Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Danas, 24. 08. 2008. godine proučen je, po prvi put nakon rata, tradicionalni mevlud u džematu Podgradac, kojem je prisustvovalo više stotina ljudi. Program je otvoren ašeretom, te obraćanjem glavnog imama MIZ Rogatica Madžida ef. Alihodžića, koji je poselamio sve prisutne i izrazio im dobrodošlicu. Prisutnima se obratio i zamjenik predsjednika građevinskog odbora za obnovu džamije u džematu Podgradac gospodin Nazif Šušić, koji je u emotivnom govoru spomenuo sve one koji pomažu nastojanja da se ponovo izgradi džamija u Podgradcu.
   Također je naglasio da svako ko donira 1000 KM imaće uklesano ime na spomen ploči džamije. Nakon ovih obraćanja nastavljen je program mevluda, koji su izvele hor djevojaka iz džemata Baćci (Goražde) pod vodstvom sekretara muftijstva goraždanskog Dženana ef. Imamovića, te Ramiz ef. Dumanjić, zadnji prijeratni imam u džematu Podgradac, Hasib ef. Kapo i Madžid ef. Alihodžić.

   Na kraju programa prisutnima se obratio Nezim ef. Halilović Muderris, koji je u nadahnutom govoru podsjetio na početke ostvarenja ideje o rekonstrukciji džamije u Podgadcu, na čišćenje temelja porušene džamije, na obaveznost članstva svih rogatičana u njihovom matičnom medžlisu, te je kroz prigodan vaz podsjetio prisutne šta znači odgovornost i obaveza u Islamu.

   Program je završen ašeretom koje je proučio Hasib Kapo, dovom koju je proučio Dženan ef. Imamović, te podne-namazom koji je predvodio Omer ef. Kadrić.

   Nakon klanjana podne-namaza priređen je ručak za goste, te narodno veselje, kao i takmičenje u trčanju i bacanju kamena s ramena.

   Molimo Allaha dž.š. da proučeno u sevape upiše, te da ako Bog da već sljedeće godine ovaj mevlud bude proučen ne na temeljima džamije, kao što je danas bio slučaj, nego u sagrađenoj džamiji. Amin ! ! !

   Slike mozete pogledati na http://www.medzlisrogatica.ba

   Teva
   Participant
    Post count: 8872

    Mislio sam da ne postoji selo pa cak ni zaseok na Rogatickoj opcini za koji nisam cuo pa cak i u njemu bio, ali izgleda da sam se prevario.
    Podgradac ????
    Mogli smo i jednu igru pa ko odgovori tacno gdje se nalazi ovo selo nek postavi sledece selo.:silly:

   Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
   • You must be logged in to reply to this topic.