Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • Teva
  Participant
   Post count: 8872

   Zajednicka dzenaza im je bila u subotu 02-12-2000 godine na mezarju Vlakovo a tragicno su preselili na ahiret od zlocinacke ruke juna 1992 godine u Rogatici.


   Teufik Behlulovic-Tale, Adonis Mladenovic-Ruzdija, Nihad Cengic-Caje, Jasmin Pezo-Zop,


   Selim Harbinja, Nazif Titoric-Nasko, Salko Kukavica, Fehim Gusic,


   Sejdalija Muhic, Alija Muhic, Esref Muhic, Fuad Muhic,


   Suad Dzezo, Sulejman Dzaferovic, Alija Pleco,


   Asim Nuredini-Maci i Ferid Nuredini-Drina

   Zamolio bih Galiba i Envera da nam ispitaju dokle je stigla procedura oko postavljanja sehidskih nisana nasim sugradjanima Maciju i Drini, i da li ce biti ista od toga.
   Galibe, ja cu se vidjeti sa tobom za maj ako Bog da, pa ako nema nista od sehidskih nisana, da uz Allahovu pomoc pokrenemo jednu akciju na nasoj stranici i uradimo im nisane jos ovo ljeto.

   Anonymous
    Post count: 2088

    Vidimo se Teva pa da ovo odradimo.

    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138

     Na sehidskom mezarju, selo Brcigovo

     Zambi je u subotu posjetio sehidsko groblje u Brcigovu. Mjesto u kome je za vrijeme rata bila smjestena Rogaticka jedinica. Tu su ostali jos borci, sehidi, da svojim grobovima svjedoce kako se branila i gradila domovina BiH. Evo Zambijeve price.

     Subota ,12. April, popodne.

     Dosadna kisa se natezala vazdan. Puhao je nekakav vjetar. Cetri je sata popodne. Iznenada stade kisa i progrija sunce. Odlucih otici na mezarje u Brcigovu gdje su sahranjeni nasi sehidi. Idem prouciti Fatihu nasim herojima koji svoj zivot polozise za nasu Bosnu i Hercegovinu. To cesto cinim jer sam igrom slucaja vezan za ovo izuzetno selo.Ozenjen sam iz Brcigova.
     Sa sobom povedoh i najmladjeg sina Nermina da prouci Fatihu nasim sehidima i da mu ispricam o tim ljudima, o njihovoj hrabrosti. Rodjen je poslije svega ali mora da zna kako se stvarala i branila Bosna i Hercegovina.
     Silazim polahko niz kaljavi i izlokani put prema Brcigovu, na onu stranu odakle je bio ozenjen nas rahmetli Sejdo Matovic-Pejdo.Gledam Markus i Ljeskovik, vidim gore narod cisti,krci,zagradjuje svoja imanja. Behar se prosuo, idilicna slika. Cist vazduh i pokusavam se opustiti i malo mozak odmoriti.Vidi ,se Bog dao, proljece doslo. Baste su posijane i svugdje se cuje cvrkut ptica, osjeca miris behara. Cuje se buka potoka Ljutace koji je nekad imao pet vodenica.

     U takvom raspolozenju dodjosmo na mijesto gdje je nekad bila prodavnica . U toj prodavnici je do rata radio rahmetli Kemal Nurudini.Naviru emocije i slike iz sretnih vremena.
     Vidim ga kako izlijece iz prodavnice i govori: „ Nije valjda Zambi da neces svratiti,jesi li mi donijo novine iz carsije“.
     Babo evo ti aparat pa slikaj prodavnicu rece moj Nermin, prenu me i vrati u stvarnost.Obavih to, slikah rusevinu ,sidjosmo ispod prodavnice i udjosmo u mezarije.

     Bijeli nisani dominiraju na ovom mezariju koje je staro vise od petsto godina po kazivanju starijih mjestana. Predanje je islo sa koljena na koljeno. Pridjosmo sehidskim mezarima i proucismo Fatihu nasim sehidima . Evo njihovih imena:

     1 HAJRUDIN KALJANAC

     2 ADEM VUKAS

     3 DZEMAL MASIC

     4 NEZIR SUSA

     5 DINO KAHVEDZIC

     6. ALMIR SISIC

     7. SABAHUDIN KURTIC

     8.DERVIS HUSEINOVIC

     9.SENAD DZIKO

     10.KEMAL MASIC

     Stojimo pred mezarima meni dragih ljudi.Vracaju se slike iz proslosti. Rahmetli Hajrudin radnik Prometa,moj rodjak Adem od milja Demaci. Osjecam nekakav tezak bol u grudima. To mi sve tesko pada uz saznanje kako je moj Adem okoncao mladi zivot .I ne samo on nego i svi ostali. Sjecam se Dine i njegovog osmijeha,i jos uvijek osjecam njegov cvrsti stisak ruke.
     Seno iz Tekije,mi izvidjaci smo mu dali ime Danes na koje se uvijek odazivao.Stojimo pored mezara tog skromnog i tihog covjeka, karakteristicnog osmijeha. Vidim tu ljudsku velicinu na logorovanju,na marsevima, takmicenjima, akcijama. Sjecam se nasih zajednickih druzenja u nasim izvidzackim prostorijama. Bio je to veliki karakter, veliki borac. Borio se za ugled i mjesto naseg odreda izvidzaca “Ragib Dzindo”. Borio se u carsiji, u B i H i u bivsoj Jugi.
     Sa suzama se oprastam od njih sa zeljom da im dragi Allah podari sve dzenetske ljepote,ali sa zavijetom da ih nikad necu zaboraviti i dok zivim prenosicu svoja saznanja o njima mladjim pokoljenjima. Prvo svojim sinovima,pa unuku i dalje.

     NEKA JE VJECNI RAHMET SVIM SEHIDIMA BOSNE I HERCEGOVINE

     Teva
     Participant
      Post count: 8872

      Da se jos jednom prisjetimo nasih jarana i sugradjana sehida i da im proucimo Fatihu.
      Isto tako novi clanovi mogu procitati ovih par ranijih postova o mezarjima nasih sehida u Vlakovu i Brcigovu. Ujedno je ovo podsticaj raji da pisemo o nasim sehidima i da ih ne zaboravljamo.

      Teva
      Participant
       Post count: 8872

       Teva napisao:


       [color=#825900]Asim Nuredini-Maci i Ferid Nuredini-Drina

       Zamolio bih Galiba i Envera da nam ispitaju dokle je stigla procedura oko postavljanja sehidskih nisana nasim sugradjanima Maciju i Drini, i da li ce biti ista od toga.
       Galibe, ja cu se vidjeti sa tobom za maj ako Bog da, pa ako nema nista od sehidskih nisana, da uz Allahovu pomoc pokrenemo jednu akciju na nasoj stranici i uradimo im nisane jos ovo ljeto.[/color]

       Citirah ovo sto napisah prije godinu i dva mjeseca dana.
       S obzirom da od postavljanja “sehidskih” nisana za nase sugradjane sehide bracu Macija i Drinu ne bijase nista odlucili smo bili da im mi postavimo nisane. Naravno to nismo htjeli uraditi bez saglasnosti blize famelije. Nas clan Braco Praso je u rano proljece ove godine kontaktiro njihovu sestru i od nje trazio dozvolu da im mi kao raja sa Rogatica.com postavimo nisane. Ona se lijepo zahvalila rekavsi da je bliza famelija u mogucnosti i da oni vec rade na tome da im se postave dostojni nisani.
       Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da sam se prilikom ovomajskog odmora u Bosni, obilazeci mezareve nasih sehida u Vlakovu, licno uvjerio da su nisani nasim sugradjanima sehidima braci Maciju i Drini postavljeni.
       Hvala.

       mirsad_d
       Participant
        Post count: 4000

        http://www.youtube.com/watch?v=NXBy_rNYrZc&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Epogledaj%2Ename%2Fkajlo%2Dstara%2Dmagbeth%2Fvideo%2FNXBy%5FrNYrZc&feature=player_embedded

        Imamović Amir – veliki Žepljak i patriota. Amir Imamović,jedan od organizatora Patriotske Lige u Žepi, zarobljen od strane četnika 1995. godine i mučki ubijen u srbočetničkom logoru u Rogatici iste godine. Deset godina poslije , tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici u Vragolovima nedaleko od Rogatice, ekshumiran i pokopan u Haremu AliPašine džamije u Sarajevu. Pored njega je ukopan i Hajrić efendija Mehmed koji je doživio istu sudbinu. Neka im Allah dž.š. podari vječni dženet. Amin.

        mirsad_d
        Participant
         Post count: 4000

         Evo me babo kraj mezara Tvoga…

        Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
        • You must be logged in to reply to this topic.