Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   UKINUTI CLAN 17.ZAKONA O DRZAVLJANSTVU BiH

   Šteta ne samo Bošnjacima i Hrvatima, nego i Srbima, koji u dijaspori gube pravo na bh. državljanstvo, kaže Softić-Telalović

   Visoki predstavnik u BiH mora iskoristiti svoje ovlasti da ukine član 17. Zakona o državljanstvu BiH, te na taj način spasi milion građana BiH u dijaspori, kojima prijeti gubitak domovine, izjavila je danas u Sarajevu predsjednica Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH Senada Softić-Telalović, na otvaranju 4. kongres SSD BiH, čije su osnovne teme dvojno državljanstvo, formiranje ministarstva za dijasporu, Izborni zakon BiH i pitanja ravnopravnosti.

   Softić-Telalović je istaknula da zastupnici u Parlamentu BiH koji su glasali protiv ukidanja ovog člana, kojim je predviđeno da se državljanstvo BiH gubi dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države, ne nanose štetu samo Bošnjacima i Hrvatima, nego i Srbima, koji u dijaspori gube pravo na bh. državljanstvo.

   Prema njenim riječima, obaveza međunarodne zajednice je da poštuje evropske principe i reguliše status pripadnika bh. dijaspore.

   Istaknula je da niti jedan zahtjev SSD BiH nije ispunjen, pa ni dogovor o uspostavi Odbora za dijasporu pri Vijeću ministara BiH, naglasivši da je neophodno što prije donijeti zakon o dijaspori BiH.

   Softić-Telalović je kazala da je namjera SSD BiH da i dalje predstavlja sve Bosance i Hercegovce u dijaspori, bez obzira na to kojoj nacionalnoj skupini pripadaju, dodavši da ta činjenica očito smeta pojednim predstavnicima bh. vlasti.

   Sa punom odgovornošću tvrdim da svi oni koji podržavaju jednonacionalne dijaspore rade na rušenju BiH kao zajednice tri ravnopravna naroda, kazala je ona, obrazloživši to i činjenicom da se niti jedan resorni ministar iz reda srpskog naroda nije odazvao pozivu za prisustvo skupovima SSD BiH.

   – Sramota je da ovdje sa nama nije predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i ministar civilnih poslova Sredoje Nović. Ne samo što nisu prisutni, nego se nisu udostojili da odgovore na ukupno sedam poziva da prisustvuju današnjem skupu i dokažu da su ministri za sve narode BiH, a ne samo svoje stranke i naroda koji podržava tu stranku, kazala je ona.

   Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je da u BiH nema političke volje za ukidanje člana 17. Zakona o državljanstvu, naglasivši da je odbio ratifikaciju bilateralnog sporazuma sa Hrvatskom, jer se na taj način dio građana BiH dovodi u privilegiran položaj.

   Istaknuo je da se postojanjem ovog člana nastavlja etničko čišćenje, upozorivši da veliki broj ljudi zbog toga može ostati bez svog matičnog državljanstva

   Ukidanje tog člana je veoma bitno jer je BiH jedna mala zemlja, koja ne može podnijeti gubitak svojih građana na taj način, kazao je on.

   Prisutnima su se, pored ostalih, obratili i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović koji su podržali aktivnosti SSD BiH i obećali podršku njegovom daljnjem radu.

   Kongres će trajati do 1. juna, a održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo (KS).

   (ONASA)

  Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.