Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Esselamu alejkum,

   Draga braćo i sestre,
   Dolazi nam mjesec Ramazan, najodabraniji mjesec, mjesec zikra i posta, milosti i praštanja, mjesec koji je mehlem nasim dusama, rahatluk nasim srcima, razonoda nasim mislima, lijek brigama i teskocama.
   Ramazan je i mjesec sadekatu-l-fitra, a kod nas je uobicajeno i mjesec zekata, iako zekat nije određen samo ovim mjesecom, nego svim mjesecima godine.
   Medžlis IZ-e Rogatica vas stalno poziva na pomoc i podrsku. Ovim putem Vam se zahvaljujemo na svoj vasoj pomoci i podrsci koju ste nam ukazali.
   Ovim putem vas također pozivamo da svoje obaveze za zekat i sadekatu-l-fitr “izmirite” ovdje u Rogatici, ako ne u cjelosti, onda makar jedan dio.

   Zašto?

   Postoji više razloga, a ja ću ovdje da navedem dva najbitnija.
   Prvi razlog je što na taj način stvaramo funkcionalnu islamsku zajednicu u Rogatici. Kako? Na taj nacin MIZ Rogatica ne postoji samo radi reda, nego postaje bitan faktor u drustvu. Zbog toga uvijek pozivamo sve Rogaticane da SVE svoje potrebe (članarinu, dženaze itd.) ispune u Rogatici, jer na taj način prave profesionalnu, funkcionalnu i jaku islamsku zajednicu u Rogatici. Par godina unazad MIZ Rogatica nije mogao da ponudi nijednu ovu uslugu, ali danas MIZ Rogatica ima moderno opremljenu kancelariju, potpuno opremljenu gasulhanu i brojne druge sadržaje, te je u stanju da udovolji svim potrebama članova i vjernika.
   Drugi razlog zbog kojeg vas pozivamo da svoje obaveze zekata i sadekatu-l-fitra izvršite u Rogatici, jeste da na taj način i finansijski pomažete rad MIZ Rogatica. Na koji način? Poznato nam je da novac od zekata i sadekatu-l-fitra ide u fond Bejtu-l-mal kojim rukovodi Rijaset IZ-e, a iz kojeg se finansira rad fakulteta, medresa itd. Pored toga od ukupne svote prikupljene zekatom i sadekatu-l-fitrom medžlisima, u ovom slučaju konkretno MIZ Rogatica, ostaje 30%.
   Znači. vi ćete obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, ako Bog da, svakako izvršiti, tako da vam je svejedno gdje će to biti, a izvršavanjem te obaveze u Rogatici, pomažete svoju MATIČNU islamsku zajednicu, i činite je funkcionalnom i profesionalnom.

   Ako Bog da u Atlanti je već dogovoreno da se pokrene akcija preko Ramazana sa gospodinom Nailom Cubrom, koji mi se javio preko e-maila.

   Ja Vas sve pozivam, rogatičane koji su u BIH da preko ramazana dođu u Rogaticu, posjete nas i izvrše obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, a također i Vas koji ste u dijaspori, da na sličan način, kao što će ako Bog da biti organizovano u Atlanti, organizujete se i obaveze zekata i sadekatu-l-fitra izvršite preko MIZ Rogatica.

   Za detaljne informacije možemo kontaktirati preko e-maila: mizrogatica@gmail.com, tel/fax MIZ Rogatica: 058/420-171, ili preko mog privatnog telefona: 063/992-186.

   Pored ovoga, ja Vas pozivam da budete članovi svoje matične islamske zajednice, jer vi imate pravo i obavezu da prije svega budete članovi IZ-e u Rogatici, pored toga što ste članovi u džematima i medžlisima u kojima se trenutno nalazite.

   Uz mahsuz selam,

   Madžid ef. Alihodžić

  Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.