Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   Kongres: Tihić ostaje lider SDA

   Na petom kongresu SDA delegati su većinom glasova za predsjednika izabrali Sulejmana Tihića…

   26.05.2009.

   Na petom kongresu SDA delegati su većinom glasova za predsjednika izabrali Sulejmana Tihića, kome će ovo biti treći uzastopni mandat na čelu te stranke.

   Novoizabrani predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da će u naredne četiri godine ova stranka postati efikasnija i bolje organizovana.

   Također, Tihić je najavio bolju saradnju zakonodavne sa izvršnom vlasti.

   Tihićev izbor za predsjednika večeras je podržalo više od polovine delegata 5. Kongresa SDA. Novi predsjednik SDA dobio je 425 glasova od ukupno 745 učesnika 5 Kongresa SDA.

   Protivkandidati Bakir Izetbegović i Adnan Terzić, dobili su 301, odnosno 19 glasova.

   “Moramo nadoknaditi izgubljeno, jer su u posljednja dva mjeseca bile pripreme za Kongres, pa su reforme koje smo pokretali, na neki način, ostavljene za poslije, tako da sada moramo nastaviti sa procesom dogovaranja, traženja kompromisa i dijaloga”, rekao je Tihić novinarima, te najavio da će u SDA doći do određenih kadrovskih promjena, o čemu će se više znati u narednim danima.

   Govoreći o najavi premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića da će staviti na raspolaganje mandat, Tihić je rekao da je on to i ranije zahtijevao i da je to dobra odluka.

   Na večerašnjoj press konferenciji Tihić je kazao da će svojim protivkandidatima za predsjednika SDA Adnanu Terziću i Bakiru Izetbegoviću ponuditi mjesto u rukovodstvu Stranke, nakon što s njima obavi konsultacije.

   “Mislim da su oni potrebni i da trebaju ostati u SDA“, kazao je on, dodavši da će u narednom periodu SDA nastaviti započete aktivnosti.

   “Moramo nadoknaditi ono što smo izgubili u protekla dva mjeseca, jer smo bili zaokupljeni izbornom kampanjom”, rekao je predsjednik SDA.

   Također, kazao je da je najavljena ostavka premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića u skladu sa zahtjevima koje je on, kao predsjednik SDA, ranije uputio.

   “Sljedeći kandidat za premijera vjerojatno će biti osoba koja ima političko iskustvo i iskustvo privrednika i gledat ćemo da to bude mlađa osoba, jer je riječ o teškom i zahtjevnom poslu“, kazao je Tihić.

   Asim Sarajlić izabran za zamjenika predsjednika

   Za zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjem kongresu ove stranke izabran je Asim Sarajlić, koji je dobio 417 glasova, dok je drugi kandidat za potpredsjednika Stranke Safet Softić osvojio 328 glasova.

   Novi zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić izjavio je novinarima da je njegov izbor na današnjem kongresu SDA dokaz da je ovo demokratska stranka, što ona svaki dan pokazuje.

   – SDA će trebati timove mladih ljudi, koje SDA svakako ima na kantonalnim, općinskim i svim drugim nivoima. Oni moraju raditi za ovaj narod, za građane BiH, da se izborimo s ovom teškom ekonomskom i socijalnom krizom koja potresa našu zemlju, kazao je on.

   Sarajlić smatra da izborni proces i današnji kongres SDA pokazuju koliko je ova stranka poradila na sebi u proteklom periodu i koliko je SDA unutar sebe demokratična stranka.

   Posebno je naglasio da je u razgovorima sa svom trojicom kandidata za predsjednika SDA dobio čvrsta uvjerenja da “nikakvih novih avantura s novim strankama neće biti”.

   – Mi ostajemo tim i sigurno nam treba svaki čovjek za vrijeme koje dolazi, poručio je novi zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

   U drugom krugu glasanja večeras će biti izabrano pet potpredsjednika SDA, od deset kandidata za tu poziciju, te 80 članova Glavnog odbora Stranke.

   Terzić: Moja politička budučnost vezana je za SDA

   Kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije Adnan Terzić čestitao je Sulejmanu Tihiću na pobjedi na izborima za stranačkog predsjednika na današnjem kongresu SDA.

   – Ja sam došao na Kongres da delegatima ponudim jednu priču, koji oni očigledno nisu prihvatili, izjavio je Terzić novinarima.

   Terzić kaže da je njegova politička budućnost u perspektivi vezana za SDA, samo bez ikakvih zvaničnih funkcija.

   Terzić je, međutim, odbacio priče da je bilo razgovora o tome da on nakon kogresa prihvati neku funkciju u vladi.

   – Bilo je puno špekulacija oko moje kandidature. Ja sam iz vjere i uvjerenja prihvatio kandidaturu. Nisam govorio protiv drugih, nego o sebi. Na kraju ponosno mogu reći da sam iznio jednu kandidaturu i da sam u kampanji dao nove standarde u BiH, izjavio je Terzić.

   Terzić smatra da će nešto izmijenjeno rukovodstvo SDA na čelu sa Tihićem pravi ispit imati na općim izborima naredne godine.

   – Nažalost, kako najavljuje Dragan Čović, oni će se ponovo vratiti u Prud, što nije dobro, kazao je on.

   Na kraju je upozorio da će, ako se Tihić bude ponašao po principu “pobjednik nosi sve”, kao poslije prošlog kongresa, “sigurno doći do cijepanja stranke”.

   – Ali, možda je naučio nešto od prošlog kongresa do danas, rekao je Terzić.

   Izetbegović: Iskoristit ću svoj autoritet da ne dođe do raskola u stranci

   Kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović čestitao je Sulejmanu Tihiću pobjedu na izborima za predsjednika stranke na današnjem Kongresu SDA i poželio mu svaku sreću u vremenu koje dolazi.

   On je pozvao članstvo da ostane uz predsjednika i stranku, da se ne pokolebaju, jer se “valja izboriti za poziciju našeg naroda u vremenu koje dolazi”.

   – Ima tu puno posla i neće biti lako rukovodstvu stranke, rekao je Izetbegović novinarima.

   On kaže da ne vjeruje da će biti u rukovodstvu stranke, bez obzira da li će ga pozvati ili ne.

   – Neki uticaj sigurno imam, čim sam dobio snažnu podršku u stranci. Ja ću je iskoristiti da držim stranku, da konstruktivno djelujem, rekao je Izetbegović.

   Poručio je da će iskoristiti svoj autoritet, a koji je potvrđen sa više od 300 glasova, da ne dođe do bilo kakvog raskola u stranci.

   Avaz

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    PRve reakcije iz RS

    Sa SDA teško do ustavnih promjena

    “U SDA su preambiciozni kada je u pitanju promjena Ustava BiH i nisu međusobno iskreni”, mišljenja je Mladen Ivanić
    27.05.2009. 12:25
    Za predsjednika PDP-a Mladena Ivanića ponovni izbor Sulejmana Tihića za lidera SDA je očekivan.

    – Tu nema ništa novo, jer je Tihić već odranije poznat na političkoj sceni i očito je jako dobro iskoristio postojeću infrastrukturu i svoj uticaj u njoj – ocijenio je Ivanić, dodavši kako misli da reizborom Tihića neće doći ni do kakvih zaokreta na političkoj sceni BiH.

    Komentirajući Tihićevu najavu o skorom ponovnom
    sastanku „prudske trojke“, Ivanić je rekao da podržava sve što je operativno okrenuto postizanju dogovora o ispunjavanju uvjeta za priključenje BiH Evropskoj uniji.

    – Moje mišljenje jest da su u SDA preambiciozni kada je u pitanju promjena Ustava BiH, da nisu međusobno iskreni i da to pitanje ne mogu dogovoriti. Ali, sačekaćemo pa ćemo vidjeti. Kada to trojka dogovori, onda ostali mogu da kažu svoje mišljenje – mišljenja je lider PDP-a.

    Živanović: Ponovni izbor Tihića otvara mogućnost kompromisa

    Ponovni izbor Sulejmana Tihića otvara šire horizonte u samoj partiji, kao i veći prostor za međusobne kompromise sa drugim stranama u BiH – izjavio je profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović.

    Živanović, istaknuti nezavisni intelektualac, smatra da to može pružiti šansu za promjenu postojećeg stanja, mada i ubuduće neće puno stvari zavisiti od bilo kojeg lidera političkih partija.

    On je ocijenio da je dobro što je Tihić pobijedio, a ne njegovi protukandidati Adnan Terzić ili Bakir Izetbegović.

    – Možda bi se moglo više razgovarati o Terziću, koji je više operativan čovjek, nego ideološki nastrojen, ali je u svakom slučaju dobro za budućnost BiH da to nije Bakir Izetbegović – zaključio je Živanović.

    Mihajlica: Teško će biti sa SDA postići dogovor o ustavnim promjenama

    Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je danas da je više nego jasno da dokumenti i rezolucije koje je usvojila SDA upućuju na to da će BiH i dalje biti podijeljena, te da će biti veoma teško sa ovom strankom naći bilo kakav dogovor u vezi sa budućim ustavnim promjenama u BiH.

    Za RS je mnogo važnije koje je dokumente usvojila SDA u smislu političke orjentacije u budućnosti, u odnosu na činjenicu ko vodi tu stranku, jer je izbor predsjednika stranke više tehničko i unutarstranačko pitanje, rekao je Mihajlica.

    – Dokumenti koje je SDA usvojila na jučerašnjem Kongresu su na fonu onoga za šta se zalaže član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, tačnije rečeno, za šta se zalagao Alija Izetbegović, a to je ukidanje RS, što se vidi i u usvojenoj rezoluciji SDA o ustavnoj reformi BiH kojom se predviđa ukidanje entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH – rekao je Mihajlica.

    Autor: FENA/ONASA

    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138

     SBB – Stranka za bolju buducnost

     Vec odavno se na ovoj nasoj stranici ne komentarise o politici nego se samo prenose dogadjanja bez komentarisanja. Valjda je svima dozlogrdilo o tome govoriti jer ispada da je to mlacenje prazne slame. Drugim rijecima , diskutovali mi ili ne , oni rade sto su naumili, na svoju kratkotrajnu korist a na nasu dugotrajnu stetu. Pa ipak ne bi bilo lose prokomentarisati ova nova zbivanja oko formiranja nove stranke Fahre Radoncica. U ovoj zaista tuznoj sadasnjosti svi podignu glavu kada neko samo i pomene promjene na bolje. Koliko je narod zeljan promjena na pozitivno, reaguje odmah i ne gledajuci ko te promjene nudi.

     Ovaj put je to Fahro Radoncic, koji se predstavlja kao uspjesan biznismen pa valjda zato ima kredit kojim ce tu svoju uspjesnost pokusati pokazati i u politici. U pocetku nije otkrivao ni kako ce se stranka zvati niti ko ce u njoj biti i time je zaintrigirao javnost. Pogotovu kada je najavio da ce tu biti samo uspjesni i mladi ljudi.

     Danas znamo nesto malo vise. Nova stranka se zove SBB- Stranka za bolju buducnost i vec prvi koji ulazi u stranku je bivsi predsjednik Vijeca ministara Adnan Terzic. Time se vec nazire da ce ustvari biti mijenjanja dresova nekih vec bivsih clanova pojedinih stranaka.

     Sta se moze ocekivati?

     Tesko je pretpostaviti a meni preostaje da iznesem ono sto ja slutim a ne mora i da bude tacno.
     Sadasnje stanje je katastrofalno i valja ga mijenjati. Svaki pokusaj promjena je vrijedan i treba ga podrzati jer u ovom momentu nista ne mijenjati bi vodilo u katastrofu. Naravno, svi mi znamo da kod nas Bosanaca nikad nije sigurno da smo dohvatili dno, pa kad mislimo da ne moze gore, stvarnost nas uvjeri u suprotno. Dakle od ove stranke mogu da se ocekuju i promjene na bolje ali nije iskljuceno da bude isto ili mozda jos gore.

     Zasto tako mislim? Pa jednostavno sto mi sve mirise na jos jednu borbu Bosnjakih politicara za stolice ne gledajuci koliko kosta, jer to njih ne kosta nego ovaj jadni narod.
     Bice da ipak u svemu ovome nije glavni igrac Fahro nego Izetbegovic mladji. Ne uspjevsi putem izbora skloniti Tihica, sada to pokusava na ovaj nacin a pri tome ne napustajuci SDA , jer tesko se odreci babovine . Da li je ovo privremeni obracun Bakira, gdje on iza kulisa koristi ovu novu stranku da bi ocistio onu babinu a onda i sam zaposjeo, vidjecemo. Naravno tu se pridruzuje jos jedan gubitnik Adnan Terzic koji bi zelio sa Tihicem pa makar i na ovaj nacin poravnati racune.
     Dakle, ako je ovo taj scenarij onda mogu slobodno reci da nam je opet mrka kapa. Niti ovo sadasnje stanje a niti ove najvljene promjene u biti nece donijeti nista novo nego samo mijenjanje licnosti u foteljama.
     Ovim se, na jos jedan nacin, razdire Bosnjacka politicka scena na stetu Bosnjaka a na korist ovih ostalih. Ovo je samo borba za fotelje i nista drugo.

     Bez obzira koliko je Fahro uspjesan biznismen , svi znamo da ni njegovo maslo nije bilo niti ce biti za ramazana. Volio bih da me buducnost demantuje ali na kraju krajeva vidjece onaj ko dozivi.
     Nesto mi govori da mnogi od nas sa ovakvom politikom nece ni dozivjeti da osjete bolje dane koji bi nasu Bosnu uzdigli na mjesto koje joj i pripada.

     Zambi
     Participant
      Post count: 898

      Vrlo dobro napisano,sa pažnjom sam pročitao ovaj post i u potpunosti se slažem sa ocjenom.

      Moje je mišljenje da je ovo još jedan pokušaj zamajavanja bošnjačkog korpusa,odnosno usitnjavanje.Očito miriše na međunarodnu zajednicu.
      Zašto mislim tako?

      Evo odgovora: Prvo je ta famozna međunarodna zajednica razbila HDZ i podjelila Hrvatski korpus na više stranaka,pa onda je razbila SDS i dovela Dodika i likove,sada to radi i sa SDA i sada dovodi Radončića.Zaključak je da se stranke sa početka 90-tih iz prošlog vijeka sklonu sa političke scene i da sada drugi i drugačiji vade dušu Bosancima i Hercegovcima,činjenica je da ćemo i dalje morati biti poslušnici,ali je potanje di kada.U Sarajevu se već dešava narod,borci i ostali traže svoja prava,a premijer iz Istambula odgovara da nemože udvoljiti njihovim zahtjevima jer to nedozvoljava MMF,na šta će sve ovo izaći samo dragi Bog zna.

      Kaza
      Keymaster
       Post count: 6138

       [color=#825900][quote=Zambi(citat)”] Moje je mišljenje da je ovo još jedan pokušaj zamajavanja bošnjačkog korpusa,odnosno usitnjavanje.Očito miriše na međunarodnu zajednicu.
       Zašto mislim tako?
       [/quote][/color]

       Zambi mozda ima i ovog jer je Inzko javno pohvalio Fahrine namjere a pravi politicari to nikad ne rade prije nego sto ne vide sta se iza brda javlja. Dakle moguce je da i Medjunarodna zajednica ima umjesane prste u ovo.
       Medjutim, ja mislim da je ovo sve prije svega Princovo maslo. A ako je ko i dogovarao sta sa medjunarodnjacima , onda je to mogao biti samo on koristeci nesto malo privilegija koje mu je babo kod njih zaradio.
       A babo je vrlo cesto te iste privilegije kod medjunarodnjaka zaradjivao preko nasih ledja i na nasu stetu. Mislim na bosnjacki narod u cjelini.

       Eh kad bi se samo malo vise razmisljalo o tome da se na Ahiret ne moze bas nista ponijeti a i sve ono sto je neposteno zasluzeno i zaradjeno a ostavljeno nasljednicima je uvijek po pravilu prokleto.

       Zambi
       Participant
        Post count: 898

        U pravu si,mešetarenje je počelo preko leđa naroda,samo da se tim našim mešetarima nestuži,narod je kivan,prevaren,nesiguran.Više niko nikome nevjeruje.Možda malo optimizma u vezi malog Dejtona koji će biti ovih dana na Butmiru,dolaze Likovi sa Maredbom uzmi ili ostavi samo se stanje u Bih mora rapidno mijenjeti,ali im svakako treba poručiti tvoju poruku ,ako smijem biti sloboda n pa da ova poruka glasi:

        Gospodo političari,dobro zapamtite,da Tabut nema gepeka.

        Mustafa
        Participant
         Post count: 8282

         JOS JEFNA NOVA PARTIJA U BIH

         Nova socijalistička partija:

         Borba protiv korupcije i strahovlade Milorada Dodika

         Socijalistička partija čiji je predsjednik Petar Đokić, iz dana u dan se osipa i njeni članovi masovno prelaze u Novu socijalističku partiju koju je prije desetak dana osnovao Zdravko Krsmanović, načelnik Foče.
         Već su kompletni opštinski odbori Socijalističke partije iz Čajniča, Sokoca, Srebrenice, Šekovića, Osmaka, Bileće, Ljubinja i Foče prešli u Krsmanovićevu stranku, a prije dva dana to je uradio i oštinski odbor iz Rudog.
         “Sa Krsmanovićem na čelu ponovo stajemo na put socijalne pravde i borbe protiv korupcije i strahovlade Milorada Dodika”, izjavili su bivši članovi Đokićeve stranke iz Rudog.

         VIDEO;

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          “Kokuzi” iz cijele BiH osnivaju stranku

          Ne mogu odgovorno tvrditi, ali u ovome je oko 70.000, kazao Čehajić

          Sinoć u Sarajevu: Čehajić s budućim članovima

          U prostorijama Radija Kameleon u Sarajevu sinoć su se okupili članovi dosadašnje “virtuelne” Stranke kokuza, kako ju je nazvao Almir Čehajić Batko, voditelj popularne emisije “Udri muški” na ovom radiju.

          Slušaoci “kokuzi” iz mnogih gradova BiH, njih stotinjak, koji su, kroz ovu emisiju, više puta svojim donacijama pomogli u prikupljanju novca za liječenje teško oboljelih ljudi u BiH, odlučili su se okupiti i ozbiljno razmotriti osnivanje političke stranke.

          – Zakazao sam prijateljski sastanak, da razmotrimo tu mogućnost s dragim ljudima s kojima se radijski i televizijski čujem i vidim. Ta Stranka kokuza nastala je još prije tri godine, kada sam ih tokom emisije zamolio da pomognu jednoj ženi. Tada se javilo 54.000 ljudi. U to vrijeme imali smo prvi virtuelni kongres stranke, gdje sam “smijenio” sva tri člana Predsjedništva, premijere… Ne mogu odgovorno da tvrdim, ali oko 70.000 ljudi je u ovome – kaže Čehajić.

          On je dodao da će narednih dana biti poznat epilog cjelokupne priče, odnosno detalji o osnivanju stranke.

          Anacionalna priča

          – Ovo je totalno anacionalna priča. Nema lažnog bratstva i jedinstva, to je priča o onima koji su kokuzi u Širokom Brijegu, Čitluku, Banjoj Luci, Sarajevu i mnogim drugim gradovima. Oni imaju samo jednu želju, da BiH bude zemlja u kojoj je lijepo živjeti – rekao nam je sinoć Čehajić.

          avaz

          mirsad_d
          Participant
           Post count: 4000

           [b]Dnevni Avaz 19.10.2010.g.
           Rezultati izbora – Raspodjela mandata u zakonodavnoj vlasti[/b]

          Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
          • You must be logged in to reply to this topic.