Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
 • Author
  Posts
 • Teva
  Participant
   Post count: 8872

   Posto nam nas Zambi posla hejbet slika juce slikanih u Rogatici reko da otvorimo i ovu novu temu.
   Ovdje bi trebali postavljati slike Rogatickih mahala danas i propratiti ih kratkim pricama.:)

   Gracanica-Vrbanje

   Napiso sam dosad tamo u temi Gracanica….. vec tri price o prijeratnim stanovnicima Vrbanja po nekima najstarije Rogaticke mahale. I evo zahvaljujuci nasem Zambiju smo u mogucnosti da i slikovito prikazemo ovu mahalu danas koja se nalazi u Gracanici.:)

   Cim predjes most preko rjecice Gracanice odmah sa lijeve strane se nalazi kuca Suljage Mehmedovica.
   O Suljagi i njegovoj dobroti sam napiso pricu…..


   Suljagina kuca na obali rjecice Gracanice

   Odmah iza Suljagine kuce se nalazi kuca njegovog brata Mujage a iza nje veelika basca koja zavrsava gore u Pticijak, uostalom kao i sve basce stanovnika Vrbanja. Pred rat je gore niklo citavo naselje u imanjima Lutvage Nalbantica iz Tekije, Avdage Krluca, Halilage Delije….


   Mujagina kuca

   Sa desne strane mosta, doduse sa lijeve strane mahale se nizu kuce: Starog Hasibage i sina mu Halila Delije, Avdage Krluca, Halimage Catica, Ismeta Curevca, Fatime Spirke i gore dalje (nevidi se na slici) Hajre Diva i Omerage Vrazalice. Sa desne strane mahale je rjecica i svaka kuca je tu imala nekad pralo gdje se rucno prao ves i zafacala voda za zalijevanje basci. Sad je to uglavnom sve razruseno i popaljeno od strane cetnika. Halilova, Avdagina, Halimagina i Divova kuca su zapaljene i eno na Halimaginom zgaristu je neko napravio novu kucu. I o Halimagi, majstoru za kuleta i ostalo sam takodje napiso pricu. Iza njegove novoizgradjene kuce bijeli se Ismetova kuca. Iza nje je Spirkina kuca i jos iza nje se nazire Ismetova stala. I o Spirki sam napiso pricu….


   Iza Halimagine i Ismetove kuce vidi se Spirkina kuca


   Pogled niz Vrbanje od Spirkine kuce


   Pogled na Ismetovu i Hajrinu stalu od Spirkine kuce. Lijevo se vidi i dio Spirkine basce…..

   A kad krenes dalje uz Vrbanje odmah iza okuke otvori se pogled u Pticijak gore prema Zagradcu. Odmah lijevo se vidi zgariste Divove kuce a dalje gore lijevo mota u imanje Omeragino. Gore dalje uz rjecicu vidi se jedan dio imanja mog tetka Ahmedage Dzike il naseg Irfe mores reci. Imanje se zove Sljivak. Povrh njega mota pokaldrmljeni sokak, obrasto trnjem koji zavrsava gore u Pticijak. A na ovom dijelu rjecice sto se vidi je od vajkada bilo jedno od kupalista Gracanicke raje. Cak i onda kad betonirase korito rijecice Gracanice mi smo tu napravili prvo betonirano kupaliste. Naravno u busenju betona, postavljanju stubova i fosni su nam pomogli nasi stariji koji su to i financirali svojim srestvima. Jaz je uvijek bio ispod prozora Divovih ali ovim dobrim ljudima nikada nije smetala nasa galama i vriska…..


   Kraj mahale Vrbanje

   :)

   Kaza
   Keymaster
    Post count: 6138

    Mnogi Rogaticani nisu imali potrebu da zalaze cesto u svaki kvart Rogatice pa su pojedini kvartovi ostali tajna i nepoznanica i sto se tice njegovih stanovnika a Bogami i istorije tih dijelova grada.

    Ja pretpostavljam da Vrbanje pocinje od mostica koji bijase pored kuce rahmetli Skaljica Muhameda pa onda dalje prema Pticijaku.
    Jesam li Teva u pravu ili imam pogresnu predstavu?

    Bilo bi interesantno ako neko zna zasto se bas tako zove. Sigurno ima neka zanimljiva prica poslije koje se nadijevaju imena kvartovima, objektima pa i nadimci ljudima.

    Irfan-tekija
    Participant
     Post count: 681

     Na poslednjoj slici vidi se jedan dio mog ranca, moj Sljivak. Pocetkom 80-tih godina ljudi iz Zepe trazili su od babe da him proda tu zemlju, nisu pitali za cijenu. Tih godina bio je velik broj Zepljaka koji su pravili kuce oko Rpgatice. Babo nikad nije ni pomisljo da to proda. Sada ja to nedam ni za suho zlato, to mi je sukundedovina i nema cijenu.

     Zambi
     Participant
      Post count: 898

      Tako je Irfane,nema cijene ni ti para ovozemaljski.Da je drugačije,gdje bi mi jarane pili kahvu.;)

      Teva
      Participant
       Post count: 8872

       Moja mahala, ulica Mice Sokolovica pocinje na pola puta izmedju Rotexa i Holuca. Kad bi gledo iz vazduha ona je nastavak Tekije samo sto su presjecene sa bascama i par kuca. Lijevo na pocetku je odmah kuca Zufera Ajanovica kog ubise cetnici iako je bio invalid bez noge. Desno odmah su dvije kuce koje su napravljene prije rata u basci Hasan-Kade. Gore desno velika kuca od Meme Katice…..

       Memo nije ni prodo ni zamijenio kucu nego ide i povremeno boravi u Rogatici. Prije njegove kuce su zgarista koja su zarasla, kuce: Hadzihasanovic Eseda-Bujke, Hasana Zeca i kuca majke mu Mujagince. Bujko je onaj sto pjeva na zadnjem dosad postavljenom nastavku Lovackog sijela. Iza Memine kuce vidi se rusevina kuce nastavnika Salke Demirovica, koju zapalise cetnici kad i vecinu kuca u Gracanici. I njega ubise cetnici. Gore dalje vidi se Pinetova kuca…..

       A ovo je novonapravljena Amirina kuca i nalazi se odmah preko puta Salkine kuce. Desno od nje vidi se cosak kuce Nume Dobrace iz sdk. Izmedju njih vidi se tamo na Gracanici, kako bi mi govorili, sa zelenim krovom Mugetova kuca, Skaljici. Odmah ispod nje se nalazi most koji vodi u Vrbanje. U Vrbanju je uvijek bilo puno vrba, cak i oko prala, pa je mozda i po tome dobilo ime. Neznam…..

       A ovo je sad malo visocije u ulici. Desno kuca sa malim prozorcicima je Pinetova kuca. Donje Minina kuca ili naseg rano preminulog Semse Kulovca. Ova jabuka im je bila pod samim prozorom. Pred rat bila mladica i mislim da ju je Semso proizveo iz kospice u saksiji na prozoru. Do njih je bila kuca Cazima Jusufovica ili Suljina, sina mu. Gore na Holucu vidi se kuca Ramiza i Hateme Curevac. Iznad nje preko ceste kuca Nazifa Hadzibulica. I on i Ramiz su bili vozaci. Cetnici ubise i Ramiza i sina mu Fikreta. Do Jusufovica su bili Imamovici…..

       A sad jos visocije u mahali. Ova zuta kuca je napravljena tacno na kuci Ahme Imamovica ili naseg Mareta. A vamo do ceste bila kuca Maretovog amidze Ibre ili nase Amele. A do njih smo bili mi. Evo buraz Kava je to neke godine ocistio trazeci jel sta ostalo od oca nam kog ubise i zapalise cetnici. Nije nista naso i onda je to ogradio bodljikavom zicom. U lijevom cosku jos je ostala Dzenisova i Alisina ljuljaska od zeljeznih cijevi da svjedoci…..

       Teva
       Participant
        Post count: 8872

        Kad vec dodjes na vrh moje mahale, ulice Mice Sokolovica onda mozes ici gore desno na Holuc i pravo dalje prema Biljinovcu, a mozes ici i lijevo i nakon nekoliko metara izadjes na ulicu Ragiba Nalbantica. Kad si izaso na nju mozes onda njom desno prema Supljoj gromili (trafostanici) ili lijevo dole prema carsiji, kako je kreno i nas Zambi. Ko da je mene pito gdje ce sve slikati.:)

        Po meni na ovoj dole slici je ono sto je ostalo od Kikiceve pekare. Lijevo je ulaz u garazu i to je naknadno dogradjivano. Do njega se vidi shuba (prozorce) i onda vrata na koja se ulazilo u pekaru. Desno je bio jos jedan veci prozor. Na ovu shubu, pored vrata, je Sulejmen rahmetli izdavo razna peciva.
        Kad gledam ovu sliku odmah mi pred ocima ramazan, masa naroda se okupila tu i cekamo kad ce biti gotove prve iftarske lepine. Svi smo tu a ima dosta i onih sa desne obale Rakitnice koji su mahsuz potegnuli samo zbog Kikicevih lepina. Cijela mahala se uzmirisala…..
        Gledam ove slike dole, kako to sve pusto i zalosno izgleda danas a nekad je sve vrvilo od naroda i od veeelikog broja nas djece svih uzrasta. Uvijek su mahale bile pune nas razdragane, bezbrizne djece koji smo pravili veliku galamu, razne nestasluke i nikad nikome to nije smetalo…..

        Ova druga slika dole je napravljena sa samog ulaza u Sokacic i gleda dole prema carsiji. Odmah lijevo su spaljene kuce, stara i nova, od konduktera Nedziba Agica rahmetli. Odmah iza se vidi kuca sa zazidanim prozorom i to je stara kuca Hakije Feriza. Starog Hakije ce se sjetiti ovi stariji jer je on uvijek stajo na ulazu prije utakmice naseg fudbalskog kluba Mladost. Desno se vidi betonirano korito rjecice Gracanice. O nasim nestaslucima vezano za tu rjecicu cu pisati jednom prilikom ako Bog da…..

        Na ovoj sjedecoj slici dole se vidi desno ulaz u Sokacic sa kog je slikana ova gore prethodna slika. Sokacic je izlazio tamo u moju mahalu izmedju kuca Hasecica i kuce Nume Dobrace. Sad se nemoze proci njime jer ga je srbin koji je kupio od Hasecica ogradio i prisvojio sebi. Odmah sa lijeve strane Sokacica se vidi velika nova kuca Muje Dzambega i njegovih sinova. Do njih je bila stara i nova kuca u izgradnji od Nurce Teskeredzica zvanog Strucni. Gore skroz se vidi Suplja gromila.
        Lijevo na ovoj slici se vidi avlija i kuca Muhameda Skaljica sto bi mi rekli Mugetova kuca. Prije nje ulica mota tamo lijevo preko mosta u Vrbanje….

        Sledeca slika dole je slikana sa Rotexovog mosta i vidi se sve gore do Sokacica, Lijevo je zgariste kuce Munire sto je radila u opstini. Do nje kuca Muniba Alajbegovica. Skoro svaka kuca je imala svoj most. Kako je samo betonirano korito zapustano i zaraslo a nekad je bilo odrzavano redovno i bilo je milina pogledati…..

        A na ovoj dole slici je ono sto je ostalo od Rotexa, zalosno. Desno je cesta koja vodi u Kratine i odvaja se gore desno u Pricijak…..

        Ovaj mini-market dole se nalazi pored zemljoradnicke zadruge odnosno preko puta Rotexa. Napravljen je koju godinu pred rat na mjestu starog mezarja Gracanicke dzamije. Nekad je to mezarje odrzavo i kosijo stari Arifaga Alic. Zgariste Arifagine kuce, kao i zgariste kuce Huse Kujovica, vidi se lijevo na slici. Starog Arifagu su ubili cetnici kao i njegovog sina, Husu i suprugu mu Kujovice….. Najkraca ulica sa najvecim brojem zrtava cetnickih zlotvora…..

        Karanski, Kanarski, Vatrogasni most, svako ga je zvao na svoj nacin, bio je nasa veza sa carsijom odnosno desnom obalom grada. Sad na njemu stoji betonska gromada, a prije nje je tu, ’92, stajo do zuba naoruzani, pjani cetnik Losic i prijetio narodu Kruscice…..

        NANA
        Participant
         Post count: 57

         E moj Teva, da nisi objasnio gdje je sta i sa koje strane gledas, vjeruj mi nebih mogla skontati gdje su slike napravljene. Ja prepoznadoh samo onaj most pored vatrogasnog. Bas ti hvala.

         mirsad_d
         Participant
          Post count: 4000

          http://www.box.net/shared/qrfc0c893v
          Gračanica – prezentacija slide sou, uz pjesmu Vraćam se tebi Bosno – Braco Dorović

          mirsad_d
          Participant
           Post count: 4000

           http://www.box.net/shared/qrfc0c893v
           Gračanica – prezentacija slide sou, uz pjesmu Vraćam se tebi Bosno – Braco Dorović

           Teva
           Participant
            Post count: 8872

            Odlicno uradjen poso Mirsade, cista desetka
            a za izbor pjeme, desetka plus.:)

            Teva
            Participant
             Post count: 8872

             Odlicno uradjen poso Mirsade, cista desetka
             a za izbor pjeme, desetka plus.:)

             Teva
             Participant
              Post count: 8872

              Gracanica – prezentacija slide sou, uz pjesmu Vracam se tebi Bosno – Braco Dorovic
              Ideja Mirsadova, ja slike, on pjesmu i snimio i jos ja youtube, pa uzivajte.:)

              :)

              Teva
              Participant
               Post count: 8872

               Gracanica – prezentacija slide sou, uz pjesmu Vracam se tebi Bosno – Braco Dorovic
               Ideja Mirsadova, ja slike, on pjesmu i snimio i jos ja youtube, pa uzivajte.:)

               :)

               mirsad_d
               Participant
                Post count: 4000
                mirsad_d
                Participant
                 Post count: 4000

                 Niz Toplik 8.8.2011.g.
                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.