Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   HAAG: Dokaz da je Armija RBiH ratovala časno i viteški

   [b][color=#FF0000]ŽALBENO VIJEĆE ICTY-a OSLOBODILO NASERA ORIĆA
   [/color][/b]
   Žalbeno vijeće oslobodilo je Nasera Orića, zapovjednika bošnjačkih snaga u i oko Srebrenice optužbi za zločine počinjene tokom sukoba 1992.-1995. godine, saopćeno je u četvrtak iz ICTY.

   Sudsko vijeće je 30. juna 2006. ustanovilo da je Orić kriv što nije uspio poduzeti nužne i razumne mjere na spriječavanju ubistava i okrutnog postupanja prema bosanskim Srbima držanim u policijskoj stanici u Srebrenici u periodu između 27. decembra 1992. i i 20. marta 1993. Sudsko vijeće oslobodilo je optuženog brojnih drugih navodnih zločina. Ono je osudilo Orića na dvije godine zatvora, navodi se u saopćenju.

   I tužilaštvo i odbrana uložili su žalbe na presudu.

   Žalbeno vijeće ustanovilo je da sudsko vijeće nije uspjelo pronaći sve dokaze nužne da se ta osoba osudi za komandnu odgovornost po članku 7(3) statuta Tribunala, navodi se u saopćenju.

   “Cjelokupna presuda Naseru Oriću leži na temelju podobnosti. Ti napori stoga negiraju odluku Sudskog vijeća za Nasera Orića da nije uspio spriječiti svoje podređene da čine krivična djela”, izjavio je predsjedavajući sudija Wolfgang Schomburg.

   Nijedna od tački žalbe nije usvojena.

   Predsjedavajući sudija istaknuo je da je vijeće moralo donijeti odluku isključivo na dokazima koje su podnijele strane. Žalbeno vijeće jasno je zatražilo od tužioca može li ukazati na dodatne dokaze koje nije procjenilo Sudsko vijeće. Tužba, ipak, nije bila u poziciji da to učini, navodi se u saopćenju.

   Žalbeno vijeće naglasilo je da, kao i Sudsko vijeće, nema nikakvih sumnji da su teški zločini počinjeni nad Srbima zatočenim u pritvorskim jedinicima u Srebrenici između septembra 1992. i marta 1993.

   “Ipak, dokazi da su se zločini dogodili nisu dovoljni da održe presudu pojedincu za te zločine. Krivični postupak zahtijeva uspostavu dokaza van razumne sumnje da je pojedinac odgovoran za zločin prije nego što se presuda može donijeti”, ustanovilo je Žalbeno vijeće.

   [b]Subašić: Dokazi da je Orić nevin uvijek su postojali
   [/b]
   Dokazi da je Naser Orić nevin uvijek su postojali i mislim da je nepravedno što je ležao skoro četiri godine u zatvoru, kazala je danas za Fenu predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe Munira Subašić.
   “Kada je podignuta optužnica ICTY-a protiv Nasera Orića, ja kao žrtva genocida, koja traga za 22 člana svoje familije ubijena u Srebrenici, tada sam osjetila da su sud i svijet nepravedni”, dodala je Subašić.

   Ona smatra da kada je odveden Naser Orić u Haški sud, da je tada ušla i politika na vrata toga suda. “Evo već koliko godina Haški tribunal nije više sud pravde, nego sud politike”, istaknula je Subašić.

   “Zar poslije pokolja naše djece, onolikog genocida da tužioci i sudije nisu imali šta raditi, nego da osuđuju jednog čovjeka koji je pokušao da se brani kako je znao i umio”, ističe Subašić.

   Ona je ponovila da ratne zločince treba dovesti pred lice pravde te da se za genocid osude na doživotnu robiju.

   “Samo tako Haški sud bi mogao vratiti bar mali dio pravde, a žrtvama da osjete kako je nešto učinio za žrtve genodica”, rekla je za Fenu Subašić.

   Advokat Vasvija Vidović – Orić nema komandne odgovornosti

   “Apelaciono veće je oslobodilo Orića optužbi po tački 7 (3) statuta Tribunala, dakle, komandne odgovornosti za ubistva i torturu bosanskih Srba u policijskoj stanici u Srebrenici, kao i u zgradi i iza zgrade opštine u Srebrenici”, objasnila je Tanjugu portparolka Tribunala Nerma Jelačić.
   “Sve osnove žalbe koje je Tužilaštvo uputilo na prvostepenu presudu su odbijene”, rekla je Jelačićeva.

   Dokaz da je Armija RBiH ratovala časno i viteški

   Pripadnici Armije RBiH (ARBiH) koji su pred Tribunalom u Den Haagu bili optuženi za ratne zločine po komandnoj odgovornosti od 1992. pa sve do juna 1993. godine, od prvog komandanta ARBiH Sefera Halilovića, preko Zejnila Delalića do brigadira Nasera Orića, oslobođeni su optužbi po svim tačkama, što pokazuje da je Armija RBiH za vrijeme dok se na njenom čelu nalazio general Halilović ratovala časno i viteški, kaže se u saopćenju Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) – Sefer Halilović povodom presude Žalbenog vijeća Tribunala u slučaju brigadira Orića, kojem je u drugostepenom postupku izrečena oslobađajuća presuda.

   Foto: ReutersBPS-Sefer Halilović pozdravio je današnju presudu Žalbenog vijeća u slučaju Orić, te napominje da ova presuda pokazuje kako su se borci unutar Srebrenice borili viteški i vojnički časno, te oduzima četničkim ideolozima “argument” da je srebrenička golgota muslimanskog naroda samo odogovor na zločine koje su počinile jedinice ARBiH iz tog grada.

   “Uvjereni smo da će Tribunal u Haagu osloboditi optužbi i drugog komandanta ARBiH, generala Delića, čime bi i vrijeme koje je Delić proveo na čelu Armije RBiH u ratu bilo vojnički čisto, kao za vrijeme generala Halilovića”, kaže se u saopćenju BPS-Sefer Halilović.

   [b]Fadila Memišević: Olakšanje za preživjele žrtve genocida
   [/b]
   Pozdravljamo oslobađanje Nasera Orića od optužbi za zločine počinjene tokom 1992. – 1995. godine i podržat ćemo ga ako odluči da za nepravedne optužbe i kvalificiranje kao ratnog zločinca dobije odštetu, izjavila je danas predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

   Memišević je istakla da je oslobađanje komandanta Nasera Orića veliko olakšanje i za preživjele žrtve genocida u Srebrenici.

   “U situaciji kada Srbija ne poštuje odluke ICTY-a i godinama ne isporučuje Ratka Mladića, dizanje optužnice protiv Nasera Orića je za sve nas bilo suludo. Orić je u Srebrenici, u getu, činio ogromne napore da sve drži pod kontrolom. Međutim, u Srebrenici je to bilo nemoguće i sigurno je bilo pojedinačnih zločina. Ali, Orić nije mogao biti kriv za to”, kazala je Memišević.

   Apelaciono vijeće Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH iz Srebrenice.

   Prema ovoj odluci Orić je oslobođen svih navoda optužnice koji su ga prema komandnoj odgovornosti teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu od decembra 1992. do marta 1993. godine.

   Hafizović: Očekivana presuda za Orića

   Potpredsjednik Narodne skupštine (NS) RS-a Šefket Hafizović smatra da je očekivana odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici i okolini Naser Orić oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom 1992. i 1993.godine.

   “Mislim da je ta odluka bila očekivana i nije iznenađujuća“, rekao je Hafizović za Fenu ističući da se time pokazuje da su u BiH, a posebno u Srebrenici, žrtve genocida bili isključivo Bošnjaci koji dolaze sa regije Srebrenice, odnosno općina Zvornik, Milići, Vlasenica, Višegrad i drugih.

   Hafizović, koji je i sam rodom iz Srebrenice, smatra da će se i u narednim postupcima u Haškom sudom i onim najtraženijim ratnim zločincima, pokazati ta konačna istina koja treba da ugleda svjetlo dana.

   “Nadamo se da se do toga doći što prije“, zaključio je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

   Žalbeno vijeće Haškog suda utvrdilo je da Sudsko vijeće nije iznijelo sve potrebne dokaze da bi Orić bio osuđen za komandnu odgovornost, saopćeno je iz Tribunala.

   (FENA)

   Anonymous
    Post count: 2088

    Nakon oslobadjajuce presude prvom komandantu ARBiH Seferu Halilovicu, haski sud u drugostepenom postupku oslobodilo i Nasera Orica.
    Ova presuda pokazuje da je Armija BiH ratovala vojnicki, casno i hrabro.Zar je zlocin braniti se od agresora.?
    Ovo je jedan od dokaza da je pravda spora ali dostizna.

    Anonymous
     Post count: 2088

     ORIĆ: VRAĆAM SE ČISTA OBRAZA

     Samo desetak minuta nakon što je saopćena odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom mu je ukinuta prvostepena presuda od dvije godine zatvora, Naser Orić u telefonskom razgovoru za naš list poručio je da bi najradije stao pred kapiju Haškog tribunala i uzviknuo da cijeli svijet čuje da on nije ratni zločinac.

     Uloga Del Ponte

     – To smo znali moji prijatelji, moj narod s kojim sam živio pakao Srebrenice i ja, ali sada neka znaju i oni koji su me godinama vrijeđali pričom da sam ubijao nevine ljude. Sve što sam u ratu radio, bila je borba za goli opstanak podrinjske sirotinje s kojom sam se našao u srebreničkoj ratnoj jami gdje nismo imali izbora – kazao nam je Orić.

     Na upit zašto se pojavio u haškoj sudnici iako mu je još prije mjesec javljeno da njegovo prisustvo nije obavezno, priznao nam je da je imao “neobjašnjiv osjećaj” da će Žalbeno vijeće odlučiti pozitivno.

     – Da nisam vjerovao u Boga, u pravdu i posebno u moj advokatski tim s Vasvijom Vidović na čelu, ne bih izdržao sve ove godine. Imao sam u sebi neki damar koji mi je govorio da moram otići u Hag, jednostavno da bih se u Bosnu vratio čista obraza.

     Ne zaboravite, Srebrenica nije zaslužila da se njenoj žrtvi sudi i presudi za ratni zločin. Oni koji su mi krojili optužnicu, željeli su da ja budem uzrok za ono što se dogodilo 1995. godine. Zato sam ponovo ušao u sudnicu nadajući se da ću gledati pravdi u oči. I nisam pogriješio – kaže Orić.

     Plač u sudnici

     – Tačno je da su mi suze krenule kada je časni sudija Šomberg (Schomberg) obznanio odluku. Ali, ja sam živ čovjek! Plakali su i Vasvija Vidović i advokat Džon Džons (John Jones) i cijeli tim. Valjda je to bio susret s pravdom. Ne bih mogao u oči pogledati majkama Srebrenice da me nisu oslobodili krivice. Zar da mene gurnu kao razlog šta se njihovoj djeci dogodilo. I na kraju, ako mi je sve ovo bilo suđeno da prođem nije mi žao što sam bio u zatvoru – ističe Orić.

     (AVAZ)

     Anonymous
      Post count: 2088

      Nadam se da mi necete zamjeriti sto cu prenjeti Kerimov komentar na presudu Oricu ovdje.

      KerimH59 napisao:

      Cestitam Naseru Oricu na jos jednoj pobjedi.
      Ziv i zdrav bio NASERE.

     Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
     • You must be logged in to reply to this topic.