Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   UHAPŠEN ZLOČINAC STOJAN ŽUPLJANIN

   Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su jednog od četiri najtraženija haška optuženika za ratne zločina koji se nalazio u bjekstvu devet godina. Informaciju da je uhapšen potvrdila je za Justice Report Jasna Šarčević-Janković, službenik za odnose sa javnošću Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije.

   Akcijom hapšenja koordinirao je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije. Akcija je izvedena oko 12 i 30 sati u okolini Beograda.

   “Župljanin se trenutno nalazi kod istražnog sudije i procjene su da bi za 72 sata mogao biti u Tribunalu.”, kazala je Šarčević-Janković za Justice Report.

   Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Župljanina je u decembru 1999. godine optužio za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata na području Krajine, te planiranje progona “koji je eskalirao u genocid”. Iste godine za njim je raspisana potjernica.

   Župljanin je jedan od preostala četiri bjegunca za kojima traga Tribunal. Pored njega, na listi su ostala imena Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, koji se tereti za zločine počinjene na području Hrvatske.

   (BIRN)

   Anonymous
    Post count: 2088

    Neka vala i bio je vakat.
    Doci ce na red svako onaj ko treba da se nadje na optuzenickoj klupi, mnogi ce se tamo naci, pravda je dostizna.

    Anonymous
     Post count: 2088

     Krvnik iz Prijedora je dolijao ruci pravde,ali I oni što ga uhapsiše(kada im treba onda hapse)i oni će odgovarati pred dragim ALLAHOM i njima je džehenem zagarantovan akobogda innšala..

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      DNK ANALIZA:

      Župljanin ipak Župljanin

      BEOGRAD – DNK analizom potvrđen je identitet haaškog optuženika Stojana Župljanina, potvrdila je glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

      Podsjetimo, haaški optuženik Stojan Župljanin uhićen je jučer u okolici Beograda, a potom je zanijekao svoj identitet pred istražnim sucem Specijalnog suda za ratne zločine.

      Župljanin se predstavio kao Branislav Vukadin.

      Anonymous
       Post count: 2088

       Ako nije kriv sto se je onda krio tolike godine i sto je negir’o
       indetitet.
       E sad kad je dosla kavara *uzici nisam to ja, ja sam neko drugi.Jes ali malo morgen.Pravda uvjek stigne.

       Anonymous
        Post count: 2088

        Snimak televizije B92 – Zgrada u kojoj se krio Zupljanin

        VIDEO – http://www.youtube.com/watch?v=dvjmpQQ-B6M

        Anonymous
         Post count: 2088

         Ispunjene pretpostavke za predaju Župljanina ICTY-u
         Nije precizirano kada će Župljanin biti izručen Tribunalu...
         13.06.2008. 19:27

         Istražni sudija Posebnog vijeća Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić donio je rješenje o izručenju optuženog Stojana Župljanina Haškom tribunalu, izjavila je danas portparol tog suda Ivana Ramić.

         Ona je novinarima ispred Specijalnog suda rekla da odbrana ima pravo na žalbu u roku od tri dana od prijema rješenja.

         Ramić nije mogla da precizira kada će Župljanin biti izručen Tribunalu, navodeći da se ne zna kada će rješenje istražnog sudije primiti branilac i optuženi, kao i da to zavisi od toga da li će odbrana uložiti žalbu.

         Prema njenim riječima, o žalbi odlučuje vanraspravno vijeće Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

         Ona je potvrdila da je Župljanin danas odbio da primi optužnicu, ali mu je ona usmeno predočena i on je o njoj upoznat.

         Župljanin je prije dva dana uhapšen u Pančevu. Optuženi negira identitet i tvrdi da je Branislav Vukadin.

         (ONASA)

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          Mali oglasi u novinama otkrili ratnog zločinca Stojana Župljanina: Čiča, vrijeme je, javi se bradi ili gutaču –

          Profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu dr. Koviljko Lovre imao je najvažniju ulogu u skrivanju ratnog zločinca Stojana Župljanina. Lovre je uhapšen i policija ga već danima saslušava. On je, inače, Bosanac, rođen je prije 54 godine u selu Hatkovci kod Glamoča, a u Novom Sadu živi već decenijama.

          Lovre je svojevremeno je bio na funkciji predsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine, a kasnije i ministar za poljoprivredu i šumarstvo bivše SR Jugoslavije u vrijeme režima Slobodana Miloševića, piše list “San”.

          Novosadske veze Stojana Župljanina još prošle jeseni razotkrila je Carla del Ponte – ona je tvrdila da se Župljanin krije na teritoriji najvećeg vojvođanskog grada, ali su to srbijanske vlasti stalno demantovale.

          Međutim, nakon žestokih pritisaka ih Haga, srbijanski obavještajci počeli su pomnije da prate neke Novosađane i u tome su imali pomoć bosanskohercegovačkih agenata. Profesor Lovre na sebe je skrenuo pažnju u novembru prošle godine kada je u raznim srbijanskim listovima počeo da objavljuje male oglase neobičnog sadržaja koji su agentima bili jako zanimljivi. Jedan od oglasa imao je sljedeći tekst: “Čiča, vrijeme je, javi se bradi ili gutaču”. Srbijanskim i bh. obavještajcima odmah je bilo jasno da se radi o šifrovanim porukama.

          Zainteresovao ih je i stan u Novom Sadu u kojem su često boravili Župljaninovi sinovi Pavle i Mladen koji su jedno vrijeme studirali u tom gradu.

          Ono što je sada izvjesno, jeste da je Župljanin imao jatake i u MUP-u Srbije koji su ga, preko svojih veza, obavještavali o akcijama koje se pripremaju pa je imao vremena da pobjegne. Tako je prije mjesec dana bio u Nišu i samo sat prije nego što su policajci upali u stan u kojem je boravio, on je pobjegao. Sklonio se u Pančevo, u stan svog prijatelja Nikole Tepića, Bosanca porijeklom, bivšeg ragbiste. Župljanin je i uhapšen u njegovom stanu u Dunavskoj ulici broj 5 u Pančevu. U trenutku kada su specijalci upali u taj stan, unutra je bio Stojan sa Tepićevom kćerkom. Nikola Tepić je izašao da mu kupi doručak – burek i jogurt. Kasnije je i on uhapšen i nakon saslušanja pušten. Ovog trenutka se ne zna hoće li biti optužen za pomaganje u skrivanju ratnog zločinca.

          Njih dvojica se poznaju još od 1992. godine, kada je Župljanin bio strah i trepet za banjalučke Bošnjake i Hrvate. Tepić je imao svoju firmu za trgovinu i njih dvojica su zajedno trgovali đubrivom i naftom. Upućeniji kažu da su zapravo zajedno švercovali đubrovo i naftu i na tome su zaradili ogroman novac. Kasnije je Župljanin osnovao vlastito preduzeće i otvorio nekoliko benzinskih pumpi koje i danas rade.

          Prilikom hapšenja, Župljanin je imao dvije lične karte – jednu na ime Dušan Vemić, a drugu na ime Branislav Vukadin koja mu je izdata u srbijanskom mjestu Bačka Palanka. Prema svemu sudeći, ona na ime Dušan Vemić je falsifikovana, a lična karta na ime Branislav Vukadin je originalna. Naime, pravi Branislav Vukadin je postojao, živio je kao izbjeglica iz Bosne u Bačkoj Palanci, ali je prije šest godina umro. Jataci su njegove osobne dokumente predali Župljaninu i on ih je stalno koristio.

          Prema onome što je do sada otkriveno, Stojan Župljanin u proteklih devet godina koliko je bio u bjekstvu, nijednom nije telefonirao. Imao je dobro organizovanu i razgranatu mrežu jataka sa kojima je komunicirao pismima, a slao ih je poštom. Obavještajne službe su došle do nekih njegovih pisama upućenih jatacima u BiH i Srbiji i uspjeli su da ih dešifruju – svaki put kada bi mijenjao lokaciju, on je šifrovanim porukama dogovarao prebacivanje.

          Ratni zločinac se tokom skrivanja fizički veoma promijenio u odnosu na fotografiju s potjernice koju je za njim raspisao Haški sud.

          (24sata.info)

          Anonymous
           Post count: 2088

           Župljaninu poslano rješenje o izručenju Haškom sudu

           Glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić izjavila je da je haškom optuženiku Stojanu Župljaninu u ponedjeljak poslano rješenje istražnog suca o ispunjenosti zakonskih uvjeta za njegovo izručenje Haškom sudu (ICTY).

           Ramić je u izjavi novinarima u Specijalnom sudu rekla da će Župljaninovim braniteljima ovo rješenje biti uručeno lično u toku dana te precizirala da je Župljaninu rješenje poslano u pritvorsku jedinicu u kojoj se nalazi.

           Istražni sudija Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić je u petak donio rješenje o ispunjenosti uvjetaa za izručenje Župljanina ICTY-u.

           Župljanin je u petak odbio primiti hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin.

           Istražni sudija ga je tada upoznao sa sadržinom haške optužnice, a poslije toga, kako je izjavila Ramić, istražni sudija je donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Župljanina Haškom sudu.

           Župljanin i njegovi branitelji imaju rok od tri dana da ulože žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenosti uvjeta za izručenje, prenio je Tanjug.

           Tužilaštvo ICTY-a je 17. decembra 1999. godine podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

           Optužnica tereti Župljanina da je planirao, podsticao, naredio, počinio, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, pomogao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

           Župljanin je uhapšen 11. juna u stanu u kojem se krio u Pančevu, odakle je prebačen u Specijalni sud gdje ga je saslušao istražni sudija. Nakon saslušanja određen mu je pritvor do donošenja odluke o izručenju ICTY-u.

           (FENA)

           Anonymous
            Post count: 2088

            ZLOČINAC STOJAN ŽUPLJANIN JUTROS IZRUČEN HAŠKOM TRIBUNALU

            Bosanski Srbin Stojan Župljanin (57), koga optužnica Haškog tribunala tereti za progon i ratne zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj krajini 1992. godine, izručen je jutros Haškom tribunalu.

            Župljanin je 43. haški optuženik koji će se naći u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, zahvaljujući uspješnoj akciji nadležnih organa Srbije, javio je Tanjug.

            Srpska policija je dosad uhapsila 16 haških bjegunaca, uključujući i Župljanina, dok se 27 optuženih dobrovoljno predalo otkako je usvojena zakonska regulativa koja je omogućila punu saradnju sa tim sudom, odnosno ekstradiciju državljana Srbije.

            Župljanin je uhapšen 11. juna oko 12.30 sati u naselju Sodara u Pančevu, 35 kilometara od Beograda. Akciju su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbjednosno informativne agencije uz pomoć jednog odeljenja MUP-a Republike Srpske. Ta akcija je počela u ranim jutarnjim satima, a rukovodio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je i koordinator tima za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika. Župljanin je uhapšen u stanu bivšeg jugoslovenskog reprezentativca u ragbiju Nikole Tepića i pritom nije pružao otpor.

            Na saslušanju kod istražnog sudije Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu tvrdio je da se zove Branislav Vukadin i da nema veze sa ratnim zločinima. Analiza DNK-a je, međutim, potvrdila njegov identitet, pa mu je 12. juna odmah određen pritvor. Istražni sudija je 13. juna, na osnovu Zakona o saradnji s haškim tribunalom, donio rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Župljanina tom sudu. Optuženi je rješenje primio 16. juna i iskoristio zakonsko pravo na žalbu u roku od tri dana, ali je Vanraspravno krivično vijeće Odjeljenja za ratne zločine 20. juna odbilo žalbu kao neosnovanu.

            Vlada Srbije je u petak u telefonskoj sjednici dala saglasnost, a ministar pravde Dušan Petrović odmah nakon toga potpisao odluku o izručenju Župljanina i dostavio je nadležnim organima MUP-a Srbije koji su organizovali njegovo prebacivanje u zatvor u Ševeningenu.
            (FENA)

            Anonymous
             Post count: 2088

             Župljanin se nada spomeniku, a ne kazni

             Nakon što je 11. juna spektakularno saopćeno da je, u saradnji obavještajnih agencija Srbije i s područja Republike srpske, pa čak CIA-e i nekih drugih obavještajnih organizacija, uhapšena osoba za koju se vjerovalo da je dugo traženi optuženik za ratne zločine Stojan Župljanin, te provedene DNK analize i tvrdnji uhapšenog da se zove Branislav Vukadin, u ponedjeljak je sa klupe za optuženike Haškog suda uhapšeni potvrdio da je Stojan Župljanin, rođen 1951. godine u jednom, kako je rekao, “pitomom selu” udaljenom 40-tak kilometara od Banje Luke.
             Međutim, umjesto izjašnjavanja o krivnji po optužnici koja ga tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima Bosanske krajine, Župljanin je odabrao mogućnost da se o navodima optužnice izjasni za 30 dana, izvještava dopisnik VoA-e.

             Nekadašnji šef policije u Banjoj Luci, optužen pored ostalog za istrebljenje, ubistva, okrutne postupke, deportacije, bezobzirno rušenje naselja, kulturnih i vjerskih objekata rekao je kako se nada da će mu na kraju procesa umjesto kazne biti podignut spomenik u centru Banja Luke koji će biti simbol prijeratnog suživota naroda u Bosni i Hercegovini.

             Optuženi Župljanin je odbio sugestiju sudija da na zatvorenom dijelu pojavljivanja pred ICTY-em saopći mjesto svoga prebivališta. Umjesto toga on je izrazio želju da javnost zna: “Moja poslednja adresa je Banja Luka, Ulica Stevana Markovića broj 3”.

             Za 30 dana, dakle, treba očekivati novo pojavljivanje Stojana Župljanina pred sudom i njegovo izjašnjavanje o krivnji, odnosno o navodima optužnice.

             (FENA)

             Anonymous
              Post count: 2088

              Župljanin: Srbijanske vlasti su htjele da me likvidiraju

              Župljanin potvrdio svoj identitet i zaželio Karadžiću, Mladiću i Hadžiću vječan ostanak na slobodi…

              “Pošto nisam primio optužnicu, iskoristio bih pravo da se ne izjašnjavam ovom prilikom”, rekao je Župljanin, poslije čega je sudija Ole-Bjorn Stole odložio njegovo izjašnjavanje o krivici za 30 dana.

              Na poziv sudije, Župljanin je potvrdio svoj identitet, ali je prethodno optužio vlasti u Srbiji da su namjeravale da ga ubiju, kao i preostale optužene koji su još na slobodi – Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

              Prema njegovim riječima, o tome su se dogovorili “Tadić, Koštunica, Bulatović i Vukčević” koji su na sastanku “prije četiri godine” zaključili da je “u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske da mi budemo likvidirani”.

              “Hvala Bogu, pa nisu znali koga hapse, srećom imao sam originalna dokumenta na ime Branislava Vukadina o kome se ovih dana toliko pričalo”, rekao je Župljanin.

              On je “svojoj braći” Mladiću, Karadžiću i Hadžiću “zaželio da zauvijek ostanu na slobodi”.

              DNK analizom je potvrđen identitet Župljanina, a rezultati analize dostavljeni su sudu 14. juna.

              Župljanin (56) je optužen za progon, istrebljenje i ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, nehumana djela, deportacije, bezobzirno razaranje naselja i vjerskih i kulturnih objekata. U sedam tačaka, na teret mu se stavljaju zločini protiv čovječnosti, a u šest kršenja zakona i običaja ratovanja.

              Dok mu je sudija Stole čitao sažetak optužnice, Župljanin se osmjehivao.

              Župljanin, bivši načelnik Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci, koji je u tom svojstvu imao glavnu komandu nad policijskim snagama samoproglašene Autonomne Regije Krajina i logorima uspostavljenim 1992., i bivši savjetnik nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, tereti se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj da se s tog područja tokom 1992. godine eliminiraju i trajno uklone Bošnjaci i Hrvati.

              Tužilaštvo ga tereti za ubistvo, progon, mučenje i deportaciju nesrpskih civila, kao i za bezobzirno razaranje gradova, sela i vjerskih objekata u brojnim općinama.

              U optužnici je navedeno više od 40 slučajeva ubistava koja su, kako stoji, počinile snage pod Župljaninovom kontrolom.

              Haški sud je ranije proglasio krivim Radoslava Brđanina i osudio ga na 30 godina zatvora za učestvovanje u kampanji progona i drugih ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u istom dijelu Bosne.

              Tribunal je Župljanina optužio 1999., a optužnica je objavljena 2001. godine.

              Župljanina su 11. juna u Pančevu uhapsile vlasti Srbije, a prošle subote su ga prebacile u Hag.

              Vlada Srbije je, kako prenosi Tanjug, 20. juna dala saglasnost za izručenje ovoga haškog optuženika, a odluku je potpisao ministar pravde Dušan Petrović.

              (AVAZ)

              Anonymous
               Post count: 2088

               ZLOČINAC ŽUPLJANIN SE IZJASNIO DA NIJE KRIV

               Optuženik za ratne zločine Stojan Župljanin u Haškom tribunalu se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

               U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 23. juna, Župljanin se nije izjasnio o krivici za zločine u Bosanskoj krajini 1992., ali je optužio vlasti Srbije da su ga namjeravale ubiti zajedno s preostalim bjeguncima.

               Župljanin je optužen za progon, istrebljenje, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, nehumana djela, deportacije, bezobzirno razaranje naselja i vjerskih i kulturnih objekata. U 7 tačaka, na teret mu se stavljaju zločini protiv čovječnosti, a u 6 kršenja zakona i običaja ratovanja.

               Prema optužnici, Župljanin je kao načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci bio najviši policijski oficir u samoproglašenoj Autonomnoj regiji Krajina i zapovjedao je policijskim snagama koje su počinile zločine nad nerpskim stanovništvom. Stojan Župljanin uhapšen je 11. juna u Pančevu u Srbiji.

               (FENA)

               purak
               Participant
                Post count: 484

                Prvo se krio i bilo ga sramota priznati da je on,govorio da je Branislav Vukadin,a sad se izjasnio da nije kriv????
                Psihopata i sramota jedne nacije!

               Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
               • You must be logged in to reply to this topic.