-
AuthorPosts
-
Prosle godine nakon tacno 18 godina ispentrah se ponovo na krusku Zucku koja se nalazi blizu kapije na nasem imanju na Biljinovcu i probah njene rane, socne plodove.
Negdje izmedju maja i jula prosle godine neki idiot ju je zapalio i izgorela je iznutra ali je ipak rodila.
Na njenom deblu rastu dvije vrste krusaka kalemusa: rana Zucka i kasna Zimnjaca…
Zucke na stolu u Hadzicima
Ja u krosnji Zucke
Zuckin okus u ustima me vratio u najranije djetinjstvo:)
–
Teva napisao:QUOTE:
Na njenom deblu rastu dvije vrste krusaka kalemusa: rana Zucka i kasna Zimnjaca…
Ja se ovdje katkad javim sa prikladnim receptom a pokupim ga najcesce na forumu glavnog grada:) . Pa evo i sada jedan ukusan desert za ove kasne Zimnjace:) :
“Ovo su mjere za 4 kruske-porcije:
Obariti ociscene i na pola prerezane kruske s malo vode i secera da omeksaju (moze i u mikrovalnoj).
U serpici uspinovati 4-5 kasika secera sa 1-2 kasikom vode i sokom od jednog manjeg limuna (ili pola veceg).
Kad secer poprimi svijetlo smedju boju, lagano dodati 3-4 kasike tecne slatke pavlake (vrhnje), neprekidno mijesajuci. Iskljuciti sporet, jos malo izmijesati i skloniti s vatre. Dobicete jedan jako ukusan krem.Na dno tanjira za posluzivanje stavite 2 kasike grckog jogurta, preko jogurta 2-3 kasike karamel-krema i odozgo dvije polovine kruske. Ako imate dovoljno krema prelite ga i preko krusaka.
Desert je jako, jako ukusan, isprobajte i uvjerite se.
Prijatno! ”–
Teva napisao:QUOTE:
Ja se ovdje katkad javim sa prikladnim receptom a pokupim ga najcesce na forumu glavnog grada:) . Pa evo i sada jedan ukusan desert za ove kasne Zimnjace:) :
“Ovo su mjere za 4 kruske-porcije:
Obariti ociscene i na pola prerezane kruske s malo vode i secera da omeksaju (moze i u mikrovalnoj).
U serpici uspinovati 4-5 kasika secera sa 1-2 kasikom vode i sokom od jednog manjeg limuna (ili pola veceg).
Kad secer poprimi svijetlo smedju boju, lagano dodati 3-4 kasike tecne slatke pavlake (vrhnje), neprekidno mijesajuci. Iskljuciti sporet, jos malo izmijesati i skloniti s vatre. Dobicete jedan jako ukusan krem.Na dno tanjira za posluzivanje stavite 2 kasike grckog jogurta, preko jogurta 2-3 kasike karamel-krema i odozgo dvije polovine kruske. Ako imate dovoljno krema prelite ga i preko krusaka.
Desert je jako, jako ukusan, isprobajte i uvjerite se.
Prijatno! ”Kruska a i bilo koja druga vocka naj bolja je kad se ubere, malo se trljne od pantole i jede. Jos kad si sretan pa imas ubrati u svojoj basci.
Kruska a i bilo koja druga vocka naj bolja je kad se ubere, malo se trljne od pantole i jede. Jos kad si sretan pa imas ubrati u svojoj basci.
Kake su u vas Mirisace u Vrbanju, nase na Biljinovcu nekake positne bile prosle godine.
Kake su u vas Mirisace u Vrbanju, nase na Biljinovcu nekake positne bile prosle godine.
[color=#825900][b]Irfan tekija napisao:
Kruska a i bilo koja druga vocka naj bolja je kad se ubere, malo se trljne od pantole i jede. Jos kad si sretan pa imas ubrati u svojoj basci.
[/b][/color]
Jah, znam, kod mame u Gorazdu u bašči pred vratima, jal jabuku, jal krusku , jal šljivu. A tek kod tetke Tidze u Kazagićima, ma hajde….. Nego ja mislila ti ces sigurno napisati :
“Moj Role , ja kakvu je moja Munira napravila turšiju, pa ja to poslije rucka i cigare, malo turšije malo kiselih krusaka….”:)[color=#825900][b]Irfan tekija napisao:
[/b][/color]
Jah, znam, kod mame u Gorazdu u bašči pred vratima, jal jabuku, jal krusku , jal šljivu. A tek kod tetke Tidze u Kazagićima, ma hajde….. Nego ja mislila ti ces sigurno napisati :
“Moj Role , ja kakvu je moja Munira napravila turšiju, pa ja to poslije rucka i cigare, malo turšije malo kiselih krusaka….”:)Ma Bogami Mehagince ima i tog, Munira svasta pravi ama je problem sto ja ne umijem slike postaviti. Moljakam Ediba pa ponekad nesto i postavi.
Ma Bogami Mehagince ima i tog, Munira svasta pravi ama je problem sto ja ne umijem slike postaviti. Moljakam Ediba pa ponekad nesto i postavi.
Iz albuma nase Elvedine Vrazalica
Nasi, hadzi Asim (Asko) i njegova hanuma na branju malina kod prijatelja u Zeljeznom polju (Zenica).
:)
U basci nasih Cakarica
Drago covjeku viditi draga lica koja dugo nije vidio pa tako ovaj put skoknusmo do nasega Zijada Cakarica, zvanog Zijo, Roki.
Zatekosmo ih u njihovoj basci. Vrijedni ko i uvijek a i basca masaAllah sredjena i povrce rodilo dobro. A i nemoze drugacije kad znamo kako su Cakarici i u Rogatici birvaktile bili radni i vrijedni.
Ne preostaje dam drugo nego da im pozelimo srecu, zdravlje i dug zivot
Cakaricke u basci
Roki i paradajz
Roki u trnucima odmora u basci
Roki bere tresnje
Selam rogatickoj raji diljem dunjaluka i navratite nam opet…:)
Stize proljece i u Holandiju, danas suncano i 15-ak stepeni.
Visibaba i safran procvjetali a lijeska se oresila.
Kupio sam sjemenski luk, sjemenski krompir i ostala sjemena.
Trebo bih poceti sa lopatanjem (asovanjem) basce…B) -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.