Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
 • Author
  Posts
 • webmaster
  Keymaster
   Post count: 3712
   Mare
   Participant
    Post count: 1546

    Musadik Borogovac
    Bosanska Deklaracija

    DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI
    U Bosni, utocistu naroda, vjera i kultura Bosnjaci su gradili gradove, svoj govor bogatili i pisali pismima zajednicke svjetske civilizacije, u samoj molitvi nosili individualizam, a kolektiv gradili na temeljima zadatog prostora, zakona, konvencije i nauke. Nisu, poput svojih krvnika, morali trositi stvaralacku energiju da bi uljepsavali sliku o samima sebi i poput srpskih ubica civila tvrditi da su pokolji vojne pobjede. U skolama nisu morali lagati djecu kako su nijema kola nepismenih predaka – najljepsi balet, a frule – muzicki instrumenti i kulturna bastina. Bosanske arhitektonske asimetrije izgradjene od svjetla, vode i kamena, kaligrafija poezije, slikarski vez prirode sjali su kao dragulj naspram Srbije, “zemlje seljaka na brdovitom Balkanu”. Bosnjacka multikultularnost je vremenska i prostorna kategorija, kao i sam islam. Kao dio islama ”osudjeni” na komunikaciju i toleranciju Bosnjaci su stali pod zastavu sa predislamskim grbom i simbolom kao sto s u i njihovi preci stali pod islamsku zastavu stavljajuci poganima na znanje “kto je ta drzava Bosna” i koliko je spremna da se brani i svojom posebnoscu. Da li cemo od nasih ubica preuzeti autokefalni otpor prema univerzalnoj svijetskoj civilizaciji, pravu i negirati Bosnu u Povelji UN zarad lukavih podvala o ”pritisku svijeta”? Da li cemo dozvoliti svojim Srbima muslimanske vjeroispovjesti da dokazuju svoje srpstvo dajuci poganima nase sinove cerke i nasa brda rijeke i gradove? Da li cemo nasim fukarama dozvoliti da koriste cak i islam da nam ”objasne” da smrt u izdanim gradovima i selima nije njihova volja, rezultat jos predratnih potpisa, nego nasa ”sudbina ”, da je gubitak Bosne i egzekucija Bosnjaka ”Bozija kazna”, odnosno da je nekakav Karadjic konzekventno boziji poslanik koji izvrasava tu ”Alahovu volju”? Hocemo li im dati nesto sto nam je ostavljeno na cuvanje i sto je vaznije i od nas samih – nasu Bosnu od Drine do Une i od Save do mora?

    U onom trenutku kada se Bosni pruzila mogucnost da se izvuce iz smrtnog zagrljaja drzave fukara, kada su djela nad-slavenske pisane i usmene knjizevnosti – divani, balade, rubaije, gazeli, kaside – trebali ugledati svjetlo dana i, nakon jednog stoljeca, svojom ljepotom osvijetliti djecije ucionice te u zaborav baciti srpsku kulturu ”zadruge” radnih akcija i sindikalnih proslava, — pred smrtne neprijatelje Bosnjaka – srpsku civilizacijsku nakazu pojavio se nerjesiv problem suocenja sa slikom u vlastitom ogledalu iluzija.

    Srpski nacionalni program nije smislio neki ludi pojedinac, sofisticirana tajna organizacija, nego osnovni stubovi srpske duhovnosti: Univerzitet, pisci i crkva. Prvi su shvatili da je nako pada ”velikog zadruznog zida” u Berlinu, jedino rjesenje brzo pobiti one koji su bolji i opasni za vjekovima cuvane mitove i iluzije srpsko-slavensko zadruznog samozadovoljstva. Izvrsioci nacionalnog projekta nisu sofisticirane gasne komore ili atomske bombe nego prve komsije, sa Njegosevom biblijom u ruci i u ambijentu potpune vjerske predanosti nozu i vinu i Svetom Savi.
    Na rubu 21. vjeka, nakon pada Berlinskog zida, vodjeni instinktom odbrane od nepoznatog, ovi pojesni gubitnici i u miru i u ratovima ustuknuli su u svoju prethodnu odbrambenu transu, duhovnu fazu stocara – socioloske zvijeri u ljudskom obliku Bosna i Hercegovina se razara neproporcija lnom mrznjom iz perioda hordi i glinenih bogova, njen evlad kolje bez obzira na pol i uzrast, a autenticni Slaveni kanibalisticki lizu krvave nozeve. Ove isprepadane ubice djece sa grumenom njive u dusi umjesto svjesti , bez tragova renesanse i gradova u vlastitom iskustvu, – mogu postati, dobitnici samo uz pomoc najgorih medju nama, onih koji u stvari ni nisu ”mi” nego su oni . Da li cemo imati buducnosti ako pustimo da nas vode oni za koje smo mi ” slijepi rukavac velike slavenske rijeke – koja neminovno nestaje? Od ljubvi prema srpskoj zadruzi i smradu zadruge ne vide niti mogu vidjeti sustinsku razliku medju nama koju srpski ratari i hrvatski cobani ne samo da vide nego ih ta razlika duboko boli.

    Davanje naziva “Bosna” teritorijalnoj, duhovnoj i politickoj zakrpi koja se pokusava formirati uz pomoc par bjednika navodne muslimanske vjeroispovjesti i provjerene srbofilnosti — zlocin je i sramota bez presedana. Buducnost te ideje zove se smrt i ropstvo najplemenitije civilizacije na Balkanu. To mozda i jeste Bozija kazna za idolopoklonstvo – a sto islam strogo zabranjuje

    Teva
    Participant
     Post count: 8872

     Sehidima Bosne i Hercegovine

     http://www.youtube.com/watch?v=VNyg8jlpluY

     Dedo
     Participant
      Post count: 1243

      Teva za ovaj odgovor na gore naznacenu temu skidam kapu.
      Bez pisanja bez nervoze odgovor zasluzuje sve pohvale AFERIM:

      webmaster
      Keymaster
       Post count: 3712

       :) Dedo aferim i za tebe, da je bogdo vise takvih bilo bi lakse i Rogatici i Bosni…

       Anonymous
        Post count: 2088

        ja bih svjetlo zvao mrakom da te nije Alija…

        Rule
        Participant
         Post count: 42
         Rule
         Participant
          Post count: 42
          Dervis
          Participant
           Post count: 104

           E baš tako …svaka čast Rule..

           Dervis
           Participant
            Post count: 104

            E baš tako …svaka čast Rule..

           Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
           • You must be logged in to reply to this topic.