-
AuthorPosts
-
Rogatica petak 08.05.2009
Pogled na Rogaticu sa vrha Biljinovca (pocetka Zlatnog dola)
Mejdan na Holucu – stoji fico a tu je nekad Minijeva kuca bila
Zemljoradnicka zadruga u Gracanici
Susret stare raje, nakon 17 godina, u Rogatici:)
Put oko Rogatice u jednom danu
I tako krenusmo tog jutra 8 maja ove godine nas sedmero, u tri auta, put Rogatice. Irfo i njegova Munira ranije nego mi jer imaju obaveze prema radnji a kasnije i mi ostali posto se nadjosmo na Vijecnici. Meru i njegova Dina u autu ispred a u drugom iza: Ja, Kondor i Sanela.
Javlja nam Irfo da vozimo polahko jer snimaju radarom negdje kod Kovanja. Prenosimo poruku i Meruu i Dini i sa njima se dogovaramo da ce mo mi malo autom obici Rogaticu pa ce mo onda navratiti kod njih, prije dzume, u Gracanicu. Poslije dzume idemo nas troje kod Zambijevih u Podhrid pa onda u Gorazde i dalje na Bijele vode, na rucak. Vozimo se polahko kroz carsiju, radni a i lijep suncan majski dan pa ima naroda. Srednjoskolci pred skolom isto ko i mi nekad. Dodjosmo do Tabhana pa onda uz Toplik. Na Topliku sretosmo Kusturu Busena kreno u carsiju isto ko nekad. Zaustavim auto i nazovem mu selam a on stao u cudu i gleda nas. Malo procaskasmo i velim mu da ce mo se viditi kasnije u dzamiji pa ce mo na kahvu. Dalje idemo preko Podljuna i kod TPR-a skrenemo prema Sehinom i Jaletovom kaficima. Sve zapusteno neradi nista, dalje odemo do Saneline kuce pa kroz Trg dalje niz carsiju prema autobuskoj stanici. Uz Holuc pa do mog imanja na Biljinovcu da proucimo fatihu na mezarju. Odatle nazad na Suplju gromilu i dole kod Hajrudina Ajanovica u prodavnicu polovne garderobe. Nema ga otiso u Sljedovice valjda da nesta sije a nema ni Belog Torlaka kuci. Dalje niz moju mahalu gdje stanem. Vidim dvije mi nove komsinice stoje na ogradi. Kazem doso malo da obidjem gdje sam zivio i da cemo, ako Bog da, obnoviti kucu koja je unistena u ratu. One se zezaju i jedna mi veli da cu lijep komsiluk imati. Prihvatam salu govoreci da to i sam vidim, Bogami. Poslije razgovora dalje idemo niz moju mahalu dole do rusevine Dininih roditelja, Huse i Munire Kujovic. Njih dvoje su ubijeni u ratu i ni za mezare im se nezna. Stizemo dole a Dina i Meru nesta rade oko rusevine. Provedemo neko vrijeme sa njima i nastavimo niz Tekiju pa pravac dzamija, vrijeme namaza…
Ovdje je nekad Gracanicki Sokacic bio, sad je prisvojen u dio dvorista
U nekadasnjoj avliji Kujovica u Gracanici: Kondor, Sanela, Dina, Meru i nekaka baba
Rusevina kuce Dininin roditelja u Gracanici(u pozadini Mini market koji naravno neradi)
Dzuma u nasoj dzamiji
Ispred dzamije poslije dzume: Irfo, Ismet Pasic, Bekto Hasanovic, Teva i osamdeset trogodisnji Hrustem Medosevic
Sanela na svom ToplikuU sledecem nastavku: Sarajevski cevapi u Rogatici.
;)
Sarajevski cevapi u Rogatici
Poslije dzume po dogovoru se okupismo u Irfinoj i Munirinoj rostiljnici koja se nalazi na samom pocetku Toplika. Cim s carsije odmah lijevo tu gdje je nekad radio obucar i vulkanizer Lelo Kadir. Od vajkada je to bilo od Dzika pa su tako i poslije rata tu obnovili poslovni prostor. Prvo je to bilo izdato pod kiriju a od prije neki mjesec Irfo radi za sebe ili bolje reci njegova Munira jer se rostiljnica vodi na njeno ime. Svako jutro salje Irfo svjezu robu iz Sarajeva, cevape, sudjukice, rostiljske kobasice i sve ostalo sta treba. Naravno tu je i sok sinalko kao i sarajevski kiseljak. Rostiljnica je vec postala mjesto za okupljanje kako nasih povratnika tako i rogaticke raje koji dolaze onako naobdan ili su u prolazu. Pocastismo se Bogami sa nasim povratnicima, ko je sta htio. Zamirisase Tabhane, Carsija i Toplik prepoznatljivim mirisom ko na Bascarsiji i u svemu tome navalivsi na dobru hranu zaboravismo se i slikati sa nasim porcijama. Ja licno udarih po sudjukicama i nisam se pokajo. A za slikanje moracemo se vratiti ponovo ako opet ne zaboravimo, a zaboravicemo mahsuz da imamo dobar razlog da ponovo dodjemo u nas grad, nasu Rogaticu. Bijase nam lijepo sa nasim povratnicima pa se carsijom mogo cuti i nas grohotni zagor i smijeh, isto ko u neka davna dobra vremena.
Vidimo se dragi nasi prvom prilikom, ako Bog da…:):)
Rogaticki jorgovani 2
Posto se poselamismo sa nasim povratnicima krenusmo nas troje put Podhrida kod Zambijevih na kahvu a i red je jer pored toga sto smo jarani postadosmo i prijatelji. Docekase nas na meraji ispod kuce. Poselamismo se, sjedosmo za hastal i ubrzo stigose kahva, sok i kolaci. Pricamo tako i dok mi Zambi predaje nesto materijala i slike nestade nam Sanele. Kad mi pogledamo ona tamo na ulazu u avliju stoji ispod jorgovana. Skoci Zambi govoreci sigurno hoce da nabere Rogatickog jorgovana. Haj kad je tako eto i mene da to ovjekovecim kojim snimkom. Uspentra se Zambi malo uzastranu i dok rece britva prvi buket Rogatickog jorgovana se nadje u Sanelinim rukama. Lijep pogled pa napravismo i par slika sa nasom Rogaticom i njenim jorgovanom…:)
:)
Preko Gorazda pravac Bijele Vode
Sve tece po planu pa se tako poselamismo sa Zambijevim i krenusmo pravac Gorazde. Vozim polahko i uzivamo u ljepoti kanjona rijeke Rakitnice pa onda i rijeke Prace. Od Ustiprace nastavismo dalje, uz Drinu, prema Gorazdu gledajuci gdje je put kojim se silazi dole mezarju na Ustipraci, da svratimo i proucimo fatihu, ali ga ne opazismo. Stigosmo u Gorazde, raspitujemo se o ratnom muzeju i ubrzo saznajemo da se radi samo o nekoliko ratnih slika tamo u domu. Malko razocarani svratismo u slasticarnu na kolace i bozu i nastavljamo dalje put Krive Drage, jalti birvaktile putem za Rogaticu. Zaustavljamo se par puta da uzivamo u prirodnim ljepotama Istocne Bosne nam. Tako stajemo i na hair cesmi koju su podigli Rogaticki borci svojim poginulim suborcima i sugadjanima. Nedugo poslije stizemo na Bijele Vode. Peda sjedi za stolom napolju. Prilazimo i velim mu da pogodi ko mu dolazi. Kondora je naravno odmah pozno a mene tek kad smo prisli na nekoliko metara. Nismo se vidili od rata i tada sam vago jedva sezdesetak kila. Selamimo se i posjedismo neko vrijeme dok Peda ne morade ici, malo u brdo, sa nekim svojim gostima i prijateljima. U tome mi narucismo veceru, ovaj put pastrmku sa krompir salatom. Vecera bijase pravo nabas, posjedismo jos jedno sat i krenusmo put Sarajeva preko Prace i Pala. Stigosmo s hajrom i hairli taman umrak.
Kondore, Sanela, Irfo, Munira, Meru, Dino, Zambi, nasi povratnici u Rogaticu i Peda hvala vam od srca na predivno provedenom danu kojeg cu se dugo sjecati…..:):) :) :)
–
[color=#825900][b]Teva napisao:
QUOTE:
Preko Gorazda pravac Bijele VodeSve tece po planu pa se tako poselamismo sa Zambijevim i krenusmo pravac Gorazde. Vozim polahko i uzivamo u ljepoti kanjona rijeke Rakitnice pa onda i rijeke Prace. Od Ustiprace nastavismo dalje, uz Drinu, prema Gorazdu….[/b][/color]
Svakog jula uzivam putujuci ovim putem pa su mi tako sve lijepe i poznate slike pred ocima.
Biti dvije sedmice na odmoru i obici tako puno, i nama ovdje prezentirati da i mi svi, svako za sebe nadje po nesto, je prava umjetnost. U moje ime hvala za sve, kao i za ovu prelijepu sliku najljepseg grada:)
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.