Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • ermin pawa
  Participant
   Post count: 167

   [url=http://imageshack.us]
   [url=http://imageshack.us]

   [url=http://imageshack.us]
   [url=http://g.imageshack.us/img90/toevelika3nc9.jpg/1/]

   TOŠE PROESKI – UMJETNIK, PRIMJER I HUMANISTA

   „Krade mi te cesta…“ Cesta ga je i ukrala. Ukrala ga je od ovoga svijeta, od ovoga života. Cesta zla i nemira „A3 Zagreb-Lipovac“. Toše Todor Proeski, ili pjevač anđeoskog glasa, kako su ga mnogi zvali, tačno prije godinu dana poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se desila u Novoj Gradišci. Nesmotrenost njegovog vozača, ili Bog zna šta više, osudili su ga na nešto neizbježno, na SMRT. Bog je htio tako, htio je prije vremena ugostiti svog milog anđela. Eh… Todor je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu, zemlja Makedonija. „Tamo gdje Sunce sja, tamo gdje je Makedonija…“ Ja bih rekao: „Tamo gdje Toše sja…“

   [url=http://imageshack.us]

   O njegovom životu, manje-više, zna se! Za mene, bio je neizostavni segment u mome muzičkom, ali i društvenom životu. Uvijek ću ga smatrati najjačim i najboljim vokalom na Balkanu svih vremena, i teško da će se bilo ko roditi kao on. Ono što je Zinedine Zidane za fudbal, to je Toše Proeski za muziku, jednostavno, INSTITUCIJA. Nema pjesme u kojoj se bilo ko, pa makar bio tvd kao čelik, ne može pronaći. Nema stiha u njegovim pjesmama koji nas ne navodi na razmišljanje o nama, o životu, o svemu. Neka me pogrešno neki ne shvate, ja od Tošeta ne pravim sveca, Bože sačuvaj. Ipak, ja sam musliman sa popriličnim obrazovanjem, ali ovakvi ljudi, oni se ne zaboravljaju. Veliki umjetnik, čovjek, a prije svega, humanista. Nema tog čovjeka koji je u estradi a da kaže da je nešto više učinio od njega. Mnogi pjevači su se prikazivali kao neki primjeri za društvo, i „srali“ o nekom miru i toleranciji, a Toše je bio jedini koji je to sprovodio u djelo, bez obzira na porijeklo, identitet, vjeru, i rasu. Ponavljam opet, ne pravim od njega sveca, nego ga samo navodim kao primjer drugima, koji se bave ovim poslom, onima koji samo govore, a po strani se čvrsto drže komercijale.

   Toše je taj čije su pjesme meni podarile veliku ljubav, ljubav koju sam izgubio kao i njega. Gubeći ljubav, koju sam volio više od sebe, izgubio sam sve. Osjećaj čežnje i poštovanja prema samome sebi! On možda jeste umro, ali njegove pjesme i njegov lik NIJE! Toše još uvijek živi!

   Neka mu je lahka zemlja, i vječiti rahmet!

   TUGA NIJE U SUZAMA I RIJEČIMA VEĆ U NAŠIM SRCIMA GDJE ĆEŠ VJEČNO OSTATI VOLJEN I NIKAD NE ZABORAVLJEN !!!

   Tekst napisali: Haris Ahbabović i Ermin Pavica

  Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.