Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 49 total)
 • Author
  Posts
 • Teva
  Participant
   Post count: 8872

   Kad mogu ovi sto su se bavili loptastim sportovima imati svoje teme, evo jedne i za nas koji pripadamo isto sportistima ali na malko drugaciji nacin.
   Ovdje ce mo pisati o nasim logorovanjima, vikendima provedenim u planinarskim domovima, takmicenjima, transferzalama a bogami i o samim clanovima ova dva nasa, vrlo uspjesna, rogaticka “drustva”.
   Veliki broj rogaticke raje je imo istovremeno obadvije clanske karte, izvidjacku kao i planinarsku.
   Ljubitelji prirode i druzenja.:)


   Mirho, Seha i Muna


   Pika i Haso Suvalija

   Zambi
   Participant
    Post count: 898

    Bravo Teva,evo nas konačno na našem terenu.Ja se sada bavim iznalaženjem foto-materijala za ovu temu,a ja i ti imamo dosta da kažemo i napišemo o ovoj temi,ne samo nas dvojica nego i ostala rogatička raja,rijedak je rogatičanin koji nije prošao kroz odred izvidžača Ragib Džindo i PD Sjemeć.;)

    Keva
    Participant
     Post count: 75

     Svaka cast na temi,treba poceti nabrajati raju od vrha tj od rukovodstva pa do onih zadnjh najmladzih sve do agresije.Usput bi dobro bilo da se kaze i mjesto osnivanja datum osnivanja,adresa djelovanja i cinovi,zasluge,iskustva,zakoni. Bilo bi dobro podsjetiti se,a to ZAMBI I TEVA MISLIM ZNAJU.

     Zambi
     Participant
      Post count: 898

      ODRED IZVIĐAČA ” RAGIB DŽINDO ” ROGATICA

      Odred izviđača “Ragib Džindo” Rogatica formiran je 29.11.1958 godine.Organizacija koja je okupljala djecu,omladinu i starije.Kroz Odred izvidžača je prošlo više hiljada naših rogatičana.Rijedak je rogatičanin koji nije bio član našeg Odreda.

      Zadatak izviđačke organizacije je bio višestruk.Okupljali su se mladi,učili vještinama izviđača,disciplini,odgovornosti i komandovanju.Upoznavali bivšu nam domovinu kroz veliki broj druženja.Ta druženja su bila organizovana kroz takmičenja u orjentaciji na terenu,vještarstvima,polaganjima za zvijezde,polaganjima za Izviđača-Partizana,u dizanju i spuštanju šatora,signalizaciji,testovima prve pomoći,testovima NOB-e,topo-testovima(topografija),marševi,izleti.

      Kao društvena organizacija koja je okupljala mlade izviđačka organizacija je pripadala SSO BiH(Savez socijalističke omladine),kroz organe omladine naš Odred je ostvarivao dio svog programa i aktivnosti.Odred je bio naslonjen i na Štab TO Rogatice(Teritorijalne odbrane)po prirodi zadataka koje je Odred imao u svom planu i programu.To se često ogledalo u sistemu kurirske službe,dizanju šatora i uređenje logora za potrebe Štaba TO Rogatica,a na osnovu izvršenih zadataka bili smo finansijski nagrađivani tako da smo bili u prilici da odgovorimo na svaki poziv za takmičenja ili bilo koju akciju koja se tada organizovala.

      Odred Izviđača je bio član Saveza Izvidžača BiH,odnosno imali smo svoje delegate u Republičkoj konferenciji SI BiH(Savez Izvidžača)gdje smo takođe ostvarivali svoja prava,zahtijevali,tražili i dobivali i finansijska sredstva,bili hvaljeni i nagrađivani sa najvećim priznanjima od strane Saveza Izviđača BiHkao i od strane Savezne Konferencije Izviđača Jugoslavije.

      Svaki početak je uvijek težak,na putu su velike prepreke,nedostatak prostorije,finansija,a vrlo često nerazumijevanje ondašnjih čelnika u našem gradu nisu pokolebale naše mlade da grade i izgrađuju Izviđačku organizaciju koja će poslije nekoliko godina prerasti u ozbiljan faktor u gradu pa i šire.Vrlo brzo naša Rogatica postaje prepoznatljiva po svojim Izvidžačima širom bivše države.

      Organizacija Odreda izviđača je bila sledeća:

      Predsjednik Odreda

      Starješina Odreda

      Načelnik Odreda

      Načelnici četa

      Vodnici vodova

      Odred je imao više Četa,Klub Brđana(stariji od 27 godina),Izviđače,Planinke(djevojke),Poletarce i Pčelice(djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole)
      Sistem komandovanja je bio prisutan u organizaciji i znalo se ko je stariji i naređenja su se izvršavala bez pogovora.Odredom je rukovodio Predsjednik i Štab Odreda koji su sačinjavali Starješina,Načelnik Odreda,Načelnici četa i vodnici.

      Mustafa
      Participant
       Post count: 8282

       EVO NEKOLIKO AMBLEMA IZ TOG PERIODA

       Zambi
       Participant
        Post count: 898

        Velika hvala Mustafa,baš si me obradovao sa amblemima:laugh:

        Kaza
        Keymaster
         Post count: 6138

         Posto ja nisam bio planinar nemam u ovoj temi sta puno reci ali rado citam vase postove.
         Moj brat je bio strastveni planinar a ja sam se nekako vise drzao asvalta :cheer:. Evo jedne slike sa nase stare stranice koju je postavio Braco i nadam se da ce se dobro uklopiti u ovu temu.

         Anonymous
          Post count: 2088

          Prvi nacelnik odreda bio je Fadil Hadziahmetovic,a nacelnici ceta Enver Beslija i Mustafa Hurem.Prvo duze logorovanje Odreda bilo je u Molunatu na moru(Hrvatska).Sjecam se tadasnjih izvidjaca:Fuad Sahimpasic,Dzevad Jahic,Milorad Sokolovic…Naredne godine izvidjace je u Molunat vodio nacelnik Nusret Nuno Agic,glavni intedant bio je rahm.Nasko Titoric.Izvidjaci su sa sobom nosili satore,manjerke,serpe,lonce…ostajalo se dvadestjedan dan,ucilo se plivati,raznim vjerstinama,pomagalo se lokalnim ribarima,a pravljeni su izleti u okolne gradove i otoke.

          Zambi
          Participant
           Post count: 898

           Šele hvala ti na komentaru,ali bih te zamolio ako ti vrijeme dozvoljava da se uključiš u ovu temu,jer ti ipak duže pamtiš od nas,i znaš mnogo više,ipak i ti si bio Izvidžač i ako možeš da opišeš par akcija i putovanja ,entuzijazmu tadašnje raje,i njihovim uspjesima koji nisu minorni jer vi ste ta generacija po kojoj je Rogatica bila prepoznatljiva u bivšoj državi,a mi mlađi smo nastavili tamo gdje ste vi stali.

           Zambi
           Participant
            Post count: 898

            Hvala Kaza slika je izuzetno vrijedna jer su na njoj i Izvidžači i Planinari Rogatice,ami smo svi imali obadvije članske knjižice.;)

            Braco
            Participant
             Post count: 216

             Ova ekipa je osvojila prvi trofej za planinarsko drustvo, mislim da je juli 1977 god, mjesto dogadjanja Bocica-Kakanj, sa dvije ekipe smo ucestvovali i osvojili 1 i 3 mjesto , drugi su bili Tajan iz Zenice.
             Hazim Skaljic ar. zvani Skoljkas je ovu ekipu nazvao `Sedam Velicanstvenih`
             Stoje `ar.Hazim Skaljic-Skoljkas,ar. Edhem Olovcic (Mackov dajdza),ar.Salan Ibrahim-Macak,Alagic Nedim-Peda,ar.Holuclic Muberis-Muza,Vukasinovic Slavisa-Kaci,cuce `Ibrahim Kazic-Braco,Colic Nihad-Niho.

             Teva
             Participant
              Post count: 8872

              Samo naprijed, u arhivi imamo i sve stare slike koje su postavljane od samog pocetka, a vezane su za izvidjace i planinare, pa ce mo i to polahko ubacivati a bice i novog materijal dosta, ako bog da.
              Posebno mi je drago sto su nam ovdje skupa i planinari i izvidjaci jer je to upravo tako bilo, jedna raja.
              Ja licno znam i pamtim izvidjace od ’75 pa na ovamo, a tu je i Zambi pa za ovu noviju istoriju nece biti problema.
              E tu su i ovi malo stariji pa kad bi nam oni vise o prvom osnivanju planinarskog drustva i odreda izvidjaca u Rogatici i o raji koji su bili dio toga…..

              Mare
              Participant
               Post count: 1546

               Ako se dobro sjecam prvi Rogaticki “kafic” bijo je u prostorijama izvidzaca.Dolje u podrumu ispod suda:woohoo:

               Teva
               Participant
                Post count: 8872

                Istorija izvidjaca u Bosni i Hercegovini

                U Mostaru i Sarajevu se krajem 1951 i pocetkom 1952 formiraju prvi odredi izvidjaca BiH. Na Neretvi na njenoj desnoj i lijevoj obali, u Sarajevu u ulici JNA 28 i Pionirskoj Dolini. Odatle je krenuo Savez Izvidjaca Bosne i Hercegovine (SIBiH), koji je djelovao u sklopu Saveza Izvidjaca Jugoslavije (SIJ).

                Prvi odredi ” Ivo Lola Ribar” u Mostaru i ” Mlada Bosna” u Sarajevu bili su rasadnici mnostva mladih koji su svoj zivot i rad uskladjivali kroz rad i zakone izvidjacke organizacije, i sa elanom obavljali svoje svakodnevne zadatke.

                Prve izvidjacke skole su bile u Mostaru, Gornjoj Bistrici kraj Zagreba, Pionirska dolina u Sarajevu i izvidjacka skola na Borackom jezeru , gdje je i bila prva Smotra Izvidjaca Bosne i Hercegovine 1959 godine.

                [img size=150]
                http://www.rogatica.org/teva/izvidjaci i planinari/izvidjaci1.jpg[/img]

                Zambi
                Participant
                 Post count: 898

                 Od dana formiranj
                 a Odreda Izviđača,oni su uvijek imali problem sa finansijama,iako su bili naslonjeni na SOFK-u i mali dotaciju ona je bila nedovoljna za pokrivanje velikog broja aktivnosti i akcija koje su bile u kalendaru SIBiH-a i SIJ.Uvijek smo bili u situaciji da tražimo način kako doći do novca kako bi mogli odgovoriti potrebama kalendara akcija.Aktivnosti su se vodile u pravcu organizovanja akcija prikupljanja sekundarnih sirovina,čišćenjem gradskih zelenih površina i sl.Ovakav način za dopunsko finansiranje smo naslijedili i naučili od starijih članova koji su do našeg vremena napravili zbilja dosta,po pitanju masovnosti organizacije,značajno mjesto u SIBiH I SIJ,poštovanju članova i ugledu organizacije,sigurnosti roditelja da su im djeca na pravom putu.Nije se moglo desiti da Izviđač ili Planinka dolaze na sastanke u Odred ako su imali slabe ocjene u školi,pod budnim okom Štaba Odreda su bili svi članovi organizacije,ako je bio problem oko nekog predmeta radili su se kružoci gdje je objašnjavana i pokazivana materija koja je bila ne jasna odnosno donosila loše rezultate.

                 Prvi Predsjednik Saveza Izviđača Jugoslavije bio je Josip Broz Tito.Za deset godina izuzetnog rada Odred Izviđača “Ragib Džindo”Rogatica nagrađen je sa Zastavom Odreda koja je bila dar od druga Tita,29.11.1968 godine Zastava je predata u ruke Mehe Agića -Šefa.Veliko priznanje,veliki ponos ondašnje Rogatice bili su naši Izviđači.Sama činjenica da to priznanje je dobio naš odred u regiji,pa i činjenica da je bilo i starijih Odreda u BiH dokazuje vrijednosti priznanja.Tu Zastavu smo čuvali kao zjenicu,a sada sam u potrazi za njom,Želim da je nađem i da je izvisim na svojoj kući jer je ona kao hamajlija.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 49 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.