Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   Mirsad Baljic – Zvaka

   SOKIRAO SAM SE KAD SU MI JAVILI DA SAM UMRO!

   Ugledni i trazeni list “Blik” objavio vijest kako je nakon duze bolesti umro bivsi igrac Siona Mirsad Baljic -Balja ….

   Da Švi­car­ci, odno­sno nji­ho­vi me­di­ji ni­su pre­ci­zni po­put po­zna­tih sa­to­va, sa­zna­li smo pro­te­klih da­na dru­že­ći se sa Ha­ri­som Ško­rom, Ne­dža­dom Ku­ru­zo­vi­ćem, ko­ji ži­ve u Švi­car­skoj. Od njih smo sa­zna­li da je Mir­sad Ba­ljić “ne­ko vri­je­me” bio mrtav. Ugle­dni i ti­ra­žni švi­car­ski list “Blik” obja­vio je ka­ko je “na­kon du­že bo­les­ti umro biv­ši igrač Že­lje­zni­ča­ra,ju­go­slo­ven­ske re­pre­zen­ta­ci­je i Si­ona, Mir­sad Ba­ljić”. Vi­jest je šo­ki­ra­la lju­bi­te­lje fu­dba­la i na­vi­ja­če u Si­onu, ali i broj­ne Bo­san­ce i Her­ce­gov­ce ko­ji ži­ve u Švi­car­skoj. Ipak, naj­vi­še je šo­ki­ra­la sa­mog Ba­lji­ća.

   – Šo­ki­rao sam se ka­da su mi ja­vi­li da sam umro. Ni ja ni­sam znao dok me ni­je na­zvao moj pri­ja­telj Dra­žen. Prvo je par se­kun­di šu­tio, a on­da se smi­jao i za­hva­lji­vao Bo­gu što me ču­je. Ni­sam znao o če­mu se ra­di, dok mi ni­je pro­či­tao vi­jest iz no­vi­na. On­da sam se i ja odva­lio smi­ja­ti – is­pri­čao nam je Ba­ljić. Ne­ra­do ko­men­ti­ra svo­ju “smrt”.

   – Da sam u Ame­ri­ci mo­gao sam zbog to­ga do­bi­ti sil­ne pa­re, ali ovi su mi iz is­pri­ča­li. Ka­žu da je gre­ška. Ni­sam pra­vio od to­ga dra­mu, sre­tan što sam ipak živ – ka­že u svom sti­lu Ba­ljić. Ra­di­je pri­ča o re­pre­zen­ta­ci­ji, na­šem fu­dba­lu…

   – Dra­go mi je što je Bo­sna u ba­ra­žu. Ne­ka i nas ogri­je sun­ce vi­še – re­kao je na kra­ju Ba­ljić, či­ji sin Omar slo­vi kao naj­ve­ći ta­lent u Švi­car­skoj. Bio je na me­ti nje­ma­čkih bun­de­sli­ga­ša, a tre­nu­tno je u Gre­no­blu kod Me­še Ba­žda­re­vi­ća. Ba­ljić ža­li što ni­ko iz NSBiH ni­je po­ka­zao že­lju da po­zo­ve ta­len­to­va­nog ve­znja­ka. Sa ofan­zi­vnim svoj­stvi­ma. Oma­ra Ba­lji­ća struč­nja­ci uspo­re­đu­ju sa Ibra­hi­mo­vi­ćem.

   Ško­ro: Za­ma­lo i me­ne ni­je stre­fi­lo

   Ha­ris Ško­ro je kao i ve­ći­na Ba­lji­će­vih pri­ja­te­lja bio izne­na­đen vi­ješ­ću iz “Bli­ka”. – Ma, za­ma­lo i me­ne ni­je stre­fi­lo. Zva­li su me sa svih stra­na pri­ja­te­lji, a to je bi­lo pri­je, mo­žda mje­sec da­na. Pi­ta­ju je­sam li čuo, ka­ko se to de­si­lo… Ka­ko sam i ja bio izne­na­đen, zvao sam ne­ke lju­de, ali ni­sam smio di­rek­tno ni­kog pi­ta­ti. Naj­go­re je što je vi­jest bi­la ta­ko sro­če­na, da ne os­tav­lja ni­ka­kvu su­mnju. Na­pi­sa­li su ime, pre­zi­me, go­di­ne, Ba­lji­će­ve klu­bo­ve i još sta­vi­li “umro na­kon du­že bo­les­ti”. Tek su­tra­dan su obja­vi­li da je gre­ška i da se ra­di­lo o Mi­len­ku Ba­ji­ću. Ipak, bio je to šok za sve nas. Sre­ćom da je bi­la de­zin­for­ma­ci­ja. Ma­da je fin osje­ćaj ka­da znaš da ni­je umro ne­ko ko ti je drag i bli­zak – ka­zao je Ško­ro

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    Italija

    Muhammad Ali sportista 20. stoljeća

    Legendarni američki bokser Muhammad Ali najveći je sportista 20. stoljeća, dok su drugo i treće mjesto zauzele nogometne zvijezde Diego Maradona i Pele, rezultat je ispitivanja javnog mijenja u Italiji.
    Foto: APAmerički bokser, rođen kao Cassius Marcellus Clay, prikupio je 17,5 posto glasova, ma drugom mjestu je Maradona sa 13,8 posto, dok je Pele dobio 10,5 posto.

    Među najznačajnijim sportistima prošlog stoljeća nalaze se i košarkaš Michael Jordan, atletičar Jessi Owens, rumunska gimnastičarka Nadia Comaneci i brazilski pilot formule 1 Brazilac Ayrton Senna.

    mirsad_d
    Participant
     Post count: 4000

     Najbolji sportisti u 2009: Edin Džeko i Larisa Cerić
     datum objave: 17. 12. 2009
     sarajevo.co.ba

     Najbolji sportisti BiH 2009

     Sinoć su proglašeni najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2009. godini, prema izboru Nezavisnih novina i BHRT.

     Titule najboljih su ponijeli džudo reprezentativka BiH Larisa Cerić i fudbalski reprezentativac BiH Edin Džeko.

     Drugo mjesto kod sportistkinja pripalo je karatašici Arneli Odžaković, a trećeplasirana je odbojkašica Sandra Mitrović, dok je u konkurenciji najboljih sportista, drugo mjesto pripalo je fudbaleru Zvjezdanu Misimoviću, a treće atletičaru Hamzi Aliću.

     Za najbolju ekipu Bosne i Hercegovine u 2009. je proglašena fudbalska reprezentacija BiH, a za najboljeg trenera Miroslav Ćiro Blažević.

     Irma Balijagić-Adler, najbolja bosanskohercegovačka bokserka je dobila priznanje za razvoj sporta – sportska ličnost godine. Nagrada za razvoj sporta – sportski gest godine je u rukama Danijela Šarića, rukometaša Barcelone, dok je posebna nagrada za razvoj sporta posthumno dodijeljena Milošu Mrdiću, nekadašnjem džudo reprezentativcu Bosne i Heregovine koji je prerano izgubio život.

     Najperspektivniji sportista je fudbaler Nemanja Bilbija, dok je najperspektivnija sportiskinja stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.

     Nagrade za životno djelo su dobili, Radoslav Savić, Josip Katalinski, Muhamed Latifagić, te posthumno Ivica Bačić.

     Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, proglašen je za najuspješnijeg sportistu invalida, a nagrada za najbolju ekipu u sportu invalida je dodijeljena reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

     Nagrade za fair-play su dodjeljene navijačima BiH i navijačkim grupama koje su u 2009. godini svojim navijanjem i ponašanjem na tribinama podržali fair-play na sportskim terenima u i van BiH

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      Goal.com

      Džeko u najboljoj ekipi Bundeslige

      Napadač Wolfsburga i bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije, 23-godišnji Edin Džeko, uvršten je u idealnu ekipu jesenskog dijela Bundeslige u izboru Goal.coma.

      “Može biti tek peti na tabeli najboljih bundesligaških strijelaca, ali definitivno ne može ispasti izvan tandema najboljih bundesligaških napadača. Osim što je zabio sedam golova, podijelio je i šest asistencija, što je više od bilo kojega njegov rivala u napadu. Dok je ostatak njegove ekipe osjetno pao u formi, Džeko se tokom polusezone činio najkonstantnijim igračem prvaka, te je često sam sebi stvarao prilike za pogotke. Istinska je šteta što Bosanca nećemo gledati na Svjetskom prvenstvu”, tekst je posvećen “bosanskom dijamantu”.

      U napad je Džeko uvršten zajedno sa Stefanom Kiesslingom, najboljim strijelcem Bundeslige s 12 postignutih pogodaka. Uz Kiesslinga, iz jesenskog su prvaka u ekipi sezone upali još veznjaci Toni Kroos i Simon Rolfes, te stoper Sami Hyypiä.

      Idealna ekipa Bundeslige po Goal.comu, jesen 2009. (4-1-3-2):

      Manuel Neuer (Schalke, Njemačka) – Philipp Lahm (Bayern, Njemačka), Pedro Geromel (Köln, Brazil), Sami Hyppiä (Bayer, Finska), Holger Badstuber (Bayern, Njemačka) – Simon Rolfes (Bayer, Njemačka) – Toni Kroos (Bayer, Njemačka), Mesut Özil (Werder, Njemačka), Eljero Elia (HSV, Nizozemska) – Stefan Kiessling (Bayer, Njemačka), Edin Džeko (Wolfsburg, BiH).

      Sedina
      Participant
       Post count: 161

       Procitah naslov “Kanadjanka nastupa u sestom mjesecu trudnoce” i presjece me preko stomaka,pomislih sad ce biti da nastupa umjetnicko klizanje,..;kad nije srece,:) gura one serpe po ledu.Dobro je,:) to bi mogla i ja.

       Neobična olimpijska priča
       Kanađanka nastupa u šestom mjesecu trudnoće
       Jedna od najzanimljivijih priča Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru je kanadska takmičarka u curlingu. Kristie Moore (30) nastupa na Igrama iako je trudna pet i pol mjeseci.

       Moore je tek druga poznata trudna sudionica zimskih olimpijskih igara u historiji. Prije 90 godina Šveđanka Magda Julin osvojila je zlato u umjetničkom klizanju na Igrama u Antwerpenu u trenucima dok je bila u prvom tromjesečju trudnoće.

       Moore tvrdi da nema nikakvih problema prilikom guranja kamena tokom nastupa.

       “Da sam trudna osam mjeseci, možda bih i imala problema”, kazala je Moore.

       Istina, Moore je u kanadskoj reprezentaciji, koja je glavni kandidat za zlato, samo rezerva, no i kao takva bi mogla postati druga trudna sportašica sa zlatnim odličjem na zimskim olimpijskim igrama.

       Mustafa
       Participant
        Post count: 8282

        Izbor najboljih sportista u 2010. godini: Laureati Nermin Potur i Larisa Cerić

        Muška karate-reprezentacija najbolja ekipa, a Suad Ćupina trener

        Nermin Potur i Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine u 2010. godini prema izboru “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

        Potur, višestruki prvak BiH u karateu, osvojio je ove godine tri bronzane medalje na velikim takmičenjima, dvije na Svjetskom prvenstvu u Beogradu (pojedinačno i ekipno) i jednu na Evropskom prvenstvu u Atini (ekipno).

        – Bio sam veoma sretan kada sam vidio svoje ime među kandidatima, a ovu nagradu doživljavam kao iskreno priznanje za sve uspjehe, trud i rad – rekao je Potur.

        Najbolja bh. džudistkinja bila je laureat i prošle godine, a u 2010. krunu je zaslužila niskom uspješnih nastupa.

        – Drago mi je što je žiri i ove godine prepoznao uloženi trud – rekla je Cerić.

        Žiri, kojim je predsjedavala Svetlana Ceca Kitić, najboljom ekipom proglasio je mušku karate-reprezentaciju BiH, bronzanu s Evropskog i Svjetskog prvenstva.

        Nagrade su dobili i selektor muške karate-reprezentacije BiH Suad Ćupina (najbolji trener), džudist Stefan Majdov i plivačica Branka Vranješ (najperspektivniji sportisti), reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci (ekipa u sportu za invalide) i Jovica Radanović (najbolji pojedinac u sportu za invalide).

        Posebna priznanja pripala su bokseru Smajilu Šikalu (za fer-plej), rukometnim radnicima Borisu Šatordžiji, Saši Pandžiću i Dušanu Popoviću (za razvoj sporta u BiH) i navijačima NK Čelik (za sportski gest), dok je za razvoj raftinga posthumno dodijeljeno priznanje Branki Štulić, reprezentativki koja je izgubila život predstavljajući svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u Italiji.

        Matić, Osim, Beneš i Delalić

        Nagrade za životno djelo dobili su ljudi koji su sport utkali u svoje živote. Priznanja su pripala Rastislavu Matiću i Ivici Osimu, legendama koje su cijeli svoj život posvetile fudbalu, zatim Marjanu Benešu, jednom od najboljih boksera i sportista bivše Jugoslavije, te rukometnom arbitru Džabiru Delaliću.

        Mustafa
        Participant
         Post count: 8282

         IMA NEŠTO VAŽNIJE I OD REZULTATA

         Fudbaleri enngleskog šestoligaša Boreham Wodda pokazali su da im je fair – play važniji od rezultata.

         Naime, pomenuti klub zauzima predposljednje mjesto na tabeli i svaki bod mu je zlata vrijedan. Međutim, i pored borbe za goli život u duelu sa Havantom su pokazali da ima nešto i mnogo vrijednije od rezultata.

         Devet minuta prije kraja utakmice Havant je imao prednost od jednog gola. Igrač Borehama ležao je na travnjaku, a fudbaleri Havanta izbacili su loptu van granica igrališta kako bi istom bila ukazana pomoć.

         Jedan od igrača Borehama s polovine igrališta vratio je loptu protivničkom golmanu, no ista je završila u golu i bilo je to 1:1. Ali, fair – play je stupio na snagu. Jedan od igrača Havanta prošao je nepomične igrače Borehama i zabio za 2:1.

         Pogledaj video:

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          Pogledajte deset najvećih transfera svih vremena

          U ponedjeljak je navečer Andy Carroll pristupio Liverpoolu u najvećem transferu ikad prema jednome premierligaškom klubu. Sat vremena kasnije njegov je rekord srušio Fernando Torres.

          Carroll je Liverpool pojačao iz Newcastlea za svotu od 35 miliona funti (41 miliona eura). Nikad prije njega jedan ostrvski klub nije platio toliku odštetu za jednog nogometaša, a rekord je držao Robinhov prelazak iz Reala u Manchester City u ljetu 2008. godine za 32.5 miliona funti.

          Nije dugo trebalo da bi 22-godišnjeg centarfora s prvog mjesta skinuo njegov prethodnik s brojem 9 u Liverpoolu. Španac Fernando Torres (26) potpisao je za Chelsea u transferu teškom 50 miliona funti (58 miliona eura).

          Na Top 10 listi najskupljih transfera u odštetnom smislu Torresov je transfer zauzeo visoko četvrto mjesto, a Carrollov osmo.

          U vodstvu je još jedan ostrvski transfer, ali iz engleskog kluba u europski. Riječ je o Cristianu Ronaldu, koji je u ljetu 2009. godine napustio Manchester United za 80 miliona funti, koliko je klubu s Old Trafforda isplatio Portugalčev današnji klub, Real Madrid.

          Kad su pitanju samo zimski transferi, ovogodišnji su premierligaški apsolutni rekorderi: Torres je uvjerljivo prvi, Carroll drugi, Džeko treći a Suarez četvrti.

          Top 10 nogometnih transfera svih vremena:


          [color=#FF0000]1. Cristiano Ronaldo, Manchester United – Real Madrid, 80, ljeto 2009.
          2. Zlatan Ibrahimović, Inter – Barcelona, 56.5, ljeto 2009.
          3. Kaka, Milan – Real Madrid, 56, ljeto 2009.
          4. Fernando Torres, Liverpool – Chelsea, 50, zima 2011.
          5. Zinedine Zidane, Juventus – Real Madrid, 45, ljeto 2001.
          6. Luis Figo, Barcelona – Real Madrid, 37, ljeto 2000.
          7. Hernan Crespo, Parma – Lazio, 35.5, ljeto 2000.
          8. Andy Carroll, Newcastle – Liverpool, 35, zima 2011.
          9. David Villa, Valencia – Barcelona, 34.2, ljeto 2010.
          10. Gianluigi Buffon, Parma – Juventus, 32.6, ljeto 2001.[/color]

          pasa
          Participant
           Post count: 295

           NA ‘VEČERI KURANA’ U ŠVAJCARSKOJ: Bivši fudbaler Crvene zvezde Nenad Jevtić prešao na islam i uzeo ime Jusuf

           Na tradicionalnoj manifestaciji “Večer Kurana”, u švajcarskom gradu Cofingenu, koja okuplja najeminentnije hafize svijeta, pred oko 2.000 okupljenih ljudi, islam je primio bivši fudbaler FK Crvena zvezda iz Beograda Nenad Jevtić, koji je u okviru svečane ceremonije prihvatio ime Jusuf.

           Večer Kur’ana, ZofingenKako piše “Dnevni avaz”, vijest je prenio hafiz Emin ef. Tucović iz Mostara, koji je zajedno s hafizima Harunom Efendićem, Ćamilom Hajdarevićem i Sabahudinom Skejićem na tradicionalnom učenju Kurana u Cofingenu zastupao BiH.

           – Nenad, odnosno Jusuf, rekao je da je motivacija njegovog prelaska na islam u tome što je nekolika puta proučio Kuran koji je na njega djelovao inspirišuće. Kaže da je želio da pred velikim brojem ljudi izgovori šehadet. Dodao je i da je njegova savjest potpuno mirna i sretan je što pripada islamskoj vjeri – kazao nam je hafiz Tucović.

           Inače, Jevtić je trenutno fudbalski menadžer, a živi i radi u Švajcarskoj.

           (Dnevni avaz, BLIN MAGAZIN/ma)

          Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
          • You must be logged in to reply to this topic.