Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 230 total)
  • Author
      Post count: 2088

A onda dodjose iz ulice Danila Djokica,Kartal Meho,i moj babo.U tom trenutku,prozvase mog babu,prozvase ga i rekose,polazi naprijed.Niko nije ni naslutio sta ce se sad desiti.Babo kaze cetnicima,nemojte nas razdvajati,bili smo sve dosad zajedno,pa kad bi mogli svi krenuti zajedno.Lubarda mehanicar kaze,suti cuvaj svoju glavu polazi naprijed.Prozvase i mene,Neskovic Zlatko,polazi naprijed.Gurno sam tetku i nesto sam joj opsovao,krenuvsi jer sam bio pun straha i nisam se mogao u potpunosti kontrolisati sta radim i sta pricam.Moja majka rece,nemojte bar moju zaovu rastavljati,ona nema nikoga,i da je clan nase porodice.Jedan rece,nemoze.Ona spusti svoja dva cekera,kao da se pomirila sa svojom sudbinom,a onda ponovo moja majka rece,nemojte bar nju,ona nema nikoga,neka i ona podje sa nama.To je bio trenutak kada su mogli reci,stanite nazad i vi pa budite zajedno,kad vec tako zelite.Jedan rece,neka podje i ona….Twin Peaks

Anonymous

Krenusmo nas cetvero,prolazimo pored vatrogasnog doma,prepoznadoh Nedic Danka,Saponju,predjosmo most,a vodi nas Lubarda.Kod vatrogasnog doma su stajali Vlado Markovic,Joja,Zlastko Neskovic.A kada smo krenuli niz ulicu ide i Maida Kartal,ranjena u lijevu ruku,visi joj onako bez osjecaja i sva krvava.Place.Na mostu lezi konobar Zika sa sajkacom na glavi,koju skida kad nas vidje.Iza mosta lezi jos jedan les zapaljen,izgorelo pola glave,a poslije sto rece Andjelic Tomo,njihove metode paljenja zrtava.Naspu u onu pumpu za prskanje voca benzina,poprscu zrtvu,i opale jedan metak,pa je tako zapale.
        Moja majka se okrenu jos jednom sa mosta,i mahnu njima koji su ostali u stroju smrti,u kojem smo i sami bili prije par minuta.Ubio ih je Zoran Karisik Kare,a po naredjenju Markovic Vlade i Mrkija.Pali su bez ijedne rijeci,hrabro,a zlocine koje pocinio zavrsice tamo gdje mu je i mjesto,kada za to dodje vrijeme…kraj….Twin Peaks

Teva
        Participant
          Post count: 8872

Ratko Mladic and muslim civilians -You Gotta See This Video!

Anonymous

Javljam se ponovo,sto nije nimalo lahko,gledati ove slike,vratiti film,ponovo biti tu. Jer covjek od silnog uzbudjenja zaboravi neke stvari,koje je vidio,a da u datom trenutku nije smatrao je to vazno,i da to sigurno nema potrebe da se uvrsti.Jer sve te scene koje sam zapisao,postoji izmedju toga toliko sitnica,koje su i mozda isto toliko vazne,a nisu se malo detaljnije opisale.Zato evo nakon par pozitivnih kritika od nasih sugradjana,da se i o tome nesto kaze.
            Penzionisani policajac Kezunovic,pamti ga carsija,sto je imao sina,koji je bio dusevno bolestan,a on ko roditelj ga uvijek pratio u stopu,da ovaj nebi nesto napravio.Stanovao je ispod robne kuce,a kao dijete nisam nikad zapamtio da je imao zenu.Od pocetka rata ostao je kod kuce,iako su i po njemu kao i po nama padale granate.Sreo sam ga prvi put u ratu,kad je padala Gracanica.Mi smo se sakrivali zajedno sa komsijama,izmedju ostalog bio je tu i Meho Kartal.Prije pada Gracanice,na samo dva dana,Meho je odveo Ruleta na Holuc.Taj dan smo bili bez Ruleta,a i nikad se vise nije ni vratio.Ponekad Kezunovic sidje u podrum pa budi sa nama po par sati.A vecinom se krio u svom stanu.Ko kome tada da vjeruje.Ali eto,kad sam opisao,da je Motika Slavisa,onaj kovrdjave kose,imao zamotan lakat jedne ruke,i rece nam da mu je…kako on rece neki cica bacio bombu…koji cica….Kezunovic,jer tu vise nije bilo nikoga….a onaj sto ostavi zivot kod kuce Mehe Kartala iz Panceva….ubio ga je Kezunovic,jer kad je on zakoracio u avliju,on ga je pucao.Kako mogu to reci,a nisam vidio.Kada povucete liniju rafala koji je izresetao rusevine Zolotine kuce,i ulaza u kojem je Keza zivio,i njegove bliskosti sa Mehom Kartalom,i nepostojanjem nikoga vise u tom kvartu sem nas,lahko se moze zakljuciti da je Kezun pucao i ubio ovog BELOG ORLA,ili vec neznam kako su se nazivali.Mozda je jos Kezunu proradila savjest,za druga u zivotnoj opasnosti.
            Zadnji put sam ga vidio,kada sam bio zarobljen u skoli.
            Isao je isto kao i uvijek,mirno i tiho,kao da je mir,samo sto njegov sin nije bio ispred njega….Twin Peaks

Teva
            Participant
              Mare
              Participant
                Post count: 1546

Da je Mladen Vasiljević 92 bio gospodar života i smrti u Rogatici. Učestvovao je u organizovanom silovanju rogatičkih žena zatočenih u staroj osnovnoj školi kao i odvođenju na prisilni rad i pljačku po kućama zarobljenih civila. Po pravilu su oni na kraju mučki ubijani. Pobjegao je u Srbiju i živi u Beogradu. Poslom je ponovo vezan uz MUP Srbije. Traže li ga Rogatičani??? Traži li ga BH pravosuđe???

Mare
                Participant
                  Post count: 1546

Blizi se 19. godisnjica stradanja rogaticana koji su zivjeli u Gracanici,Tekiji,Holucu,Rudom i drugim djelovima sa lijeve strane Rakitnice.U svim kazivanjima se pominju i Perisici kojih je po ovim pricama bilo izmedzu 15 i 20 i svi su ucestvovali u ubistvima.
                  Po svim pricama predvodili su ih onaj kondukter i ono stene Micino koje je bilo profesor.Ova dvojica imaju veliku odgovornost za mnoga ubistva koja su se desila 19.Juna 1992.

Anonymous

Tesko je nesto sad reci,ali ipak treba da se kaze.Vazda nesto pricamo i prepricavamo.Zalimo za necim,zalimo o rodnom gradu koji smo izgubili.Spominjemo svake godine taj 19.juni,dan kada su pobjesnjeli vampiri napili se krvi,pa je onda kada su se zasitili prosipali izivljavali se,stvarali zalihe po logorima kada ponovo ozedne.Pitamo li se mi ikada,dali je dovoljno govoriti samo uoci,ili na samo taj dan o tome sta se desilo.To ti je ko Srebrenica na 11. juli.Spominje se place se,suosjecamo se njihovoj boli,a sta sutra,naravno sve smo zaboravili,jer su nam usta puna cevapa,i curi nam mast od pecenja niz bradu,odvaljivajuci se po diskotekama zvukovima Raznjatovic Cece.Lahko je onome koji nikog svog nije izgubio.Onaj ko jeste,povuci ce se istinski u svoju bol,da ga boli i druge dane,a ne samo kada nama naumpadne jednom u godini.
                    Pitamo li se mi uopce dali smo mi zasluzili da ikako spomenemo taj dan.Gdje smo to mi bili 19.juna?Ostavili smo Rogaticu,pod raznim izgovorima,pa sad se sjecamo,a cega?Ono sto smo odbacili kao da nam je bila zla maceha,zamjnivsi je deviznim monetama,i Seher Sarajevom,herojskim Gorazdem i sta ti ja znam vec cim.Namjestili smo se od Australije do Amerike,onako kako je nama najbolje,sa motom,ja sam morao zbog ovog,ja sam morao zbog onog,inace bih ja ostao znas kakav sam ja,ili….Znaci imali smo svi svoje razloge,cast onima koji su zbog svojih bolesti i starosti otisli,ali prebrojte se vi koji ste otisli zdravi.Sposobni za borbu,ali vi kazete,nije to bio moj rat,ja nisam zelio da pucam,naravno sto je notorna laz.I danas kada dodje dan spominjanja zrtava,spominjemo ih,a ostavili smo ih na milost i nemilost krvozednima.Mislite li da mi sad na to imamo pravo,misleci da smo se iskupili za sve pogresno sto smo uradili prema onima koji su pali,spomenuci ih na ovaj dan…..Rogatica juni 1992……Nije jeo davet dana,izgorelih ruku,otvorene rane,izraz na licu kao da se nista nije desilo,izlazi i posljednji Mohikanac iz Gracanice,onako tiho kao i uvijek,Muhamed Nalbantic…Twin Peaks

mirsad_d
                    Participant
                      Post count: 4000

Sud BiH: Marjanović se izjasnio da nije kriv

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 29. juna 2011. godine, optužnicu u predmetu Zoran Marjanović, koja optuženog tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti
                      http://tvsa.ba/ba/vijesti/sud_bih_marjanovic_se_izjasnio_da_nije_kriv
                      [img size=150]
                      http://tvsa.ba/img/news/615×340/12853.jpg%5B/img%5D

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Zoran Marjanović izjasnio se da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 29. juna 2011. godine, optužnicu u predmetu Zoran Marjanović, koja optuženog Marjanovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zoran Marjanović, dana 19. juna 1992., na lokalitetu Marina Homora, općina Rogatica, zajedno s nekoliko pripadnika vojske Republike Srpske, nezakonito lišio slobode jednu bošnjačku porodicu.

Porodicu su odvezli u mjesto Borike, gdje su ih i razdvojili.

Majku i četvoro maloljetne djece nepoznati pripadnici vojske Republike Srpske odvezli su i protupravno zatvorili u prostorijama srednje škole “Veljko Vlahović” u Rogatici, dok su oca odveli u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

(Fena)

mirsad_d
                      Participant

Sud BiH: Marjanović se izjasnio da nije kriv

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 29. juna 2011. godine, optužnicu u predmetu Zoran Marjanović, koja optuženog tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti
                        http://tvsa.ba/ba/vijesti/sud_bih_marjanovic_se_izjasnio_da_nije_kriv
                        [img size=150]
                        http://tvsa.ba/img/news/615×340/12853.jpg%5B/img%5D

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Zoran Marjanović izjasnio se da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 29. juna 2011. godine, optužnicu u predmetu Zoran Marjanović, koja optuženog Marjanovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zoran Marjanović, dana 19. juna 1992., na lokalitetu Marina Homora, općina Rogatica, zajedno s nekoliko pripadnika vojske Republike Srpske, nezakonito lišio slobode jednu bošnjačku porodicu.

Porodicu su odvezli u mjesto Borike, gdje su ih i razdvojili.

Majku i četvoro maloljetne djece nepoznati pripadnici vojske Republike Srpske odvezli su i protupravno zatvorili u prostorijama srednje škole “Veljko Vlahović” u Rogatici, dok su oca odveli u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

(Fena)

Teva
                        Participant

Ista ova vijest sto je je Mirsad postavio danas.;)

Avaz

Teva
                          Participant

Ista ova vijest sto je je Mirsad postavio danas.;)

Avaz

Dedo
                            Participant
                              Post count: 1243

Ispovest zločinca Milana Lukića >Pošaljite komentar
                              redakciji Odštampajte tekstGadosti haškog sužnja (Tatjana Tagirov) Ako radikali ili bilo ko drugi hoće da se hvalise i podržava ratne zločince, to je jedna i uglavnom njihova stvar, ali ako to čini institucija, pritom i crkvena (makar i formalno, ustavno odvojena od države), promovišući takvo pisanije, onda je to stvar svih građana Srbije
                              Nije neobično da osuđeni čak i za najteže zločine odluče robijaške dane kratiti piskaranjem, pa onda to štivo i objaviti, ako ima zanimanja za njihov lik i djelo. Eno nam se raspisala cijela plejada, od najproduktivnijeg Milorada Ulemeka Legije do haške pokajnice (koja je na kajanje u međuvremenu zaboravila) Biljane Plavšić, preko prvog debejca Radomira Markovića, pa sve do već slobodnog haškog osuđenika Sime Zarića koji se, doduše, nekako više bavio pjesnikovanjem. Vojislav Šešelj na neki način također spada u taj spisak, s time što njegove knjižurine svakih par mjeseci produciraju njegovi stranački drugovi.

Ovoga puta su, međutim, srpski radikali prevršili mjeru. Izdali su, naime, nešto što se zove Ispovest haškog sužnja Milana Lukića. Taj zločinac osuđen je u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini na doživotnu robiju; ostaje da o prvostepenoj presudi svoje kaže još drugostepeno vijeće, koje će o žalbama raspravljati sredinom septembra. Zvati Lukića zločincem nije kršenje presumpcije nevinosti: on je, naime, u Srbiji pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Sjeverinu, ubijanje mirnih putnika autobusa koje je rukovođen njihovim nesrpskim imenima pobio. Ubijeni su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Mevlida Koldžić.

HAŠKI POPIS STRAVE: U Haškom tribunalu osuđen je zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubojstava, nečovječnih djela, istrebljenja (zločina protiv čovječnosti) i okrutnog postupanja. Evo samo nekih točaka optužnice: odveo sedam bosanskih Muslimana na obalu Drine, u blizini Višegrada, prisilio ih da se postroje na obali, te pucao na žrtve, ubivši petoricu; prisilio je sedam bosanskih Muslimana iz pilane i tvornice namještaja “Varda” u Višegradu da odu na obalu Drine i pobio ih; u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvorio je oko 70 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, zatim je kuću zapalio, a one koji su pokušavali pobjeći kroz prozore ubijao je mecima; isto je napravio i u jednoj kući u obližnjem selu Bikovac, zatvorivši opet oko 70 žrtava u kući i bacivši potom unutra nekoliko eksplozivnih naprava; tu su i silovanja i pojedinačna ubojstva, kao i premlaćivanje zatočenih Muslimana u višegradskom logoru.

On i njegov suosuđeni Sredoje Lukić, po nalazu prvostepenog haškog sudskog vijeća, zločine za koje im se sudilo – a Milan Lukić je lično ubio najmanje 132 civila od 1992. godine pa nadalje – “počinili su uz bezdušan i gnusan prezir prema ljudskom životu”. Po mišljenju tog suda, zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu i obližnjem Bikavcu “najgori su primjeri nečovječnih postupaka jednog čovjeka prema drugom” i zauzimaju “istaknuto mjesto u historiji ljudske nečovječnosti, koja je isuviše duga, žalosna i ogavna”.

“Na kraju dvadesetog vijeka, obilježenog ratom i krvoprolićem kolosalnih razmjera, ovi užasavajući događaji ističu se po gnusnosti spaljivanja, po očiglednom predumišljaju i proračunatosti koji ih definišu, po tome kako su žrtve iz čiste bezdušnosti i surovosti sprovedene, zatvorene i zaključane u te dvije kuće da bi se našle potpuno bespomoćne u paklu koji je onda nastao, po stepenu boli i patnje koje su žrtve trpjele dok su žive gorjele. U tom činu zatiranja svakog traga pojedinačnim žrtvama, počiva nečuvena surovost koja itekako mora povećati težinu koja se pripisuje ovim zločinima”, kaže se u prvostepenoj presudi.

Što o tome, po ocjeni suda, užasavajućim zločinima, ima reći zločinac Lukić: “Ni na ostacima drvenog poda, unutrašnjim i spoljnim zidovima nije bilo nikakvog traga od podlizivanja vatre… Ali šta je sa ljudima? Gde je nestalo 70 mučenika, živih buktinja? Od 70 Muslimana, navedenih imenima i prezimenima iz sela Koritnika, među kojima je i šest pridruženih iz Sasa, 30 uopšte nema matični broj…”, piše taj “haški sužanj”, koji je najprije godinama slobodno živio i bavio se raznim “biznisima” po Bosni i Hercegovini i Srbiji, da bi nakon što se pravda ipak pokrenula pobjegao i bio uhapšen u dalekoj Argentini.

RADIKALSKO SAOSEĆANJE: Sudeći po “ispovijesti”, Lukić – kojega preživjeli svjedoci opisuju kao jednog od najvećih i najbezdušnijih zlikovaca koji su harali Bosnom u prljavom ratu – ni danas ne osjeća niti mrvice kajanja. Ali, nije problem u njemu, problem je u srpskim radikalima koji su knjigu izdali (kao što je uvriježeno, i nju prodaju tek podobnima u svom sjedištu, zemunskom Magistratu). U intervjuu “Slobodnoj Evropi” prije nekoliko dana Šešeljev doglavnik Dragan Todorović na pitanje da li dvije presude, od kojih jedna domaća i pravomoćna, ipak ne traže neku zadršku kad je obrana ratnog zločinca posrijedi, kaže: “A da li je to argument kada je u pitanju Srbija i kada su u pitanju osude za neke stvari koje su čisto političke prirode? Čitalac koji uzme knjigu, čita je i donosi sud o tome. Znate, mi možemo da mislimo da je to istina ili da nije istina, ali ovako postoji samo jedna jedina istina… Evo i za vas je to gotova stvar! Presuđeno je i gotovo!”. Jest da je dometnuo i ponešto da ne brani ratni zločin, ali eto, Haški tribunal se mjeri sudbinom njihovog haškog sužnja Vojislavom Šešeljem i ničim drugim, a Šešelj je – kao što svi znaju – nevin u haškim bukagijama već tolike godine…

Tih nešto više od 220 stranica (tu su i tabele s imenima poginulih Lukićevih “suboraca” i fotografija i geografskih karata, naime), – nakon a la Legija opisa junačkog ratovanja, bijega u Argentinu i hapšenja, pa potom druženja s drugim, sve nevinim do nevinijega, haškim sužnjima u Sheveningenu – završava rečenicom: “U ime Oca i Sina…”

Možda je ta rečenica ponukala nekoga da za promociju omogući prostorije Parohijskog doma Hrama Svetog Save u Beogradu. Sama crkva se dosad nije oglasila, ali jesu nadležni iz svetosavskog hrama: nisu znali da iza promocije stoje radikali, svećenici nisu u promociji sudjelovali, a oni koje je javnost vidjela na fotografijama s promocije tek su zaposleni u Hramu.

I ništa više, sve do sada, utorka navečer, kad nastaje ovaj tekst, iako bi javnost – barem onaj dio javnosti koji se gnuša zločinaca i njihovih nedjela, koji suosjeća sa žrtvama i koji kao problem vidi nesuočavanje s krvavom prošlošću – morala dobiti odgovor. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog novca oko kojega se sve obrće: ako uz sve ostale poreze plaćamo porez i za crkvu, pa i Srpsku pravoslavnu (ponajviše), ne bismo li morali dobiti odgovor na pitanje kako je moguće da jedna takva institucija promovira pisanije jednog ratnog zločinca, kojega se svaki normalan čovjek stidi, ne zbog pripadnosti nekoj naciji (bilo kojoj), nego zato što je pripadnik ljudskog roda uopće?

NOVO PONIŽENJE ŽRTAVA: Ako radikali, ili bilo tko drugi, hoće hvalisati i podržavati ratne zločince, to je jedna i uglavnom njihova stvar, ali ako to čini institucija, pritom i crkvena (makar i formalno, ustavno odvojena od države), onda je to stvar svih građana Srbije. Vjerske institucije, pa i SPC, financiraju i oni – da ne govorimo o ateistima i agnosticima, to nadilazi ovu priču – koji i danas tuguju za svojim najmilijima iz Sjeverina, porodice ubijenih Mehmeda Šebe, Zafera Hadžića, Mede Hadžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Medhada Softića, Muje Alihodžića, Alije Mandala, Seada Pecikoze, Mustafe Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada Džihića, Ramahudina Ćatovića, Idriza Gibovića i Mevlide Koldžić.

Ako se nekome učini pretjerivanjem ponavljanje imena ljudi iz Sjeverina koje je Milan Lukić pobio, evo opravdanja: o žrtvama gotovo nitko da ne govori (ne samo u ovom slučaju), njih svuda u regiji dijele kao i zločince, na “naše” i “njihove”. Iako, svi u ustavima imamo da su svi građani jednaki, vjere i crkve imaju isto to – svi su ljudi jednaki – praksa nas demantira.

Ako sve to, gdje je to pisanije ratnog zločinca promovirano i tko što nije znao o tome, i zanemarimo, ostaje činjenica da je naša svakodnevnica još jednom zagađena neprimjerenom gadošću i nečovještvom i da smo u pravu mi koji smo to doživjeli kao još jedno (u nizu) nipodoštavanja i novog vrijeđanja žrtava strašnih zločina.

Dedo
                              Participant
                                Post count: 1243

Ispovest zločinca Milana Lukića >Pošaljite komentar
                                redakciji Odštampajte tekstGadosti haškog sužnja (Tatjana Tagirov) Ako radikali ili bilo ko drugi hoće da se hvalise i podržava ratne zločince, to je jedna i uglavnom njihova stvar, ali ako to čini institucija, pritom i crkvena (makar i formalno, ustavno odvojena od države), promovišući takvo pisanije, onda je to stvar svih građana Srbije
                                Nije neobično da osuđeni čak i za najteže zločine odluče robijaške dane kratiti piskaranjem, pa onda to štivo i objaviti, ako ima zanimanja za njihov lik i djelo. Eno nam se raspisala cijela plejada, od najproduktivnijeg Milorada Ulemeka Legije do haške pokajnice (koja je na kajanje u međuvremenu zaboravila) Biljane Plavšić, preko prvog debejca Radomira Markovića, pa sve do već slobodnog haškog osuđenika Sime Zarića koji se, doduše, nekako više bavio pjesnikovanjem. Vojislav Šešelj na neki način također spada u taj spisak, s time što njegove knjižurine svakih par mjeseci produciraju njegovi stranački drugovi.

Ovoga puta su, međutim, srpski radikali prevršili mjeru. Izdali su, naime, nešto što se zove Ispovest haškog sužnja Milana Lukića. Taj zločinac osuđen je u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini na doživotnu robiju; ostaje da o prvostepenoj presudi svoje kaže još drugostepeno vijeće, koje će o žalbama raspravljati sredinom septembra. Zvati Lukića zločincem nije kršenje presumpcije nevinosti: on je, naime, u Srbiji pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Sjeverinu, ubijanje mirnih putnika autobusa koje je rukovođen njihovim nesrpskim imenima pobio. Ubijeni su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Mevlida Koldžić.

HAŠKI POPIS STRAVE: U Haškom tribunalu osuđen je zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubojstava, nečovječnih djela, istrebljenja (zločina protiv čovječnosti) i okrutnog postupanja. Evo samo nekih točaka optužnice: odveo sedam bosanskih Muslimana na obalu Drine, u blizini Višegrada, prisilio ih da se postroje na obali, te pucao na žrtve, ubivši petoricu; prisilio je sedam bosanskih Muslimana iz pilane i tvornice namještaja “Varda” u Višegradu da odu na obalu Drine i pobio ih; u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvorio je oko 70 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, zatim je kuću zapalio, a one koji su pokušavali pobjeći kroz prozore ubijao je mecima; isto je napravio i u jednoj kući u obližnjem selu Bikovac, zatvorivši opet oko 70 žrtava u kući i bacivši potom unutra nekoliko eksplozivnih naprava; tu su i silovanja i pojedinačna ubojstva, kao i premlaćivanje zatočenih Muslimana u višegradskom logoru.

On i njegov suosuđeni Sredoje Lukić, po nalazu prvostepenog haškog sudskog vijeća, zločine za koje im se sudilo – a Milan Lukić je lično ubio najmanje 132 civila od 1992. godine pa nadalje – “počinili su uz bezdušan i gnusan prezir prema ljudskom životu”. Po mišljenju tog suda, zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu i obližnjem Bikavcu “najgori su primjeri nečovječnih postupaka jednog čovjeka prema drugom” i zauzimaju “istaknuto mjesto u historiji ljudske nečovječnosti, koja je isuviše duga, žalosna i ogavna”.

“Na kraju dvadesetog vijeka, obilježenog ratom i krvoprolićem kolosalnih razmjera, ovi užasavajući događaji ističu se po gnusnosti spaljivanja, po očiglednom predumišljaju i proračunatosti koji ih definišu, po tome kako su žrtve iz čiste bezdušnosti i surovosti sprovedene, zatvorene i zaključane u te dvije kuće da bi se našle potpuno bespomoćne u paklu koji je onda nastao, po stepenu boli i patnje koje su žrtve trpjele dok su žive gorjele. U tom činu zatiranja svakog traga pojedinačnim žrtvama, počiva nečuvena surovost koja itekako mora povećati težinu koja se pripisuje ovim zločinima”, kaže se u prvostepenoj presudi.

Što o tome, po ocjeni suda, užasavajućim zločinima, ima reći zločinac Lukić: “Ni na ostacima drvenog poda, unutrašnjim i spoljnim zidovima nije bilo nikakvog traga od podlizivanja vatre… Ali šta je sa ljudima? Gde je nestalo 70 mučenika, živih buktinja? Od 70 Muslimana, navedenih imenima i prezimenima iz sela Koritnika, među kojima je i šest pridruženih iz Sasa, 30 uopšte nema matični broj…”, piše taj “haški sužanj”, koji je najprije godinama slobodno živio i bavio se raznim “biznisima” po Bosni i Hercegovini i Srbiji, da bi nakon što se pravda ipak pokrenula pobjegao i bio uhapšen u dalekoj Argentini.

RADIKALSKO SAOSEĆANJE: Sudeći po “ispovijesti”, Lukić – kojega preživjeli svjedoci opisuju kao jednog od najvećih i najbezdušnijih zlikovaca koji su harali Bosnom u prljavom ratu – ni danas ne osjeća niti mrvice kajanja. Ali, nije problem u njemu, problem je u srpskim radikalima koji su knjigu izdali (kao što je uvriježeno, i nju prodaju tek podobnima u svom sjedištu, zemunskom Magistratu). U intervjuu “Slobodnoj Evropi” prije nekoliko dana Šešeljev doglavnik Dragan Todorović na pitanje da li dvije presude, od kojih jedna domaća i pravomoćna, ipak ne traže neku zadršku kad je obrana ratnog zločinca posrijedi, kaže: “A da li je to argument kada je u pitanju Srbija i kada su u pitanju osude za neke stvari koje su čisto političke prirode? Čitalac koji uzme knjigu, čita je i donosi sud o tome. Znate, mi možemo da mislimo da je to istina ili da nije istina, ali ovako postoji samo jedna jedina istina… Evo i za vas je to gotova stvar! Presuđeno je i gotovo!”. Jest da je dometnuo i ponešto da ne brani ratni zločin, ali eto, Haški tribunal se mjeri sudbinom njihovog haškog sužnja Vojislavom Šešeljem i ničim drugim, a Šešelj je – kao što svi znaju – nevin u haškim bukagijama već tolike godine…

Tih nešto više od 220 stranica (tu su i tabele s imenima poginulih Lukićevih “suboraca” i fotografija i geografskih karata, naime), – nakon a la Legija opisa junačkog ratovanja, bijega u Argentinu i hapšenja, pa potom druženja s drugim, sve nevinim do nevinijega, haškim sužnjima u Sheveningenu – završava rečenicom: “U ime Oca i Sina…”

Možda je ta rečenica ponukala nekoga da za promociju omogući prostorije Parohijskog doma Hrama Svetog Save u Beogradu. Sama crkva se dosad nije oglasila, ali jesu nadležni iz svetosavskog hrama: nisu znali da iza promocije stoje radikali, svećenici nisu u promociji sudjelovali, a oni koje je javnost vidjela na fotografijama s promocije tek su zaposleni u Hramu.

I ništa više, sve do sada, utorka navečer, kad nastaje ovaj tekst, iako bi javnost – barem onaj dio javnosti koji se gnuša zločinaca i njihovih nedjela, koji suosjeća sa žrtvama i koji kao problem vidi nesuočavanje s krvavom prošlošću – morala dobiti odgovor. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog novca oko kojega se sve obrće: ako uz sve ostale poreze plaćamo porez i za crkvu, pa i Srpsku pravoslavnu (ponajviše), ne bismo li morali dobiti odgovor na pitanje kako je moguće da jedna takva institucija promovira pisanije jednog ratnog zločinca, kojega se svaki normalan čovjek stidi, ne zbog pripadnosti nekoj naciji (bilo kojoj), nego zato što je pripadnik ljudskog roda uopće?

NOVO PONIŽENJE ŽRTAVA: Ako radikali, ili bilo tko drugi, hoće hvalisati i podržavati ratne zločince, to je jedna i uglavnom njihova stvar, ali ako to čini institucija, pritom i crkvena (makar i formalno, ustavno odvojena od države), onda je to stvar svih građana Srbije. Vjerske institucije, pa i SPC, financiraju i oni – da ne govorimo o ateistima i agnosticima, to nadilazi ovu priču – koji i danas tuguju za svojim najmilijima iz Sjeverina, porodice ubijenih Mehmeda Šebe, Zafera Hadžića, Mede Hadžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Medhada Softića, Muje Alihodžića, Alije Mandala, Seada Pecikoze, Mustafe Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada Džihića, Ramahudina Ćatovića, Idriza Gibovića i Mevlide Koldžić.

Ako se nekome učini pretjerivanjem ponavljanje imena ljudi iz Sjeverina koje je Milan Lukić pobio, evo opravdanja: o žrtvama gotovo nitko da ne govori (ne samo u ovom slučaju), njih svuda u regiji dijele kao i zločince, na “naše” i “njihove”. Iako, svi u ustavima imamo da su svi građani jednaki, vjere i crkve imaju isto to – svi su ljudi jednaki – praksa nas demantira.

Ako sve to, gdje je to pisanije ratnog zločinca promovirano i tko što nije znao o tome, i zanemarimo, ostaje činjenica da je naša svakodnevnica još jednom zagađena neprimjerenom gadošću i nečovještvom i da smo u pravu mi koji smo to doživjeli kao još jedno (u nizu) nipodoštavanja i novog vrijeđanja žrtava strašnih zločina.

mirsad_d
                                Participant

Suđenje Karadžiću/ Hurko: U Rogatici su nas tukli i seksualno zlostvaljali
                                  02/09/2011 14:18
                                  http://informer.ba/tekstovi/vijesti/sudenje-karadzicu-hurko-rogatici-su-nas-tukli-seksualno-zlostvaljali/

Šefik Hurko

Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je Šefik Hurko iz općine Rogatica, koji je ispričao kako je uhićen zajedno s roditeljima nakon čega je preživio zlostavljanje te odvođenje u logor Rasadnik.

Hurko je opisao kako je svjedočio ubojstvima te teškom zlostavljanju zatočenika, a zbog opisa nekih zločina, vjerovatno silovanja što je navedeno u sažetku njegove izjave, prelazilo se i na sjednice zatvorene za javnost.

“Nije bilo nikakvih uporišta u selima, to su sve bili civili”, opisao je svjedok Hurko napad srpskih snaga 22.svibnja 1992.godine na sela s većinskom bošnjačkom populacijom u općini Rogatica.

“Selo Mađar je u jednom brdu. I mogla su se vidjeti okolna sela…i gotovo cijela Rogatica. I moglo se vidjeti iz tog mog sela, kako granate padaju na okolna sela. I na Mađar su padale granate”, opisao je Hurko.

Nakon napada svjedok se priključio Teritorijalnoj obrani Bosne i Hercegovine, no uhićen je nenaoružan zajedno s ocem, majkom i rođakom u roditeljskoj kući u selu Mađar, od strane četvorice srpskih vojnika, tri mjeseca kasnije u kolovozu 1992.godine.

Tada je prvi put vidio Rajka Kušića, istaknutog člana Srpske demokratske stranke, SDS-a Rogatica, koji se predstavio kao zapovjednik srpske vojske.

Zajedno s trojicom vojnika Kušić je svjedoka Hurka počeo zlostavljati u obližnjoj garaži.

“Mom ocu je prišao Brane Krsmanović i počeo govoriti odmah da isplazi jezik. Izvadio je nož i počeo da mu siječe uši. A mene je natjerao da pojedem, jedno tri, četiri metka. I ja sam to pojeo. Otac mi pao na pod, bio je cijeli u krvi. Stojan Perković je izvadio nož-patent i počeo me probadati po rukama. I onda je pošao da me zakolje. Poturao sam ruke tako da sam i ja bio cijeli u krvi. Ja ne znam koliko je to trajalo. Kušić me je izveo vani”, prisjećao se svjedok.

Nakon zlostavljanja i prebijanja svjedokovog rođaka su vojnici ubili, dok su Hurka zajedno s roditeljima odveli u logor Rasadnik u Rogatici.

Spomenuti Kušić je osobno svjedoka i roditelje otpratio u logor, a tijekom čekanja na transport, Hurko je vidio grupu muškaraca koju srpski vojnici prevoze mini busom, nakon čuo je puščanu paljbu iz smjera gdje su odvezli zarobljenike.

“Vratio se Brane Krsmanović i vojnik koji je bio na tom mjestu mi je rekao – rekao je Brane Krsmanović da smo pobili sve Balije”, naveo je svjedok.

Prema tužiteljstvu zapovjednu odgovornost nad nedjelima Kušića koje je počinio na prostoru Rogatice nosi optuženi Karadžić kao predsjednik SDS-a, budući da su istaknuti članovi provodili politiku vrha stranke, odnosno etničko čišćenje.

Neki dosadašnji svjedoci opisali su Kušića kao člana SDS-a Rogatice koji je formirao dobrovoljačku jedinicu, stavljenu pod zapovjedništvo JNA u ožujku 1992.godine, a koja je služila za teroriziranje nesrpskog stanovništva.

Svjedok je opisao kako je i nad logorom Rasadnik, gdje su nastavljena brojna
                                  zlostavljanja i prebijanja, Kušić je imao zapovjedništvo.

Prilikom izjave o seksualnom zlostavljanju suđenje se zatvorilo za javnost, no kod opisa posjeta Međunarodnog crvenog križa 1993.godine, mogao se dobiti kratak uvid u muke koje su zatočeni svakodnevno prolazili.

“Da nas vode na vatrenu liniju, da nećemo moći preživjeti, hrana je slaba. Da nas tuku i izvode svako večer. Seksualno zlostavljanje, da nas skidaju do gola. Da je već nemoguće izdržati”, prisjetio se svojih riječi svjedok.

Nakon posjeta Crvenog križa Hurko i njegov otac su brutalno pretučeni. Svjedok je tek razmijenjen potkraj 1994.godine.

Nakon glavnog iskaza Hurka iskaz je nastavio svjedok pod zaštitnim mjerama na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost.

Unakrsno ispitivanje Hurka od strane optuženog Karadžića, optuženog za genocid u više bosanskohercegovačkih općina, nastaviti će se početkom sljedećeg tjedna.

RSE/Informer.ba

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 230 total)
                                • You must be logged in to reply to this topic.