Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   U ovoj temi bi trebali postavljati slike i tekstove koji se odnose na turizam, ugostiteljstvo i rekreaciju na podrucju nase opstine…

   Jedna turisticka brosura o Rogatici ovako govori:

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282
    Mustafa
    Participant
     Post count: 8282

     KOD COLE

     KOD SUMARA i Macana

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      jos par slika iz hotela “PARK”

      Mustafa
      Participant
       Post count: 8282

       ovdje je nekad bio Lovacki rog a kasnije Asterix

       Mustafa
       Participant
        Post count: 8282

        HOTEL BORIKE

        Mustafa
        Participant
         Post count: 8282

         “kod SEHE”

         kod “Jaleta”

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282
          Mustafa
          Participant
           Post count: 8282
           Mustafa
           Participant
            Post count: 8282

            kod Sehe

            Mustafa
            Participant
             Post count: 8282

             Kod Gazibare Cice u piceriji

             Sliku poslao mirsad_d

             Mustafa
             Participant
              Post count: 8282

              KOD FICE

              Cigo, Amela, Adil, Ednan a.r.

              Mustafa
              Participant
               Post count: 8282

               CRNA KUTIJA

               mirsad_d
               Participant
                Post count: 4000

                Povijest Boričkog arapskog konja

                Uzgojni cilj matične ergele Borike 1895.g. bio stvoriti idealnog konja za oplemenjivanje bosansko brdskog konja. Prema tome,u stvaranju takvog konja učestvovala je Austro-Ugarska monarhija sa svojim najboljim konjima iz svojih najboljih ergela (Babolna, Radautz i poljska ergela Slawuta). Ergela Borike je od 1895.g. počela uvoziti punokrvne konje iz Sirije, sve do 1919.g. kada su ubacili čistokrvnog šagija pastuha 19 Šagija X-XII kojeg su pripuštali na punokrvne i polukrvne arapske kobile. Kasnije je Hrasnica u svojim djelima naveo još neke konje koji nisu bili čistokrvni,a ciljano su se pripuštali na taj uzgoj. Ekstremni uvijeti na ergeli (niske temp. do -40, vukovi, medvijedi, duge zime, malo hrane) nisu bili pogodni za opstanak i kvalitetni uzgoj čistokrvnog pustinjskog konja, pa je zbog toga veliki broj uveženih konja iz Sirije obolio i uginuo, zato su ubacivani i “nečisti” konji iz najboljih Evropskih ergela. Nakon 110.g. uzgoja konj je ostao fenotipski identičan izvornom arapskom konju. Kvaliteta te naše genetike je dokazana tako da je parenjem u srodstvu dobiven najbolji i najljepši materijal- dokaz 100-godišnjeg kvalitetnog selekcijskog rada. Nakon svega stvoren je vrlo lijep, čvrst, otporan i izdržljiv arapski konj, koji je vrlo cijenjen i izvan naše zemlje, što govore podaci o velikom broju prodanih konja u Njemačku i šire nakon II. svijetskog rata. Imamo priliku da sačuvamo ovaj hvale vrijedan uzgoj, jer je Hrvatska jedina šansa za opstanak te genetike.
                Mi kao takvi, želimo se samo dokazati u sportu i van naših granica, a Svijet nek nas svrsta gdje god želi, a mi smo svijesni kakvog arapskog konja imamo!

                Od 20-tih godina prošlog stoljeća Evropa je počela razmišljati o izložbama arapskih konja, odnosno o uzgoju izložbenih arapskih konja. Od tada je sudbina i budučnost arapskih ratnih konja krenula “krivim” smjerom. Od pravih čvrstih, otpornih i vijernih ratnih konja počeo se stvarati atraktivan, lepršavi show konj. Prestalo se voditi računa o kvaliteti kopita, karaktera, uporabnosti konja. Počelo se pariti samo lijepo s lijepim, bez obzira na sve ostale karakteristike. Težilo se samo malim,suhim,glavama sa konkavnim profilom. Zbog toga su se kod izložbenih konja izgubile performanse trkačeg konja (zbog udubljene nosne linije smanjuje se direktan protok zraka, koji je za trku itekako potreban).
                Nedavno je jedan šeik poručio evropskim uzgajivačima arapa: “JEDINO ŠTO JE ORGINAL ARAPSKO NA VAŠIM KONJIMA JE OGLAVINA!”
                Danas se razlikuju u arapskom konjskom svijetu trkači konji, izložbeni konji, endurance konji, koji jedni s drugima nemaju nikakve veze. Kako se razlikuju po upotrebi, tako se razlikuju i po eksterijeru.
                Naš arapski konj koji je uzgajan više od 110.g. u uvjetima koje smo naveli prije, ostao je nepromjenjen i izgledom i karakterom, s time da je očeličen u uvijetima koji nisu nimalo slični onima u njihovoj pradomovini.
                Svima onima koje detaljnije zanima nastanak našeg arapskog konja preporučamo “bibliju” NAŠ ARAPSKI KONJ (1932.g.) dr.ing.Grković Milan, te u dijelima i radovima F.Hrasnice i A.Ogrizeka.
                Borički arapski konj je stvaran isključivo na brdskim i planinskim terenima Bosne i Hercegovine, pa se zbog toga noseči na svojim leđima jahače i vojni teret razvio u vrlo snažnog jahačeg konja. Kao jahači vojni konj je ispao iz upotrebe jer je Evropa tražila višeg modernijeg konja. Krajem XIX. i početkom XXst. konj je kao ratno sredstvo polako počeo gubiti funkciju, zamjenjen je modernijom ratnom mehanizacijom. Pa su konji u vojnoj službi preuzeli ulogu paradnog konja ( u tipu konja trakenerske pasmine). Ipak je na području bivše Juge zadržan bosansko brdski konj i arapski konj kao vojni tovarni i jahaći konjsve do 60-tih godina XXst..
                Uvid u to s kakvim se problemima morao nositi uzgoj arapskih konja daju i A.Ogrizek i F.Hrasnica u svojoj knjizi «Uzgoj konja»:


                mirsad_d
                Participant
                 Post count: 4000

                 “MEĐEĐA LIJESKA”

                 Na području Borike (Lijeska)nalazi se i raritetni primjerak stabla „Međeđe lijeske“ starosti 450 godina i obima krošnje 12 metara, izuzetne ljepote.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.