Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 730 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   [b]HOLANDSKI AMBASADOR VOSSKUHLER PUŠTA
   U RAD ELEKTROMREŽU U ŽEPI[/b]

   SARAJEVO, 11. juna (FENA) – Ambasador Kraljevine Holandije Karel E. Vosskuhleru u četvrtak 12. juna zvanično će pustiti u pogon obnovljenu elektromrežu u selima Laze, Ljubomisje, Borovac i Vrtače nadomak Žepe. Ovo će osigurati struju u 25 kuća te će biti dodatni poticaj za povratak u ovu regiju.

   Obnova ove elektromreže uključuje oko 6.000 metara visokonaponske mreže, tri trafostanice i oko 6.500 metara niskonaponske mreže na koju se priključuje 25 kuća koje više od deset godina nemaju struju.

   Ovaj projekat su finansirali Ambasada Kraljevine Holandije u Sarajevu (268.871.00 eura) i Opština Rogatica (100.000.00 eura), a implementaciju je obavila organizacija Hilfswerk Austrija.

   Obnova ove elektromreže je u skladu sa širom politikom Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu koja se dijelom fokusira na osiguravanje uslova za povratak izbjeglica i raseljenih lica kao i u skladu sa aktivnostima ostalih institucija koje rade na osiguravanju uslova za održivi povratak u Opštini Rogatica.

   Ceremonija puštanja u pogon mreže obaviće se u selu Laze u 13:30, najavljeno je danas iz holandske ambasade.

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    ROGATICA:

    Nastavak finansiranja Projekta razvoja zajednice-CDP

    Investiciono-razvojna banka RS u ime i za račun Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, nastavlja finansiranje Projekta razvoja zajednice-CDP, iz sredstava kredita Svjetske banke i iz sredstava ekonomsko socijalne komponente Razvojnog programa Vlade RS.
    Tim povodom je u Opštini organizovan sastanak 29.05.2008.g. i izvršena prezentacija o načinu realizacije CDP projekta.

    NADATI SE DA CE OD OVOG PROJEKTA (Projekt razvoja zajednice-CDP) ZAPOSLITI BAR JEDAN POVRATNIK

    Mustafa
    Participant
     Post count: 8282

     CRNA HRONIKA: ROGATICA

     TESKA SAOBRACAJNA NESRECA U ZAGANOVICIMA

     Na dijelu magistralnog puta Rogatica-Ustiprača, u mjestu Zaganovići, opština Rogatica, 11.06.2008. godine, oko 13,00 časova, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede. Do nesreće je došlo kada je M.B. (1975.) koji je upravljao PMV ”VW kombi”, krećući se iz pravca Ustiprače prema Rogatici, zbog neprilagođene brzine uslovima i stanju puta, izgubio kontrolu nad vozilom i prešao u suprotnu saobraćajnu traku, te svojom desnom bočnom stranom vozila udario u prednji dio PMV ”Golf2” kojim je upravljao D.P. (1975.). Tom prilikom teške tjelesne povrede (prelom potkoljenice) zadobila je S.S. (1989.) dok su V.S. i N.B. (1977.) lakše povrijeđeni. Po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršen je uviđaj.

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      SKUPSTINA OPSTINE ROGATICA

      INFORMACIJE SA I VANREDNE SJEDNICE SKUPŠTINE OPŠTINE

      Dana 08.05.2008.godine
      održana je I vanredna sjednica
      Skupštine opštine Rogatica

      Pored odbornika Skupštine opštine, sjednici su prisustvovali: zamjenik načelnika opštine, sekretar Skupštine opštine i predstavnici sredstava javnog informisanja.
      Sjednici je prisustvovalo 16 odbornika.
      Skupštinom je predsjedavao Kemo Čamdžija, predsjednik Skupštine.
      Na samom početku sjednice usvojen je sljedeći

      DNEVNI RED

      1. Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Statuta opštine Rogatica;

      REALIZACIJA DNEVNOG REDA

      Predsjednik Skupštine opštine, Kemo Čamdžija upoznao je prisutne da je Centralna izborna komisija dana 06.05.2008.godine uputila obavijest o potrebi usklađivanja Statuta opština sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U obavijesti je navedeno da je Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH (”Službeni glasnik BiH”, broj:33/08) izmjenjeno Poglavlje 13A kojim je regulisano učešće pripadnika nacionalnih manjina u izborima za opštinski nivo vlasti.

      Odredbom člana 13.14 stav (2) Izbornog zakona BiH propisano je da se broj pripadnika nacionalnih manjina koji se neposredno biraju u opštinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i gradsko vijeće, odnosno skupštinu grada, utvrđuje statutom opštine, odnosno grada, pri čemu se pripadnicima svih nacionalnih manjina koji u ukupnom broju stanovništva te izborne jedinice prema zadnjem popisu stanovništva učestvuju sa više od 3% garantuje najmanje jedno mjesto. Istakao je i obavezu utvrđivanja tačnog broja odbornika, predstavnika pripadnika nacionalnih manjina, koji će se na lokalnim izborima 2008.godine birati u skupštinu opštine koristeći pri tom podatke iz popisa stanovništva provedenog 1991.godine za područje opštine. Posebno je istakao obavijest Centralne izborne komisije koja se odnosi na to da, ukoliko prema podacima iz popisa stanovništva 1991.godine, imajući u vidu član 13.14. Izbornog zakona BiH i član 3. Zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina, opštine nemaju obavezu predvidjeti učešće predstavnika pripadnika nacionalnih manjina u skupštinu opštine, o čemu su u obavezi donijeti jasnu odluku zasnovanu na činjeničnom stanju.

      Kako nije bilo diskusija od strane odbornika Odluka o izmjeni i dopuni Statuta opštine Rogatica usvojena je jednoglasno sa 16 glasova za.

      Mustafa
      Participant
       Post count: 8282

       CRNA HRONIKA: ROGATICA (Stara Gora)

       Pripadnici policije kod D.P. pronašli arsenal oružja

       Policijskoj stanici Rogatica, 10.06.2008. godine, oko 22,00 časova, D.B. je prijavio da je u naselju Stara Gora, nepoznato lice ispalilo nekoliko hitaca u vazduh. Pripadnici krim. policije su izašli na lice mjesta te došli do saznanja da je navedenog dana iz vatrenog oružja pucalo maloljetno lice.

       Daljim radom, pripadnici policije su pronašli D.P. (1957.), oca maloljetnog lica, koji im je predao sljedeća minskoeksplozivna sredstva i municiju: dvije automatske puške, puškomitraljez M72 kalibra 7,62mm, puška M48 kalibra 7,9mm, deset okvira za automatsku pušku, doboš za mitraljez, četiri ručne bombe, tromblonsku minu, 247 komada metaka za automatsku pušku, 1203 komada metaka kalibra 7,9 i 7,62mm i nož za automatsku pušku.

       U toku informativnog razgovora na okolnosti posjedovanja vojničkog oružja i municije, D.P. je izjavio da je navedeno oružje ostavio u svojoj kući na tavanu nakon završetka rata, te da je jednu od pušaka pronašao njegov maloljetni sin i pucao u vazduh. Po ovlaštenju dežurnog tužioca, pripadnici policije preduzimaju neophodne mjere i radnje sa ciljem dokumentovanja ovog krivičnog djela i podnošenja izvještaja nadležnom tužilaštvu.

       Anonymous
        Post count: 2088

        Tacno da nije ni bitno gdje je to naselje,ali je bitno koliko oruzja u jednoj kuci ima evo 12 godina posle rata.

        Postavlja se pitanje u koliko kuca(na opstini Rogatica) ima jos oruzja.I to je jedan od dokaza s koliko su oruzja raspolagali kad su napadali i progonili neduzan narod sa svojih ognjista.

        Njihova djeca i danas danile se igraju s oruzjem,eto nema komsija Bosnjaka za koga ga sad cuvaju??

        Anonymous
         Post count: 2088

         Za one koji se vrate.

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          ZEPA – BEOGRAD

          Krajem jula 1995. godine u Srbiji su formirani prihvatni centri u Šljivovici (općina Čajetina) i Mitrovom Polju (općina Aleksandrovac) za Bošnjake iz BiH koji su, nakon pada enklava Srebrenica (11. jula 1995.) i Žepa (30. jula 1995.), prebjegli na teritoriju Srbije.

          Rasprava po tužbi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine

          Na Drugom općinskom sudu u Beogradu 18. juna počet će prva rasprava po tužbi koju je Savez logoraša Bosne i Hercegovine pokrenuo protiv Srbije radi dokazivanja postojanja logora na njenom prostoru i nadoknade nematerijalne štete za Bošnjake i Hrvate koji su tamo bili zatočeni, izjavio je danas za Fenu predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

          Krajem jula 1995. godine u Srbiji su formirani prihvatni centri u Šljivovici (općina Čajetina) i Mitrovom Polju (općina Aleksandrovac) za Bošnjake iz BiH koji su, nakon pada enklava Srebrenica (11. jula 1995.) i Žepa (30. jula 1995.), prebjegli na teritoriju Srbije. Izbjegli Bošnjaci su na obali Drine presretani od srbijanske vojske, odvođeni na informativne razgovore i predavani lokalnoj policiji iz Malog Zvornika ili Bajine Bašte. Kamionima i autobusima su provedeni u Šljivovicu i Mitrovo Polje. Navodne prihvatne centre su osiguravali pripadnici specijalnih policijskih jedinica Republike Srbije. Sredinom augusta 1995. zatvorenike je registrirao Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK).

          Početak rasprave po tužbi Saveza logoraša BiH zakazan je za 10 sati. Prvi svjedok je Selim Nuhanović, koji je iz Han-Pijeska odveden u logor Mitrovo Polje.

          Pored njega svjedočit će i policajci koji su bili na osiguranju logora. Oni će ispričati o onome šta se tamo dešavalo. Suđenju će prisustvovati predstavnici Saveza logoraša BiH (pokretač tužbe) i predstavnici Fonda za humanitarno pravo Beograd (zastupnik Saveza logoraša BiH pred sudovima u Srbiji).

          “Naš cilj je da dokažemo postojanje logora u Srbiji, a Fond želi dokazati da su ti objekti bili pod nadzorom policije“, kazao je Tahirović.

          Savez logoraša BiH je prihvatio prijedlog Fonda za humanitarno pravo Beograd i u ovom slučaju krenuo manjim brojem pojedinačnih tužbi. Tužbe je za sada podnijelo petnaestak bivših logoraša, da bi se prije svega dokazalo postojanje logora u Srbiji.

          “Kad taj postupak završimo, onda ćemo ići na nematerijalnu štetu za osobe koje su bile u tim logorima“, kazao je Tahirović.

          On je izrazio očekivanje da će kompletan proces ići još dalje.

          Ukoliko se dokaže postojanje logora u Srbiji u navedenom periodu, onda bi iz toga moglo proisteći obnavljanje procesa protiv Srbije za agresiju i njeno učešće u genocidu u BiH.

          FENA

          Mustafa
          Participant
           Post count: 8282

           Popis stanovništva na opštini –

           Popis 1971.

           ukupno: 25.501

           Bošnjaci – 15.096 (59,19%)
           Srbi – 10.208 (40,02%)
           Hrvati – 45 (0,17%)
           Jugoslaveni – 62 (0,24%)
           ostali, neopredijeljeni i nepoznato – 90 (0,35%)

           Popis 1981.

           ukupno: 23.771

           Bošnjaci – 14.020 (58,97%)
           Srbi – 8.877 (37,34%)
           Hrvati – 32 (0,13%)
           Jugoslaveni – 724 (3,04%)
           ostali, neopredijeljeni i nepoznato – 118 (0,49%)

           Popis 1991

           ukupno: 21.978

           Bošnjaci – 13.209 (60,10%)
           Srbi – 8.391 (38,17%)
           Hrvati – 19 (0,08%)
           Jugoslaveni – 186 (0,84%)
           ostali, neopredijeljeni i nepoznato – 173 (0,78%)

           DEMOGRAFSKI PODACI – STANOVNIŠTVO:

           1. Stanovnistvo 2005:

           Žene
           50 % (procjena 7282)

           Muskarci
           50 % (procjena 7264)

           2. Stanovnistvo po starosnoj strukturi:
           Stanovnistvo opcine po starosnim grupama u 2005. godini

           0 – 7 g. – 401
           7 –15 g. – 1179
           15-65 g. – 8861
           Preko 65 g. – 4105

           Ukupan broj stanovnistva na opstini procjena око 15.000.

           3. Gustina naseljenosti:

           Gustina naseljenosti za opstinu 1991. i 2005. godinu
           Stanovnistvo Stanovnika na kvadratni km
           1991. – 2005. – 1991. – 2005.
           21.978 – 15.000 – 33,10 – 22,7

           4. prirodni priraštaj stanovništva:

           Prirodni rast u opštini za – godinu
           – –
           Natalitet –
           Мortalitet –
           Pirodni rast –

           5. Тržiste radne snage (zaposlenost – nezaposlenost):

           Godina 2003. – 2004. – 2005.

           Aktivno stanovništvo (15-65 g.) – 4102 – 3860 – 3851
           Zaposleno stanovništvo (15-65 g.) 2670 – 2508 – 2214 (prema podacima fonda PIO)
           Nezaposleno stanovništvo (15-65 g.) – 1432 – 1352 – 1637 (prema podacima Zavoda za zapošljavanje)

           6. Neto plaće:

           Godina 2003. – 2004. – 2005.
           КМ 251 – 259 – 259

           Mustafa
           Participant
            Post count: 8282

            ROGATICA:

            ZAVRŠEN MAKADAMSKI PUT

            U selu Zagajevi na tromeđi optšina Sokolac, Rogatica i Pale završena je izgradnja makadamskog puta u dužini 1.200 metara za deset domaćinstva ovog sela. “Nova trasa puta povezuje sela Ozerkoviće i Zagajeviće. Put je izgrađen na zahtjev mještana, rekao je načelnik opštine Rogatoca Tomislav Batinić.

            On je dodao da je ova opština izdvojila sredstva za izgradnju puta a radovi su trajali dva dana. “Ovo jedna u nizu akcija na izgradnji makadamskih i asfaltnih puteva tako da su u toku pripremni radovi na asfaltiranju dionice Zakovo-Ušnjaci, koja će povezati sokolačku i rogatičku opštinu”, rekao je Batinić.
            On je dodao da su u toku radovi u mjesnoj zajednici Borike na izgradnji puta do sela Crkvine.

            Izvođač radova na putu do Zagajeva bila je firma “Ileks” iz Rogatice

            Mustafa
            Participant
             Post count: 8282

             PODŽEPLJE:

             OTVOR DŽAMIJE

             Svečanost otvorenja džamije u Podžeplju biće upriličena u nedjelju 20. jula 2008. godine, ne dan prije kako je prvobitno planirano. Do promjena je došlo zbog zauzetosti termina, naime 19. jula biće otvorena džamija u Strmici, Medžlis IZ-e Rudo. Svim Podžepcima i prijateljima Podžeplja skrećemo pažnju da se uključe u organizaciju svečanosti, kako bismo ovaj za nas neizmjerno važan događaj besprijekorno organizirali i obilježili, onako kako i priliči podžepskom džematu. Onima koji žive i rade u dijaspori sugerišemo da shodno mogućnostima vrijeme godišnjih odmora usklade s terminom otvorenja Podžepske džamije, kao i drugim svečanostima koje će biti organizirane na području Medžlisa IZ-e Žepa: svečanost otvorenja džamije u Gođenjima, Kulturna manifestacija Moja Žepa 2008. i tradicionalni mevlud u Žepi, kako bismo zajednički podijelili radost oživljavanja vjerskog života na našem kraju, a predviđena zajednička okupljanja učinili tradicionalnim i prepoznatljivim susretima. Onaj ko zanemari i zaboravi svoj prag i svoju avliju, svoj džemat i svoju džamiju, neka i od Boga i od ljudi bude zanemaren i zaboravljen!

             Mustafa
             Participant
              Post count: 8282

              ŽEPA

              Završena nastava u najmanjoj školi u Bosni i Hercegovini

              Nije nam poznato da u BiH, a i šire , postoji manja škola nego što je ova u Žepi.
              Naime, ove školske godine školu su pohađala i razrede su s uspjehom završila dva učenika u dva odjeljenja. Kulovac (Mujaga) Rahman završio je prvi, a Čavčić (Esed) Elvira drugi razred.
              U školi rade i samo dva radnika, Rifet Medošević, učitelj, i Mehmed Podžić, pomoćni radnik.

              Škola u Žepi je poslije rata počela sa radom školske 2002./03. godine kao područno petorazredno odjeljenje Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Rogatice, a prvi učitelj bio je Ibrahim Hota.
              U proteklih šest godina školu u Žepi je završilo 6 učenika i svoje školovanje su ( u šestom razredu ) nastavili u Sarajevu, Ilijašu i u Podlugovima.
              Nastava se svih proteklih godina izvodila u novoj školskoj zgradi čiju izgradnju je finansirala holandska Vlada i koja je izgrađena na mjestu na kome je bila najstarija školska zgrada na području opštine Rogatica i koja je u protekloj agresiji porušena do temelja.
              Nova škola raspolaže sa tri učionice, bibliotekom, zbornicom i toaletom.
              Iako se nastava izvodi u vrlo teškim uslovima, bez potrebnih nastavnih učila i opreme, učenici, zahvaljujući, prije svega, svom velikom trudu, postižu zavidne rezultate.

              Mustafa
              Participant
               Post count: 8282

               ROGATICA: Purtici – Ubistvo u pokušaju

               Iz puške pucao u komšiju

               Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti I.Sarajevo prijavljeno je jedno krivično djelo (Ubistvo u pokušaju, član 148., a u vezi sa članom 20. KZ RS) na teritoriji opštine Rogatica:

               Policijskoj stanici Rogatica, 23.06.2008. godine, oko 08,00 časova, prijavio je G.Z. nastanjen u mjestu Purtići, opština Rogatica, da je njegov otac G.S. Sabrija Gluhic(1945.), iz puške pucao u komšiju Z.S. Suljo Zimic. Povrijeđeni je prevežen u Dom zdravlja Han Pjesak, gdje su konstatovane povrede- prostrelne rane u predjelu vrata i desne ruke. Nakon ukazane ljekarske pomoći u KC Istočno Sarajevo, Z.S. je prevežen u bolnicu Koševo. O događaju je obavješten dežurni tužilac, koji je prisustvovao vršenju uviđaja…

               Mustafa
               Participant
                Post count: 8282

                ROGATICA: – Vrijedna donacija povratnicima u istočnu Bosnu

                POMOC I POVRATNICIMA I U ROGATICI

                Penzionirani major švedske vojske Hans Gerlach, u saradnji sa „Merhametom“ iz Goražda, uručio je vrijednu donaciju povratnicima u Strgačinu kod Rudog. Sa suprugom je prisustvovao podjeli poljoprivrednog i građevinskog alata.

                Osim u ovom mjestu, 24 tone pomoći bit će podijeljeno povratnicima u Foču, Čajniče, Višegrad, Rogaticu, Rudo, Ustikolinu, Praču i Novo Goražde, u akciji koju su podržali i Islamska zajednica Bošnjaka iz Švedske, švedski „Merhamet“ i vojska ove prijateljske zemlje.

                – U izviđačima u Švedskoj upoznao sam Goraždanina Adisa Jašarevića. On mi je pričao o Goraždu, tako da je to presudilo da smo danas u ovom kraju. Bilo mi je drago što sam obradovao te ljude, te ovim putem obećavam da ću i narednih godina dolaziti, ali nikako praznih ruku – kazao je Gerlah, koji već petu godinu istim povodom dolazi u BiH.

                Švedski oficir uručio je i komplete opreme za 50 planinara iz BPD „Goražde – Maglić“, te komplete posuđa za narodne kuhinje u Zenici, Jablanici, Tuzli, Maglaju, Travniku i Sarajevu.

                Za prijatelje iz Švedske jučer je organiziran prijem u općini Goražde, a bili su i gosti goraždanskih planinara u Sportsko-rekreacionom centru „Ruda Glava“.

                Izvor: Dnevni Avaz

                Mustafa
                Participant
                 Post count: 8282

                 ROGATICA: Kozici

                 Teska saobracajna nesreca kod Kozica

                 Na lokalnom putu u mjestu Kozići, opština Rogatica, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su tri lica – vozač K.H., suvozač K.N. i putnik K.H. u PA marke ”Škoda Felicija” zadobila teže tjelesne povrede – (povrede glave i povreda vilice). Nakon ukazane pomoći u Domu zdravlja u Rogatici, isti su preveženi u KC ”Koševo” u Sarajevo. Do nesreće je došlo tako što je PA marke ”Škoda Felicija”, kojim je upravljao K.E. prešao u suprotnu traku i sudario se sa PA marke ”Golf”, kojim je upravljao J.V. Na vozilima je utvrđena veća materijalna šteta.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 730 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.