Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
 • Author
  Posts
 • pasa
  Participant
   Post count: 295

   Važno!

   Molim sve korisnike Vaillantovih (i ostalih) plinskih trošila da se zbog čestih pogrešnih kupnji aparata, prilikom izmjene starog uređaja novim, obvezno posavjetuju s ovlaštenim servisom radi vrlo korisnih savjeta (snaga trošila prema kubikaži prostora, izvedba: dimnjak ili fasada, kombinacija grijanje – topla voda itd…)

   Kako korisnik može prepoznati da nešto nije u redu sa sagorijevanjem njegovog dimnjačkog plinskog bojlera, a što u konačnici može rezultirati trovanjem monoksidom i nažalost tragičnim ishodom.

   Povremenom vizualnom kontrolom izgleda plamena na plameniku bojlera (dimnjačke izvedbe).

   Plamen je plavkaste boje i gori okomito u smjeru izmjenjivača topline (sača). (vidi slike)

   …..

   Plamen je žute boje i gori lelujavo, kao da se valja. (vidi slike)

   …..[img size=150]http://www.ep-europlin.hr/system/page/views/sday1/images/plamen_1_nook.gif
   [/img]
   Obratite pažnju na izgled i stanje ogledala te zidnih pločica u kupaonici, ako je u njoj instaliran dimnjački plinski bojler i radi grijanje a nitko se ne kupa.

   Ogledalo i pločice suhe

   Ogledalo je zamagljeno, a pločice na zidu vlažne. (vidi slike)

   …..[img size=150]http://www.ep-europlin.hr/system/page/views/sday1/images/zamagljeno_2.gif
   [/img]
   Primjetite li da garež ili čađa ispada iz bojlera ne oklijevajte već odmah zovite ovlaštenog servisera radi pregleda aparata.

   Znate li da ukoliko imate plinski bojler dimnjačke izvedbe instaliran u kupaonici ili sličnoj manjoj prostoriji, morate na vrata ugraditi ventilacione rešetke na donjem i gornjem dijelu? (vidi slike)

   Slika. Potreban obujam prostorije < 1/ kW snage aparata Strogo je zabranjena ugradnja prisilne ventilacije (ventilator) u prostorije gdje je instaliran dimnjački plinski bojler. Uporaba kuhinjske nape također je uvjetovana mogućnošću ulaska svježeg zraka u stambeni prostor. (vidi sliku)[img size=150]http://www.ep-europlin.hr/system/page/views/sday1/images/napa.gif [/img] Slika. Loš utjecaj kuhinjske nape na rad plinskih aparata NAPOMENA: ***ugradnjom plastične stolarije poboljšano je brtvljenje prostora i tako još više onemogućen ulazak svježeg zraka potrebnog za sagorijevanje plina te odvod monoksida kroz dimovod. ZAKLJUČAK: Sve prethodno navedeno može rezultirati tragedijom koja se lako mogla izbjeći!
   Za daljnje (detaljne) informacije nazovite strucnu sluzbu koja će Vam pomoći savjetima, kao i intervencijom na terenu.

   pasa
   Participant
    Post count: 295


    [b]
    Kako osvijetliti tamne prostorije [/b]

    Imate li neku od važnijih prostorija u stanu ili kući, a da joj nedostaje danjeg svijetla? Evo nekoliko savjeta kako to promjeniti, odnosno kako iz postojećeg stanja pokušati izvesti najbolju situaciju. Naravno, neće svaki od ovih načina svima pomoći u baš svakom slučaju, ali na vama je da pokušate prilagoditi vaše stanje, vaše mogućnosti sa nekim od ovih savjeta.

    Izvedite zidove u sjaju

    Zidovi su elementi sa najvećom površinom u svakoj prostoriji. Ukoliko njih izvedete u sjaju, to je jedan od najlogičnijih, najjeftinijih i najbržih zahvata kako prostoriju učiniti svijetlijom. Reflektirajuće boje možda nisu uvjek zahvalne pa, alternativno tome možete koristiti i tapete sa sjajnom površinom. Reflektirajući efekt pojačava svijetlost koja dopire do prostorije i na taj način je ona cijela jače osvjetljena.

    Obojite zidove na žuto

    Ukoliko vašoj prostoriji nedostaje prirodne svijetlosti, pokušajte to nadoknaditi odabirom žarke i žive boje – žute. Dakako, ona može biti vrlo jaka ukoliko se aplicira na sve zidove, pa se tome može doskočiti tako da u nju obojite samo jedan fokusni ili pak samo kombinaciju zidova. Alternativno tome, žutu možete koristiti i kod dodataka, sitnih elemenata, umjetničkih djela namještaja, ali tada zidovi moraju biti u bijeloj boji.

    Koristite ogledala u prostorijama

    Ogledala čine prostore većimai reflektiraju svijetlo, stoga ih postavite tako da svijetlo pada direktno na njih, kako bi se ono što više raspršivalo po prostoriji.

    Boje u prostoriji neka budu u svijetlim tonovima

    To je, svojevrstan kliše, ali djeluje! Neka vaši zidovi i pod budu što svijetliji kako bi sami po sebi posvijetlili prostor. No, tu možete, bez ustručavanja postaviti neke elemente u bojama kako bi unijeli malo živosti u prostor.

    Pojačajte svijetleći efekt

    Ovaj je prijedlog usko vezan uz prijedlog zidova u sjaju, ali se odnosi na namještaj sa visokim sjajem ili pak na tkanine sa svijetlećom površinom.

    Koristite dragulje i kristale

    Iako ovaj prijedlog ne odgovara svim prostorima ili ljudima, može, svakako funkcionirati, ali samo i isključivo ako se izvede profesionalno i sa stilom. Kod ovog slučaja vrlo se lako može pogriješiti. Bilo bi poželjno da je prostorija u kojoj se koriste dragulji i kristali nešto većih dimenzija ili pak da volumeni elemenata odgovaraju volumenu same prostorije. Isto tako važan je i stil u kojem je ta prostorija dizajnirana. Tek tada će na vidjelo doći sav taj glamur i tek će tada sve imati smisla. U protivnom imat će te prostor kojim dominira kič.

    Koristite pod od kojeg se reflektira

    Pod je još jedan od elemenata u svakoj prostoriji koji je velike površine, pa je, stoga vrlo bitan u našem slučaju. Ukoliko ga izvedete u sjaju (no morate opet biti pažljivi da on odgovara ostalim elementima u prostoriji) on reflektira sve ostale elemente u podu i čini prostoriju većom, a samim time i svijetlijom.

    Dekorirajte postojeće tamne elemente

    Ukoliko u prostoriji imate neke elemente koji su tamniji, a ne želite ih micati (prvenstveno se misli na zid od fasadne ili ukrasne cigle), možete ih djelomično prekriti bijelom (ili nekom drugom svijetlijom plohom i između njih staviti LED rasvjetu i na taj način dobiti efekt koji će zadovoljavati kako u estetiskom, tako i u funcionalnom smislu.

    Koristite namještaj izrađen od reflektirajućih materijala

    Namještaj od metala, stakla ili nekog drugog materijala pojačat će efekt refleksije i dati nešto više svijetlosti vašem prostoru.

    Koristite velika rasvjetna tijela sa jakim žaruljama.

    Naravno, velika rasvjetna tijela koristite u većim prostorijama dok se jake žarulje preporučuju za sve tamne prostorije bez obzira na veličinu. Ne moram ni spominjati da koristite štedljive žarulje ili pak LED sisteme kako bi cijeloj priči dali i ekološki aspekt.

    Ne koristite teške zavjese i zastore

    Teške zavjese i zastori isišu svijetlo iz prostorije. Stoga, umjesto njih, koristite neke druge sisteme. Žaluzine, trakaste zavjese, rimski zastori ili pak zavjese od laganih materijala će uvelike pojačati dopiranje svijetla. A, u većini slučajeva su i jeftinije.

    Ugradite staklene zidove

    Ukoliko imate neke prostorije u kojima možete izvoditi zidove od zamućenog stakla, u svakom slučaju prijedlog je o kojem valja razmisliti. Takvo staklo ne dopušta direktan pogled na drugu stranu, a ipak propušta veliku količinu svijetla.

    Ugradite krovni prozor

    Ukoliko imate mogućnosti, ugradite krovni prozor kako bi kroz njega ulazilo što više svijetlosti. On je,u načelu, kvalitetniji jer propušta sunčevu svijetlost gotovo cijeli dan (naravno, to ovisi o poziciji prostorije) jer je kroz cijelo vrijeme vidljiv Sunčevoj putanji.

    Povećajte ili izvedite nove otvore na zidu

    Ukoliko imate mogućnosti, izbijte nove otvore na zidu – prozore ili pak francuske prozore kako bi, u prostoriju dopiralo što više prirodnog svijetla.
    izvor: estetikheretik.com

    pasa
    Participant
     Post count: 295

     Greske koje ce cesto cine kod izvodjenja izolacije podkrovlja ( termo i hidro izolacije), jer se mjesaju paropropusno-vodonepropusna folija sa parnom branom (folijom ili najlonom).


     1. pokrov
     2. letva za zračni kanal
     3. zračni kanal
     4. paro-propusna – vodonepropusna folija
     5. toplinska izolacija URSA između rogova
     6. toplinska izolacija URSA ispod rogova
     7. parna zapreka ili parna brana
     8. podkonstrukcija unutarnje obloge
     9. unutarnja obloga

     Zakljucak :
     Paropropusna-vodonepropusna folija to je umjesto ljepenke, ne propušta vodu izvana a iznuta propušta eventualnu paru van
     Parna brana ili folija koja ne propušta paru u izolacijski sendvić
     npr.difuzna parna brana s efektom isušenja se prilagođava uvjetima vlažnosti zraka i teperaturi i pospješuje isušivanje drvene konstrukcije i izolatora ako dođe vlaga u njega.
     Time se dobiva trajno suhi izolacijski sendvič i konstrukcija. Sigurnost!

     Znaci svrha paropropusne-vodonepropusne folije je da ne dozvoljava da voda (kiša) sa vana ulazi unutar i vlaži termoizolaciju, jer termoizolacija kada je mokra gubi svojstva termoizolatora. A svrha parne brane je da ne dozvoljava da para (vlaga) iz unutrašnjosti stana (kuce) ulazi u termoizolaciju.
     (Vlaga izlazi kroz prozor i ventilaciju)

     pasa
     Participant
      Post count: 295


      Neugodnih kućanskih mirisa obično se možemo riješiti uklanjanjem njihova izvora odnosno čišćenjem zahvaćenog predmeta ili prekrivanjem neugodnog mirisa nekim ugodnijim.

      Kuhinja

      * Staro ili trulo povrće može vrlo neugodno zaudarati. Da bi se to izbjeglo, povrće držite na hladnom i tamnom mjestu i po mogućnosti u papirnatoj vrećici.

      * U hladnjaku se mogu skupiti različiti mirisi koji mogu potjecali od jakog sira, začinjene hrane ili pljesnivih ostataka. Redovito pregledavajte sadržaj i bacite ono što vise nije za uporabu.
      * Čistite hladnjak najmanje jednom mjesečno, uključujući police i gumene spojeve.

      * Da bi ste mirise od kuhanja sveli na najmanju mjeru, zatvorite vrata ostalih prostorija u kući dok kuhate i otvorite kuhinjski prozor kako bi izašli para i ostali mirisi. Kupite izvlačni ventilator ili uključite napu pa pustite da rade još neko vrijeme nakon što završite s kuhanjem.

      * Obrišite površine vlažnom krpom namočenom u vruću vodu u koju ste dodali deterdženta i limunova soka.

      * Dasku za sjeckanje prebrišite prerezanom polovicom limuna da je osvježite.

      * U mikrovalnu pećnicu stavite da uzavre limunov sok i voda što će pomoći uklanjanju mirisa iz nje.

      * Za suzbijanje neugodnih mirisa u kuhinjskom sudoperu, svakih nekoliko dana ulijte malo izbjet jivača u odvodnu cijev pa ostavite preko noći, a zatim temeljito isperite vrućom vodom.

      Kupaonica

      * Redovitim čišćenjem postiže se da kupaonica odiše svježinom, ali kad se dogodi drukčije, upalite mirisnu svijeću ili naprosto šibicu da pročistite zrak. Pored zahodske školjke stavite prostirku i redovito je perite. Uz rub zahodske školjke držite osvježivač.

      * Voda koja se zadržava iza spojeva i pločica na kadi također može imati neugodan zadah, a zbog kondenzacije kupaonica može biti vlažna i ustajala. Kupaonicu morate redovito provjetravati i, po potrebi, dodajte odušak za zrak ili izvlačni ventilator.

      * U odvodne cijevi kade, bidea i umivaonika ulijte sredstvo za dezinfekciju i održavajte njihovu svježinu. Ako se neugodan miris i dalje zadržava, možda su začepljene i treba ih odmah odčepiti.

      Dnevni boravak

      * Dim cigareta može se neutralizirati mahanjem po sobi kuhinjskom krpom navlaženom vodom i octom.

      * Izbjegavajte držanje kućnih ljubimca, zato što njihova dlaka i tjelesne masnoće mogu ostaviti neugodne mirise. A držanje psa je po Islamu zabranjeno.
      * Naslonjače i sofe prekrijte prostirkama i redovito ih perite.

      * U prostoriju stavite posude s pot-pourri-jem radi osvježavan ja ustajalih mirisa.

      Spavaće sobe

      * Ustajalih mirisa u spavaćoj sobi najlakše se može riješiti otvaranjem prozora i prskanja osvježivačem zraka. Madrac pospite boraksom i ostavite nekoliko sati, a zatim usišite. Krevet uvijek prozračite prije nego što ga pospremite, a soba neka bude dobro prozračena.

      Izvan kuće

      * Mačke vole obilježavati prostor uz ulazna vrata, a u tome ih možete spriječiti ako kućni prag istrljate uljem mentola ili narančinom korom.

      SASTOJCI ZA POT-POURRI
      Čili i štapići cimeta, cijeli klinčići, mješavina suhog cvijeća, te limeta i limun. Može se dodati i sitno naribana korica agruma. Latice svježeg cvijeća lijepo mirišu nekoliko dana.

      pasa
      Participant
       Post count: 295

       Ugljenmonoksid je češći ubica od otvorene vatre i požara

       I vatrogasci i dimnjačari tvrde kako je provjera dimnjaka i instalacija ključna u prevenciji gušenja ugljenmonoksidom. Vatrogasci kažu kako je ugljenmonoksid češći ubica od otvorene vatre.

       U posljednjih nekoliko godina, ugljenmonoksid odnio je mnogo života u Bosni i Hercegovini. Jučer su od ovog tihog ubice u Sloveniji stradala tri mladića, dok je u Sarajevu čitava porodica evakuirana iz kuće. Kako nam je kazao Ismet Tucak, v. d. komandanta Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, ugljenmonoksid je najveći neprijatelj vatrogasaca i ljudi u zatvorenom prostoru koji je zahvaćen požarom.

       “Ako spavate u prostoriji u kojoj ima ugljenmonoksida, smrt je gotovo neizbježna. Ugljenmonoksid je češći ubica od vatre. U posljednjih 50 godina samo je jedan vatrogasc nastradao usred trovanja ovim tihim ubicom”, kaže Tucak te dodaje kako su vatrogasci Brigade na čijem je čelu danas opremljeni izolacionim aparatima za zaštitu disajnih puteva.

       Provjeravajte instalacije

       “Dim je strašno opasan i čak 95 smrtnih slučajeva uzrokovano je trovanjem i gubitkom orijentacije u prostoru zahvaćenom vatrom”, pojašnjava Ismet Tucak.

       Izvršni direktor sektora razvoja Sarajevogasa Mehmedalija Sijarić savjetuje građanima da otvore za odvod i dovod održavaju vrlo urendim, čistim i propusnim.

       “Mi provjeravamo gasne instalacije do mjerno-regulacionog centra. Tu još uvijek nema sagorijevanja. Unutarnje gasne instalacije su nadležnost vlasnika stana i ako su dobro napravljene, treba ih održavati”, kaže Sijarić.

       U normalnim uvjetima rada, kaže, ne može doći do pojave ugljenmonoksida. Međutim, kada su vani visoke temperature, dolazi do konverzije u kombi-bojlerima.

       Kontrolirajte dimnjake

       “Protok plina je otežan i još ako je zatvorena prostorija u kojoj se osobe kupaju, dolazi do vraćanja plinova”, dodao je Sijarić.

       U firmi Dimnjačar kažu kako, nažalost, ljudi ne djeluju preventivno kada je u pitanju sprečavanje pojave ugljenmonoksida u njihovim domovima.

       “Kad se trovanje desi, onda zove pola grada. I tako iz godine u godinu”, kaže dimnjačar Medžid Habibović.

       Dodaje kako provjeravanje i mjerenje količine ugljenmonoksida košta 20 maraka i preporučuje kontrolu dimnjaka minimalno jednom godišnje kako bi se spriječile eventulane fatalne posljedice po ljude.

       pasa
       Participant
        Post count: 295

        Ugljenmonoksid je češći ubica od otvorene vatre i požara

        I vatrogasci i dimnjačari tvrde kako je provjera dimnjaka i instalacija ključna u prevenciji gušenja ugljenmonoksidom. Vatrogasci kažu kako je ugljenmonoksid češći ubica od otvorene vatre.

        U posljednjih nekoliko godina, ugljenmonoksid odnio je mnogo života u Bosni i Hercegovini. Jučer su od ovog tihog ubice u Sloveniji stradala tri mladića, dok je u Sarajevu čitava porodica evakuirana iz kuće. Kako nam je kazao Ismet Tucak, v. d. komandanta Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, ugljenmonoksid je najveći neprijatelj vatrogasaca i ljudi u zatvorenom prostoru koji je zahvaćen požarom.

        “Ako spavate u prostoriji u kojoj ima ugljenmonoksida, smrt je gotovo neizbježna. Ugljenmonoksid je češći ubica od vatre. U posljednjih 50 godina samo je jedan vatrogasc nastradao usred trovanja ovim tihim ubicom”, kaže Tucak te dodaje kako su vatrogasci Brigade na čijem je čelu danas opremljeni izolacionim aparatima za zaštitu disajnih puteva.

        Provjeravajte instalacije

        “Dim je strašno opasan i čak 95 smrtnih slučajeva uzrokovano je trovanjem i gubitkom orijentacije u prostoru zahvaćenom vatrom”, pojašnjava Ismet Tucak.

        Izvršni direktor sektora razvoja Sarajevogasa Mehmedalija Sijarić savjetuje građanima da otvore za odvod i dovod održavaju vrlo urendim, čistim i propusnim.

        “Mi provjeravamo gasne instalacije do mjerno-regulacionog centra. Tu još uvijek nema sagorijevanja. Unutarnje gasne instalacije su nadležnost vlasnika stana i ako su dobro napravljene, treba ih održavati”, kaže Sijarić.

        U normalnim uvjetima rada, kaže, ne može doći do pojave ugljenmonoksida. Međutim, kada su vani visoke temperature, dolazi do konverzije u kombi-bojlerima.

        Kontrolirajte dimnjake

        “Protok plina je otežan i još ako je zatvorena prostorija u kojoj se osobe kupaju, dolazi do vraćanja plinova”, dodao je Sijarić.

        U firmi Dimnjačar kažu kako, nažalost, ljudi ne djeluju preventivno kada je u pitanju sprečavanje pojave ugljenmonoksida u njihovim domovima.

        “Kad se trovanje desi, onda zove pola grada. I tako iz godine u godinu”, kaže dimnjačar Medžid Habibović.

        Dodaje kako provjeravanje i mjerenje količine ugljenmonoksida košta 20 maraka i preporučuje kontrolu dimnjaka minimalno jednom godišnje kako bi se spriječile eventulane fatalne posljedice po ljude.

        pasa
        Participant
         Post count: 295

         Zaštitite se od moljaca

         Poznato je da ličinke moljca mogu u ormaru među odjećom napraviti pravi kaos.Kako ih se riješiti i spriječiti njihov dolazak.

         Ličinka moljca je mali bijeli crvić dug svega oko 5 mm, ima smeđu glavu i hrani se vunom i prirodnom dlakom. Međutim ne vole pamuk, sintetiku ili lan.Stoga su najugroženiji vuneni predmeti, krzneni kaputi, sagovi i tepisi, pokrivači, zavjese i tapecirani naještaj

         Ukoliko želite da vam moljci ne pregrizu te predmete, kad ih pospremate, stavite ih u PVC vreću i zalijepite ljepljivom trakom.Vreće, pošpricajte sa sredstvom protiv moljaca, to će ih odbiti da se uopće približe odjeći.

         U trgovini možete kupiti kristaliće protiv moljaca koje objesite u platnenu vrećicu.Također se može staviti i lavanda u jastučiće koji se isto objese u ormar.

         Odjeću iz ormara svakih bar 6 mjeseci iznijeti na sunce i provjetriti.

         pasa
         Participant
          Post count: 295

          Zaštitite se od moljaca

          Poznato je da ličinke moljca mogu u ormaru među odjećom napraviti pravi kaos.Kako ih se riješiti i spriječiti njihov dolazak.

          Ličinka moljca je mali bijeli crvić dug svega oko 5 mm, ima smeđu glavu i hrani se vunom i prirodnom dlakom. Međutim ne vole pamuk, sintetiku ili lan.Stoga su najugroženiji vuneni predmeti, krzneni kaputi, sagovi i tepisi, pokrivači, zavjese i tapecirani naještaj

          Ukoliko želite da vam moljci ne pregrizu te predmete, kad ih pospremate, stavite ih u PVC vreću i zalijepite ljepljivom trakom.Vreće, pošpricajte sa sredstvom protiv moljaca, to će ih odbiti da se uopće približe odjeći.

          U trgovini možete kupiti kristaliće protiv moljaca koje objesite u platnenu vrećicu.Također se može staviti i lavanda u jastučiće koji se isto objese u ormar.

          Odjeću iz ormara svakih bar 6 mjeseci iznijeti na sunce i provjetriti.

          pasa
          Participant
           Post count: 295

           Čišćenje s limunom

           Zbog velike kiselosti limun je vrlo moćan antibakterijski čistač. Njime možete održavati sva mjesta u stanu koja su izvor bakterija. To su kupaonice, tuš kabine, toaleti, kuhinjski prostori, uređaji kao što su mikrovalne pećnice, daske za rezanje itd.

           Osim uništavanja bakterija, limunom možete i polirati metalne posude, prati prozore, osvježavati rublje…

           Evo nekoliko praktičnih i konkretnih savjeta kako upotrijebiti limun za održavanje čistoće:

           Kupaonica: iscjedite sok nekoliko limuna te ga stavite u raspršivač i njime pošpricajte pločice i sanitarije. Ostaci sapuna i kamenca će brzo nestati, a prostor će biti dezinficiran.

           Kuhinjske površine: na radnu površinu i daske za rezanje namirnica iscijedite 1 limun. Nakon desetak minuta većina mrlja i neugodni mirisi će nestati, a ako koricom naribate navedene predmete, eliminirat ćete i bakterije.

           Za visoki sjaj: bakrenim, mesinganim i kromiranim posudama vratit ćete sjaj ako ih izribate polovicom limuna, a učinak će biti još bolji ako limun prethodno umočite u sol.

           Pranje posuđa: ako vam ponestane deterdženta, pomiješajte pola žličice sode bikarbone i sok pola limuna. Uklonit će nečistoću, a ruke će vam ostati mekane.

           Čišćenje prozora: pomiješajte 4 žlice limunova soka i 2 l vode. Kiselina će skinuti prljavštinu i mrlje od kiše, a stakla će zasjati punim sjajem.

           Mirisno rublje: ako želite da rublje lijepo miriše, tijekom pranja dodajte žličicu limunova soka.

           Svježina u ormarima: Napravite nekoliko loptica od vate i na njih kapnite par kapi eteričnog ulja limuna, umotajte ih u prozračnu tkaninu (gazu) i stavite u ormare.

           pasa
           Participant
            Post count: 295

            Čišćenje s limunom

            Zbog velike kiselosti limun je vrlo moćan antibakterijski čistač. Njime možete održavati sva mjesta u stanu koja su izvor bakterija. To su kupaonice, tuš kabine, toaleti, kuhinjski prostori, uređaji kao što su mikrovalne pećnice, daske za rezanje itd.

            Osim uništavanja bakterija, limunom možete i polirati metalne posude, prati prozore, osvježavati rublje…

            Evo nekoliko praktičnih i konkretnih savjeta kako upotrijebiti limun za održavanje čistoće:

            Kupaonica: iscjedite sok nekoliko limuna te ga stavite u raspršivač i njime pošpricajte pločice i sanitarije. Ostaci sapuna i kamenca će brzo nestati, a prostor će biti dezinficiran.

            Kuhinjske površine: na radnu površinu i daske za rezanje namirnica iscijedite 1 limun. Nakon desetak minuta većina mrlja i neugodni mirisi će nestati, a ako koricom naribate navedene predmete, eliminirat ćete i bakterije.

            Za visoki sjaj: bakrenim, mesinganim i kromiranim posudama vratit ćete sjaj ako ih izribate polovicom limuna, a učinak će biti još bolji ako limun prethodno umočite u sol.

            Pranje posuđa: ako vam ponestane deterdženta, pomiješajte pola žličice sode bikarbone i sok pola limuna. Uklonit će nečistoću, a ruke će vam ostati mekane.

            Čišćenje prozora: pomiješajte 4 žlice limunova soka i 2 l vode. Kiselina će skinuti prljavštinu i mrlje od kiše, a stakla će zasjati punim sjajem.

            Mirisno rublje: ako želite da rublje lijepo miriše, tijekom pranja dodajte žličicu limunova soka.

            Svježina u ormarima: Napravite nekoliko loptica od vate i na njih kapnite par kapi eteričnog ulja limuna, umotajte ih u prozračnu tkaninu (gazu) i stavite u ormare.

           Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
           • You must be logged in to reply to this topic.