Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • purak
  Participant
   Post count: 484

   Atif Dudakovic porucuje:JA NIKUD NE BJEZIM!

   Srbijanski mediji jučer su objavili kako je prije dvadesetak dana propalo hapšenje generala Atifa Dudakovića, ratnog zapovjednika 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine. Razlog tome, piše srbijanska štampa, leži u činjenici da Dudaković ima informacije koje mu dolaze direktno iz Tužilaštva i Suda BiH, što mu je pomoglo da – izbjegne hapšenje.
   “Tako da je i Dudaković na vrijeme saznao da mu se sprema hapšenje, što mu je omogućilo da alarmira svoje političke mentore, koji su ga na vrijeme sklonili na sigurnu lokaciju”, stoji u tekstu dnevne novine Press, koji špekulira i sa neprovjerenim informacijama da će zajedno sa Dudakovićem biti uhapšeni i Hamdija Abdić-Tigar i Emin Pivić, najbliži ratni saborci generala Dudakovića.

   Kako su se ove špekulacije poklopile sa hapšenjem Mehure Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, bivših oficira 5. korpusa, osumnjičenih za krivična djela ratnog zločina, odlučili smo potražiti njihovog nadređenog, generala Atifa Dudakovića, koji se, prema vlastitom priznanju, nalazio u Brezi, gdje su u toku pripreme za proslavljanje godišnjice Armije RBiH. U razgovoru za Oslobođenje, Dudaković nije krio ogorčenje. Prvo pitanje odnosilo se na jučerašnja hapšenja u Bihaću.

   “Sve ovo je u najmanju ruku – strašno. To su paradoksi u koje je teško povjerovati. Neobjašnjivo je da se hapse istinski borci za BiH, za odbranu vlastitog naroda, bez nekih dokaza i argumenata. Mi, koji smo se borili za institucije BiH i za opstanak države, koji smo formirali organe BiH…”, rezignirano je prokomentarisao jučerašnja hapšenja general Atif Dudaković, koji je iskoristio priliku da Mehuri i ovom prilikom čestita na “perfektno izvedenoj akciji Tigar-sloboda ‘94.”

   Ja sam režiser
   “Prvo se mora nešto raščistiti, ja sam glavni režiser te akcije, a Mehura je jedan od glumaca, čovjek koji je kao organ bezbjednosti 5. korpusa izvršio naređenja Državne bezbjednosti. I on je besprijekorno izvršio zadaću u borbi protiv onih koji hoće da nas unište. To je najbolje izvedena akcija ne samo u ovom vijeku nego još od Trojanskog konja. To je ono što njih boli. Govoriti o toj akciji kao o zločinačkom činu je potpuni apsurd. Danas se radi o vrhunskoj izvedbi autonomaša Fikreta Abdića i srpskog agresora, pred kojima mi trebamo dokazivati da nismo činili zločine, mi, koji smo u okruženju u Bihaću pod napadima pet srpskih korpusa preživjeli 1.201 dan. To je usud naše borbe na ovim prostorima“, ogorčen je nekadašnji zapovjednik 5. korpusa.

   Dudaković demantuje napise u srbijanskim medijima kako se krije od nadležnih organa – uz političku zaštitu bošnjačkog vrha.
   “Ne samo da sam trebao biti uhapšen nego, po njihovim željama, i ubijen. Vjerovatno još i prije rata. Njima je 5. korpus trn u oku jer nisu uspjeli da nas vojno dotuku u ratu. Očito sam ja mnogima kamen spoticanja i hoće da me se riješe. Ne samo ratni neprijatelji, nego i među Bošnjacima ima takvih. Mnogima smetam kao autoritet. Ja – nestao? Kakva glupa riječ! Neki dan smo obilježili godišnjicu Sedmog korpusa. Danas (jučer, op. a.) sam sa prijateljima u Sarajevu, sutra (danas, op. a.) već u Bihaću. Tu sam, nigdje ne bježim, na raspolaganju sam svim organima države BiH”, kazao je Dudaković. On je pozvao sve istinske patriote da dignu glas protiv nepravde koja se dešava.

   Izjednačavanje zločina

   “Mi smo uporište BiH, a ne oni što dižu spomenike Draži Mihailoviću i idu na trubače u Guču trošeći pare ove države. Pa, ima toliko krivičnih prijava protiv Dodika zbog kriminala, pa nikom ništa! Na kraju, mora svima biti jasno: ne mogu se izjednačavati zločini Srba i Bošnjaka u Bosanskoj krajini, a ovim se želi upravo to učiniti. Ako su ova hapšenja mojih saradnika, te jednog anonimnog novinara Radio Bihaća povod da se probudi Bosna i Hercegovina, ja pozivam da se probudi i da se konačno vidi šta se sa nama radi“, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za Oslobođenje nekadašnji zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković.

   Oslobođenje

   Zambi
   Participant
    Post count: 898

    Poznavajući GENERALA Dudakovića uvjeren sam da taj ljudski div neće odstupiti ni jednog milimetra.U potpunosti se slažem sa njegovom izjavom da smeta ne samo neprijatelju,već i nama bošnjacima,ne treba nam više ili se ne uklapa u određene mozaike’???

    Anonymous
     Post count: 2088

     Jedini kog bi oslovio cinom je Dudakovic.
     Jedini koji je zaradio cin je Dudakovic.
     Jedini koji se nije nigdje guro u politiku opet on.
     Svasta nesta se pozitivno moze o ovom bosanskom patriotu,u punom smislu rijeci,napisati i reci.
     Ali mene licno brinu oni drugi.Nasi.Ne razmisljam ja o onim koji su nas terorisali 4 god. jer za njih se zna.Ali oni koji su uvijek pokusavali umanjiti Dudakovicevu velicinu me brinu.Sijecam se snimka GENERALA kako gazi Sanicu dok njegovi borci potiskuju bradonje po Krajini.Snimak se pusti koliko se sijecam dva put i nikada vise.Jedne prilike sretoh mog poznanika i moglo bi se reci prijatelja koji je radio na TV-u pa ga upitah sto se ono ne prikazuje.Odgovor me je naljutio toliko da sam od tog dana poceo drugacije gledati na politicko a i vojno rukovodstvo.Od tog dana niti ijednu jedinu vijest ne primam a da je ne analiziram onoliko koliko mi moja paljkaca moze dokuciti.
     I na staroj stranici sam napiso neka moja razmisljanja na koja osim Kaze niko ne napis ni z.
     Opet me fata jeza i isti onaj bijes se u meni javlja kad pomislim da nasem Atifu mogu i to uraditi.Sto njemu??
     Malo cu zajedno sa vama svima preturiti ono sto smo prezivili i sto prezivljavamo.
     Neko vise a neko malo manje zna za kasarnu Ramiz Salcin(prijasnju Viktor Bubanj)ali skoro svi su culi za nju.Ono u kom kontekstu cu se sijetiti ove kasarne je tvrdnja one druge strane da je u njoj bio najveci logor za sarajevske srbe.Htijeli su i spomen obiljezje stradalim srbima postaviti pred njen ulaz.Sve u svemu veoma ozlogloscena sto se tice njih.Eh jedan od komandnih te kasarne je ni manje ni vise Nacelnik Staba bosanske vojske(sadasnje).Prijeratni kapetan vojne policije i zatecen u istoj kasarni prilikom njenog oslobadzanja.
     I zamislite postupak se vodi o ispitivanju Dudakoviceve odgovornosti po pitanju ratnih zlocina.Moze li to jos uvijek KOS namijestiti igranku kome god treba cak i u nasim redovima?
     Kada sve ono sto prije pominjah i o cemu piah izgleda da moze.Nebi me iznenadilo da Delica oslobode a njega osude.Kako?
     Pa veoma lahko.
     ZATO JER SMO MI(uslovno receno)TO TRAZILI.

     purak
     Participant
      Post count: 484

      Atif Dudaković, general Armije BiH:

      Ne bježim jer se nemam čega stidjeti!

      Zabrinjavajuće je što politika koju su projektirali Slobodan Milošević i SANU i dalje na ovim prostorima ima pristaše. Još postoje ljudi, na žalost, koji ne mogu vidjeti ni spoznati taj mrak i zlo koje je doniela ta politika. Nedavno su u Banjoj Luci ugostili Dobricu Ćosića, a u Sarajevu Novaka Kilibardu koji je 90-ih na ovim prostorima pitao ima li još živih muslimana

      Razgovarao: IVICA MARIJAČIĆ

      ———————————————————
      Gospodine Dudakoviću, skrivate li se od policije, kao što se ovih dana moglo pročitati, u strahu da vas ne uhite zbog navodnih ratnih zločina?

      Skrivanje ne bi priličilo jednom vojniku, moj mentalni sklop naprosto nije takav. Nikada se nisam skrivao pa to ne činim ni sada. To je još jedna od podvala koja mi se još od početka rata pokušava staviti na teret, a dobiva na intezitetu u mirnodobsko vrieme.

      Neki hrvatski listovi pišući o tomu pozivaju se na srbske izvore?

      To je slika nekih medija koji, eto, i bez kontakta s drugom stranom prenose srbske izvore kao vjerodostojne izvore informacija. Neki su objavili čak da sam navodno pobjegao u Australiju ili tko zna gdje. Taj pritisak traje, ponavljam, od početka rata, a posebice nakon rata.

      Vodi li posebni sud za ratne zločine u Sarajevu iztrage protiv vas?

      Da, to je točno. Da se razumiemo, nakon rata razne srbske službe pokrenule su niz kaznenih prijava protiv mnogih Bošnjaka i Hrvata koji su pružali odpor srbskoj agresiji u BiH. Mislim da je broj prijavljenih oko 4.000. Budući da sam prelistavao te popise, znam da su neki na njemu odavno mrtvi. Protiv mene u kampanji za izbore nedavno su nastupali predsjednik Republike Srbske i njihov predsjednik vlade, Dodik i Čavić. Oni su podtaknuli kaznenu prijavu. Državno tužiteljstvo BiH ju je prihvatilo i protiv mene se doista vodi iztraga. Od silnih nadpisa u novinama da sam navodno uhapšen ili ću biti za šest mjeseci, za mjesec dana, a njihovi mediji su i ovih dana prepuni toga, zatim da sam pobjegao kako ne bih bio uhapšen, doista mi nije ugodno. Oni tvrde da izbjegavam uhićenje jer tobože dobivam neke informacije iz Tužiteljstva iz kojega, kako oni navode, cure informacije. Odakle, pak, njima cure informacije; pitam se. Dakle protiv mene se zaista vodi iztraga, to mogu kazati. Točno je da su neki pripadnici 5. korpusa već i uhapšeni. Međutim, još ni jednom pripadniku 5. korpusa nije suđeno niti je osuđen za ratni zločin.

      Bili smo s narodom 1201 dan u okruženju

      Jesu li ova trojica, Ružnić, Selimović i Mustafić, doista uhićeni?

      Jesu. Dogodilo se to 8. travnja u jutarnjim satima. Državna agencija SIPA uhitila ih je po nalogu Tužiteljstva, prevezeni su u Sarajevo, a upravo je donesena odluka o njihovu daljem pritvoru do suđenja.

      Držite li da će tiekom njihova suđenja kroz izkaze svjedočenja biti potegnuto i pitanje vaše odgovornosti kao zapovjednika toga korpusa?

      To su paradoksi za rubriku pod nazivom Je li to moguće?. Dvojica njih bili su pripadnici Službe sigurnosti 5. korpusa, a jedan je bio pripadnik vojne policije. Oni su navodno, koliko sam informiran iz medija, obtuženi za torturu prema ratnim zarobljenicima. Potenciram u vašem Hrvatskom listu, koji za mene ima posebno značenje i ulogu, činjenicu da 5. korpus Armije BiH nije imao logore, nije privodio srbske civile iz okolnih sela, Bihaća i drugih gradova. Iznenađen sam hapšenjem te trojice. S nekima od uhapšenih ostao sam prijatelj, primjerice sa Selimovićem, s mnogim borcima, a posebno s borcima 5. korpusa. Utoliko sam ostao neugodno iznenađen. Ako mjerimo što se događalo tiekom rata na ovim prostorima, gdje su ciela područja sbrisana sa zemlje, a pola Bosne je bilo uništeno, srušeno je sve, pa sada vidimo da se odjednom fokus državnih organa stavlja na 5. korpus, korpus koji je s narodom ovdje bio okružen 1201 dan, onda je to nevjerojatno.

      Bilo je jako mnogo postrojba koje su branile BIH, ali jedino se proziva 5. korpus. Zašto?

      To je da čovjek ne povjeruje. Kad kažemo 5. korpus, njega čine ljudi, a ja sam bio zapovjednik. Mi nismo dopustili instalaciju neke nove paradržave koja bi se zvala Republika Zapadna Bosna. Oni su poraženi, tu mislim na snage Fikreta Abdića. To je opet djelovanje tih poraženih snaga, odnosno njihovih protagonista. Sve to ne može se odvojiti ni od Kosova i Srbije. Ne zaboravimo da je protiv mene svu dokumentaciju podnio MUP Srbije, dakle došla je iz Beograda. Mislim da je državni tužitelj Srbije Vladimir Vukičević izjavio da ako BiH protiv Dudakovića ne podigne obtužnicu, da će oni to učiniti.

      Kakva je to bila vaša operacija Sana kod Bosanskog Petrovca koju vam sada stavljaju na teret?

      Ona nije obuhvaćala samo područje Bosanskog Petrovca, ona je bila operacija, a s hrvatske strane nazvana je Maestral te je imala za cilj oslobađanje Bosne i Herecegovine. Kaznena prijava protiv mene obiluje nizom inkriminacija o nekim navodnim likvidacijama i uništavanju cielih sela. Sana je, dakle, bila planirana akcija 5. korpusa s ciljem oslobađanja naše zemlje. Dok smo mi bili obkoljeni i bombardirani, onda je sve bilo u redu, ali kad smo krenuli u oslobađanje, odmah su se pojavile priče o navodnim zločinima.

      Da, pokušali su nas otrovati

      Je li vam tko iz Tužiteljstva dao signal da iztraga ide prema vama i da je moguće vaše uhićenje?

      Meni osobno ne. Nitko me nije kontaktirao osim, naravno, ljudi iz medija, a sve navodno vezano uz akciju Oluja i navodne zločine Armije BiH kod Dvora na Uni. Tako je fokus pao na mene. Više je puta tužitelj Jurčević u Sarajevu izjavio da se vodi iztraga protiv mene, zatim da je određen tim. Neki mladići koji su pozivani, informirali su me o svemu. Određen je i tužitelj Miodrag Barašanin koji vodi postupak protiv mene, a sada vidimo da se događaju hapšenja oficira sigurnosti. Meni je doista neugodno zato što znam kako sam se ponašao, što sam i komu zapoviedao u tom ratu. Ja koji sam bio u situaciji da je pola moje Bosne okupirano, da je razvaljuju na sve strane, sada se trebam braniti za navodne zločine.

      Bilo je nedavno nadpisa da su četnici slali konvoje zatrovane hrane pod izlikom humanitarne pomoći želeći tako nautralizirati pripadnike 5. korpusa. Što znate o tomu?

      Mi sada razpolažemo s brojnim dokumentima o njihovu pokušaju uništenja ne samo 5. korpusa, nego i naroda toga kraja. Imamo zapisnike sastanka Karadžić-Martić, zatim Mrkšićeve sastanke i ostalih. Oni su htjeli doista uništiti naš korpus, poduzeli su niz akcija s tim ciljem. Ali 5. korpus ne može se promatrati izolirano od rata u Hrvatskoj ili izvan projekta stvaranja Velike Srbije. Da su uspjeli u svojim zločinačkim nakanama, pitanje je doista što bi bilo od svih nas. U toj operaciji koju spominjete, a koja se dogodila nakon Bljeska, dosta se paradiralo, dolazili su obavještajci, izaslanici iz Jugoslavije. Sada smo pročitali u aneksu operacije Mač 1 njihova kontraobavještajnog djelovanja o pokušaju trovanja kroz ubačeno švercano brašno. Ali poduzimali su i druge operacije obavještajnog karaktera. Neke smo odkrili i spriečili, neke ne. Najveća njihova akcija instaliranje je Fikreta Abdića i tragični međusobni sukob muslimana u kojemu je poginulo oko 3100 ljudi; to je, na žalost, njihova zasluga. Sada objavljamo rekonstrukciju njihove operacije Mač, odnosno ubacivanja zatrovane hrane. Dakle nekoliko je oficira iz Beograda došlo i pokušalo vrlo perfidno otrovati stanovničtvo Cazinske krajine. Operaciju tek sada razodkrivamo, a kakve su posljedice, tek ćemo doznati. Sada nemamo sigurne pokazatelje.

      Slobodan ste čovjek, slobodno hodate po svojoj domovini BiH?

      Da, ideal svakoga čovjeka je sloboda, ali svakoga dana očekivati da te netko udari, od toga zabole mozak i duša. Nije mi, dakle, svejedno što pišu mediji, nije mi svejedno što mi zatvaraju suborce i prijatelje. Mislim da se time skreće pozornost s pravih zločina i zločinaca na ovom prostoru. Ono što zabrinjava jest da politika koju su projektirali Slobodan Milošević i SANU i dalje na ovim prostorima ima pristaše. Još postoje ljudi, na žalost, koji ne mogu vidjeti ni spoznati taj mrak i zlo što ga je doniela ta politika. Nedavno su u Banjoj Luci ugostili Dobricu Ćosića, navodno samo kao književnika, a ja se pitam je li to moguće budući da je on bio jedan od najglasnijih ideologa velikosrbskoga projekta. Isto tako, nedavno je u Sarajevu gostovao Novak Kilibarda, dakle, čovjek koji se 1991. godine na ovim prostorima pitao ima li još muslimana. I sada takvoga čovjeka ugošćuju. To je strašno.

      purak
      Participant
       Post count: 484
       Kaza
       Keymaster
        Post count: 6138

        [b]REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

        13. juni 2009.

        ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH – br. 616 [/b]

        [b]PRAVEDNIK IZ BIJELJINE: Lazar Manojlovic

        LAZAR MANOJLOVIC, PRAVEDNIK SVIJETA [/b]

        LAZAR MANOJLOVIC, ucitelj i humanista iz Bijeljine, prošle je nedjelje na spektakularnoj svecanosti u italijanskom gradu Padovi dobio prestižno priznanje Pravednik svijeta, koje se dodjeljuje najistaknutijim svjetskim borcima za ljudska prava; u razgovoru sa našom novinarkom Manojlovic objašnjava zašto je ova vijest cenzurisana u Republici Srpskoj, govori kako je i cime je zaslužio ovo veliko priznanje, podsjeca na svoje sukobe sa nacionalistickim vlastima u Republici Srpskoj, Srpskom pravoslavnom crkvom, Karadžicem, Dodikom, vladikom Kacavendom…

        Lazar Manojlovic: “Dok sam živ, stidit cu se zlocina koje su izrodi mog naroda pocinili “u ime mog naroda””

        Lazar Manojlovic, publicista iz Bijeljine, proglašen je 5. oktobra u Padovi Pravednikom svijeta! Ova prestižna nagrada po prvi put je urucena u Padovi, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Manojlovic je zbog hrabrih i humanih djela koja je cinio za vrijeme i nakon rata u BiH postao pocasni gradanin Padove i njemu u cast postavljen je stub pravednika. Grad Padova osnovao je i Park pravednika kao mjesto gdje ce se cuvati sjecanje na hrabre ljude koji su se suprotstavili genocidu, u kojem je ovom prilikom Manojlovic posadio maslinovo drvo.
        Lazar Manojlovic, bivši direktor osnovne škole “Radojka Lakic” u Bijeljini, žestoko se suprotstavio Miloševicevoj i Karadžicevoj politici zla i riskirajuci vlastititi život u toku rata uspio da iz logora u Batkovicu pored Bijeljine izbavi grupu Bošnjaka i spasi ih od sigurne smrti. Ovo nije jedina nagrada koju je Manojlovic dobio ove godine, u februaru mu je dodijeljena nagrada za gradansku hrabrost Duško Kondor koja je u BiH ustanovljena ove godine. Sa ovim sedamdesetogodišnjim uciteljom, publicistom i novinarom razgovarali smo o njegovim podvizima.

        Gospodine Manojlovicu, Vaš govor tokom petodnevnog boravka u Padovi izazvao je veliku pažnju. Izmedu ostalog, govorili ste i o Dejtonskom sporazumu, šta ste tom prilikom rekli i kako ste reagovali na vijest da ste dobili ovu prestižnu nagradu?

        Bio sam iznenaden. Nakon 18 godina tog suludog života jedna Evropa se sjetila da ja postojim u zemlji bez adrese. Nagrada Pravednik svijeta je velika i za BiH jer se time pokazuje ogromna pažnja i interes za dogadaje koji su se desili i koji, nažalost, još uvjek traju. Posjetici svecane akademije, novinari i moj domacin gradonacelnik Padove Flavio Zanonato sa velikom pažnjom su slušali moj govor o BiH. Govorio sam da je Dejtonski mirovni sporazum kaznio i ponizio BiH oduzevši joj time pravo da bude Republika BiH, kao što su to i ostale republike bivše Jugoslavije. Zbog toga BiH vec cetrnaest godina nije ni prava, ni pravna država, vec zemlja bez adrese, a njeni gradani bez ljudskih prava i sloboda. Politicari u BiH nemaju ni poštenja ni zdravog razuma. Takvo stanje haosa i beznada samo njima odgovara. Zato su u Bosni i Hercegovini ljudi i dalje stradalnici.

        REPUBLIKA SRPSKA – PRIVATNA DODIKOVA DRŽAVA

        Kako je vijest o Vašoj nagradi primljena u Bijeljini, odnosno Republici Srpskoj?

        Ni nakon deset dana ova svjetska vijest nije objavljena u entitetu RS-u, odnosno privatnoj državi Milorada Dodika, pa cak ni u bijeljinskim Semberskim novinama. To je ta sloboda medija u RS-u – krajnja poslušnost.

        Vi redovno pišete za beogradski list „Republika“, koju ureduje profesor Nebojša Popov. Vaši tekstovi u kojima osudujete genocid nad Bošnjacima izazivaju veliku pažnju. Nedavno ste napisali tekst o Srebrenici, o Dodikovoj pogubnoj politici, da li zbog toga imate problema u Bijeljini?

        Ovdje mi govore da sam narucen i placen iz Sarajeva, medutim, mene niko na ovom svijetu ne može naruciti ni platiti. Ja volim Bosnu i Hercegovinu, moj djed je Hercegovac, moj otac je Bosanac, a ja sam ono “i”. Pišem jer od kraja bosanskohercegovackog vjersko-zvjerskog pokolja nemam mira ni u javi ni u snu. To za mene nije bio rat, u ratu postoje pravila, to je bio pokolj, silovanje, paljenja i, na kraju, Srebrenica. Ne možemo osuditi narode, ali možemo izrode. Nesreca je što je najviše izroda bilo u srpskom narodu. Srebrenica ce ostati kao vjecita mrlja na jednom narodu. Zbog jedne kamare izroda, bolesnih voda, tvoraca politike zla i crnomantijaša. Stid me je zbog Srebrenice i morao sam kroz tekstove da iskažem taj stid i sad mi je lakše. Stid me je što te psihopate, poremecene osobe, pripadaju istom rodu i mom srpskom narodu. Stid me što, još uvijek i nakon svega, mnoštvo velikih Srba ne priznaju zlocin svjetskih razmjera nacinjen u Srebrenici. Što pokušavaju da taj krvavi srpski tsunami porede i pravdaju drugim zlocinima.

        Imao sam potrebu da pišem o Dodikovoj komemoraciji nad žrtvama Jasenovca. Da mrtvi iz Jasenovca nisu u rijeku baceni i u krematoriju spaljeni, oni bi se sada prevrtali u grobu nad onim što cini Milorad Dodik s njima. Prema zvanicnim podacima, spaljeno je oko stotinu hiljada Srba, a Dodik kada je u Velikoj Gradini obilježavao svoj Jasenovac pozvao je najekstremnije pjesnike, nacišoviniste Matiju Beckovica, Slobodana Rakitica, Dobricu Erica, koji je tada ustvrdio da je u Jasenovcu ubijeno milion Srba!?

        Vas je Vasilije Kacavenda, vladika zvornicko- tuzlanski, proglasio najvecim srpskim izdajnikom svih vremena, prijetio Vam je, pozivao na Vaš linc. Da li je razlog bilo to što ste govorili o njegovim ratnohuškackim pohodima i još u ratu govorili da je ratni zlocinac?

        Kacavenda je u ratu na Svetog Savu, u crkvi koja se nalazi preko puta škole u kojoj sam bio direktor, kazao: “Mi ovde, Bože me oprosti”, pokazajuci na školu, “imamo najveceg izdajnika svih vremena, komunjaru koja je došla iz Tuzle da uništi srpsku djecu”. Nakon tog njegovog govora ja po 16 sati nisam mogao izaci iz škole. A Kacavenda je u svojoj pohlepi i nezasitosti, u ime Boga, srušio deset muslimanskih kuca, uglednih domacina u centru Bijeljine i na tom mjestu napravio dvore, crkvu, manastir i svoj grob. U stvaranju manastirskog kompleksa vladika je nasilno ušao u zgradu Opštinskog komiteta Saveza komunista jer mrzi komuniste kao teroriste. U toj zgradi je danas vladicanski dvor koji Bijeljinci nazivaju Bijeli dvor. Kacavenda zamišlja sebe kao Boga. To je isto radio i Staljin, koji je isto završio bogosloviju i sve vrijeme je mislio da je Bog. Kod Kacavende u dvoru ili, bolje receno, dvorcu je sve pozlaceno, zlatne stolice, zidovi, a vjernici mu preturaju po kontejneru tražeci hranu. Ne pada Kacavendi na pamet da otvori narodnu kuhinju. Voli vladika da živi u raju dok narod umire u bijedi. Obešcastio je oltar i Jevandelje. Blagoslovio je politiku zla Radovana Karadžica i danas u svojim javnim propovijedima koristi jezik mržnje iz 1992. godine. Sve je to cinizam najgore vrste. Mi Srbi imali smo jednog zlocinca koji je pretvoren u sveca i ne treba nam drugi. To je Nikolaj Velimirovic kojeg je Hitler odlikovao najvecim orednom, gvozdenim krstom. Njega je crkva proglasila za sveca, postao je ideolog. Patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksej Drugi nedavno je pozvao Kacavendu, jedinog od srpskih vladika, na sva zvona ga nahvalio i dodijelio mu najveca odlikovanja. U pozadini svega stoji da Aleksej Drugi priprema teren da Kacavenda zamijeni patrijaha Pavla. A Kacavenda je zapravo najveca sramota Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda i veliko zlo za sve ostale. Prošle godine javno me je napao na groblju. Nakon sahrane mog kolege profesora matematike, Kacavenda me je ugledao ispod jednog drveta, zaustavi auto i kroz prozor zapoceo tiradu. Vikao je na mene, na kraju je urlao: “Tebe je i Bog odavno kaznio, a tek te kazna sljeduje”. Pitao sam ga: “Pope, da li isto kao pokojnog Duška Kondora?”. Nakon toga je odjurio autom. To je bilo prošle godine u aprilu. Nakon toga, Jasmin Imamovic, gradonacelnik Tuzle, ponudio mi je stan da se preselim u Tuzlu. Rekao sam da zbog Kacavende necu da bježim iz svog zavicaja.

        SPAŠAVAO SAM BOŠNJAKE IZ BATKOVICA

        Bili ste cesto na udaru nacionalista, prije svega zato što ste se borili protiv velikosrpskog nacionalizma. Koje ste sve neprijetnosti doživjeli zbog toga što ste pomagali Bošnjacima u ratu?

        Nema koje nisam. Moje nedace su pocele kada sam dao izjavu za jednu stranu televiziju. Na pitanje kojih sve nacija djeca pohadaju školu, ja sam kazao da u školi ciji sam ja direktor postoje samo dvije nacije, jedna su ucitelji, a druga ucenici. Medutim, tu je bio prisutan Karadžicev doušnik koji mi je sutradan priredio velike neprijatnosti. Kazao sam dok sam ja na tom mjestu tako ce biti, a ako ikada ovo postane škola samo srpske djece, to nece biti škola nego bogoslovija.
        Imao sam stalno prijetnji. U gluho doba noci bi zvonio telefon, s druge strane mi kažu da su mi bacili nocas u Drinu pet ucenika. Zvali bi i pitali: “Placeš li za balijama”?. A ja sam, istina, cesto plakao u zagrljaju roditelja koji bi mi dolazili sa djecom uplašeni. Pomagao sam da se iz logora u Batkovicu oslobodi nekoliko Bošnjaka. Bilo je doušnika koji su to saznali i koji su uticali da se zbog toga nadem na ulici. Izbacen sam iz škole 21. februara 1994. godine. Cuvar logora u Batkovicu Milan Grujicic sjeo je na moje mjesto, a kao nagradu što me je istjerao od dekana uciteljskog fakulteta Mitra Novakovica dobio je na tacni diplomu profesora.

        Protivili ste se i uvodenju vjeronauke u škole, takode niste htjeli pristupiti SDS-u?

        Kao predsjednik kolegija direktora osnovnih škola na pocetku tog ludila, imao sam sastanak sa direktorima škola. Jedan od njih je predložio da usvojimo uvodenje vjeronauke u škole. Ja sam nesmotreno kazao – kojoj je to budali palo na pamet, kolega mi je odgovorio – nije budala vec predsjednik republike Radovan Karadžic. Nisam se složio s tim da Karadžic odnosno tadašnji njegov ministar obrazovanja Ljubo Zukovic donese zakon da vjeronauka bude obavezan predmet. Javno sam se tome suprotstavio, kazao sam da cu kazniti svakog ucitelja koji zabrani djeci da idu u crkvu, ali cu isto tako kazniti svakog onog koji natjera dijete da ide u crkvu. Religija je privatna stvar pojedinca, a vjera je oduvijek proganjala nauku, pa ne može postojati vjeronauka. Upala su mi u školu cetiri popa koji nisu imali pojma ni šta je didaktika, niti pedagogija. Pitao sam ih da li bih ja mogao u crkvi da obavljam vjencanja, rekli su mi da ne mogu, to je njihov posao, ja sam im odgovorio da je obrazovanje moj posao. Ja sam od najveceg dubrišta u Semberiji napravio školu reda, rada, ugleda i izgleda. Roditelji i djeca su me istinski voljeli. Medutim, izbacili su me na ulicu. Sada sam im zbog toga zahvalan jer su me oslobodili jedne politike zla, jer bi morao da sprovodim to što oni hoce, a ja ne prihvatam.

        NE POSTOJI VJERONAUKA – VJERA JE PROTIV NAUKE

        Kakvi su, po Vašem mišljenju, danas, trinaest godina nakon rata, medunacionalni odnosi u Republici Srpskoj?

        Ovdje su vjerske zajednice na sve tri strane odigrale najnegativniju ulogu. Srpski patrijarh Pavle je na Palama tokom rata u društvu Karadžica i Mladica kazao da blagosilja to što oni rade i da su oni Bogom dati da konacno Srbe spasu. Spasili su nas tako što su nas uništili, upropastili i unesrecili. Obican svijet koji nije kriv je ispaštao. Ja cesto govorim – cetnici jesu Srbi, ali svi Srbi nisu cetnici. Kacavenda je tokom rata bio Bog života i smrti, a sada mu Dodik daje svakolika prava. Moje videnje sadašnje situacije jeste da politicari siju strah, a religija sije mržnju. Mi smo i dalje u 1992. godini, samo nema masovnog ubijanja. U Bijeljini medu ucenicima, osnovcima, srednjoškolcima i studentima nije zabilježeno da je jedno odjeljenje ili jedan student otišao na ekskurziju u Tuzlu. I obrnuto. Tako je sa Mostarom, tako je sa Banja Lukom. Idu svi nekoj matici. To je podvala vjerskih zajednica, da mi svi imamo svoju maticu. Nama Srbima je, kao, Moskva matica. Ne znam samo koga je Moskva spasila? Sve škole iz “Dodikijade”, kako ja zovem ovaj entitet koji može da se cita kao „Dodik i jada“, na ekskurziju vode ucenike u Grcku, Hrvati idu u Italiju, a Bošnjaci u Tursku. Pri tome ni jedan ministar obrazovanja nije upozorio škole da treba ucenici prvo da upoznaju svoj zavicaj, potom otadžbinu Bosnu i Hercegovinu, da odu u Mostar, Veliku Kladišu i da upoznaju bogatstvo BiH. To je jedan pogrom mladih za buducnost. Kako izaci iz ovog? Moramo se osloboditi oslobodilaca koji su nas oslobodili od slobode. I moramo se osloboditi osvajaca koji su došli iz pustinje i u Semberiji našli oazu. Jer osnovni cilj ove nesrece koja nas je zadesila bio je promijeniti mjesto stanovanja i promijeniti vlasnike kapitala. Pa smo dobili cista naselja i ciste tajkune.

        Vaša knjiga „Ucitelju s ljubavlju“ je zabranjena u Republici Srpskoj, zbog cega?

        Zabranila je “Prosvjeta” i pop Nedo Pajic, predsjednik Crkvene opštine Bijeljina. Napisali su: „Zabranjuje se knjiga ‘Ucitelju s ljubavlju’ zbog štetnog uticaja na srpsku djecu. Što se autora tice Lazara Manojlovica, on je osoba bolesne duše, izbjegavajte ga“. Tu odluku je Prosvjeta poslala svim institucijama i školama. Tako da je ta knjiga ciji sam ja autor prva zabranjena knjiga pod ovim nebom bosanskim.

       Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
       • You must be logged in to reply to this topic.