Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • ermin pawa
  Participant
   Post count: 167

   [img=http://img231.imageshack.us/img231/2903/miloraddodik300qn4.jpg]
   [img=http://img231.imageshack.us/img231/miloraddodik300qn4.jpg/1/w380.png]

   Reis Cerić nikada neće podržati Lagumdžiju
   Mi u RS ni po čemu ne doživljavamo različito politiku SDA, SBiH i Zlatka Lagumdžije, koji je još jednom doživio debakl…
   11.10.2008. 20:10

   Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik više je nego zadovoljan izbornim rezultatom svoje stranke na lokalnim izborima u BiH, a i pored osvojenog 41 načelničkog mjesta u općinama BiH i 48 relativnih pobjeda u općinskim skupštinama, ne krije da je postojala posebna želja za trijumfom u Bijeljini i Doboju, gdje je većinu osvojio SDS.

   Iako najeksponiraniji čovjek stranke u cijeloj izbornoj priči, smatra da pobjeda na terenu pripada partijskim kolegama te da, mada mu je cilj bio pobjeda u oko 50 općina u BiH, nema pravo na razočarenje.

   – SNSD je dobio tri načelnička mjesta u općinama u Federaciji BiH, što nijedna stranka iz tog entiteta nije osvojila u RS, iako njihove stranke ističu da imaju bosanskohercegovački predznak, što govori da nešto nije uredu. Politika koju vodimo odnosila se na trajno etabliranje RS u političkom smislu, dok je, recimo, SDS vodio politiku podjela na istočni i zapadni dio RS – konstatira u razgovoru za naš list Milorad Dodik.

   SNSD očito ima ekspanziju u Federaciji BiH, dok, recimo, SDA gubi mjesta u strukturama vlasti u RS. Kako to objašnjavate i imate li podatke kakva je struktura glasačkog tijela u općinama u FBiH gdje ste dobili većinu?

   – Neki bi sada rekli da mi provodimo politiku izgona, što apsolutno ne stoji. Mi imamo mjesta gdje su bošnjački povratnici koji su konstituirali svoj život, gotovo svi glasali za SNSD, dok su, recimo, ranije glasali za SDA ili SDP, koji su ih prevarili. Takva mjesta su Kozluk i Žepa. Nije tačno da je nestao broj ljudi, nego je nestala podrška tim partijama.

   Hoće li posljednji izborni rezultati utjecati i na odnos političkih snaga na državnom i entitetskom nivou i može li se sada očekivati hlađenje političke atmosfere u BiH?

   – U politici nije važno kako pričate i izgledate, nego se cijene oni koji nešto ostave iza sebe. Stranka za BiH davala je nerealna obećanja, a mi u RS ni po čemu ne doživljavamo različito politiku SDA, SBiH i Zlatka Lagumdžije, koji je još jednom doživio debakl, osim možda u dnevnooperativnom pristupu, gdje je Silajdžić isključivi zagovornik, Tihić ide polako, a Lagumdžija bi opet sve okrenuo u neke opštecivilizacijske vrijednosti.

   Također, kod Bošnjaka pobjeđuje onaj kojeg podrži reis Mustafa Cerić, pa je tako bilo i onda kada je pobijedio Silajdžić, a sada se opet primakao SDA. A ono što je najbolje jeste da on nikada neće podržati Lagumdžiju, koji je najveći mutljaroš u BiH.

   Ono što je kroz lokalne rezultate, eventualno, moglo uticati na državni nivo, bila bi situacija da je SNSD doživio izborni debakl.

   Nakon predizborne retorike i Vaših oštrih govora u javnosti, mijenja li se išta u pristupu i politici SNSD-a i Vlade RS?

   – Ništa. Tražit ćemo da se preispitaju sve prenesene nadležnosti koje su otete od RS i vidjet ćemo koje će se zadržati, koje vratiti entitetima, a neke će se morati modelirati. Naše opredjeljenje jeste EU, ali nismo spremni da neke odnose centraliziramo.

   Nismo protiv toga da se zadrži ova organizacija vojske, ali se zalažemo za dodatnu demilitarizaciju i smanjenje troškova. Nije problem ni da ostanu granične službe, ali razne agencije postale su najveći protivnici RS.

   Sulejman Tihić u intervjuu za naš list je izjavio da bi odlazak OHR-a prije implementacije Dejtonskog sporazuma mogao izazvati sukobe i ugroziti do sada postignuti napredak?

   – OHR je strano tijelo u dejtonskom sistemu i tamo postoji samo visoki predstavnik i veoma smo blizu tome da kažemo – uredu visoki predstavnik, ali je OHR-a za nas neprihvatljiv. BiH je pokazala da je stabilna i nisam čovjek koji razmišlja o sukobima, a pri tome mislim na nasilje. Mogu i da kažem – gospodo iz OHR-a, ostanite još sto
   godina, ali je pitanje šta više možete uraditi. Kako provesti odluku ako je mi ne
   prihvatamo? Možda silom, mislite da će dići avione ili izvesti bojna kola? Ako visoki
   predstavnik donese neki zakon, mi ćemo istog momenta ići na parlament i proglasiti ga
   nevažećim u RS. Također, pozivati na sukobe je nešto što je protiv svih naroda, a gospodin Tihić za to nema mandat.

   Najavljen je i novi sastanak šest politčkih lidera koji bi trebao biti održan u Banjoj Luci. Imate li već zacrtane planove o kojima želite razgovarati?

   – Nemamo šta razgovarati i jasna nam je igra koja kaže – dajte lidere, oni ne valjaju, kreteni su i zli, a BiH je uredu. Sve će se morati vratiti u institucije i nema više nikakvih lidera.

   Znači li to da sastanka neće ni biti ili samo da mu Vi nećete prisustvovati?

   – Neću učestvovati, jer mislim da nemaju smisla. Sve je to namjerno urađeno da bi se štitila nefunkcionalnost institucija, a krivili pojedinci. E pa, ako pričamo o popisu, neka ide na parlament, šta imam pričati s njima kada se sve već zna i samo se gledamo.

   Hoćete reći da iz takvih sastanaka nikada nije proizašlo ništa dobro, niti konstruktivan dogovor?

   – Možda na početku. Postigli smo dogovor u Banjoj Luci o popunjavanju određenih agencija, pa neki tamo moćnici kažu – nećemo.

   Razgovarat ću samo kao predsjednik Vlade RS na osnovu stavova koje ću dobiti od te institucije i parlamenta RS.

   Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima “Dnevnog avaza” i pretplatnicima online izdanja…

   Autor: Brankica SPASENIĆ

   Teva
   Participant
    Post count: 8872

    Ermine, politiku i religiju treba razgraniciti, nejdu zajedno.:)

    ermin pawa
    Participant
     Post count: 167

     JA sam samo ubacio ono što sam proćito u avazu

     Teva
     Participant
      Post count: 8872

      Dobro, novine su za citanje a stranica je da se druzimo i pisemo nesto, pusti prepisivanje.
      Muka mi dodje kad ovo otvorih i vidjoh sliku.:(

      ermin pawa
      Participant
       Post count: 167

       Pa znam moj Teva ali neka i naš narod zna kako stvari stoje

      Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
      • You must be logged in to reply to this topic.