-
AuthorPosts
-
Ahmo Dziko je jedan od najstarijih Rogaticana, koga svi poznajemo. Ustupio nam je na raspolaganje smrtovnice koje je godinama iskruzivao iz novina i arhivirao u svoju seharu.
Evo otvoram ponovo Ahminu seharu kako bi ove vrijedne smrtovnice, koje su postale svojevrstan dokument ponovo vidjeli. U starom forumu su bile zajedno i nove smrtovnice u vidu sjecanja sa Ahminim smrtovnicama. Odlucio sam da to razdvojim i ovdje ce biti samo smrtovnice iz Ahmine sehare, koje cu polagano postavljati tako da cete imati prilike da ih ponovo vidite i date svoje komentare.
Da smrtovnice obavjestavaju da je neko preselio na Ahiret smo svi znali ali da one mogu biti dokument koji svjedoci o ljudskom bitisanju i njegovoj prolaznosti to cemo vjerovatno kroz ovu temu vidjeti. Prilika da se jos jednom sjetimo nasih sugradjana kojih vise nema ali su ostali u nasim srcima, sjecanjima.
Naravno svi vi koji cuvate smrtovnice svojih najdrazih, kao sjecanje na njih, mozete takodjer poslati da ih ovdje postavimo. Otvoricemo mi i nove sehare ako bude trebalo.
Poslije svake smrtovnice cete imati priliku napisati par rijeci o rahmetlijama ukoliko ste ih poznavali a na svima nama je da svima njima kao sto je red proucimo Fatihu.Posto smo zavirili u Ahminu seharu onda je red da postavimo prvo smrtovnicu za osobu koja je nasem Ahmi puno znacila.
[color=#825900][quote=”Teva62 (citat)”] Nasa draga “majka”.
Nikad je niko drukcije nije zovno, bilo u fameliji, komsiluku i sire.
Jednostavno nam je svima bila “majka”.
Uzivala je veliko postovanje i autoritet i bila jako pametna zena.
Allahrahmetile. [/quote][quote=”irfan-tekija(citat)”] Prva smrtovnica je moja Nena a.r. Vezirehanma. Svi smo je zvali
MAJKA. Imala je petero djece, cetiri sina i scer. Nas unuka ima jedanest i
pra unuka osamnes. Bila je fine naravi vesela duha uvijek spremna
na salu. Zbog njene dobrote, nosila je s pravom ime MAJKA.
Nek rahmet bude mojoj Majki i svim preminulim Rogaticanima. [/quote][/color]Dzevahira Cengic supruga rahmetli Sejdalije, majka Kvave,Teve i rahmetli Cajeta. Umrla 04.07.2001. godine.
[color=#825900][quote=”irfan-tekija(citat)”] Tetka Djevajhra, sestra moje mame. Cesto me znala obradovati poklonima.Tetka sa puno ljubavi i paznje. Umrla je tiho kako je i zivjela.
Neka je dragi Alah obraduje Djenetskim ljepotama. [/quote][quote=”Teva62 (citat)”] Moja majka.
Zelim napomenuti da i pored svega sta je je snaslo u prokletom ratu, dobro se drzala.
Bila je jaka i zivahna starica.
Za mene nista nije znala prvih 10 mjeseci rata dok nisam bahno u kucu kod Visokog gdje je bila smjestena.
Kuci na Kosevskom je nisi mogo naci, uvijek u pokretu, pa i tog zadnjeg dana kada je umrla od posledica saobracajnog udesa.
Vracala se sa sestrom Dzemkom i sestricem Mahirom Husicem iz Viteza gdje su bili u shopingu u FIS-u.
Mahir je vozio golfa i kod sela Mostri kod Visokog izgubio kontrolu nad autom i sletio sa puta.
Prebaceni su u bolnicu u Visoko, pa onda u Sarajevo.
Pozlilo joj je puseci cigaru na hodniku i ubrzo je umrla.
Bila je u nekoliko navrata kod nas u Holandiji i uvijek je gledala da sto prije ide nazad u Sarajevo iako je mogla kao roditelj ostati zivjeti sa nama.
Da joj dragi Allah podari lijepi Dzennet, i njoj i svim nasima mrtvima. [/quote][/color]Kadrija Lagumdzija rodj. Babic, poginula u saobracajnoj nesreci a dzenaza bila u Rogatici. Kadrija je bila udata izvan Rogatice ali je sahranjena u svom rodnom mjestu. Ona je sestra Huse Babica, poznatog rogatickog trgovca.
[color=#825900][quote=”Teva62 (citat)”] Jos se sjecam ko da je juce bilo, kad je zazvonio telefon u sami sabah.
Cuo sam mamu kako je vrisnula i pocela plakati.
Svi smo poskakali iz kreveta.
‘Kadra poginula”, rece nam mati kroz plac.
Pored toga sto joj je moja mama tetka, bile su i velike kolegice.
Udata bila za Nurifa Lagumdziju, poznatog Visegradskog direktora.
Sin Haris bio kosarkaska legenda “Varde”, a kasnije je bio direktor firme Varda.
Drugog sina Rusmira sam spominjo kad sam piso kako smo u Mustajbegovom ucili “kalabardicu” od mog brata da “pliva”.
Bili su oni napravili i kucu pored Husine na Holucu, ali poslije njene pogibije nije se nikad niko u nju uselio.
Mezar rahmetli Kadre se nalazi na stotinjak metara s desne strane prije samog vrha Zlatnog dola na Biljinovcu.
Do samog rata si mogo uvijek viditi svjeze cvijece na mezaru, koji je svakodnevno odrzavan……… [/quote][quote=”sele(citat)”] A ja sam,Teva,bio posebno dobar sa njenim sestricima Kemom i Mirom koji su ljeta provodili u Rogatici.Kemo je bio moj veliki jaran,posljednji put smo se dobro napili u Turbetu,u prekrasnom restoranu na Sportskom centru,gdje je Kemo bio direktor.U ratu je bio veliki borac,ali mir nije prezivio.Pokosio ga je infarkt.Mustafa Gafic,stari travnicki novinar napisao je dirljiv “In memoriam” u “Oslobodjenju”.Mislim da ga se mnogi i u Rogatici sjecaju.Bio je,naprosto,covjek koji se volio.Neka je rahmet vjecni mom dobrom Kemi. [/quote][/color]
Fehim Hurem, je bio covjek koji je sve sto je ocima vidio rukama stvarao, pa cak i vise. Njegova inspiracija je bila nepresusna. Iza sebe ostavio dosta toga vrijednog, medjutim, nazalost to u agresiji na BiH bijase sve unisteno.
Sjetimo se sadrvana ispred Carsijske dzamije koji bijase djelo njegovih ruku.Devleta Hurem, Fehimova supruga.
Alija Dziko, sin Ahmin, je prije rata radio u TPR-u. Bio je vrstan strugar i radio je u alatnici. Sa rahmetli Aljom sam saradjivao kod izrade alata. Tiha osoba , skoro neprimjetna. Tako tiho nas je i napustio.
Ovo je za mene posebno sjecanje na drage ljude, roditelje i sestru moga kolege i prijatelja Huse Krajine. Lijepi su bili trenuci kahvenisanja sa njima , ispred kuce, u debeloj hladovini loze na Navijalima, a Rogatica na dlanu. Ostala su samo sjecanja a i ovo je jedan od nacina da se sjetimo ovih ljudi proucimo Fatihu i predamo rahmet.
Sulejmen Dzananovic je prije rata radio u TPR-u i radio kao poslovodja alatnice. Bio aktivni drustvenopoliticki radnik.Covjek sa kojim je bilo zaista lahko saradjivati.
Abdulah Hurem , otac naseg Smaje i Berine.
[color=#825900][quote=”webmaster(citat)”] Abdulah a.r. je bio moj komsija, rado se sjetim njegove mame, lijepe stare zene koja mi je uvijek govorila -“Abdulahu, Abdulahu biber po pilavu”, inace jedna izuzetno fina familija a Abdulah a.r. je bio covjek koji se nikada na nas dijecu nije naljutio iako smo, kao i sva djeca radili mnoge nestasluke i pravili buku.
Neka mu se Allah dz.s. smiluje.
Kada se gledaju ove smrtovnice i kada vidis poznata draga lica onih koji vec godinama leze u svojim kaburovima, mora se covjek upitati, pa jeli to sve, sta je sada sa njima, nekako kao da fali rasplet zivotnog romana, imamo uvod i radnju ali nedostaje zadnji dio price.
To je onaj osjecaj koji dusa poznaje ali razum i tijelo, kod jednog dijela ljudi, ne prihvataju, jasnan trag i putokaz da poslije smrti dolazi ahiret, dolazi konacka i apsolutna pravda koju poznaje samo onaj koji je stvorio sve svjetove, dolazi rasplet i kraj/pocetak zivotnog romana, neka je hvaljen Allah dz.s. divan je On zastitnik i Gospodar.
Kaze Allah dz.s.:
“Zar ste mislili da Smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti? I neka je uzvišen Allah vladar Istiniti, nema drugog boga osim Njega, Gospodara svemira veličanstvenog!” (Al Mu’minun; 115, 116),
“Mi nismo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih da bismo se igrali. Mi smo ih stvorili sa ciljem, ali većina njih ne zna” (Ad-Duhan; 38, 39),
“Mi nismo uzalud stvorili nebo i Zemlju i ono što je između njih, tako misle nevjernici, pa teško nevjernicima kada budu u vatri” (Sad; 27)
[/quote][/color]Hasim Jesenkovic je covjek koga su mnogi poznavali upravo zbog prirode posla koji je obavljao. Naime bio je geometar.Suprug sada vec rahmetli Safete , otac Murisa , Azre Ajanovic i Amre Colic.
Safeta Jesenkovic je supruga rahmetli Hasimova,majka Murisova, Azre Ajanovic i Amre Colic.
Roditelji rahmetli Hasima Jesenkovica.
Hadzi Ajka Halilovic je supruga rahmetli hadzi Abidova i majka Muderrisa Nezima.
Hasan Zec, Zeletov i Camilin otac.O njemu se ne mora puno pisati da bi ga prepoznali. Njega je znala citava Rogatica.
[color=#825900][quote=”kruscica1(citat)”] Zele generacijo, zadnji put sam se vidio sa tvojim ocem rahmetli 1999. pred proljece preko puta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Radio je na popravci fasade u staklenom gradu. Fino smo se ispricali tada. To je velika uspomena. Neka mu je vjecni rahmet.
[/quote][/color]Mehmed i Mustafa (Mujo) Dziko, braca naseg Ahme, koji nam je omogucio ova sjecanja na nase rahmetlije.
Camka i Galib Kazic. Svi su poznavali naseg Sefa, Galiba kao i njegovu kompletnu porodicu.
Vahid i Taiba Brankovic, roditelji naseg Emira-Hagare i Pase.
Rahmetli Vahid je umro u danima prvih napada agresora na
Rogaticu,tako da se nije mogla obaviti dzenaza kako to prilici
rahmetliji i u groblju za Hridom.
Nazalost na ovom sjecanju a vjerovatno greskom izdavaca
nije upisan datum smrti rahmetli Taibe.
Zamolio bih one kojima je to poznato da u dodatnom
postu to napisu.A evo jedno sjecanje na nase vozace autobusa. Sva trojica su nam ostala u sjecanju, jer pored toga sto su bili dobri vozaci, bili su omiljeni u sredini u kojoj su radili a posebno postovani od strane gradjana Rogatice.
Vas prerani odlazak je za nas bio iznenadjenje a bol utoliko veca. Necemo vas nikad zaboraviti sve dok zivimo i dok i mi sami ne postanemo jedno sjecanje.
Ovim sjecanjem ostavljamo u amanet mladima da vas se nastave i dalje sjecati i onda kada ni nas ne bude vise.Ejub Hasecic je covjek od koga je krenula ideja izrade filtera za kamione a sto ce kasnije biti okosnica za osnivanje TPR-a.U toj ekipi je bio i nas Ahmo koji eto sakupio sve ovo kao sjecanje na svoje drugove, saradnike i neka nam jos dugo godina pozivi u zdravlju
i rahatluku.
Rahmetli Hakija i Sejo bijahose prvi trgovacki putnici koji
su reklamirali i prodavali proizvode TPR-a sirom bivse Jugoslavije.Takodjer i osobe koje nisu rodjeni Rogaticani
a porodicno su vezani za Rogaticane zasluzuju
da se ovdje pomenu.
Emin Eminagic je brat rahmetli Dzevada Eminagica povratnika
u nasu Rogaticu, a Ifeta Eminagic je snaha Dzevadova,
supruga njegovog sina Mehe Eminagica.
Bjelka Jarkoc iz Rudog je punica naseg Irfana iz Tekije.O ovim ljudima bilo sta ovdje napisati bi bilo premalo u odnosu na ono sta su oni za Rogaticu znacili. U vremenu u kome su zivjeli ostavise jasan trag u onom sto mi danas nazivamo sjecanjem na Rogaticu.Ovim malim sjecanjem zelimo im zahvaliti na onome sto su ucinili
za nasu Rogaticu.Uspjeli smo pronaci smrtovnicu naseg r.a.h. Fude, i ovom prilikom je objavljujemo. Fudo je bio pravi carsiski gospodin i
zato je bio omiljen u svojoj Rogatici.
Dragi moj Fudo neka ti je vijecni rahmet.Od ove cetiri rahmetlije sam po spisku ozaloscenih poznao jedino Eminu Zimic iz Tekije, majku Lide Zimic. Nadam se da ce se jos neko ukljuciti i malo vise reci o rahmetlijama koje sam postavio. Koliko sam mogao iz podataka zakljuciti, rahmetli Mehmed i Dika su bili supruznici a interesantno je to da je Mehmed umro samo mjesec dana kasnije , poslije svoje supruge Dike.
[color=#825900][quote=”Irfan-tekija(citat)”] Ja cu pokusati malo pojasniti ove rah. Zimice. Mina rah. jeste Lidina majka, a Meho rah. je Lidi amidja, i Dika amidjinca, a Dika rah. je sestra Djananovic Nezimu rah (radio u bolnici).
Hazim Zimic je blizi rodjak, a njegov zet je poznati novinar Vlastimir Mijovic, i danas radi na TVBIH.
Interesantno je, a Kaza primjetio, Meho je dozivio infrakt prvi put kad je nakon smrti svoje supruge otisao na njihovu vikendicu.[/quote]
[/color] -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.