Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • ponekad ovdje
  Participant
   Post count: 1139


   Amra68 mi je poslala nekoliko slika njenog Visegrada, a i na staroj stranici smo imali ovu teme nakon sto nam je Amra i tamo poslala slike na ovaj nacin.

   Datum na slikama je Web prokomentarisao na svoj originalan nacin:) , bice da je 21.07.2008., a ja sam uz to pripremila mali tekst.
   ___________

   ….“I sagradi svojim milosnim pogledom golem most preko rijeke Drine. Izrada mu je bila tako lijepa da onaj ko ga vidi misli da je jedno zrno bisera na rijeci, a nebeski svod da mu je skoljka. Boze daj da zgrada njegovoga sjaja i njegovog zivota bude cvrsta. Podaj mu gospodaru Boze sta zazeli na ovom i onom svijetu….“

   Kamen je istoznacnica spoznaje.

   Spoznaja tajne gradjenja i razumijevanja svijeta sadrzana je u vise od 470 kamenih gradjevina zidanih od 1538 – 1586.godine prema nacrtima i uz nadzor glavnog graditelja osmanskog carstva Mimarbase Sinana. Kamenom i poroznom stijenom iz Majdan brda pored Drine oblikovanom rukama kamenara i klesaca a prema zamisli tog carskog graditelja i zelji velikog vezira Mehmed pase Sokolovica trajno je premoscena duboka i hirovita Drina u Visegradu. Most je podignut 985. godine po Hidzri ili 1577. godine po Kristu, dug 185m, 4m i 30cm sirok. Ali ovu gradjevinu je bolje mjeriti korakom, dodirom ljudskog stopala i ljudske ruke. Za svakog covjeka tako ona ima drukciju, posebnu mjeru. Sinan je iz maste prenio u stvarnost 11 kamenih svodova sto se s nebom zrcale u zelenoj vodi kao da temelji tog mosta nisu usjeceni u dno rijecnog korita nego je spusten tu i pluta na izvrnutim svodovima utopljenim u nebo. Svaka slika mosta zapravo je slika 22 svoda koji u simbolici tog broja svjedoce svu dramaticnost postojanja ljudskog trijumfa i ljudske okrutnosti, a po Sinanovom naumu i nacrtu premoscenu prepreku preko koje u oba smjera struji i kola ljudski zivot a s njim sve ono sto zivot donosi i odnosi.

   Most naposljetku materijalizira u mitski simbol narodnih vjerovanja i iscekivanja, ostvarenje neugasle covjekove potrebe za pricom i pricanjem.

   “Svi mi umiremo samo jednom a veliki ljudi dva puta. Jednom kad ih nestane sa zemlje a drugi put kad propadne njihova zaduzbina.”

   Evo ga “cuveni” univerzitet u Visegradu

  Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.