Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • Teva
  Participant
   Post count: 8872

   Od naseg clana i sugradjanina Fuada Sahinpasica, Pixija dobismo neprocjenjivo slikovno i pisano blago o Rogatici i njenoj, muzikalnoj, raji iz perioda od 1964 pa do, recimo, 1980 godine. Lakse je mozda reci o Rogaticanima – MUZICARIMA.
   Za sada necu reci nista vise jer ovo dvoje, obavjestenje, poziv, na zabavu i Karta, ulaznica, govore sve.

   Pixi, hvala ti u ime Rogaticke raje, ma gdje bili…

   P.S. Pixi je poslije agresije dobio sve svoje albume, sacuvane, iz Rogatice.

   :)

   Teva
   Participant
    Post count: 8872

    K`O NEKAD
    Autor Kaza
    Subota, 27 Mart 2010 08:31


    U Rogatici se 24.06.1989. godine desio jedan dogadjaj koji se i danas pamti. Posebno je bilo nostalgicno za one koji su u to vrijeme bili sudionici kulturno-zabavnih desavanja a i one koji su ta desavanja organizovali i ucestvovali u njima.
    Te veceri se sakupilo drustvo koje je, do te 1989 godine, zadnjih 15-tak godina svojim djelovanjem ucinilo da Rogatica bude centar kulturno-zabavnih zbivanja u nasoj regiji.
    Zahvaljujuci nasem Pixiju mi smo dobili neprocjenjivo blago, svjedocanstvo, koje slikom govori o akterima i dogadjajima kojima se sa sjetom uvijek vracamo, pa makar to bilo i u mislima.

    Posebno je to nostalgicno jer se desilo u predvecerje katastrofe koja ce se desiti na tim prostorima pa se sada sjecamo ne samo tih lijepih dogadjaja nego i nase Rogatice koje vise nema i koje vise nikad nece biti kao nekad.

    A to vece je bas i obiljezeno pod imenom “KAO NEKAD” i tada nismo bili svjesni da je to moglo da se kaze “KAO NIKAD DO SADA” ili jos pesimisticnije “NIKAD VISE”:

    Ipak se nadamo da ce u buducnosti biti moguce ovako nesto organizovati ali cini mi se ne vise u Rogatici. Ili se mozda varam??

    O atmosferi te veceri ce se sigurno pisati jos mnogo puta. Bili su to lijepi trenuci i svako ih je dozivio na svoj nacin. Svakako ce biti interesantno da saznamo kako su to dozivjeli akteri ove veceri koji su nam i priredili jednu lijepu i nezaboravnu zabavu za sjecanje.
    Nadamo se da cemo uskoro citati i njihove komentare.

    Na kraju veliko HVALA svima koji su ucnili da jedan ovakav dogadjaj bude moguc a posebno nasem Pixiju koji je uspio sacuvati od zaborava ovo neprocjenjivo blago.

    [img size=150]
    http://www.rogatica.org/kaza/2010/karta.jpg%5B/img%5D

    Teva
    Participant
     Post count: 8872

     VIS Oluja
     Autor pixi
     Subota, 27 Mart 2010 18:01

     [img size=150]
     http://rogatica.org/mustafa/visolujanaslov1.jpg%5B/img%5D

     Prvi vokalnoinstrumentalni sastav “Primusi” u Rogatici, formiran je u jesen l966. g. i djelovao je pri KUD “S.V.Cica” Rogatica. Cinili su ga:

     l. Jankovic Dragomir – Belegija- solo gitara i vokal,
     2. Sahinpasic Fuad- Pixi- vokal,
     3.Dzindo Sabrija, ritam gitara,
     4. Kustura Salim bas gitara i
     5.Radovic Slobodan -Skembo,bubnjevi.

     Povremeno je u grupi svirao Sokolovic Hamdo – Haka. Grupa je svirala redovno igranke i zabave. Gostovala je i po okolnim gradovima, a 1969. g. grupa prestaje sa radom. Uporedo sa radom “Primusa” u Rogatici je formirana nova grupa, i zvali su se VIS “H.E.Crni”. Ime su dobili po uglednom privredniku sa opstine Rogatica a koji je nastrado u saobracajnoj nesreci. Oni su vjezbali na tavanu zgrade u Titovoj bb. Postava je bila:

     1. Coric Zoran – Zoka solo i ritam gitara,
     2. Behlulovic Muhidin – Muse -bas gitara i
     3. Camo Sukrija- Sulc – Bubnjevi.

     Kasnije im se pridruzuju Hasecic Muaz-Hazz i Durmisevic Zijad-Zika. Povremeno su svirali na igrankama koje je organizovao Vis ” Oluja”.Pocetkom l97o. g. , a po povratku iz JNA, grupi H.E.Crni se prikljucujem i ja – vokal i Radovic Slobodan-Skembo, bubnjevi. To ljeto i jesen, grupa je svirala u holu osnovne skole u Rogatici. Znaci, Zoka, Muse, Skembo, Hazz i ja. Koncem 1970. g. ja i Skembo napustamo grupu te sa prosvjetnim radnikom i muzicarem, koji je ostavio dubok trag u ovoj oblasti u Rogatici, Urosevic Miroslavom – klavijaturistom, Kozic Negom- solo gitaristom, Durmisevic Zijadom – bas i Hasecic Muazom – ritam gitara formiramo vis “Oluju”. Skembo ubrzo napusta grupu te dolazi fotograf Ljoti Ismet za bubnjara i vokal.

     Ubrzo Urosevic Miroslava- Argosa na klavijaturama- mijenja Behlulovic Muhidin – Muse, a Durmisevic Zijada, Coric Zoran. Nakon toga je i Ljoti Ismeta na bubnjevima zamjenio Behlulovic Teufik – Tale. Zatim odlazi i Muse i u grupi ostaju i rade najduze ja – sef grupe, Nego, Zoka , Hazz i Tale. Nesto kasnije grupi se kao vokal prikljucuje i Skaljic Rusmir- Jaki.

     [img size=150]
     http://www.rogatica.org/kaza/2010/vis-gold.jpg%5B/img%5D

     Grupi su davana slijedeca imena: “Gold Bojs” cije ime je trajalo deset dana jer je iz KUD-a koji nam je davao prostorije i instrumente stigla zabrana nastupanja pod stranim imenima. Ismet predlaze da se grupa zove “Sirotinjske suze “. Dvije- tri igranke su odsvirane pod tim imenom i iz istog izvora je dosla opet zabrana.

     “Kakva sirotinja, kakve suze”.

     Tih dana smo vjezbali naporno jednu tesku pjesmu, koju je na jednom festivalu otpjevala Josipa Lisac, a u drugoj verziji slovenacka grupa ” Mladi levi”, a koja se zvala “Oluja”. Posto smo tada bili u dilemi kako da se zovemo, ja od muke , jer je valjalo otpjevati tu pjesmu a Nego i Zoka navalili da je skinu, predlozih ime te pjesme, i osta “Oluja”

     [img size=150]
     http://www.rogatica.org/kaza/2010/VISOlujax.jpg%5B/img%5D

     Svirale su se, redovno dva puta sedmicno, igranke. Najljepse od njih svirane su u “Crvenoj Ruzi”. Grupa je svirala zabave, maturske veceri i svirkom propracala sve drzavne praznike. Grupa “Oluja” uz rogatickog entuzijastu Sefika Isakovica, tradicionalno je svakog ljeta organizovala festival pjevaca ametera zabavne i narodne muzuke. Izgradnjom novog Hotela “Park”, grupa je svirala u velikoj sali starog hotela igranke. Organizovala je i svirala Nove godine u Domu kulture kod Pasana. Posebno kvalitetne igranke svirane su u zimu 1973. kada se grupi privremeno prikljucio trubac Hari, Brcak, sa privremenim prebivalistem u Foci. Grupa je svirala igranke i u Gorazdu, Visegradu, Sokocu, maturske veceri u Han Pijesku.

     U sastavu KUD-a i njihovog programa grupa je svirala u : Mariboru, Tuzli, Pljevljima, Ivangradu ,Kolasinu, Plavu, Andrijevici, Priboju ,Prijepolju, Rudom i Foci. Ja pjevam na takmicenjima pjevaca zabavne muzike u okviru MOS-e u Gorazdu, Priboju i Foci ali bez veceg uspjeha. Kao predstavnik istocne Bosne / kvalifikacije u Gorazdu/ pjevam na festivalu “Mladi pjevaju proljecu” Sarajevo l973, g. ali bez veceg uspjeha. Po potrebi, kao sto su zabave, grupi se prikljucivao Mesic Muhamed- Abeda, vokalni solist narodnih pjesama , Lihic Nedim- harmonika i klavijature, i Basevic Ljubomir – harmonika. Grupa je prestala sa radom l977. g. Grupa je imala i ljude koji su bili stalno uz istu i koji su imali neke zadatke kao tehnicari i ostali. Pomenimo:

     Avdagu , Coju, Neda Behlulovica, Somu, Nasku Titurica , Naila Kukavicu, Bandic Vukolu, Praso Selimira, Ibrahima Jahica -Coeta, Mehu Cigu- taxistu, Serbu. Bice jos.

     U Rogatici je prije djelovao i Zavicajni klub djaka i studeneta. Ponesto znam i o tom, mada sam bio mlad, zatim pomenucu i ljude koji su ponekad pjevali na rogatickom ljetu ili zabavama kao sto su: Lopicic Amra, Soso Kimeta i neke za koje cete se iznenaditi, kao sto je Jahic Dzevad, profesor.

     Za sada toliko .

     Evo jos par slika:

     [img size=150]
     http://www.rogatica.org/kaza/2010/VISOluja2x.jpg%5B/img%5D

    Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.