Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Na padinama planine Trebević, koja dominira nad Sarajevom, uskoro bi trebao biti podignut veliki križ koji bi podsjećao na Srbe poginule tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, najavili su predstavnici udruga iz Republike Srpske koje okupljaju obitelji stradalih i nestalih te bivših zatočenika.

   Predsjednica organizacije obitelji poginulih i nestalih iz Istočnog Sarajeva Mirjana Simanić potvrdila je kako ta organizacija stoji iza zamisli o podizanju pravoslavnog križa na mjestu Zlatište, vidljivom iz gotovo svakog djela Sarajeva. “To će biti nešto kao križ u Mostaru, a i normalno je to, drugačije ne može”, kazala je Simanić kako je u ponedjeljak citira “Oslobođenje”.

   Budući betonski križ, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok 26, a širok 18 metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum. Također bi bio osvijetljen reflektorima i tako vidljiv i u noćnim satima. Izvedba cijelog projekta stajala bi oko 120 tisuća eura.

   Promicatelji zamisli o gradnji križa nad Sarajevom drže kako bi on bio odgovarajući spomenik prije svega Srbima koji su stradali tijekom rata na području Sarajeva. Prema dostupnim podacima, tijekom opsade Sarajeva od 1993. do 1995. godine poginulo je više pd 11 tisuća njegovih građana, no u udrugama iz RS drže kako ti podaci nisu točni te da ne obuhvaćaju na tisuće Srba koji su također stradali. Kako bi se ti navodi provjerili, utemeljeno je i posebno parlamentarno povjerenstvo no ono do danas nije završilo rad.

   Gradnji križa iznad Sarajeva za sada se javno usprotivila jedino izvanparlamentarna Narodna bošnjačka stranka (NBS).

   U priopćenju te stranke, objavljenom u ponedjeljak, navodi se kako bi gradnja križa na Zlatištu, gdje je bilo jedno od zapovjednih mjesta vojske koja je opsjedala grad predstavljala uvredu za sve žrtve opsade.

   “Spomenik u obliku križa od 26 metara smatramo izrazom provokacije, a ne stvarne sućuti i spomena na srpske žrtve”, stiče NBS.

   Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić također drži kako bi gradnja križa iznad Sarajeva mogla biti shvaćena kao provokacija no ustvrdio je kako se ni drugi ne ponašaju bolje. Naveo je primjer memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice kazavši kako se tamo viju “ratne zastave Armije BiH”.

   Dukić tvrdi da je problem u tome što u BiH nema zakona koji bi uredio ovo područje pa svatko gradi što mu padne na pamet.

   Budući križ, ako bude podignut, iako namijenjen prije svega pogledima Sarajlija, među kojima je sada gotovo 90 posto Bošnjaka, biti će podignut na teritoriju općine Istočno Novo Sarajevo, nad kojom vlasti glavnog grada BiH nemaju nikakvog utjecaja pa tu gradnju zakonskim putem ne mogu ni osporiti.

   Anonymous
    Post count: 2088

    Sad mi pade na pamet, posle onog pokušaja da se napravi sarajevski zid evo sad izgradnja kriza. Ovi nemiruju, sta hoce vise,otcjepljenje ili je ovo samo provokacija??

    purak
    Participant
     Post count: 484

     Na Zlatištu 6. aprila mirne demonstracije

     Predsjedništvo SDUBiH usvojilo je danas tekst Inicijative za mirne demonstracije protiv gradnje spomenika – krsta na Zlatištu koje bi trebale biti održane 6. aprila.

     Narednih dana, putem letaka, građanima Sarajeva bit će proslijeđen tekst Inicijative u kojem se navodi da incijativa za gradnju spomenika u obliku krsta na Zlatištu predstavlja test iskušenja za sve patriote BiH, a posebno građane Sarajeva, stoji u saopćenju SDUBiH.

     -Trebević i Zlatište moraju ostati mjesto okupljanja pripadnika svih naroda, a ne mjesto razdora ili pokušaja definiranja kao “granice pravoslavlja i islama”, navedeno je u tekstu Inicijative.

     SDUBiH poziva građane da 6. aprila izađu na mirne demonstracije na Zlatištu, koje će biti organizirane ukoliko visoki predstavnik, vlasti BiH i RS-a ne spriječe izgradnju tog spomenika.

     (FENA)

     mikica
     Participant
      Post count: 48

      Blize se izbori.A neko jako pametan je smislio kriz za jos malo raskola medju narodima jer s godinama posle rata naravno netrpeljivost je vjerovatno manja.A to je jos jedna politicka igra grupiranja glasova po nacionalnoj osnovi.Bolna tacka naroda poginuli,ubijeni na obje strane,i reakcija je neminovna.

      Anonymous
       Post count: 2088

       Postavljanje kriza na zlatiste je vise od provokacije…to je samar svim sarajlijama i svim postenim ljudima koji su pravi patrioti BiH a i Sarajeva kao glavng grada.Izjava Branislava Dukica(savez logorasa rs) je da on ne vidi razlog zbog kojeg bi taj kriz nekome smetao – kad srbima ne smeta mezarje u Potocarima!
       Znaci – oni stvarno,apsolutno nisu normalan narod kad mogu te dvije stvari porediti – njima, kao ,ne smeta mezarje u Potocarima a oni pobili Bosnjake!

       Anonymous
        Post count: 2088

        Sto bi him smetalo?

        Potocari ce hi uvijek podsjecati na njihovo “junastvo” i na njihovu osvetu “turskim dahijama”.

        POGAN U LJUDSKOM OBLIKU.

        Anonymous
         Post count: 2088

         PROTESTNI SKUP PROTIV IZGRADNJE SPOMENIKA NA ZLATIŠTU

         Odavanjem počasti Suadi Dilberović i Olgi Sučić na mjestu gdje su 1992. godine poginule kao prve žrtve opsade Sarajeva, danas je u pet do dvanaest započeo protestni skup kojim je Grupa građana Sarajeva iskazala protivljenje podizanju spomenika na lokalitetu Zlatišta odakle su tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijani nedužni građani.

         S Mosta “Suade Dilberović i Olge Sučić” Salim Bajramović je obračajući se sugrađanima, uime Grupe građana Sarajeva poručio da bi takav spomenik bio samo spomenik smutnje, srama i razdora.

         “Mi ne samo da smo protiv gradnje ovakvog i ovakvih spomenika na bilo kojem mjestu u BiH, mi smo ustvari protiv ovakvih licemjernih i opasnih ideja. I zato jednom recimo zauvijek ne raspirivanju mržnje, ne zloupotrebi vjerskih svetinja, ne gradnji spomenika fašistima, rušiteljima Sarajeva, ubicama djece, ne idejama koje sprečavaju BiH u njenom napredovanju“, kazao je on.

         Svoje neslaganje s idejom o izgradnji spomenika na lokalitetu Zlatišta izrazili su i Ivana Mostarac i Malik Garibija iz nevladine organizacije “Dječiji pokret za mir”.

         Mostarac je u izjavi za novinare danas kazala da je povod za ideju o izgradnji spomenika na Zlatištu izgradnja spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u periodu od 1992. do 1995.

         Na današnjem skupu upućen je apel onima koji stoje iza ideje o izgradnji spomenika na lokalitetu Zlatišta “da se probude i prestanu manipulirati osjećanjima žrtava” te da se okrenu izgradnji povjerenja, suživota i sretnije budućnosti za sve bh. građane i narode.

         (Fena)

         Anonymous
          Post count: 2088

          [b]Umjesto krsta na Zlatištu Vlada RS-a gradi crkvu
          [/b]
          Umjesto spomen krsta na Zlatištu Vlada Republike Srpske finasijski će podržati gradnju spomen crkve na ovom mjestu. Najavio je to predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. “Crkva bi trebalo da bude trajni simbol stradanja Srba u Sarajevu”, rekao je predsjednik Vlade.

          “Istina o stradanju Srba iz ovog grada mora biti utvrđena”, zaključio je.

          Incijativu su podržali predstvanici Saveza logoraša Republike Srpske i druge nevladine organizacije koje su zagovarale izgradnju krsta na Zlatištu.

          Stradanje Srba počelo je u Dobrovoljačkoj ulici a u Sarajevu je, kako kaže Dodik, poginulo više hiljada Srba od režima koji je tokom rata vladao u ovom gradu.

          “Dogovorili smo izgradnju spomen crkve u kojoj će biti uklesano više od 6.200 imena Srba stradalih u Sarajevu” rekao je predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić.

          Izgradnju crkve podražo je i mitropolit dabrobosnaski Nikolaj, zaključio je Dukić.

          Predsjednik Vlade Republike Srpske kao legitimnu ocijenio je incijativu Saveza logoraša RS-a da se pokrenu tužbe protiv Federacije BiH zbog patnji koje su bivši logoraši pretrpjeli u više stotina logora tokom rata u BiH. Obećao je i pomoć Vlade kako bi se istarjalo u ovom procesu.

          (FENA)

          Anonymous
           Post count: 2088

           Sutra razgovor o gradnji crkve na Zlatištu, naredne sedmice i tužbe sarajevskom sudu

           Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić najavio je da će sutra u Sabornoj crkvi u Sarajevu razgovarati sa vladikom dabrobosanskim Nikolajem o gradnji crkve na Zlatištu u znak sjećanja na, kako je naveo, nastradale Srbe u Sarajevu.

           On je, nakon sjednice Predsjedništva tog saveza u Laktašima, najavio da će sarajevskom Osnovnom sudu „tokom naredne sedmice biti upućene prve tužbe za ratne zločine u 536 logora za Srbe u proteklom ratu u BiH“.

           Slične tužbe, rekao je, bit će podnesene i protiv Hrvatske, na čijoj teritoriji je bilo 222 logora, i protiv Slovenije, gdje je bio aktivan 21 logor za pripadnike srpskog naroda.

           Dukić je naveo, javio je Radio RS-a, da će Savez uputiti i otvoreno pisma Tužilaštvu BiH i Sudu u kojem će „ukazati na neefikasnost ovih pravosudnih institucija i tražiti početak procesuiranja zločina na osnovu dostavljene dokumetacije“.

           FENA

           Anonymous
            Post count: 2088

            Prvo krst, a sad hoce da izgrade crkvu.
            Da li je to predizborna kampanja za lokalne izbore koji ce se odrzati u oktobru, ili stvarno hoce da grade crkvu na mjestu gdje je bio borbeni polozaj sa kojeg su ubijali neduzne ljude??

            purak
            Participant
             Post count: 484

             Ja mislim da nema nista od tog.Da su to ozbiljni projekti nebi se to prekrajalo tek tako.:unsure: Nadam se da ne grijesim.

            Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
            • You must be logged in to reply to this topic.