Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Svjetski savez dijaspore (SSD) BiH pozvao je građane u dijaspori da izađu na lokalne izbore u BiH, 5. oktobra.

   “Ne pozivam da glasate za ovu ili onu stranku, ovog ili onog političara nego da glasate za BiH i za bolji život jer samo na taj, jedini legalani način, možemo doprinijeti boljitku svih građana BiH i u domovini i u dijaspori. Nama u dijaspori je ovaj put omogućeno da glasamo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 25 zemalja i mi tu mogućnost moramo maksimalno iskoristiti. Ovo je mali, ali značaj korak za dijasporu”, navodi u saopćenju predsjednica SSDBiH Senada Softić-Telalović.

   (hayat/fena)

   Anonymous
    Post count: 2088

    [b][size=4][color=#0000FF]Svjetski savez bh dijaspore formirat će ured u Sarajevu
    [/color][/size][/b]
    Četvrti kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH završen je danas u Sarajevu odlukom o formiranju ureda SSDBiH u Sarajevu.
    SSDBiH nada se da će tako doprinijeti efikasnosti njihovog rada i ostvariti tješnju suradnju s bh. institucijama i Uredom visokog predstavnika radi rješavanja problema s kojima se suočava bh. dijaspora. Senada Softić-Telalović, koja je na ovom kongresu ponovo izabrana za predsjednicu SSDBiH, istaknula je da će naredne dvije godina biti ključne za rješavanje pitanja koja brinu bh. dijasporu.

    “SSDBiH je u proteklih sedam godina pokušavao izgraditi dobre temelje i očekujemo da ćemo u naredne dvije godine početi s gradnjom kuće na tim temeljima. Smatramo da će se mnoge stvari u BiH izmijeniti nabolje o pitanju bh. dijaspore”, kazala je ona i pozvala predstavnike bh. vlasti da efikasnije sarađuju s bh. dijasporom.

    SSDBiH zatražio je od nadležnih organa usvajanje zakona o dijaspori, dodatnu izmjenu Izbornog zakona i omogućavanje bh. građanima da prilikom vađenja pasoša u bh. ambasadama budu automatski registrirani za izbore.

    Pozvali su i predstavnike bh. stranaka koje će sudjelovati na lokalnim izborima u BiH da ih na vrijeme informiraju o svojim programima kako bi “bh. dijaspora glasala svjesno, a ne naslijepo”. Ističu da će u SSDBiH u naredne dvije godine uraditi istraživanje o efikasnosti rada parlamentarnih političkih partija u BiH.
    Na Četvrtom kongresu SSDBiH za potpredsjednike su izabrani Belmin Zec i Nesib Karišik, a funkciju sekretara i u naredne dvije godine obavljat će Anes Cerić.

    (hayat/fena)

    Anonymous
     Post count: 2088

     Ne čitajte ovo ako vas ne zanima budućnost Bosne i Hercegovine

     [b]Postovani prijatelji,
     [/b]
     Sinoc sam provela nekoliko sati razmisljajuci kakav je to narod koji moze tako lahko okrenuti ledja svojoj domovini, svom narodu, svom porijeklu i svom identitetu. Tesko je neke stvari shvatiti, razumjeti, opravdati….

     Vrijeme je da budemo iskreni jedni prema drugima. U dijaspori zivi preko 1.3 miliona gradjana Bosne i Hercegovine, a 78% tih gradjana su protjerani iz Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije. U najtezim vremenima Bosnu i Hercegovinu su branili heroji, u najtezim vremenima dijaspora je slala pomoc u Bosnu i Hercegovinu, u najtezim vremenima bili smo zajedno. Nakon 16 godina od zavrsetka “krvave” agresije, vasa domovina nas ponovo zove da se borimo za njenu buducnost, za svoj narod, ali ovaj put borba je u slobodi, u miru, bez nagaznih mina, snajpera, tenkova, ovaj put borba je demokratskim putem, bas onako kako ste naucili u dijaspori u zemljama gdje sada zivite…

     Zalosna je vijest da se do sada samo 14,950 osoba registrovalo za izbore iz dijaspore (podaci od 08. jula)…. Do isteka roka za prijavu ova brojka ce vjerovatno biti veca ali u svakom slucaju bit ce jadna, zalosna i porazavajuca za sve nas.

     U svim zemljama svijeta izlaskom na izbore se pokazuje zanimanje i interes za napredak drzave, biraju se najbolji i najkvalitetniji politicari da nam ostvare bolje uvjete zivota i mi ih mijenjamo ako nam to ne ispune, samo u Bosni i Hercegovini nije tako. Znam da je politicka situacija u BiH takva kakva jeste i da su politicari takvi kakvi jesu ali mi moramo da ih mijenjamo ukoliko ne rade nama u interes. Ako budemo cekali da nam drugi kroje sudbinu onda znamo kakva nas sudbina ceka.

     Tesko je prihvatiti zakljucak da 78% gradjana u dijaspori koji su protjerani iz Bosne i Hercegovine mogu tako lahko zaboravili tko su, sta su i odakle su i zasto su tamo gdje jesu (bez obzira sto im je mozda tamo fino)… njihov put do dijaspore je bio tezak, bolan i ponizujuci…

     Na osnovu ovih rezultata sta drugo pomisliti nego da su se “mnogi” prodali drugim zemljama, a u tim istim zemljama znam da ih srce boli za Bosnom te lijece svoje rane pjesmama poput “Bosno moja”, “Tebi majko misli lete”, “Sarajevo ljubavi moja”, “Poljem se siri miris ljiljana” itd… ali kad je vrijeme da pokazu koliko im zaista znaci ta njihova Bosna izgleda da im je tesko popuniti jedan obicni obrazac (formular), jednu stranicu sa 6 pitanja i poslati nazad kako bi dali doprinos svojoj zemlji, kako bi opravdali svoj identitet drzavljana BiH i dokazali da i dalje imaju pravo na svoju domovinu, pravo na svoje ognjiste s kojeg su 92-95 protjerani, svojim glasom demonstrativno pokazali da se Bh. dijaspora nikada nece odreci svoje domovine!

     Kako sada objasniti i odgovoriti kad nas budu pitali zasto niste glasali?

     Pa da unaprijed odgovorimo:

     a) nemamo CIPS karticu (licna karta) te ne mozemo glasati;

     b) nemamo BiH pasos;

     c) ne znamo kako se registrovati;

     d) nismo znali da se trebamo registrovati;

     e) nemamo pravo glasa jer tamo ne zivimo;

     f) za koga glasati kad su svi isti;

     g) nisam imao/la vremena;

     h) zasto da se borim za zemlju koja je meni ledja okrenula…

     Ovo su izgovori koje sam ja licno prikupila od svojih poznanika….

     Vise od 150,000 BiH gradjana iz dijaspore posjeti godisnje BiH (ovo je samo prosjek), svaki od njih je vec trebao da izvadi CIPS karticu (licnu kartu) , a ko nije imao priliku da ide u BiH da izvadi CIPS karticu mogao je da izvadi BH pasos u bilo kojij BiH ambasadi/Konzulatu i time sebi obezbijedi pravo glasa, a svi ostali izgovori su bez pokrica…

     Spisak registrovanih bi trebao da bude namanje 300,000 iz dijaspore, jer borba za Bosnu i Hercegovinu se upravo sada vodi!

     Dokle ce u dijaspori biti Bosne i Hercegovine, ili dokle ce u nama biti Bosne i Hercegovine ako cemo Bosnu i Hercegovinu dozivljavati samo kroz patriotske pjesme, simbole i neki jeftini patriotizam… Mi trebamo da budemo dio Bosne i Hercegovine, danas i sutra, i uz nju rasti, usavrsavati se i ponositi se njenim potencijalima, uspjesima, njenom buducnoscu, njenom historijom, njenim kulturnim blagom, ponositi se sto znamo tko smo, sta smo i odakle smo….

     Izgleda da je vecina nase dijaspore postala samo dio njene proslosti (Bosne i Hercegovine), iako vole svoju zemlju (u to sam sigurna) nisu spremni da za nju odvoje malo vremena i da joj uzvrate barem zrno onog sto je ona njima dala, a mozda nisu ni svjesni sta im je sve dala….. i kako to obicno biva, tek kad nesto izgubis onda shvatis koliko ti je to znacilo….

     Jos imate vremena, popunite formular i registrujte se za pravo glasa za lokalne izbore u oktobru 2008. godine!

     ZADNJI ROK JE 22 JULI 2008.

     Formular se nalazi na ovoj stranici:

     http://www.izbori.ba/documents/2008/Obrasci/PRP1Obrazac_za_prijavu_za_glasanje_izvan_BiH-bos.pdf

     Vašu prijavu možete poslati i putem faksa: +38733251333 ili +38733251334
     ili skenirane dokumente elektronskim putem poslajite na email adresu prijavapp@izbori.ba

     S postovanjem,

     Senada Softic-Telalovic
     Gradjanin BiH u dijaspori

     ROK ZA REGISTRACIJU ISTICE 22 JULA 2008!

    Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.