obale Ekvadora. Uzrok ovih kretanja su tzv. južne oscilacije i klimatske promjene u području Pacifika. Sličan fenomen se javlja i u Atlantskom okeanu gdje se naziva El Ninja (“mala” na španskom). El Ninjo se pojavljuje približno svakih 7 godina u vrijeme kada preovlađujući vjetar pasat počinje da slabi, a da ekvatorijalna protivstruja jača. Tople površinske vode koje normalno teku ka zapadu, počinju da teku ka istoku preko hladnih voda peruanske struje. U pojedinim slučajevima one izazivaju u velikoj mjeri uginuće planktona i smanjuju broj riba u površinskim dijelovima okeana.

        Tokom trajanja El Ninja gotovo redovno se stvaraju i nepovoljna atmosferska kretanja koja uzrokuju burne orkanske vjetrove velike rušilačke snage koji donose velike štete priobalju srednje i južne Amerike, uništavaju šume i kuće i odnose ljudske živote. Iako mu je ime “mali”, njegov veliki razorni potencijal svrstava ga u jedne od najrazornijih periodičnih klimatskih fenomena današnjice.

        mirsad_d
        Participant
         Post count: 4000

         Napravite svoj kompas

         Potreban materijal:

         – Providna plastična čaša

         – Olovka

         – Magnet

         – Igla ili čioda

         – Deblji konac ili kanap

         – Zapušač od plute

         Rad:

         1. Namagnetišite iglu (ili čiodu) tako što ćete prevući magnetom po njenoj površini 30-ak puta uvijek u istom smjeru (od lijevog ka desnom kraju). Isprobajte da li ste to uspješno uradili tako što ćete iglom koju ste namagnetisali pokušati da podignete čiodu ili neki manji i lakši metalni predmet.

         2. Da biste napravili plutajući kompas, isjecite mali kotur od èepa od plute i probodite namagnetisanu iglu kroz njega po preèniku kotura (vidi gornju sliku). Napunite providnu èašu vodom dopola, oznaèite strane svijeta kao na slici i postavite èep sa iglom da pluta po površini. Vrh igle pokazaæe pravac sjevera, pa okrenite èašu tako da igla pokazuje na oznaku sjevera.

         3. Da biste napravili viseći kompas, odsjecite kratak konac i jedan njegov kraj zavežite na sredinu olovke, a drugi kraj na sredinu namagnetisane igle. Označite strane svijeta na providnoj čaši, a zatim postavite olovku preko čaše kao na donjoj slici. Vrh igle će pokazati sjever, pa okrenite čašu tako da igla pokazuje na oznaku sjevera.

         Eksperimenti i igre sa kompasom:

         1. Odredite položaj vaše sobe, stana, zgrade i ulice u odnosu na strane svijeta.

         2. Odredite na koje strane svijeta gleda svaki prozor ili terasa Vašeg stana.

         3. Iznesite vaš kompas napolje i odredite na kojim stranama svijeta se nalaze vaša škola, stan vašeg druga ili drugarice, igralište, prodavnica.

         4. Odredite u pravcu kojih strana svijeta se najčešće krećete kada izađete iz stana.

         5. Pratite promjenu položaja Sunca tokom dana u odnosu na strane svijeta.

         6. Igrajte se sa svojim drugovima pogađanja na kojoj strani svijeta se nalaze različiti objekti, a zatim provjerite Vaše odgovore pomoću kompasa.

         7. Igrajte se sa svojim drugovima orijentacije u prostoru i određivanja lokacije različitih objekata na osnovu kompasa kada ne možete da ih direktno vidite.

         mirsad_d
         Participant
          Post count: 4000

          Šta su Nostradamusova proročanstva?

          Sigurno si mnogo puta čuo za Nostradamusa. On je bio izuzetno religiozan čovjek koji je živio od 1503.-1566. godine. Bilo je to veoma davno, ali mnoge stvari koje je rekao odnose se na našu sadašnjost i budućnost. Dobro pretpostavljaš – on je bio prorok. To znači da je mogao vidjeti što će se dogoditi u budućnosti. Svoje vizije pažljivo je zapisivao, i u toj pisanoj formi one su se zadržale i do danas pod nazivom “Nostradamusova proročanstva”. Međutim, problem je što su njegovi zapisi zapravo bile zagonetke. Mnogi su pokušali odgonetnuti smisao tih zagonetki, ali nitko nije uspio unaprijed. Tek kad se nešto dogodilo, ljudi su mogli reći: “Stvarno, evo to je rješenje ove zagonetke!” Primjerice, bio je sahranjen u jednoj maloj crkvi u Francuskoj, i prije smrti je tražio da mu na kriptu uklešu određeni datum. Nitko nije znao zašto, i već su svi zaboravili na to. Međutim, tokom historijske Francuske revolucije, vojnici su srušili crkvu, otkrili grob i vrišteći pobjegli. Naime, na nadgrobnoj ploči je pisao tačan datum, mjesec i godina rušenja te crkvice.

          mirsad_d
          Participant
           Post count: 4000

           Šta je zvučni zid?

           Zvučni zid nije zid od materije, nego je pojam. Naime, zvuk ima svoju brzinu (330 m/s, odnosno 1.188 km/sat). Kad se neko tijelo kreće uobičajenim brzinama, zvuk se puno brže širi svuda oko tijela. No, kad neko tijelo postigne brzinu zvuka ili putuje brže od zvuka, tada zvuk kojeg proizvede nikad ne može stići to tijelo, jer se tijelo udaljava brže nego što se zvuk širi. Dakle, ako avion putuje brzinom manjom od brzine zvuka, pilot će čuti zvuk motora, jer je zvuk brži od aviona, pa će stići do pilotske kabine. No, ako avion putuje brže od zvuka, pilot neće čuti zvuk motora, jer sporiji zvuk ne može stići avion. U trenutku kad avion dostigne brzinu zvuka, čuje se glasan prasak, kao da je avion udario u nešto. Slikovito se kaže kako je upravo probio zvučni zid, a iz ovog objašnjenja ti je jasno kako uopće nije riječ ni o kakvom stvarnom zidu. Avione koji putuju brzinom većom od zvuka nazivamo nadzvučnim avionima. Brzina jednaka brzini zvuka naziva se 1 MAH, pa brzina od 2 MAHA znači da avion putuje dvostruko brže od zvuka.

           mirsad_d
           Participant
            Post count: 4000

            Zašto se šali i podvaljuje baš 1.aprila?

            Prvi april je datum koji nećeš naći posebno obilježen u kalendaru. Ipak, svi znaju za prvoaprilske šale.

            Kako se to desilo?

            U Francuskoj u šesnaestom stoljeću nova godina se slavila 1. aprila. Zapravo, proslave su počinjale još sedam dana prije. Slično kao i danas, pjevalo se, plesalo i tulumarilo do kasno u noć.
            Godine 1562. kršćanskom svijetu je predstavljen novi kalendar (Gregorijanski kalendar) po kojemu nova godina počinje 1. januara.
            Kako u to vrijeme nije postojala televizija, novine ili Internet, vijesti su putovale vrlo sporo. Zbog toga neki ljudi nisu čuli da je došlo do promjene, neki u vijesti nisu vjerovali, a neki prosto nisu obraćali pažnju. Takve ljude nazivali su budalama ili bedakima (u engleskom jeziku “April fools”). Slali su im pozive na nepostojeće tulume i prodavali razne fore.

            U Francuskoj se danas taj dan zove “Aprilska riba” (Poisson d’Avril), jer mali Francuzi običavaju lijepiti papirnatu ribu na nečija leđa. Kada “riba” bude otkrivena, klinci uzviknu “Poisson d’Avril!”
            U Škotskoj se prvoaprilske šale izvode čak dva dana, drugi dan se lijepe naljepnice s natpisom “Udari me!”
            Amerikanci također vole prodavati prvoaprilske šale. Najčešće je pokazivanje na cipele i rečenica: “Žniranci su ti se odvezali!”. Učiteljice iz devetnaestog stoljeća pokazivale su na nebo govoreći: “Gle! Jato gusaka!” Klinci su često sipavali sol u staklenke sa šećerom, a studenti bi namještali satove svojih cimera tako da kasne na predavanja.

            Prvoaprilske šale moraju biti bezazlene, ne smiju nikome nauditi i najbolje su one kojima se nasmije i žrtva.

            mirsad_d
            Participant
             Post count: 4000

             Najveći krompir na svijetu

             [img size=150]http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs143.snc1/5294_1026425196278_1694749970_51406_592701_n.jpg
             [/img]

             U Macau su radnici sasvim slučajno pronašli najveći krompir na svijetu. Da sve bude još interesantnije, krompir nije izrastao na nekoj farmi gdje se ljudi brinu o nasadima, zalijevaju ih i plijeve od korova. Ovaj krompir bez ikakve čovjekove pomoći izrastao je na dijelu zemlje koji niko nije koristio i koji je zarastao u korov. čisteći područje od grmlja, smeča i korova, radnici su sasvim slučajno iskopali krompir koji je dug 1 metar i 40 cm te težak oko 10 kilograma.

             Sedina
             Participant
              Post count: 161

              mirsad_d napisao:

              Šta su Nostradamusova proročanstva?

              Sigurno si mnogo puta čuo za Nostradamusa. On je bio izuzetno religiozan čovjek koji je živio od 1503.-1566. godine. Bilo je to veoma davno, ali mnoge stvari koje je rekao odnose se na našu sadašnjost i budućnost. Dobro pretpostavljaš – on je bio prorok. To znači da je mogao vidjeti što će se dogoditi u budućnosti. Svoje vizije pažljivo je zapisivao, i u toj pisanoj formi one su se zadržale i do danas pod nazivom “Nostradamusova proročanstva”. Međutim, problem je što su njegovi zapisi zapravo bile zagonetke. Mnogi su pokušali odgonetnuti smisao tih zagonetki, ali nitko nije uspio unaprijed. Tek kad se nešto dogodilo, ljudi su mogli reći: “Stvarno, evo to je rješenje ove zagonetke!” Primjerice, bio je sahranjen u jednoj maloj crkvi u Francuskoj, i prije smrti je tražio da mu na kriptu uklešu određeni datum. Nitko nije znao zašto, i već su svi zaboravili na to. Međutim, tokom historijske Francuske revolucije, vojnici su srušili crkvu, otkrili grob i vrišteći pobjegli. Naime, na nadgrobnoj ploči je pisao tačan datum, mjesec i godina rušenja te crkvice.

              U pocetku je Nostradamus pisao onako k’osto je vidio u svojim vizijama i tadasnje vlasti se nisu bunile njegovim prorocanstvima dok nije poceo govoriti i ruzne dogadjaje koji ce se desiti u buducnosti.Prepadnuti time prozvali su ga “muskom vjesticom” i zaprijetili mu da ce ga spaliti na stubu ko i sve druge vjestice nastavi li pricati i zapisivati sta on “kao” zna.Zbog toga je Nostradamus poceo svoje vizije da zapisuje u obliku stihova i zagonetki,da niko nista ne skonta odmah a da mu se to vremenom otkrije.

              mirsad_d
              Participant
               Post count: 4000

               Zašto štucamo?

               Štucanje je iznenadno stezanje mišića koje koristimo kad udišemo zrak. Na takvo stezanje mišića ne možemo utjecati voljom, što znači da ne možemo odlučiti početi ili prestati štucati. Iako osim ljudi štucaju i neke životinjske vrste, naučnici još nisu sigurni zašto štucamo. Ipak, čini se da su na tragu odgovoru.

               Neki naučnici misle da štucamo zato jer smo se razvili evolucijom iz vrsta koje su nekad živjele u moru. Prve životinjske vrste izašle su iz mora prije čak 370 miliona godina, a štucanje je ostalo do danas. Kako i bebe u majčinoj utrobi štucaju, a isto je zapaženo i kod nekih vodozemaca koji i danas imaju škrge, naučnici su zaključili da je štucanje ostatak škrga (vodozemci su životinje koje su sposobne živjeti i na kopnu i u vodi).

               Iako ovu teoriju tek treba naučno dokazati, neki naučnici misle da je štucanje ostalo do danas zato da bebe brže i lakše nauče sisati, jer se mišići slično ponašaju kod štucanja i sisanja.

               mirsad_d
               Participant
                Post count: 4000

                OBLACI

                Oblaci su zapravo velike količine toplog, vlažnog vazduha koje su se podigle uvis do određene visine na kojoj su se ohladile, a vodena para se pretvorila u sitne kapi kiše ili komadiće leda. Svaki oblak je različit i neprestano mijenja svoj oblik.

                Ima mnogo vrsta oblaka u zavisnosti od toga na kojoj se visini nalaze i kakvo vrijeme donose. Tako se, na primjer, takozvani “svijetleæi oblaci” nalaze na visini od čak 60 do 80 kilometara od Zemljine površine! Tu su i “sedefasti oblaci”, na 20-30 kilometara visine, veoma lijepih boja i oblika, zatim “cirusi” – paperjasti oblaci na oko 6-10 km od Zemljine površine, a na istoj visini se mogu naći i “cirostratusi” – oblaci nalik čaršavima i “cirokumulusi” – mali okruglasti i međusobno zbijeni oblaci. Svi ovi oblaci sastoje se od sitnih komadića leda. Najniži oblaci se nalaze na visini od 2 do 6 kilometara i obično donose kišu, pljuskove i grmljavinu. Najviši među njima su “altokumulusi” – velike okruglaste sive mase i “altostratusi” – nalik velikom sivom velu na nebu. Nešto niži su “stratokumulusi”, veliki beli oblaci koji obično predskazuju lijepo vrijeme narednih dana, zatim “nimbostratusi” – masivni bezoblični oblaci koji donose višednevne padavine, i “stratusi” koji zapravo predstavljaju velike gomile magle u atmosferi. “Najtmurniji” među oblacima su “kumulusi” i “kumulonimbusi” – masivni tamni oblaci koji donose oluju, kišu i grmljavinu.

                Ukoliko dobro zapamtite ovu podjelu oblaka možete veoma lako, bez pomoći meteorologa, predvidjeti kakvo će vrijeme biti narednih dana!

                mirsad_d
                Participant
                 Post count: 4000

                 U klubu osoba starijih od 100 godina moglo bi se naći gotovo šest milijuna ljudi

                 Demografi tvrde kako u klubu osoba starijih od 100 godina počinje gužva te da bi se do sredine ovoga stoljeća u njemu moglo naći gotovo šest milijuna ljudi

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 119 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.