-
AuthorPosts
-
AnonymousMarch 17, 2008 at 10:25 pmPost count: 2088
SELEKTOR FUDBALSKE REPREZENTACIJE BiH MEHO KODRO OBJAVIO SPISAK ZA PRIJATELJSKI SUSRET SA MAKEDONIJOM
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro danas je objavio spisak igrača za prijateljski susret protiv selekcije Makedonije 26. marta u Zenici.
Kodro je pozvao 18 nogometaša koji igraju za inostrane klubove:
golmani: Kenan Hasagić (Buyuksehir, Turska) i Almir Tolja (Saba Bettery, Mađarska);
odbrana:
Emir Spahić (Lokomotiv, Rusija), Branimir Bajić (Koblenz, Austrija), Safet Nadarević (Zagreb, Hrvatska), Saša Papac (Glasgow Rangers, Škotska);
vezni igrači:
Darko Maletić (Partizan), Branislav Krunić (MF Moskva, Rusija), Zvjezdan Misimović (Nurneberg, Njemačka), Elvir Rahimić (CSKA, Rusija), Samir Merzić (Teplice, Češka), Sanel Jahić (Aris, Grčka);
napad:
Mirko Hrgović (JUF United), Senijad Ibričić (Zagreb), Sejad Salihović (Hoffenheim, Njemačka), Edin Džeko (Wolfsburg, Njemačka), Zlatan Muslimović (Atalanta, Italija) i Admir Vladavić (Žilina, Češka).Selektor Kodro na pres-konferenciji je istakao da je zajedno s direktorom reprezentacije Elvirom Bolićem obavio razgovore sa Sergejom Barbarezom i Hasanom Salihamidžićem radi njihovog povratka u reprezentaciju.
“Sa Sergejom smo obavili konkretan razgovor, za koji mogu reći da je optimističan. On smatra da situacija u ovom momentu još nije zrela, ali po svemu što sam mogao da primijetim očekujem da će nam se on ipak priključiti. Sa Salihamidžićem će ići malo teže. Na njima će biti da sami odluče. Naš stav je bio vrlo jasan, nećemo nikoga moliti da igra za reprezentaciju, ako to nije njegova želja”, kazao je Kodro.
Kada je u pitanju nastup velike nade bh. nogometa Miralema Pjanića u dresu s državnim grbom, Kodro je naglasio da bi se on našao na spisku za susret s Makedonijom da je imao “sređene papire”.
Okupljanje reprezentacije predviđeno je 24. marta u hotelu “Hercegovina” na Ilidži.
Susret BiH – Makedonija igrat će se 26. marta na stadionu Bilino polje u 20.15 sati.
Kodro: Tražim tim za Svjetsko prvenstvo u Africi
Dugo se dogovorao nogometni obračun novinara sa stručnim štabom bh. reprezentacije. Naravno na parketu.
Impresivne su karijere struke, koje su Kodro, Bolić, Sredojević, Tanović gradili po Barceloni, Fenerbahčeu, Trabzonu, za razliku od novinarskih pera koji su se dokazivali po Hridu, Kalesiji, Pofaličkom, Đerzelezu, Klokotnici… Doduše, kolege Kolar i Huseinbegović su prošli škole Sarajeva i Želje, te na vrijeme shvatili gdje im je mjesto.
Treće je poluvrijeme zamišljeno i realizirano za stolom, uz iće i piće i gladne stomake, te u ugodne taktove muzike, koja je dopirala sa razglasa jednog sarajevskog restorana. Išlo se sa teme na temu, pričalo o prošlosti i budućnosti.
Krenuli smo od selektorovog spiska?
– Meni je drago da otvoreno razgovaramo, da mi kažete koga bi mogli pozvati u državni tim. Imate li vi boljih? Evo, koga bih izbacio sa ovog spiska – pitao je Kodro kolegu Emira Delića sa TV Hayat, koji je pitao zašto se ne pokrene pitanje državljanstva Emre Tahirovića i zašto nema Miralema Pjanića, koji je mogao igrati prijateljsku utakmicu bez pasoša. ?
One koji su provjereni?
– A, kada ćemo se uigravati? Nemamo mi puno termina, još dva, u najboljem slučaju tri termina. Kako onda da uigramo tim za kvalifikacije ako pozovemo desetoricu novih.
Predložena je i utakmica selektor protiv novinara.
– Bilo bi idealno, ako ima zvanični termin, tako da bi klubovi mogli i morali pustiti igrače.
Kako spasiti nogometne dragulje diljem Evrope, Pjanića, Tahirovića, Subotića…?
– Nije jednostavno, ali ne možemo nikoga prisiliti. Neki vagaju između BiH i nekih drugih selekcija i radije prihvataju pozive susjednih zemalja. Mi smo tu nemoćni. Pjanić je pozitivan primjer, jer ustrajava u želji da igra za BiH. Rado ćemo zvati i sve ostale, ali oni moraju pokazati želju. Naravno da nam je svima opomena Zlatan Ibrahimović.
Zašto se podgrijava nada u povratak Sergeja Barbareza, ako je izvjesno da je to nemoguća misija?
– Nisam stekao dojam da je nemoguća misija. Naprotiv, Sergej je sretan zbog ovog projekta. Ja ovo ne zovem ciklusom, već projektom, u kojem ste i vi novinari, navijači, Savez, struka, igrači. Vi pravite atmosferu, a mi tražimo i stvaramo tim za Svjetsko prvenstvo u Africi.
Kako preko Španije i drugih favorita. Selektor nudi ovaj recept?
– Bolje je što imamo jednog jakog favorita, premda se ja Španije ne bojim. Respektovat ćemo i Špance i Turke, Belgijance, ali ćemo ih muški nagaziti. Nije loše što ciklus otvaramo u Španiji. Da se malo bavimo kalkulacijama, mada to ne volim raditi. Ako bi uzeli maksimalan broj bodova protiv Estonije i Armenije, sa dvanaest bodova i pobjedama kod kuće protiv Španije, Belgije i Turske mi smo pred ciljem. Možda prvi, a možda u baražu. Znate i sami da smo proteklih godina bodove gubili od autsajdera.
Ponudio je selektor upustvo za upotrebu kroz kvalifikacije.
– Armeniju i Estoniju trebamo shvatiti kao Špance, kao da su nogometne velesile. Kada se na kontra strani nađu Španci, Turci i Belgijanci ne smijemo ih precjenjivati. Naprotiv. Treba ući muški u meč, uz malo sreće rezultat nas neće zaobići.
Vrlo bitnom karikom smatra novinare…
– Od kako sam došao za selektora, stalno slušam neke priče; pazi se ovoga, ovaj je čovjek od onoga, onaj ti je nepovjerljiv… Ja to registrujem ali ne uzimam za ozbiljno, jer bih se trošio na bespotrebne stvari. Ko god je u Savezu, hoću da vjerujem da želi uspjeh reprezentacije. Bilo bi žalosno, ako neki ne misle tako. U novinarima ne vidim drugu stranu, već partnere u zajedničkom projektu.
Hoćete li tako misliti ako bude kritika? Naprimjer, bilo je dosta kritika na spisak za japansku avanturu.
– Ne bježim od kritika i ne mislim da se morate slagati sa mojim izborom. Ne potcjenjujem vašu i kompetentnost vaših kolega. Znajte da ja nikad neću pasti pod utjecaj menadžera. Mene će, dok ovo radim, voditi samo pošteni i sportski rezoni. Samo tako mi se može vratiti.
Kako ćete se osloboditi pritiska menadžera. To nije pošlo niti jednom selektoru za rukom?
– Lako ćemo to riješiti. Reprezentacija će biti izolovana. Niko od menadžera neće moći boraviti u hotelu prije utakmice. Hoću da osiguram igračima maksimalni mir koncentraciju. Želim da imaju tretman kao u svojim klubovima. Ništa manje ni više. Kućni red se mora poštovati – najavio je Meho Kodro.
Prevarili novinare
Prva akcija stručnog štaba bila je utakmica sa novinarima. Kodro i Bolić su se raspitivali za snagu novinarskog tima. Kada su sa više strana saznali da se radi o selekciji koja je godinama prisutna na domaćoj i međunarodnoj sceni, Bolić i Kodro su prije utakmice ponudili remi. Čak su i sudijama Čaliji i Alečkoviću najavili da meč treba završiti bez pobjednika. Novinari su se tako i postavili; poveli pa stali. Međutim, Kodro, Bolić, Sredojević, Poričanin, Bajramović, Brković, Hodžić, Jaha, stiskali su gas do daske. Poveli su, zatim povećali vodstvo, ne pomišljajući na dogovor. Bila je to prva prevara stručnog štaba.
– Nije nam palo na pamet da izgubimo od novinara – šeretski su objasnili Kodro i Bolić i ponudili novinarima revanš.
Inače, novinarski tim činili su; Solak, Šišić, Kolar, Huseinbegović, Lokmer, Šumar, Hadžić, Škandro, Kustura, a sa klupe su dirigiral; Novalija, Hasić, Delić, Abdulahović i Sinanović. Veoma pristrano sudili su Čalija i Alečković. Prvo ime utakmice bio je golman Edin Solak.
Bez ugovora
Nije praksa da selektorovi prvi saradnici nemaju nikakav status. Doduše, imaju nekakav. Bolić, Tanović i Sredojević će raditi za dnevnice. To nije korektno, zar da propuštaju ponude da bi radili za dnevnicu i eventualnu premiju. Iz Saveza javljaju da je tako po statutu. Šta ako je, zar se ne može promijeniti, prilagoditi. Traži li Kodro previše? Nipošto! Stručni štab bh. reprezentacije najmanje je plaćen u Evropi.
AnonymousMarch 25, 2008 at 4:42 amPost count: 2088Hasan Salihamidžić: “Reprezentacija BiH je za mene završena priča” / “U Italiji ću završiti karijeru”
I bez Juventusa Hasan Salihamidžić je izgradio impresivnu karijeru. U njegovoj su kolekciji brojni trofeji. Braco je sa Bayernom osvajao Bundesligu, njemački kup i super kup, Ligu prvaka, bio internacionalni prvak. Nikad niti jednom bh. fudbaleru nije to pošlo za rukom.
Ko zna hoće li neko ponoviti Salihamidžićev uspjeh. Nije to kraj njegove briljantne karijere. Dolaskom u Juventus našao je nove motive.
“Želim biti prvak Italije. Možda mi se ta želja neće ostvariti u prvoj sezoni, ali do kraja mog ugovora, želim biti prvak sa Juventusom”, optimista je Braco, koji je bio jedan od najboljih u redovima “zebri” u pobjedi nad Interom.
– Pobjeda je malo iznenađenje, zar ne?
Kako za koga. Kada igraš u Italiji sve je moguće. Ipak, lijep je osjećaj pobijediti Intera, koji je prvak. Pobjedom smo nastavili naš dobar nit posljednjih utakmica.
– Da li je pitanje prvaka riješeno?
Iako Inter ima veliku prednost, sve je otvoreno. Mi nemamo imperativ, premda nam je cilj zadržati sadašnju treću poziciju, koja također vodi u Ligu šampiona. Iskreno priželjkujem da ćemo sezonu završiti kao drugi.
– Kako Vam je, nakon skoro deset godina, igrati samo domaću ligu?
Malo jeste neobično. Nedostaje mi Liga šampiona, ali na drugoj strani je i dobro. Dobro mi dođe da odmaram organizam, jer sam proteklih godina igrao na svim frontovima; domaće prvenstvo i kup, Evropu i za reprezentaciju. Sada sam rasterećen i koncentrisan da ostvarim što bolji rezultat u “calciu”.
– Ko će pobijediti u Ligi šampiona, imate li favorite?
Nemam favorita, iako mi je Liverpool drag. Liverpool može osvojiti Ligu šampiona. Jasno je da Englezi dominiraju. Ovo je njihova sezona.
– Kako je bilo na sastanku sa Mehom Kodrom i Elvirom Bolićem?
Super. Pričali smo o svemu. Najviše o godinama kada smo zajedno gradili reprezentaciju. Prisjetili smo se zgoda i nezgoda, utakmica i pobjeda nad Italijom, Danskom…
– Premda znam za Vaš stav, ali javnost se nada Vašem povratku?
Više puta sam vam rekao da ne treba podgrijavati priču o mom povratku. Reprezentacija je za mene završena priča. Drago mi je da su Kodro i Bolić tu. Želim da uspiju, da ostvare ono što nismo ostvarili kao igrači, da odvedu reprezentaciju na neko veliko takmičenje. Bit ću sretan kao da sam i ja učestvovao u tome.
– Jeste li u kontaktu sa Vedinom Musićem?
Čuo sam se sa “Musom”. Još uvijek se dobro drži.
– Planirate li neki novi transfer, nakon Juventusa, gdje se vidite za tri četiri godine?
“Ne razmišljam tako daleko. Kada sam igrao u Bayernu, živio sam za uspjeh Bavaraca. Sada sam sto posto u Juventusu. Kako stvari stoje, u Italiji ću završiti karijeru”, izjavio je Hasan Salihamidžić, sportska i ljudska gromada, koji se afirmisao i potvrdio u Bundesligi, a dolazak u slavni Juventus kruna je Bracine karijere.
Braco je uvijek bio zahvalan sagovornik. Besprijekorna saradnja u oba pravca godinama traje. Zanimalo nas je kako sarađuje sa italijanskim novinarima.
“Nemam nikakvih poteškoća. Naprotiv. Saradnja je odlična. Kakva je bila i dok sam bio u Bayernu. Igračima nije uvijek drago ići na intervjue, ali meni to nikad nije predstavljao problem. Razumijem posao i potrebu novinara. Uostalom, vi najbolje znate da sam uvijek bio korektan i prema bh. novinarima”, podvukao je Braco. Zapravo Salihamidžić je bio super korektan!
(san.ba)
AnonymousMarch 25, 2008 at 4:44 amPost count: 2088Održan prvi trening, otpali Bajić i Muslimović
Danas su se u sklopu priprema za prijateljski susret protiv Makedonije u hotelu Hercegovina okupili nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine.
Nakon okupljanja i ručka naši reprezentativci su, kako je i najavljeno, obavili lakši trening na stadionu Asim Ferhatović Hase.
Loša vijest je lakša ozljeda Branimita Bajića, koji neće biti na raspolaganju izborniku Kodri za utakmicu protiv Makedonije.
Na listi ozlijeđenih našao se i Zlatan Muslimović, a nakon pregleda kod dr. Jerlagića potvrđeno je da niti on neće biti u kombinaciji za sastav.
Sutra bi naši reprezentativci trebali trenirati na Grbavici, a u 12, 15 je zakazana konferencija za novinare u hotelu Hercegovina.
AnonymousMarch 26, 2008 at 8:18 pmPost count: 2088Večeras s početkom u 20:15 sati na stadionu Bilino polje u Zenici biće odigrana prijateljska utakmica nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Makedonije. Biće to peti prijateljski duel ovih reprezentacija, a druga utakmica Mehe Kodre na poziciji selektora naše reprezentacije.
Izabranici selektora Kodre jučer su se okupili u Sarajevu gdje su se i pripremali za ovaj susret.
Kodro je uoči susreta s Makedonijom imao problem u sastavljanju tima jer zbog povreda neće moći računati na nekoliko standardnih reprezentativaca.
Nakon što su sa spiska “otpali” Bajić i Hrgović na povredu se žalio i Zlatan Muslimović. Nakon ljekarskog pregleda ustanovljeno je da neće moći zaigrati na današnjoj utakmici. Kodro je na jučerašnjoj press konferenciji rekao i da postoje sumnje u nastup Saše Papca, koji je jučer dobio temperaturu.
Ovo će biti peti prijateljski duel reprezentacija BiH i Makedonije. Obje reprezentacije zabilježile su po jednu pobjedu dok su dva duela okončana remijem.
Utakmica između reprezentacija BiH i Makedonije bit će odigrana na stadionu Bilino polje u 20.15 sati, a sudit će hrvatski arbitri s Vladom Svilokosom na čelu.
- Haj’mo Bosno, Bosno, Bosno, haj’mo Hercegovino..[li]
AnonymousMarch 27, 2008 at 1:33 amPost count: 2088Bosna i Hercegovina – Makedonija 2:2
Prijateljska utakmica odigrana na stadionu Bilino polje u Zenici izmedju reprezentacija Bosne i Hercegovine i Makedonije zavrsena je nerijesenim rezultatom 2:2. BiH je povela s 2:0 golovima Damjanovica, da bi Makedonija izjednacila rezultat golovima Maznova.
AnonymousMarch 28, 2008 at 9:13 amPost count: 2088Prijateljska utakmica BiH remizirala sa Makedonijom -VIDEO-
http://www.youtube.com/watch?v=62AJpb8Ury8AnonymousMarch 30, 2008 at 2:10 amPost count: 2088Naime, u Srijedu je reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala prijateljski fudbalski susret sa Makedonijom u Zenici.
Reprezentaciju su došli da bodre i da je pozdrave ljudi iz svih dijelova BiH organizovani u razne navijačke skupine. Sve je bilo podredjeno promociji i slavljenju naše jedine države BiH. Naravo i BHF je organizovano, kao i uvijek bio u Zenici, u našoj Zenici, na mjestu koje bi po svakoj logici normalnih umova svi naši navijači i trebali smatrati “domaćim terenom”, u Bosni i Hercegovini.Na žalost desilo se nesto veoma tragčno i antipatritotski, nešto što nijedan normalan čovjek, patriota ne može sebi objasniti a to je i povod ovog obraćanja bh. javnosti.
Grupa mladića iz Zenice je po uzoru na svoje “prijatelje” sa Marakane, prvo provocirala, a poslije kamenovala navijače Bosne i Hercegovine i u veoma smišljenom i organizovanom pohodu, naoružani rekvizitima na kojim bi im i krvnici iz Dretelja il Omarske pozavidila, krenula u obračun sa svakim ko je imao bilo kakvo obilježje BiH ili neke organizovane navijačke grupe koja bodri reprezentaciju (u ovom slučaju BHF).
Svi mi smo bili zapanjeni ovolikim izljevom mržnje i primitivizma i osjećali smo se kao da smo na “gostujućem terenu”. Naravno da nismo mogli trpiti uvrede tako da smo adekvatno odgovorili ovim maloumnim anti-partiotama, a oni vrlo dobro znaju kakve su ih posljedice snašle nakon toga.
Koji su razlozi umobolnih mladića da podižu tri prsta, da pale obilježja sa ljiljanima, da bacaju kamenje i flaše na djecu, žene, starije osobe i sve one koji nose neki rekvizit koji simbolizira našu Bosnu i Hercegovinu, a ne Čelik ili Zenicu. To nam stvarno nije jasno. Voljeli bi da organi sudstva, tužiteljstva i policije pronadju osobe koje su bez ikakvog valjanog razloga pretukli navijača Mirzeta 43god, otac 2 djece, koji npr. nije uopšte član BHFa, ali je iz patriotskih razloga, i osjećajem pripadnosti nečemu što (htjeli to ovi bolesnici priznati ili ne) je postalo simbol naše reprezentacije, nosio jedna od naših rekvizita. Na žalost ova osoba se sada nalazi u veoma teškom zdravstvenom stanju sa frakturom lobanje i vilice i u životnoj je opasnosti. Šta je to bio CILJ ovih delikvenata? Uspjeli ste nekoga ubiti! Da li vam je sada bolje? Da li se navijačka skupina ROBIJAŠI ogradjuje od ovih kriminalaca i da li podržava anti-patriotizam?Koji je zvanični stav MUPa ZE DO Kantona i Općine Zenica? Da li je Zenica postala rob primitivaca, bez mogućnosti da se obračuna sa istim? Hoće li gradjani Zenice ostati nijemi i pasivni i možda izgubiti šanse da reprezentacija ikad zaigra ponovo u tom gradu?
Napominjemo da više nećemo čekati organe javnog reda i mira da spriječe anti-patriotske istupe nego ćemo to učiniti sami, onako kako su to činili naši borci tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Ljubav prema BiH nema cijenu!!!
BHF do GROBA
EVO I TO JE BIHAnonymousApril 4, 2008 at 7:33 amPost count: 2088Meho Kodro: Vraćam Barbareza -INTERVIEW-
Prošla su prva tri mjeseca kako je Meho Kodro postao nogometnim izbornikom Bosne i Hercegovine, pa smo tim povodom napravili razgovor s izbornikom naše reprezentacije kako bi isti prokomentirao svoja dosadašnja zapažanja, očekivanja, zapravo sve ono dobro i loše što ga je zateklo po povratku iz Španjolske.
Izbornik se inače trenutno nalazi u Španjolskoj, uzeo je predah ovog tjedna po pitanju praćenja domaćih prvenstvenih utakmica, pa se više posvetio prvim četvrtfinalnim utakmicama Lige prvaka.
Ko će dakle izborniče postati novi (stari je već eliminiran – Milan) klupski prvak starog kontinenta?
“Volio bih dakako kada bi to bila moja Barcelona, međutim realno govoreći trenutno se najbolji nogomet igra u kolijevci nogometa, znači Engleskoj, pa smatram kako će neki od klubova iz njihove velike četvorke otići do kraja, a to može biti bilo koji, jer uistinu nijanse odlučuju između ta četiri kluba. Barcelona je ostvarila odličan rezultat u Gelsenkurchenu savladavši Schalke 1:0, no teško da ove sezone mogu do kraja s obzirom na igračku krizu, ali i krizu glede samih odnosa unutar ovog velikog kluba”.Kakvi su prvi dojmovi na izborničkom kormilu i kako bi ste ukratko proanalizirali susrete s Japanom i Makedonijom, dakle prve dvije utakmice u kojima ste naš izabrani tim vodili s izborničke dužnosti?
“Možda će se neki iznenaditi, ali sam zadovoljan dosad učinjenim. Ono što sam očekivao to sam i zatekao. Vrlo bitna je organizacija čitavog sustava i na tome svi trebamo poraditi, no daleko od toga da sada pojedincima želim dijeliti lekcije. Za susret s Japanom su vladale čudne okolnisti, mislim prije svega na brojne izostanke, no eto već tom prigodom smo vidjeli pojedine igrače koje ćemo možda opet jednog dana gledati u reprezentativnom dresu, jer nikada ne reci nikad. Rezultat nije bio tako lijep, no sama igra i nije bila loša. Slično mogu reći i za susret na Bilinom Polju s Makedoncima, jer je igra ponovno bila bolja od rezultata. U ovoj utakmici je bilo pogrešaka koje se ni na treninzima ne bi smijele događati, ali ću opet reći bolje sada nego u predstojećim kvalifikacijama za SP”.Greške Kenana Hasagića? Hoće li zbog toga isti izgubiti mjesto u udarnoj postavi?
“Nema razloga zbog tog lošijeg Hasagićevog dana vući neke značajnije poteze. Takve stvari se događaju, no s obzirom na Hasagićeve stvarne kvalitete bilo bi ga nepošteno kažnjavati zbog jedne prijateljske utakmice. Siguran sam da će Keno u kvalifikacijama biti jedna od naših važnijih karika”.A Zvjezdan Misimović? Priznao nam je kako ga kao čovjeka pogodila Vaša odluka o tome da kapetansku vrpcu predate “povratniku” Emiru Spahiću. Može li to izazvati nove potrese unutar momčadi?
“Mislim kako je sve to previše napuhano, odnosno kako će vrlo brzo to postati stvar prošlosti i kako o tome niko neće glavu razglabati. To su u nogometu normalne stvari i što Miske prije shvati bolje za njega, ali i čitavu momčad. Misimović je također jedan od naših najvažnijih igrača i od ovog igrača zbilja svi puno očekujemo”.Koja riječ o suparnicima u kvalifikacijama za SP?
“Španjolci su svima dobro poznati, bez ikakve dvojbe prvi favoriti naše skupine, vrlo kompaktna i jaka cjelina. Turska je pomladila momčad, no također je i nadalje vrlo jaka. Belgija isto tako više kotira od naše selekcije, no sada ću prvi put kako sam došao za selektora reći kako stvarno očekujem uspjeh i to odmah u ovim prvim kvalifikacijama. Vjerujem u našu momčad. Vjerujem kako imamo veliku priliku za jedan odličan rezultat i sada je sve do nas samih”.Španjolci su prema engleskim kladionicama prvi favorit i na EP-u. Tko je za Vas favorit na EURU u Švicarskoj i Austriji?
“Izdvojio bi tri reprezentacije, a to su prije svega Francuska, potom Italija i Španjolska. Mislim da između te tri reprezentacije treba tražiti novog prvaka, premda su iznenađenja uvijek moguća kao u Portugalu kada je Grčka otišla do kraja”.Hoće li uspjeh biti moguć ukoliko Vam pojedinci budu namećali neke svoje želje (pozivanje “njihovih” igrača pod nacionalni stijeg), kao što se primjerice događalo Vašim prethodnicima?
“Da budem iskren do sada se nisam susreo s nečim takvim. Istina, za susret s Japanom su se javljali pojedinci i predlagali neke igrače, ali sve to smatram dobronamjernim od strane mojih kolega iz struke, također bivših igrača”.Čuvajte se Vi izborniče “dobronamjernih”, no može li koja riječ o Veležu, Vašem matičnom klubu, konkretno posljednjim zbivanjima oko “rođenih”?
“Navikao sam sportski živjeti i raditi i stoga mi je teško komentirati zbivanja u našem klupskom nogometu. Ne trebam ja sada nekome soliti pamet i pričati priče kako je u Španjolskoj ili negdje drugdje vani, jer i za postojanje lige ex Jugoslavije bilo je puno bolje u domaćem klupskom nogometu nego što je u današnje vrijeme. Naravno da sam čuo o posljednjim izgredima i da mi sve to teško pada, pa ću samo kazati kako smatram da to nije pravi način rješavanja postojećih problema”.Kada ste napuštali Velež bio je plasiran u donjem dijelu poretka prvenstva ex Jugoslavije. Gdje bi ta momčad bila u današnjoj Premijerligi BIH?
“Bila bi neprikosnovena. Mislim da tu nisam subjektivan, jer kada se sjetim ko je tada sve nosio dres Veleža bez imalo lažne skromnosti mogu nešto takvo izjaviti”.A strani suci u bh nogometu?
“Nevjerujem u strane suce, a probleme u bh nogometu treba rješavati na druge načine”.Hoćete li u reprezentaciju vratiti svog Veležovca Sergeja Barbareza?
“Hoću. Vjerujem već među igrački kadar, a ako ne na taj način onda u stručni stožer ili u kakvom drugom pogledu. Sergeja moramo vratiti, jer se rijetko nailazi na takvu igračku i ljudsku veličinu, pa nemamo na bacanje tih veličina”.AnonymousMay 11, 2008 at 9:45 pmPost count: 2088[b]FIFA: BiH OSTALA NA 62. MJESTU
[/b]
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je na 62. mjestu na novoj rang listi Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Među prvih 15 reprezentacije u odnosu na prošlomjesečnu listu nije bilo promjena. Prva je i dalje Argentina, ispred Brazila i Italije.Najbolje rangirani protivnik reprezentacije BiH u kvalifikacijama za SP je Španija na četvrtom mjestu. Turska je na 25. mjestu, Belgija na 46., Armenija na 80. i Estonija na 115. mjestu.
FIFA rang lista:
1. (1) Argentina 1.520 bodova
2. (2) Brazil 1.518
3. (3) Italija 1.396
4. (4) Španija 1.323
5. (5) Njemačka 1.264
6. (6) Češka 1.244
7. (7) Francuska 12.05
8. (8) Grčka 1.196
9. (9) Portugal 1.131
10. (10) Holandija 1.123
…
62. (62) Bosna i Hercegovina 522(FENA)
AnonymousMay 15, 2008 at 10:54 pmPost count: 2088ODLAZI LI KODRO?
Danas će se u Sarajevu održati sastanak Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojem bi trebalo da se donese konačna odluka da li će selektor Meho Kodro sa svojim izabranicima putovati u Iran.
Zbog finansijske dobiti od 200.000 maraka, Predsjedništvo Nogometnog saveza BiH u sastavu predsjednik Iljo Dominković, Suljo Čolaković i Bogdan Čeko, su za, dok je selektor Meho Kodro protiv odlaska na prijateljski susret u Iran, koji bi trebalo da se odigra 26. maja u Teheranu.
No, Kodro je uoči ovog sutrašnjeg sastanka poručio da će ispoštovati svaku odluku Izvršnog odbora, ali da neće voditi ekipu u Teheran. Kodro je čak najavio i mogući razlaz s Nogometnim savezom BiH.
Dakle, novonastala situacija se itekako zakomplicirala. Sada se postavlja mnogo pitanja. Ako Izvršni odbor donese odluku da se mora ići u Iran, ko će voditi reprezentaciju u Teheran?
Šta će biti, ako Kodro odbije ići na put, a to je već odlučio. Hoće li biti smijenjen ili će se sam, kako je i najavio, povući s funkcije selektora?
Dakle, nastavlja s farsa s bh. nogometnom kućom.
(hayat)
AnonymousMay 17, 2008 at 12:50 amPost count: 2088Kodro smjenjen, Pirić vodi reprezentaciju
Ono što smo tokom dana i najavljivali ovoga trenutka je, nažalost i definitivno potvrđeno – Meho Kodro više nije izbornik Bosne i Hercegovine.
Izvršni odbor N/FSBiH odlučio je na današnjoj maratonskoj sjednici da izglasa nepovjerenje izborniku Mehi Kodri zbog otkazivanja poslušnosti.Današnja sjednica bila je puna preokreta, a okončana onako kako niti jedan ljubitelj nogometa u našoj zemlji nije mogao očekivati – otkazom izborniku.
Članovi IO su potvrdili da je utakmica s Iranom definitivno odgođena, dok će našu reprezentaciju protiv Azerbejdžana predvoditi Danijel Pirić.
AnonymousMay 18, 2008 at 3:52 amPost count: 2088KODRO U CENTRALNOM DNEVNIKU -VIDEO-INTERVIEW
Pogledajte interview iz Centralnog Dnevnika sa bivsim selektorom Mehom Kodrom.
1.dio-[url]http://www.youtube.com/watch?v=zOH3ZS7jW2U
[/url]
2.dio-http://www.youtube.com/watch?v=8w87v6YmWg83.dio-http://www.youtube.com/watch?v=W_AHXZgBWuc
Sportski novinari BiH i navijaci o desavanjima u Savezu:
Na sva usta se prica da bi novi selektor nase reprezentacije trebao biti Ciro blazevic.Naime kako se kaze Meho Kodro se nije ni ohladio od otkaza vec je izabran i novi trener sramota saveza ,vrlo su se nekorektno ponijeli prema velikom nogometnom znancu.
AnonymousMay 20, 2008 at 11:04 pmPost count: 2088[b]Kodro: Od početka su mi se miješali u posao
[/b]
Smijenjeni izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Meho Kodro, obratio se danas javnosti pojasnivši detalje koji su prethodili njegovoj smjeni.Kodro je naglasio da je od samog početka preuzimanja reprezentacije bilo miješanja u njegov rad. Točnije, predsjednik N/FSBiH Iljo Dominiković je pred oba prijateljska susreta s Japanom, odnosno Makedonijom, kritizirao njegov odabir igrača i smjenu kapetana reprezentacije.
Između mene i predsjednika nikad nije postojala komunikacija kakvu sam želio. Predložio sam prijateljsku utakmicu s Luksemburgom, s obzirom da u posljednjih osam susreta nismo slavili, mislio sam da bi nam dobro došla jedna laka utakmica za vraćanje samopouzdanja. Moj je prijedlog glatko odbijen, počeo je Kodro svoje izlaganje.
Nakon što je propao susret s Poljskom, čelnici Saveza dogovorili su utakmicu u Iranu…
Od početka sam se protivio odigravanju tog susreta. Dominikoviću sam govorio da nam ta utakmica nije potrebna, gledajući sportsku stranu. Kada je i pored moga protivljenja utakmica dogovorena, bio sam razočaran i iznenađen, nastavlja Kodro.
Prema Kodrinim riječima, uslijedio je rasplet, koji je najvjerojatnije planiran od strane čelnika našeg Saveza.
Sve ovo govori o nesposobnosti i neprofesionalnosti ljudi koji vode Savez. Stvorila se takva atmosfera da izlaza nije bilo. Kontradiktorno je to da i ja dobijem otkaz, a i utakmica bude otkazana.
Kodro je podršku kompletne nogometne javnosti u Bosni i Hercegovini doživio kao veliku satisfakciju.
Sve ovo govori da pripadam zdravom sportskom tijelu našeg društva. Sva ova događanja nisu dobra za naš nogomet i sport uopće. U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći da li za godinu ili devet, ali imam namjeru da se vratim i završim započeti posao, zaključio je Kodro.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.