Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Kongresmen Christopher Smith u Američkom kongreseu zatražio prisjećanje na pad Žepe, jedne od šest “zaštićenih zona” UN-a u Bosni

   PODIJELIMO BOLNA SJEĆANJA NA UŽAS KOJI JE ZADESIO ŽEPU

   Objavljeno: 28. Jul 2008. 11:07:17

   Prema informaciji koju smo dobili iz ureda Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za BiH sa sjedištem u Washingtonu, u povodu 13.-to godišnjice od pada i okupacije Žepe “zaštićene zone” UN-a i genocida koji su počinili pripadnici srbijasnke vojske i policije, te Vojske i policije Republike srpske, prošlog petka (25. juli 2008.), predsjedavajućoj i članovima Američkog kongresa obratio se kongresmen Christopher Smith, koji je zatražio da ‘podijele među sobom bolna sjećanja na užas koji je zadesio Žepu’. Kongresmen Smith u obraćanju je naglasio:

   [color=#0000FF]Gospođo predsjedavajuća, na današnji dan, jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske zauzela je Žepu, jednu od šest “zaštićenih zona” UN-a tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. Pad Žepe dogodio se dvije sedmice nakon što su snage UN-a prepustile “zaštićenu zonu” Srebrenica toj istoj vojsci koja je izvršila genocid masakrirajući 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka i silovanjem nepoznatog broja bošnjačkih žena, rekao je Smith.
   [/color]
   Kongresemen Smith također govorio o položaju Žepe prije i nakon rata u BiH: “Gospođo predsjedavajuća, Žepa je prije rata bila selo izuzetne prirodne ljepote. Tri hiljade ljudi je živjelo tamo i 750 djece je pohađalo osnovnu školu. Danas je to selo spomenik zločinačkoj historiji etničkog čišćenja: samo 500 povratnika živi tamo dok je većina njih nezaposlena”.

   On je podsjetio na obilježaanje godišnjice genocida u Srebrenici: “11. jula ove godine, stotine diplomata i članova međunarodne zajednice je zajedno sa hiljadama ožalošćenih Bosanaca obilježilo 13. godišnjicu pada Srebrenice”, rekao je Smith, i pozvao da se obilježi 25. juli i sjećanje na sve žrtve Žepe: “Gospođo predsjedavajuća, sjetimo se i obilježimo 25. juli sa istom počašću i prisjetimo se žrtava Žepe. Podijelimo među sobom bolna sjećanja na užas koji je zadesio Žepu prije 13 godina i ne zaboravimo da će samo pravda i demokratija voditi Bosnu i Hercegovinu ka stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti”, – zaključio je kongresmen Smith.

   (Bosnjaci net)

   Anonymous
    Post count: 2088

    U povodu 13. godišnjice pada Žepe I hapšenja pukovnika Avde Palića, Američkog kongresu se obratio Bruce Braley iz Iowa-e, član u Predstavničkom domu

    PODRŽIMO NAPORE PORODICA UBIJENIH U NJIHOVOJ POTRAZI ZA PRAVDOM

    U povodu 25. jula; obilježavanja 13. godišnjice pada istočno-bosanskog gradića Žepe i počinjenog zločina genocida i progona Bošnjaka, nakon prošlonedjeljnog obraćanja kongresmena Christopher Smitha, u utorak 29. jula 2008. godine, predsjedavajućoj i članovima Američkog kongresa obratio se Bruce Braley iz Iowa-e, član u Predstavničkom domu Američkog kongresa, izvještava nas Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za BiH iz Washingtona. Braley je u obraćanju posebno istakao da se obraća u ime Amerikanaca bosanskog porijkla, koji obilježavaju godišnjicu pada Žepe, sa posebnim akcentom na hapšenje i nestanak pukovnika Avde Palića, komadanta odbrane Žepe. U obraćanju Bruce Braley je istako:

    Gospođo predsjedavajuća, prošlog petaka 25. jula, obilježena je 13. godišnjica pada Žepe, “zaštićene zone” Ujedinjenih nacija, pred Vojskom Republike Srpske. Danas bih u ime hiljada Amerikanaca bosanskog porijekla koji žive u mom distriktu – prvom distriktu savezne države Iowa, želio obilježiti godišnjicu pada Žepe.

    Žepa je gradić u istočnoj Bosni koji je proglašen “zaštićenom zonom” u maju 1993. rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ovaj status je trebao garantovati sigurnost stanovnika Žepe, ali je opsada Žepe koja je počela u ljeto 1992. godine trajala do pada enklave u julu 1995. godine. Tokom ovog perioda, stanovnici Žepe su bili izloženi zlostavljanju, glađu uz neprestano granatiranje dok mnogi Žepljani i izbjeglice iz okolnih mjesta nisu preživjeli opsadu.

    Nakon pada Žepe, nepoznati broj bošnjačkih muškaraca odveden je u nepoznato i od tada im se gubi svaki trag, uključujući i komandanta odbrane Žepe pukovnika Avdu Palića. Hiljade drugih su postali žrtve “etničkog čišćenja”.

    Ova 13. godišnjica je obilježena u istoj sedmice kada je uhapšen Radovan Karadžić kojeg je Tribunal Ujedinjenih nacija u Hagu optužio za genocid i druge zločine. Vjerujem da je sada jako važno sjetiti se tragedije koja je zadesila Žepu i života koji su izgubljeni. Također je vrlo bitno da podržimo napore porodica nestalih kako bi saznali sudbinu svojih najmilijih, te da podržimo napore porodica ubijenih u njihovoj potrazi za pravdom. Stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina može biti građena samo sa demokratskom vlašću na istini, pravdi i pomirenju, istakao je u obraćanju Bruce Braley iz Iowa-e, član u Predstavničkom domu Američkog kongresa.

    (03.Aug.2008 Bosnjaci.net)

    Teva
    Participant
     Post count: 8872

     Eksodus i deportacija Zepljaka – Video
     autor: zepacs

     Prvi dio

     http://www.youtube.com/watch?v=eOByCGJbPYg

     Teva
     Participant
      Post count: 8872

      Eksodus i deportacija Zepljaka – Video
      autor: zepacs

      Drugi dio

      http://www.youtube.com/watch?v=Pme0kQqr5L0

      Teva
      Participant
       Post count: 8872

       Eksodus i deportacija Zepljaka – Video
       autor: zepacs

       Treci dio

       http://www.youtube.com/watch?v=E9mhR-t1k5Y

      Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
      • You must be logged in to reply to this topic.