-
AuthorPosts
-
Rakitnice nikad dosta
Autor: RogaticaJos malo Rakitnice
Autor: RogaticaEvo jos jedne slike sa te kamare.
U ribolov si nije islo samo radi ribolova nego i onog sto slijedi poslije ili u toku samog ribarenja.
Aksamluci i rostilji, ali oni prirodni , izmedju dva kamena.
Na ovoj slici gore cete vidjeti i ljude koji nisu nikad bili ribari. To mogu sa sigurnoscu tvrditi jer znam ali su ipak tu pored vode i oko vode zajedno sa ribarima.
Ribolov je sport ali za nase pojmove i daleko vise od sporta.
Ribolov je druzenje u prirodi pored vode. Odmor za dusu.Irac iz Dublina i pastrmka
nek razmislja kako sam doso do ove slike.:woohoo:
Nane:)
RIJEKA ŽEPA I DRINSKO JEZERO
Očigledno mnogim nepoznato al pokusaću malo objasniti pobliže: mala rijecica koja je dužinom toka od izvora do ušća duga oko 12km i prosječne širine oko 5 metara. Fantastična, čista i veoma hladna voda,naseljava je isključivo potočna pastrmka koja je lovljena u veličinama i od 3 kg., provjereno. Eh sad usće rijeke u Drinu bolje reci Drinsko jezero. Tu nastaje sasvim drugi podvodni svijet. U poslednjih 5-6 godina na istom jezeru počelo se sa uzgajanjem ribe, pa se to malo proširilo da bi to danas dostiglo 4 velika ribnjaka koja godišnje isporučuju pretežno u inostranstvo oko 20 tona konzumne ribe. Vjerovatno posledicom tih ribnjaka i hranjenja riba u istim došlo je do pojave i stalnog okupljanja nekoliko vrsta ribe: klen,skobalj,plotica,grgeč,a mladica i pastrmka su prisutne na samom ušću rijeke. Izgleda da je došlo do masovnog okupljanja tih vrsta ribe, a posledica je vjerovatno konstantno propadanje hrane iz ribnjaka u jezero. Inače teren je poprilicno velik pa je najbolje zabacivati plovkarošima što bliže ribnjacima.Dubina jezera iznosi od 2 metra uz samu obalu do nekih 45 metara na najdubljim djelovima.Teren je pristupačan obalom i može se bez problema loviti. Trenutno nema nikakva ribočuvarska služba koja bi pokrivala ovaj teren tako da je dnevna dozvola 0 KM. hehhe.
Mislim da je to greška pogotovo sada kad se riba adaptirala tu i najvjerovatnije doći će do prekomjernog izlovljavanja u narednim godinama. Put kojim se moze doći iz Sarajeva je : Sarajevo-Sokolac-Han Pijesak-Žepa, relacija duga tačno 105 kilometara, put asfaltiran i prohodan do samog jezera. U toku je gradnja jednog hotela na samom jezeru pa tako da i prenočiste neće biti problem.BISTRONI
Evo kako izgledaju ovdje kod mene mali ribarski camci.
Evo jednog od izvjesca od naseg Fikre sa Prace:
[color=#0000FF]Prvo smo ribarili, jer voda je bila mala i bistra.
U pomoć su nam stigla braca Sutko i Huso Šuvalije i Pava – veliki golman , te samo par lipljana ostade u vodi.
Kad lipljani nisu htjeli da rade onda su dosli da im stavimo soli na rep, pa sam ih ja usput slikao za dugo pamćenje .
Šalu na stranu od silnih ribara rogatičkih , koji ispisaše romane na rog.sajtu ostade malo njih, ali jedni od rijetkih i pravih su braća Šuvalije.
Lijepo se ispričasmo., te poslije kahve i bez piva , odoše u kanjon Prače da izvide situaciju.Nisu bili voljni fotografisanju ,ali biće prilike , uloviću ja njih u Goraždu u njihovoj radioni.[/color]Iz albuma naseg Mirze Sahinpasica
Cesto se desi da djeca poprime ljubav za necim od svojih roditelja pa tako i nas Mirza od svog Fude.
I evo ih, sucur Allahu, i danas danile skupa ribare pored vode.
Dogovorih se Mirzom da ce mo ljetos, ako Bog da, jedan dan skupa na Pracu…:)
Mirza Sahinpasic, Muhidin Behlulovic…
Mirza Sahinpasic i pastrmka (valjda nije mladica)
lipljan (valjda nije klijen)
pastrmka
Fudo Sahinpasic, Juso Hajduk, Muhidin Behlulovic i Mirza Sahinpasic
Ni ribari nisu sto su nekad bili: Juso, Muhidin, Mirza i Fudo
Mirza
Mirza Sahinpasic, Amar ? i Tarik Sahinpasic:)
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.