Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 49 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   Biografija:

   Aida Šetić – Hreljić rođena je u Rogatici 1971 godine. Završila je srednju ekonomsku školu 1989 godine.
   Njeni roditelji su naši sugrađani Mustafa Šetić i Nezira Šetić. Aida ima dva brata Hamdiju i Remziju.
   Početkom rata porodica je izbjegla iz Rogatice u Sarajevo. U ratnom periodu Aida je radila u Crvenom krstu.
   U toku rata, tačnije 1994. god udala se za Ramu Hreljica iz Višegrada. 1995 i 1997 god rodila je dva sina – Harisa i Kenana.
   Nakon završetka rata počela je raditi u ”VF” šoping centru WISA. U WISI je radila 5 godina od 1999 – 2004. Muž Ramo se zaposljava u preduzeću “Vodovod” Sarajevo. U naselju Dogledi su kupili komad zemlje i počeli graditi kuću koju su pokrili i osposobili prizemlje. Sve je išlo nekim uhodanim i normalnim tokom, dok tu uobičajenu svakodnevnicu nije poremetila iznenadna Aidina bolest.

   Bolest:

   Aida se razboljela 2004 god od teške i neizlječive bolesti MULTI PLEX SKLEROZA. Te 2004-te. god. je odmah počela sa terapijama. Ljekar joj je rekao da u naredne dvije godine mora primati injekcije INTERFERON koje su veoma skupe i koje koštaju oko 50 000 KM (oko 2100 KM mjesečno). Došavši kući neprestano se pitala odakle i kako da nabavi toliki novac. Vijest o Aidinoj bolesti I visini potrebnog novca za lijecenje se razglasila medju Aidinom i Raminom rodbinom, prijateljima, radnim kolegama i uz pomoć Allaha skupila se ova svota tako da je Aida isprimala ovu dozu.
   Osim ovoga Aida svake godine po jednom ili dva puta prima jos jednu terapiju u bolnici u infuzijama.
   Trenutno joj je propisana terapija Enforten injekcije što košta 780,00 KM mjesečno (ovo je jeftinija verzija jer nemaju sredstava za INTERFERON koji je skuplji). Osim injekcija Aida troši i propisane lijekove, što znači da joj je neophodno oko 1000 KM mjesečno za lijecenje.
   Aida je svjesna da se ne može izlijeciti ali joj preostaje samo da se bori da ne dođe do teških nepokretnih stanja što nosi ova bolest. Prema riječima ljekara injekcije usporavaju tok bolesti..

   Tenutno stanje bolesti izgleda ovako: Opšta slabost, bolovi u rukama, nogama i leđima, otežano ustajanje iz sjedećeg položaja, otežan hod. Dalji simptomi su osjećaj težine u rukama i nogama, trnjenju podkoljenica te bolovi u stopalima. Podrhtavanje ruku je takođe evidentno a primjetna je smetnja koncentracije – postala je zaboravna.
   Ove godine osim gore navedenih simptoma manifestovao se i simptom potpunog pada vida na lijevom oku, te nestabilnost pri hodu – potrebna joj je pomoć druge osobe ili eventualno pridržavanje. Grčevi u rukama i nogama najizrazitiji su ujutro uz povremeno trzanje mišića lica i nogu te smetnjom pri govoru… . Osim toga lijekovi imaju loše popratne pojave i rizike (prvenstveno kortikosteroidi) tako da je koristeći ove lijekove Aida, ne svojom voljom, dobila na kilaži (96 kg) sto joj je jos jedna od otežavajućih okolnosti..

   APEL:

   Ova porodica nam se obratila da im pomognemo jer se evo već šest godina bore kako svaki mjesec obezbjediti 1000 KM za liječenje. Oni su prije nekoliko dana dali OGLAS u novine gdje prodaju kuću koju su sa ljubavlju gradili za sebe i za svoju djecu. Misle prodati kuću i kupiti manji stan a od «viška» novca obezbjediti injekcije za bar godinu-dvije.. Prisiljeni su na taj čin…

   Poznavajući Vas i poznavajući kako ste se do sada odazvali bezbroj puta nesumnjamo da Vaša pomoć neće izostati.

   ZATO DRAGI ROGATIČANI, VIŠEGRAĐANI, BOŠNJACI POMOZIMO OVOJ PORODICI – pomozimo našim sugrađanima dda istraju u svojoj borbi koja traje punih šest godina. Pomozimo Aidi da na svojim nogama ostane što duže. Pomozimo Aidinoj djeci da što duže vide svoju majku kako im prilazi sa toplim majčinskim korakom. Mi to možemo!!!

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    Kako uplatiti

    Svi oni koji zele pomoci mogu uplatiti svoj prilog na nas racun u BiH.
    Braco ce odraditi svoj uobicajni dio posla kao i u predhodnim akcijama… Izvjestaji, predaja novca porodici itd…

    a) PROCEDURA za uplatu/priliv iz innostranstva

    b) Za uplate u Bosni i Hercegovini

    UniCredit Bank
    na ime Praso Selimir ,
    Adija Mulabegovica br.3 Sarajevo

    broj racuna: 3389002550110028

    Mustafa
    Participant
     Post count: 8282

     AIDA NA MATURSKOJ VECERI

     AIDA DANAS
     sa roditeljima

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      D O K U M E N T A C I J A
      otpusnice IZ BOLNICE ZA 2004, 2005, 2006

      Mustafa
      Participant
       Post count: 8282

       D O K U M E N T A C I J A

       otpusnice IZ BOLNICE ZA 2007, 2008, 2009

       Mustafa
       Participant
        Post count: 8282

        [color=#FF0000][b]MANJE – VISE o MULTIPLEX SKLEROZI ne znamo mnogo
        evo ukratko o kakvoj bolesti se radi[/b][/color]

        MULTIPLEX SKLEROZA

        Šta je Multipla skleroza (MS) – je neurodegenerativno oboljenje koje prvenstveno zahvata bjelu masu centralnog nervnog sistema. Multipla skleroza zahvata aksone, dugačke produžetke nervne ćelije – pojedini djelovi mijelinskog omotača aksona upalno reaguju i propadaju. Stoga se multipla skleroza smatra upalnom, demijelinizirajućom bolešću. Kad je određeni dio mijelinskog omotača upaljen i oštećen, prenošenje impulsa kroz akson je poremećeno, usporeno, isprekidano zbog čega poruke iz mozga dolaze na cilj sa zakašnjenjem, pogrešno ili ih uopšte nema.

        – Simptomi: – Početni simptomi multiple skleroze često su dupli vid, miješanje crvene i zelene boje ili čak sljepoća na jedno oko. Neobjašnjivi vidni problemi obično se poboljšavaju u višim stadijumima bolesti. Većina pacijenata sa multiplom sklerozom ima iskustvo sa slabošću mišića u ekstremitetima i teškoću sa koordinacijom i ravnotežom u toku bolesti. Umor može biti izazvan fizičkom iscrpljenošću a popravlja se odmorom, ili može poprimiti formu stalnog umora. Mnogi bolesnici imaju simptome kao što su neosetljivost, svrab kože, trnci; neuobičajeno neki mogu osećati bolove. Teškoće govora, tremor i vrtoglavica su česte pritužbe. Oko polovice ljudi sa multiplom sklerozom ima kognitivne teškoće poput: koncentracije, pažnje, pamćenja, teškoće prosuđivanja ali takvi simptomi su često blagi i obično se zanemaruju. Depresija koja je povezana sa kognitivnim problemima drugo je zajedničko obilježje oboljelih od multiple skleroze. Oko 10% pacijenata pati od težih psiholoških poremećaja. Kod 60% oboljelih toplina može uzrokovati privremeno pogoršanje mnogih simptoma multiple skleroze

        Simptomi multiple skleroze zavise od mjesta zahvaćanja i jačine upale mijelinske ovojnice aksona. To je razlog zbog čega su simptomi multiple skleroze toliko različiti i zašto ih je teško predvidjeti. Budući da mozak i kičmena moždina imaju velik rezervni kapacitet, mnoga područja upale mijelinskog omotača neće dati nikakvih simptoma. Na mjestima nestanka mijelinskog omotača nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezija.

        Tok bolesti je raznolik i nepredvidiv. Karakterišu ga izmjene egzacerbacije (faza pogoršanja) i remisije (faza smirenja) bolesti. U početku remisije mogu trajati mjesecima i godinama, čak i više od 10 god. Kod bolesnika koji imaju česte napade bolesti, pogotovo ako bolest počne u srednjim godinama, tok može biti izrazito ubrzan i u kratkom roku dovesti do razvoja invalidnosti.

        – Terapija: – Za sada nema lijeka za multiplu sklerozu. Neki lijekovi imaju loše popratne pojave i rizike (prvenstveno kortikosteroidi). Prirodno pojavljivanje spontanih remisija (povlačenja simptoma) otežava utvrđivanje terapeutskih efekata eksperimentalnih tretmana; ipak uz pomoć magnetne rezonance moguće je zabilježiti razvoj lezija što naučnicima omogućava određivanje terapije. Donedavno većina ljekara koristila je u tretiranju multiple skleroze steroide koji poseduju protiv-upalna svojstva. Momentalno terapija koja najviše djeluje je beta interferon. Ova terapija djeluje tako što smanjuje broj relapsa (pogoršanja) i time usporava progresiju bolesti. Ako se relaps ipak pojavi, on je kraći i slabiji. Osim toga, magnetna rezonanca pokazuje da beta interferon smanjuje broj lezija.

        Mustafa
        Participant
         Post count: 8282

         [color=#FF0000][b]ENKORTEN AMP
         TERAPIJA ZA JEDAN MJESEC[/b][/color]

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          SVI KOJI ŽELE DA KONTAKTIRAJU AIDU:

          Postanska adresa:

          Hreljic Aida
          Ul. Uglješe Uzelca 47
          71210 Ilidža
          SARAJEVO
          BiH
          (radi lakše orijentacije ova ulica se nalazi u naselju DOGLEDI)

          Kucni telefon:

          033 636 895

          Kaza
          Keymaster
           Post count: 6138

           Upravo mi se javio nas Kemo sa prijedlogom da sa njegovim akvarelima (slikama) podrzimo ovu akciju, isto kao sto smo to uradili u akciji za nasu Enu.
           U forumu u humanitarnim akcijama ce biti otvorena tema u kojoj cemo prezentirati slike za nasu Aidu. Takodjer mozete po zelji zahtijevati motiv iz Rogatice ili Bosne a Kemo ce to uraditi.Otprilike ce sve biti isto kao i u prethodnoj akciji a o tome se mozete informisati u nasem forumu.

           Svi zainteresovani neka se jave na adresu MKazic@aol.com.

           Mustafa
           Participant
            Post count: 8282

            Ges vrijedan paznje

            Prof. Nazif Zimic sa hanumom posjetio Aidu

            Mnogi su hadisi vezane za posjetu rodbini, komsijama, prijeteljima. Mnogi hadisi govore o vrijednostima posjete bolesnim. Jedan od njih izmedu ostalog kaze:

            Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Uzvišeni Allah ce na Sudnjem Danu reci: Covjece razbolio sam se, a ti Me nisi obišao! Gospodaru, kako da Te obidem kada si Ti Gospodar Svjetova? Zar se nije razbolio taj i taj, pa ga nisi obišao? Zar nisi znao, da si njega obišao, da bi Mene našao pored njega?

            Zna to sigurno hadzi Nazif pa je zajedno sa svojom hanumom Mevlidom inace Aidinom skolskom drugaricom posjetio Aidu. Bio je to dirljiv susret. Sustret gdje se progovorilo o svemu ali najvise o Aidinoj bolesti i njenoj velikoj borni sa istom.

            Bracani par Zimic je podrzao akciju koju je pokrenula rogatica.com i prilikom ove posjete su dali svoj prilog od 200 KM za Aidino lijecenje.

            Ovaj gest najbolje pokazuje kako pomoci ali i kako Aidi dati moralnu podrsku.
            Nadam se da ce ovakvih i slicnih primjera biti jos….

            Mustafa
            Participant
             Post count: 8282

             Jos jedna posjeta

             Aida iz Svedske navratila do Aide i dala svoj prilog od 50 KM

             Mustafa
             Participant
              Post count: 8282

              Da bi sto vise ljudi saznalo za ovaj APLEL molim Vas posaljite ovaj link vasim prijateljima, rodbini, Humanitarnim organizacijama, bh klubovima i dzematima u dijsapori i BiH…
              Hvala Vam unaprijed

              http://www.rogatica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=722

              Molimo vas da nas ovdje informisete kome ste poslali mail kako bi i drugi saznali i kako bi imali evidenciju koga smo sve obavijestili..

              Semi
              Participant
               Post count: 10

               Obavijestila sam sve moje skolske drugarice sa kim sm u kontaktu.
               sve su obecale nesto uciniti u svojim sredinama..

               neke opcije

               – sistemom od vrata do vrata

               – na bajramskim sijelima staviti obavijest na svaki sto i onda probati nesto prikupiti

               – Jedna od njih, ima lijepu ideju koju ce realizirati u subotu – sazvala je iftar za zene koje poste i veceru za one koje ne poste kao i za njene radne kolegice i komsinice nemuslimanke – poslala im je pozive sa naznakom da ce se na iftaru/veceri sakupljati dobrovoljni prilog za njenu oboljelu skolsku drugaricu….

               – neke ce postaviti kutije u neke radnje /supermarkete, mesare isl/ koje to dozvoljavaju na kojima ce pisati o cemu se radi pa racunaju da ce se i tu nesto skupiti

               Toliko za sada i nadam se da ce te i vi iz ovih ideja dobiti inspiraciju pa nesto pokusati u svojim sredinama

               Semi
               Participant
                Post count: 10

                Ovaj APEL sam juce podijelila u svom naselju

                sutra cu podijeliti u ostala dva naselja

                u mom gradu ima blizu 200 familija i svi ce dobiti ovaj apel

                EVO APELA kojeg sam podijelila:

                Humanitarna akcija – POMOĆ AIDI HRELJIĆ

                – Tridesetosmogodisnja (38) Aida Hreljić (rođena Šetić) udata je i ima dvoje djece. Imala je zaposlenje u ”VF” šoping centru WISI, a muž Ramo u “Vodovodu” Sarajevo. Sve je išlo nekim uhodanim i normalnim tokom, dok tu uobičajenu svakodnevnicu nije poremetila iznenadna Aidina bolest.

                – Aida se razboljela 2004 god od teške bolesti MULTI PLEX SKLEROZA. Te 2004 – te. god. je odmah počela sa terapijama. Ljekar joj je rekao da mora primati injekcije INTERFERON (2 godine) što je koštalo oko 50 000 KM. Zadnje 4 godine prima Enforten i odgovarajuće tablete zašta joj je potrebno 1 000 KM mjesečno. Ove injekcije usporavaju tok bolesti..

                – Do sada je ova porodica u proteklih šest godina utrošila oko 100 000 KM za liječenje. Novac su obeybjedili oni sami, rodbina, prijatelji, poznanici, njihova preduzeća. Sada je toga ponestalo i ova porodica je prinuđena da nakon šest godina pokuca na vrata humanih ljudi i zatraži pomoć.

                – Trenutno stanje Aide je sljedeće – Potpuni pad vida na lijevom oku, nestabilnost pri hodu. Grčevi u rukama i nogama najizrazitiji su ujutro uz povremeno trzanje mišića lica i nogu te smetnjom pri govoru. Osim toga lijekovi imaju loše popratne pojave i rizike (prvenstveno kortikosteroidi) tako da je koristeći ove lijekove Aida, dobila na kilaži (96 kg) sto joj je jos jedna od otežavajućih okolnosti..

                Svi vi koji želite pomoći možete svoj prilog dati meni /SAMIJA FEJZIĆ/ – JA ĆU U NAREDNIH NEKOLIKO DANA DOĆI NA SVE ADRESE GDJE SAM PODIJELILA OVAJ APEL

                Prikupljeni novac bit će po završetku akcije uplaćen na Aidin račun – a izvještaj će biti i na internetu..

                Semi
                Participant
                 Post count: 10

                 Obisla sam predvece nase naselje u kojem zivi 14 familija i sakupila 1800 DKK:

                 Naser i Berka Konjuhovac 100 DKK
                 Amor Husovic 100 DKK
                 Semsa Hodzic 100 DKK
                 Nikontovic Lejla 100 DKK
                 Konjuhovac Nadina 200 DKK
                 Softic Senad I Lejla 200 DKK
                 Mehic Tajma 200 DKK
                 Nikontovic Alma 100 DKK
                 Kosovac Ilma 100 DKK
                 Piric Jasmina 200 DKK
                 Nikontovic Zlatko 100 DKK
                 Fejzic Muamer 200 DKK
                 Zolj Avdo 100 DKK

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 49 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.