-
AuthorPosts
-
–
Evo jedan recept koji sam nedavno pokupila sa sa-x.com, bas se dobro uklapa uz ove tikve sa kompletne prethodne strane, jer uglavnom rijec, a i slika, bjese o tikvama:)
–
Kompot od bundeve sa mirisljavim zacinimaIsjeci kriske tikve i skuhati ih u casi vode sa pola case secera.
Dodati par karanfilica, vanilu i stapic cimeta.
Kad tikva omeksa, izvaditi je na tanjir, a preostali sok nastaviti kuhati
dok se malo ne zgusne. Dodati par listica mente i zalfije, iscijediti sok od pola limuna ili narandze.
Vratiti kriske tikve i ostaviti da se ohladi.Ja kontao ovo neki “divlji” paradajz! :P
Samo neznam mozel ovaj kompot i od onih Irfinih tikava iz Rogatice,
tj. iz Tekije ???:woohoo:Neka Gračanče,kad dođeš u Bosnu pokazaćemo ti da može sok od Irfinih tikava:woohoo: a kompot je mala maca;)
Moj Role, moja Munira je prije mjesec dana napravila slatko od tikava, pa ja to na stesrce prije kahve i cigare. A ti ponesi koju kospu i te pa ce mo jesenas vidjeti kaka je.
Sve naki kumpijeri,tikve luk onaj – lik ovaj, a dje ti je onaj konj sto ga vodase po basci.Da ga nisi u posjek.Ja jas u posjeku plah u kalji , a more i nako.
Pa vrati stranicu nazad i vidi ces kako Zekan izorava krompir. To je sve zdrava hrana. Nema fuseraja, korpus delikt.
Role, sta mislis koja od ove dvije je mogla citava u rernu stati ???B)
Dedo:)
Bezbeli ova mala, a vidis da se Dedo zastro mora da ih je sjeko. Ma nake su mi sumljive nisu bas ko nase. Ponesi ti koju sjemku da vidimo kako ce to uspjevati vamo.
Raštika izrasla viša od dva metra
Ogromna stabljika imala je i ogromne listove pa je jedan pri dnu imao dimenzije 80 sa 40 centimeta
Autor: H. M.
02.12.2009. 01:00
Semin ef. pored divovske raštikeU bašti Semina ef. Lepare u Ostrošcu kod Jablanice izrasla je stabljika raštike do visine od 230 centimetara. Semin i njegova hanuma Mirsada kažu da ništa posebno nisu činili s ovom stabljikom nego i sa ostalima. Rasad raštike dobili su od jedne komšinice ali ni u njihovoj ni u komšinicinoj bašti nema tako velikih stabljika.
Ogromna stabljika imala je i ogromne listove pa je jedan pri dnu imao dimenzije 80 sa 40 centimetara. Koliko se hercegovačkog japraka pojelo od ove stabljike vlasnici nisu mogli izračunati. Za japrak od jednog lista treba kilogram mljevenog mesa, tvrdi hanuma Mirsada.
Da smo mi sa lijeve obale Rakitnice uvijek bili dobri bascovani evo jos jednog primjera. Ranije sam ja u ovoj temi postavljo slike (sa naseg druzenja) iz basce Drakovaca u gradu Almere, ovdje u Holandiji. A za danas evo slike dvije cvekle koje je proizveo nas uspjesni bascovan Galib.
A cvekla je kazu, dobra za krvnu sliku i svasta jos nesta…;)
Moj prika, bascovan Galib Drakovac:)
Eferim rajo sa lijeve obale Rakitnice;)
Rukavice na rukama, ja kontam ja vrijednih momaka rade po basci.:)
Kad ugledah onaj sac naslonjen na drvo i ovu tepsiju dole.:woohoo:
Hamid Mehmedovic i Nermin Ziga:)
Prosle godine nakon tacno 18 godina ispentrah se ponovo na krusku Zucku koja se nalazi blizu kapije na nasem imanju na Biljinovcu i probah njene rane, socne plodove.
Negdje izmedju maja i jula prosle godine neki idiot ju je zapalio i izgorela je iznutra ali je ipak rodila.
Na njenom deblu rastu dvije vrste krusaka kalemusa: rana Zucka i kasna Zimnjaca…
Zucke na stolu u Hadzicima
Ja u krosnji Zucke
Zuckin okus u ustima me vratio u najranije djetinjstvo:)
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.