Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • Kaza
  Keymaster
   Post count: 6138

   Kako pronaći mezar??

   Pored svih nedaca koje su, zadnjih dvadeset godina, satirale rogaticke Bosnjake moze se dodati i ova.

   Kako pronaci mezare nasih najmilijih, koji nisu prije agresije iz nekih razloga obiljezeni kamenim nisanima?

   Ima dosta Rogaticana koji su pred samu agresiju preselili na Ahiret i nije im se uspjelo podici nisane. Takodjer, po nasem starom obicaju nisani se podizu kad se zemlja na mezaru slegne , a to traje minimum godinu dana. Dakle, tu se mogu racunati svi oni koji su preselili u 1991. godini i pocetkom 1992. godine a mozda cak i ranije.

   Deset godina nije bilo pristupa rogatickim mezarjima od strane rogatickih Bosnjaka. Za deset godina priroda ucini svoje i sve poravna i zaraste. Mladji najcesce ne pamte tako dobro pozicju mezara orjentisuci se na vec postojece obiljezene mezare i tu nastaje problem.

   Kako ovaj problem rijesiti i pomoci onima koji bi zeljeli obiljeziti mezare svojih najmilijih?

   Nasa Aida Ajanovic nas je podsjetila na ovaj problem jer su se njoj vec javljali neki Rogaticani moleci za pomoc.

   Kako pomoci ovim ljudima da pronadju zarasle mezare?

   Svakako da je ovo pitanje za nas IZ u Rogatici mada ce biti tesko dati odgovor. Trebalo bi pregledati svu dokumentaciju ako ona uopste jos egzistira od prije rata. Negdje bi vjerovatno trebala biti tacna evidencija mezara na mezarjima za Hridom u Sehovini i ostalim rogatickim mezarima. Ukoliko je sva ta dokumentacija, izgorela , unistena i nestala onda nam preostaje jos samo memorija i sjecanje onih koji pamte pozicije mezarova a takvih ljudi ima. Kako doci do ovih informacija? Ako to ne mozemo preko ovih medija onda je to prakticno neizvodljivo.

   Ali prije toga valja pokusati.

   Suljagic Smail je zamolio nasu Aidu da preko nase stranice pokusamo odgonetnuti gdje se nalazi mezar njegovog rahmetli oca Durme za Hridom.

   Takođe, za istu stvar je molila njena prijateljica Denisa Lihić za mezar njenog oca Mustafe Lihića. Nišani su srušeni a ona ne može da se sjeti ničega.

   Vjerovatno ima jos dosta ovakvih slucajeva ali mi nemao informacija.

   Pa ako je to sve tako , pokusajmo bar za ova dva slucaja doci do informacije gdje se nalaze mezari gore navedenih ljudi.

   Možda se neko sjeća, možda je neko bio na dženazi.

   Komentari

   [color=#0000FF]SURFACE29 – Hrid
   Moja Nena rahmetli Naza Pezic je ukopana na Hridu pa i moja mama Nazifa Mrkulic trazi kako je moguce naci mezar, prije mjesec dana ona je isla na hrid prva posijeta poslije rata ali nije mogla da nadje mezar. Ako je moguce da se i nama pomogne voljeli bi podici nisane. Znam samo da je u isti dan ili iduci bila dzenaza Rahmetli Mujagi. [/color]

   [color=#0000FF]hecim
   Ja bih ima volju pronaci moga dede babe mezar koji je ukopan ispred carsijske damije u Rogatici kod Autobuske stare(stanice). To mi je pricala nena allahrhmetile (obome) koja je pomagala prilikom ukopa. To je bilo otprilike19 43 kada su bjezali ispred cetnika sa Borovska. To je takode ukopala dvoje djece maloljetnea. r.) EMINA HECO, I FEHIM HECO,mislim da je curica bila oko 8 a djecak oko 5
   godina starosti, umrli su od hladnoce kada su bjezali. Ime dedinog babe je BECIR HECO. Becir je bio stariji covjek i nosio je naocale. [/color]

   Teva
   Participant
    Post count: 8872

    Sa fb:
    [color=#0000FF]Salan Elvedin
    Sellam i pozdrav Rogaticanima.U poljunu preko puta moje kuce ili tacnije na imanju Bibe Sehic, komsije su me obavjestili da su nadzeni nisani rahmetlije Camdzija Ismeta 1918-1969,nisane podizu sin Dzevad i zena Bisera,pa ako ko zna o kojoj se familiji radi,molimo de se obavijesti,jer komsije kazu da se nebi bacili i tako izgubili svaki trag rahmetlije.Unaprijed zahvalan Keva.

    Nedim Cengic Teva
    Procitaj fino sta pise: sin Dzevad, Mehmed, Huso. To ti je vjerovatno otac od rahmetli Rifeta, Keke… a Dzevad zivi od sedamdestih u Njemackoj.[/color]

    Sliku sa porukom sam proslijedio Dzevadu Camdziji preko fb.

   Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
   • You must be logged in to reply to this topic.