Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • Author
  Posts
 • Bubelino
  Participant
   Post count: 78

   Geografsko udruženje Kantona Sarajevo aprila 2007. godine pokrenulo je izdavanje geografskog naučno-popularnog lista ˝Globus˝.
   Ovaj list je sadržajno i koncepcijski prilagođen školskom uzrastu a u njemu se objavljuju radovi učenika i nastavnika o geografskim osobenostima Bosne i Hercegovine ali i o rijetkim prirodno-geografskim i društveno-geografskim fenomenima svijeta…

   Bubelino
   Participant
    Post count: 78

    Sigurno su se neki već zapitali zašto pišem o ovom listu!!!
    Evo zašto: u zadnjem broju lista ˝Globus˝(oktobar 2008. godine), na strani 18.-19. štampan je tekst pod nazivom Rogatica

    Bubelino
    Participant
     Post count: 78

     Izvinjavam se ukoliko kršim pravila foruma odnosno ako su fotke velikog formata no namjera mi je bila da možete pročitati tekst u cjelosti.
     I još samo jedna sugestija: kako bi bio vidljiviji tekst uradite copy-paste (Save Image As)na svoj comp i koristite opciju zum…

     Bubelino
     Participant
      Post count: 78

      Uživajte

      Anonymous
       Post count: 2088

       Jučer je u sarajevskoj Zetei održan sastanak, u proširenom sastavu, odbora za izradu nove konjige “Monografija Rogatice”. Bilo je mnogo istaknutih i uglednih Rogatičana iz javnog i kulturnog života u Sarajevu. Ukratko, dete su smjernice za završetak radova na knjizi i ona bi trebala da ugleda svjetlo dana najdalje za dva mjeseca.

       [url=http://img145.imageshack.us/my.php?image=skup1.jpg]

       Knjiga će se moći naručiti pouzećem. U pretplati će biti 35 KM a cijena po izlasku 50 KM.
       Bićete blagovremeno obavješteni o broju žiro računa na koji će zainteresovanj moći uplatiti knjigu i način na koji će te je dobiti.

       mirsad_d
       Participant
        Post count: 4000

        Zahvaljujem se svojoj sugrađanki i kolegici (geografu) “bubelino” što je izdala ovaj moj članak. Nisam znao da je ovdje objavljen.

        mirsad_d
        Participant
         Post count: 4000

         Sarajevo, 12.8.2009.godine

         [b]Danas je u Sarajevu bila promocija knjige “FRAGMENTI ŽIVOTA” – Hakije Muftića

         Knjiga ima autobiografski karakter – ispovijest o životu autora, o životu njegovih roditelja, porodici, prijateljima, O Rogatici, gdje je rođen i gdje je živio nepunih dvadeset godina, i o Sarajevu, gdje je sve ostale godine živio, radio, pa i starost dočekao.

         O Rogatici autor piše;
         “Mladalačke, bezbrižne, radosne godine proveo sam radeći za oca u trgovačkoj tekstilnoj radnji, aktivno učestvujući u životu i događajima rogatičke čaršije. To me i potaklo da posebnu pažnju posvetim predstavljanju stare rogatičke čaršije, koja je poznata po mnogim uspjesima i bila značajan oslonac života i razvoja Rogatice i okoline. Svoja sjećanja provjerio sam u razgovorima sa Rogatičanima koji su u to vrijeme poslovali u čaršiji. Tako sam napravio rekonstrukciju rogatičke čaršije iz vremena kada je bila najrazvijenija i onakva kako su je građani upamtili. sada imamo pravi cjeloviti pisani dokument o čaršiji kakva je uistinu bila.”


         Slike sa promocije uradila Asima Lihić

         Evo par slika iz knjige;


         Knjigu sam dobio na poklon od Asime Lihić koja je bila na promociji i uzela jedan primjerak i za mene.

         ponekad ovdje
         Participant
          Post count: 1139


          Mirsad nam vec neko vrijeme priredjuje lijepo zadovoljstvo svojim doprinosom na stranici, a posebno ovim prilogom o jos jednoj knjizi o Rogatici. Slike su ono sto nas posebno veseli, jer se uvijek radujemo vidjeti lica nasih sugradjana.

          Svaka knjiga o Rogatici je svojevrsna prica grada u kome smo nekad zivjeli i nikad ih nije dosta. I ova ce sigurno donijeti mnogo novih saznanja i slika o gradu kojeg nastojimo sacuvati od zaborava.

         Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
         • You must be logged in to reply to this topic.