Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 349 total)
  • Author
    Participant
      Post count: 8282

Foca:

Niko neće da kupi imovinu Maglića

Datum: 03.09.2009
      Autor: D. T.

FOČA – Rok za kupovinu imovine fočanskog drvnog kombinata “Maglić”, koji je već pet godina u stečaju, istekao je juče. Na oglas, nije se javila ni opština Foča, koja je najavljivala kupovinu ovog nekadašnjeg giganta industrijske proizvodnje u Gornjem Podrinju.

– Kada smo otvorili ponude vidjeli smo da osim zainteresovanih za kupovinu sredstava i opreme male vrijednosti, kao što su traktori, automobili i drugo nije bilo kupaca za nepokretnosti “Maglića” – potvrdio je stečajni upravnik preduzeća “Maglić” Radomir Jokić.

On je rekao da se na oglas nije javila ni opština Foča, koja time nije ispoštovala ni svoju odluku o kupovini imovine “Maglića” i aktiviranju industrijske zone ovog preduzeća, kao što je to stajalo u ponuđenom elaboratu.

On je istakao da je cio projekat koštao šest miliona maraka, pa je i oglas za prodaju imovine bio prilagođen upravo opštini.

– Na ovaj način je izgubljeno dodatno vrijeme, ali i odbijeni drugi, potencijalni kupci, koji su bili uvjereni da će kupovinom “Maglića” upravo opština zauzeti mjesto strateškog partnera švedske korporacije “Plena Holding” – naglasio je Jokić.

Opština Foča je s ciljem smanjenja nezaposlenosti na ovom području, ove godine pokazala najveću zainteresovanost za kupovinu nekadašnjeg giganta. Aktiviranjem industrijske zone Brod na Drini bilo je planirano pokretanje polufinalne proizvodnje drvnih sortimenata i zapošljavanje u prvom ciklusu oko 300 radnika.

Izvori finansiranja ovog projekta, prema elaboratu opštine, bio bi grant sredstava Vlade RS iz Razvojnog programa, emisija obveznica i prodaja neupotrebljive imovine preduzeća.

Iako smo pokušali da saznamo zašto opština nije kupila “Maglić”, nismo uspjeli da dobijemo izjavu od nadležnih.

Radnici
      Bivši radnici “Maglića” smatraju da se agonija nekadašnjeg nosioca privrednog razvoja opštine Foča produbljava. Za isplatu plata bivšim radnicima “Maglića” duguje se oko devet miliona maraka.

ponekad ovdje
      Participant
        Post count: 1139

GORAZDE

Prevent Safety osvaja tržište BiH

Srijeda, 02 SEPTEMBER 2009 15:47

Potpisivanjem ugovora o saradnji označen je početak partnerstva Prevent Safetyja s kompanijama koje će distribuirati njegove proizvode na tržište cijele BiH.

– Iako su pogoni Prevent Safetyja nalaze u Goraždu, zasad svoje proizvode plasiramo kroz maloprodaju u Sarajevu. Međutim, pošto je tržište u BiH pozitivno reagiralo na Preventove zaštitne rukavice, javila se potreba za njihovim plasmanom i u ostale dijelove BiH – izjavio je direktor Prevent Safetyja Haris Rahman.

Prevent Safety jedna je od najmlađih članica Prevent grupacije u BiH i zapošljava stotinjak radnika.Zaštitne rukavice i odijela kao dio svog proizvodnog asortimana, Prevent Safety je počeo proizvoditi u januaru 2008.

Proizvodnja 4.000 pari zaštitnih rukavica dnevno ovom proizvodnom pogonu Preventa u BiH omogućava plasman najvećeg dijela proizvoda na evropsko tržište.

(Dnevni avaz)

/Gorazde-x.com/

mirsad_d
        Participant
          Post count: 4000

U Carevoj džamiji u Višegradu na iftaru bilo 200 ljudi

Petak, 04 SEPTEMBER 2009 13:38

Predsjednik Skupštine općine Višegrad Bilal Memišević organizirao je iftar kojem je, u Carevoj džamiji, prisustvovalo oko 200 ljudi.

Osim povratnika u ovaj grad, iftaru su prisustvovali i predstavnici javnog i političkog života BiH, privrednici, predstavnici udruženja „Višegrad 92“, kao i IZ u Srbiji i imami sa prostora Goraždanskog muftijstva, na čelu sa muftijama goraždanskim i beogradsko – novosadskim Hamedom ef. Efendićem i Rešadom ef. Plojevićem.

Iftaru je prethodio obilazak ćuprije Mehmed-paše Sokolovića.

(Dnevni avaz)

mirsad_d
          Participant

Posjeta boračkih organizacija Potočarima

Objavljeno 4.9.2009 u 15:37

Članovi Saveza RVI, OPŠ i PBBiH, i Savez demobiliziranih boraca i DNRP Federacije BiH posjetili su Memorijalni centar Potočari.

Delegacije i članovi ovih udruženja i organizacija u Memorijalnom centru Potočari položili su cvijeće na spomen-obilježje, odali počast žrtvama genocida, počinjenog jula 1995. nad Bošnjacima Srebrenice i prisustvovali satu historije. U musali ovog kompleksa klanjana je džuma-namaz.

„Čast mi je biti danas ovdje s borcima i zajedno klanjati džumu. Ovo je mjesto koje treba obilaziti, sjećati se onoga što se ovdje dogodilo i ne zaboraviti to. Mislim da mi koji tu tragediju nismo lično doživjeli gotovo da nemamo pravo o tome govoriti. O tome treba da govore oni koji su izgubili svoje najmilije i koji su preživjeli genocid”, rekao je Bakir Izetbegović.

Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, izjavio je da bivši borci, povratnici u Srebrenicu i Podrinje još imaju brojne probleme, ali, kako je danas s rukovodstvom Općine Srebrenica dogovorio, bit će održan jedan okrugli sto na kome će se definirati vidovi pomoći za adekvatno liječenje, obrazovanje, zapošljavanje i pokretanje vlastitih biznisa na ovom području.

U popodnevnim satima predstavnici boračkih kategorija posjetili su mezarje Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane civilne žrtve ubijene u ovom gradu maja 1992.
            (Fena/MOJportal)

mirsad_d
            Participant

Dedi Iliji nikad nisam oprostila što je predao mog oca srpskim vojnicima
              06.09.2009. 04:01

Ines Ribić ispred devastirane kuće u kojoj je bila zarobljena: Razočarana je u pravosuđe BiH

Dedi sam rekla pred svima njima da ću ga kad-tad objesiti nasred mosta…

Goraždanka Ines Ribić od 1992. godine ne slavi svoj rođendan. Dvanaesti juni bio je jedan od posljednjih dana u životu njenog oca Ibrahima, koji se sjetio rođendana svoje najstarije kćeri u trenutku kada je isprebijan, svezan za karoseriju kamiona, transportiran ka svom gubilištu negdje u okolini Sokoca. Te godine Ines je imala samo 17 godina.

Prvi dan rata, 4. maj 92. godine, Ines i njen otac Ibrahim, majka Slavica, sestre Anesa (12) i Emina (9), te deda i baba Ilija i Esma Hrenek, dočekali su u porodičnoj kući u Goraždu. Nakon što je na kuću pucano i pod prozorom aktivirana bomba pobjegli su u naselje Mahala. Na insistiranje dede Ilije, koji je ostao među srpskim vojnicima, nakon desetak dana odlučili su se vratiti svojoj kući.

Kućni pritvor

– Zaustavili su nas kod kuće Voje i Vinka Vujisića. Ocu su uzeli ključeve i auto. Mama je prišla nama i rekla nam da je deda predao tatu – sjeća se Ines.

Od tog dana porodica poznatog goraždanskog taksiste bila je u kućnom pritvoru, a Esma Hrenek prisiljavana je da bude kurir u pregovorima srpskih formacija iz okupiranog naselja sa oficirima ARBiH u Goraždu. Kuća porodice Ribić korištena je i kao štit u djelovanjima prema naselju Grabovik.

– Oko 14 sati 26. maja došao je Mića Stojanović sa Sašom Berencom i još jednim. Miću sam odmah prepoznala, živio je u naselju Glamoč i malo je stariji od mene, a danas radi u DGS-u u Višegradu. Odveli su oca na ispitivanje uz obećanje da će ga vratiti za sat-dva. Nisu ga nikad vratili. Dragan Vasiljević je dolazio i donosio ceduljice od tate, a njemu navodno nosio deke, hranu i cigarete. Jedne večeri tražio je od mame pare da plati da ga ne ubiju. Dala mu je sve što je imala – kaže Ines.

Na njihovo kretanje pazili su stražari s obje strane kuće. Provokacije su bile svakodnevne, a braća Vujisić, komšije, svakog dana su pored kuće prolazili u “mercedesu” njenog oca. Iz ovog naselja Ribići su gledali i kako braća Kokošar pale prve kuće prema Graboviku.

– Ubili su mi 19. jula mamu ispred kuće. Sve sam gledala iz kuće, ali imena tih ljudi nikome nisam rekla. Živi su i danas. Obojica. Prvi metak je pomašio, drugi je pogodio. Bila je živa desetak minuta. Unijeli smo je u hodnik i tu je izdahnula. Za kratko vrijeme pojavilo se mnogo komšija Srba. Bila sam ljuta. Uzela sam sestre, jednu torbu i tatinu kapu i rekla da idemo u grad, a vi pucajte. Dedi sam rekla pred svima njima da ću ga kad-tad objesiti nasred mosta. Dvojica su me uhvatila s leđa i više se ničeg ne sjećam – kaže Ines.

Probudila se na fotelji. Mamu Slavicu ukopali su pored obližnje kuće. Bila je, kaže, Srpkinja, ali znala je razlikovati dobro od zla, žrtvu od agresora.

Dan kasnije napustili su kuću u koju se više nisu vratili. Do 9. avgusta živjeli su kod dedinog brata na Površnici. Kako bi spasili goli život, na nagovor Ilijine rodbine, promijenili su imena.

– Tražili su od nas da promijenimo imena i nosimo crninu. Uradili smo to, ponašali se kao i oni. Ja sam ostala Ines, Anesa je bila Ana, a Emina Mira, dok je baba Esma bila Mara – kaže Ines, koja i danas čuva propusnice koje su im potpisali Radenko Jovičić i Stanko Stojanović, gospodari života i smrti na okupiranoj goraždanskoj teritoriji.

Živi u SAD

Nakon izlaska u Užice i Vojvodinu, Ines je sa sestrama i nanom Esmom otišla za Sandžak, a potom u Tursku. Danas živi u SAD i iduće godine namjerava se vratiti u svoju domovinu. Poslušala je savjet pokojne majke Slavice i otišla od djeda Ilije, kojem sve do smrti nije oprostila što je njenog oca Ibrahima praktično izručio srpskim vojnicima, a potom ništa nije učinio za njegovo izbavljenje iz logora u školi u Podhranjenu, gdje je svakodnevno premlaćivan.

– Pet godina sam imala želju da odem u Srbiju, da mu vidim grob. Umro je 96. godine. Bila sam tamo, isplakala se, ali njega mi nije bilo žao. Nikad mu ni sliku nisam poslala, jer tatu je predao i nikad za njega ništa nije želio uraditi. Mogao se kretati, niko ga nije dirao. Mama je pokušavala, a on nije htio – dodaje Ines.

Znaju se imena onih koji su ga odveli, zlostavljali i ubili

Do prije četiri godine Ines je vjerovala pravosudnim institucijama i strpljivo čekala dan kada će ubice njenog oca biti izvedene pred lice pravde. Pošto ni do danas za ovaj i druge zločine u Goraždu niko nije odgovarao, odlučila je započeti vlastitu istragu.

– Išla sam i susretala se s nekim osobama. Došla sam do informacija koje sam potvrdila na više mjesta. Za tatu su odgovorni komšije Vojo i Vinko Vujisić, na njihovo je insistiranje odveden, a i oni su ga maltretirali. Dragan Spasojević i Zoran Uščumlić bili su komandiri koji su naredili odvođenje, a odveli su ga Mića Stojanović, Saša Berenc i još jedan. Mačak i jedan Mutlak su vozili kamion na kojem je on bio. Zadnji put je viđen na tom kamionu 12. juna. Došli su do Sokoca. Bio je vezan žicom. Svi su skinuti s kamiona, a on je ostao – kaže Ines.

Posljednji put viđen na Sokocu

Posljednji put Ibrahima Ribića svjedoci su vidjeli na Sokocu, dokle je prebačen na kamionu sa zarobljenicima iz Kokinog Sela kod Goražda. Među njima je bila i Sida Bogdanić, prijeratna čistačica iz Centroprevoza, koju je rat zatekao u Kokinom Selu, gdje je živjela kao podstanarka.

– Na cesti i pored je izginula masa ljudi. Jedna curica od 12 godina je pod mojim nogama ranjena. Dadoše joj vode i umrije. Tri žene oko mene, Naza Dragolj, Vasvija Hurić i Munira Dedović, trudna, 15 dana do poroda. Na metar od mene su izdahle. Između nas skoči Mirza Kaloper, diže neku bijelu krpu, a ja se ne bih znala ni predati – govori Sida o danu kada je u Kokinom Selu ubijeno više od 40 civila.

– Sve komšiluk. Nabili čarape, a poznam ih i po hodu, 35 nas tu su zarobili. Grupu po grupu istjerivali su iz podruma. Strina i amidžić izgorjeli su u kući, našli su najlon kesu kostiju. Bratičnu mi nikad nisu našli – kaže Sida.

Nakon zatočeništva u privatnim kućama, zarobljenici su prebačeni u školu u Podhranjenu.

– Ispitivanje. Gdje je ovaj, onaj. Braco Rakanović je bio glavni. Tukli su, kako ko, noga u leđa i tako. Ne smiješ ni u koga gledati, ni pričati, obori glavu i šuti – kaže Sida.

Preživjeli iz Kokina Sela nikada neće zaboraviti dan kada su ih povukli prema Crvenim stijenama na strijeljanje i kažu da ih je Bog spasio, jer je počelo nevrijeme te kamion nije mogao dalje.

– Onda su nas povukli prema Sokocu. Tada smo vidjeli Ibra Ribića. Razapeli su ga na “tamić” i svezali. Do tada ga nismo vidjeli, samo smo čuli kako pomaga i ječi iz prostora gdje su ovce zatvarali – kaže Sida.

– Braća Milovići, Slavoljub i Rodoljub, koji su i danas u policiji, pratili su nas do Sokoca. Jedan je nosio mitraljez, drugi automat. I prijete da Ibru ne damo vode. Na kamionu nam je pričao kako su ga tukli Milović i Momira Markovića sin, zvani Mačak, koji je poginuo u Rogatici – dodaje.

Sida i danas pamti čovjeka, sa sijedom kosom i načalama, koji je na Sokocu povirio u kamion, te rekao kako ih treba vratiti za Goražde, jer sve su žene i djeca. Ni ime mu ne zna, ali zahvalna je na hrani koju im je ubacio. Prebačeni su na drugi kamion, odvezeni do sela Šahbegovići i pušteni. Odatle su se prebacili do Olova.

Ibrahim Ribić ostao je svezan za kamion, kaže Sida, a braća Milović znaju kome su ga tada predali. Za ove i druge zločine počinjene na području općine Goražde, i pored brojnih izjava svjedoka koji još uvijek čekaju pravdu, niko još nije ni osumnjičen.

Autor: Alen BAJRAMOVIĆ

mirsad_d
              Participant

VIŠEGRAD; Bit će sagrađena porušena Gazanfer-begova džamija
                Subota, 05 SEPTEMBER 2009 16:06

U centru Višegrada, u blizini Mosta Mehmed-paše Sokolovića, uskoro će početi gradnja Gazanferbegove džamije, koja je tokom rata 1992. godine porušena do temelja.

Ugovor o njenoj izgradnji jučer su u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Višegrad potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i predsjednik Medžlisa Bilal Memišević.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odobrilo je 50.000 KM za sufinansiranje obnove Gazanfer-begove džamije u Višegradu, što predstavlja jedan od elemenata održivosti povratka na ovim prostorima – rekao je Halilović.

Nakon potpisivanja ugovora o obnovi i izgradnji druge gradske džamije, Bilal Memišević rekao je da će to biti veliki korak u napretku ka boljoj budućnosti ovog grada, posebno Bošnjaka povratnika.

– Obnovom ove džamije ovaj grad će mnogo dobiti. To je nešto što je nastajalo s rađanjem Višegrada i ponovnim podizanjem džamije upotpunit će se jedan gradski mozaik. Ovo će biti apsolutno identična džamija onoj kakvu pamte stari Višegrađani – pojasnio je Memišević.

Gazanfer-begova džamija izgrađena je 1590. godine, s munarom u bosanskom stilu. Predračunska vrijednost izgradnje Gazanfer-begove džamije i pratećih objekata je oko 250.000 KM, a početak radova planiran je za jesen. Danas se na mjestu džamije nalaze klupe.

(Dnevni avaz)

mirsad_d
                Participant

Krajem septembra “Festival okusa Ustikolina”
                  Srijeda, 09 SEPTEMBER 2009 00:12

Na prostorima Općine Foča-Ustikolina 25. i 26. septembra održat će se “Festival okusa Ustikolina” na kojem će učestvovati proizvođači sa ovih prostora, kao i proizvođači iz Hercegovine, Makedonije, Italije i drugih krajeva koji će prezentovati svoje proizvode.

Kako je najavljeno, na ovom festivalu će biti angažovani i učenici srednjih škola koji će za štandovima prezentovati proizvođače hrane.

(Gorazde-x.com)

mirsad_d
                  Participant

Nastavnik osuđen zbog zlostavljanja učenica
                    Petak, 11 SEPTEMBER 2009 15:54

Jelenko Janjić nepravomoćno je optužen na pet godina zatvora za trgovinu ljudima, prenosi Federalna televizija.Presudu je izreklo Sudbeno vijeća Suda BiH u Sarajevu.

Kako saznaje Federalna televizija, Janjić je radio kao nastavnik u Višegradu gdje je seksualno zlostavljao i eksploatirao svoje učenice, nad kojima je kao autoritet i profesor stekao potpunu ovlast i iskorištavao ih za različite seksualne perverzije.

O ovome predmetu postoji vrlo malo informacija, jer je većim dijelom suđenje bilo zatvoreno za javnost.

U prvostupanjskoj presudi koja je izrečena u petak, Sud je Janjića oslobodio za jedno krivično djelo, ali je osuđen za drugo počinjeno djelo.

(Sarajevo-x.com

mirsad_d
                    Participant

Dvije žene poginule u prometnoj nesreći

Dvije žene su poginule u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila večeras na magistralnom putu Sarajevo – Sokolac u mjestu Podkrajevi, izjavila je Srni portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić.

Tešićeva je navela da je do nesreće došlo u 19:25 sati, kada su se sudarili autobus i putničko vozilo “Golf 3”, u kojem su se nalazile nastradale.

Ona je istakla da je saobraćaj na ovoj relaciji zatvoren i da je uviđaj u toku, nakon čega će biti poznato više detalja o uzroku nesreće.

(SRNA)

Mustafa
                      Participant
                        Post count: 8282

GORAZDE:

Most povezuje dva entiteta

Na Oglečevskoj rijeci u MZ Sadba jučer je svečano u promet pušten most koji povezuje dva entiteta, te Oglečevu i druga povratnička sela sa Goraždem.

Vrijednost radova, koji su povjereni GP „Drina“ iz Goražda, iznosila je 23.000 KM, a sredstva je osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izgradnja ovog mosta je od velike važnosti za stanovnike povratničkih sela. Kako sami mještani kažu sretni su zbog izradnje mosta i poboljšanja komunikacije ovog područja.

Avaz

mirsad_d
                        Participant

Haris Silajdžić i Beriz Belkić posjetili Goražde
                          Utorak, 15 SEPTEMBER 2009 20:47

[b]
                          Član predsjedništva dr.Haris Silajdžić posjetio je u nedjelju, 13. septembra Goražde gdje se u Maloj sali zgrade Općine sastao sa načelnikom Muhamedom Ramovićem i saradnicima, te predstavnicima politički stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću.[/b]

Na sastanku se razgovaralo o prioritetima u općini Goražde i konkretnoj pomoći u oblasti privrede. Sastanku je pored člana predsjedništva prisustvovao i član u paralmentarnoj skupštini BiH Beriz Belkić.

Nakon sastanka a u sklopu posjete dr.Haris Silajdžić posjetio je kolektivni centar Belvedere gdje je stanovinicima ovog centra a i drugih centara podjelio ramazanske pakete i novčana sredstva. Na kraju je upriličen zajednički iftar u Motelu ” Bazeni ” u Vitkovićima.

(Općina Goražde)

Titov tajni bunker za japanske gljive
                          Srijeda, 16 SEPTEMBER 2009 14:25

[b]Odbornici Skupštine općine Novo Goražde zatražili su jučer da dva ponuđača za zakupninu za „Soču“, tajno sklonište bivše JNA, dostave dodatnu dokumentaciju s biznis planovima i projektima za uzgoj jedne vrste japanske gljive.
                          [/b]
                          Za zakup ovog objekta, površine 15.000 kvadrata, zainteresirani su Zemljoradnička zadruga „Eko Drina“ iz Ustiprače i konzorcij „Belkal“ i „Lana internacional“ iz Kragujevca.

Podzemno sklonište „Soča“, za koje odbornici tvrde da vrijedi milijardu maraka, gradila je bivša JNA od 1948. do 1978. godine kao rezervnu ratnu lokaciju za Generalštab i vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita.

Sklonište ima sačuvanu kompletnu infrastrukturu, vlastiti vodovod, agregate za struju i sve elektroinstalacije, uređaje za prečišćavanje zraka, grijanje i uvjete za boravak radnika za održavanje objekta.

(Dnevni avaz)

mirsad_d
                          Participant

Počela gradnja visokškolske ustanove u Srebrenici

Objavljeno 16.9.2009 u 10:03

U Srebrenici je zahvaljujući sredstvima iz Programa Vijeća ministara BiH za oporavak i razvoj ove opštine u iznosu od 695.136 KM, počela izgradnja objekta za potrebe visokoškolskih ustanova.

Načelnik srebreničke opštine Osman Suljić kaže da je predviđeno da nakon izgradnje i opremanja ove zgrade u nju bude preseljeno istureno odjeljenje sarajevskog Pravnog fakulteta, koje već četiri godine radi u Srebrenici.

“Vodimo aktivnost da u Srebrenici bude otvoreno i izmješteno odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta iz Banja Luke, nakon izgradnje ovog objekta biće stvoreni uslovi da rad u njemu započne još neki fakultet”, rekao je Suljić.

On je dodao da se na ovaj način mladima želi omogućiti školovanje uz znatno manje troškove i spriječi njihov odlazak u veće sredine, jer mnogi nemaju sredstava za to i odustaju od školovanja.
                            (Srna/MOJportal)

mirsad_d
                            Participant

U staji krio puškomitraljez i municiju

Objavljeno 16.9.2009 u 12:32

U staji lica čiji su inicijali S. I. (56) iz mjesta Paočići, opština Višegrad, policija je pronašla puškomitraljez CZ M-72 i okvir sa 28 metaka,

Osim puškomitraljeza i metaka pronađeno je još 15 komada municije kalibra 7,9 milimetara, sedam komada metaka kalibra 7,62 milimetra i dva kotura žice za postavljanje protivpješadijske mine.

Pretres porodične kuće ovog lica izvršen je u ponedjeljak, 14. septembra, uz usmenu saglasnost nadležnog tužioca, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

U toku je dokumentovanje predmeta i podnošenje izvještaja nadležnom tužilaštvu, navodi se u sapštenju.
                              (Srna/MOJportal)

mirsad_d
                              Participant

Nakupci ih odvoze kamionima

Višegrad: Milisavljevići prave pekmez

Otkupna cijena 0,25 KM ukoliko kupac sam bere a 0,45 maraka po kilogramu ako ih beru vlasnici…
                                17.09.2009. 07:15

Šljive su u višegradskim selima ove godine dobro rodile. U berbi ovog voća prednjači Višegradska župa koja je odavnina poznata po rodu šljive požegače.

– Šljive beremo za kacu od koje kasnije pravimo rakiju ali ove jeseni najviše nam se isplati prodati svježe nakupcima i vlasnicima trgovinskih radnji. Otkupna cijena se kreće od 0,25 KM ukoliko kupac sam bere a 0,45 maraka po kilogramu ako ih beremo sami – kaže Radoje Vasić iz sela Koritnika koji je napravio pravu mobu za otkup ovog kvalitetnog voća.

On kaže da je prava navala kupaca iz Sarajeva, Goražda, Han-Pijeska i Sokoca odakle dolaze kamionima i dnevno odvoze tonama šljive požegače.

U Vasićevom komšiluku Miljana Milisavljević sa suprugom Radenkom od svojih požegača pravi pekmez.

– Koristim lijepo vrijeme da napravim što više pekmeza a ovaj od šljiva, jabuka i mrkve posebno pripremam za svoju djecu. Mrkve i jabuke izrendam a iz šljiva samo izvadim koštice i na laganoj vatri miješam drvenom varjačom i po tri sata. Ovo je pekmez u koji ne sipam šećer jer je voće dovoljno slatko i kvalitetno – otkriva Miljana svoj recept za ukusan namaz koji, kaže koristi najviše za palačinke i kolače.

Autor: M. An

mirsad_d
                                Participant

Od početka godine uposlena 102 radnika
                                  Četvrtak, 17 SEPTEMBER 2009 20:11

Broj uposlenih u BPK od početka godine veći je za 102 radnika. Ovaj podatak, koji u vremenu recesije zvuči skoro nevjerovatno, potvrdio je ministar privrede BPK Mustafa Kurtović.

– Želim posebno istaći izuzetan angažman firme Bekto Precisa i vlasnika Redže Bekte, te direktorice Enise Bekto koji su u ovom periodu povećali proizvodnju za 40 posto i zaposlili određeni broj radnika. Također, Pobjeda Rudet je samo u posljednjih šest mjeseci zaposlila 55 radnika. Obje firme povećale su i izvoz na inozemno tržište. Izuzetne rezultate postiže i Ginex, značajne poslove ima i Emka Bosnia, Asa Prevent, Zlatna nit, te Sabix kao rijedak pozitivan primjer u drvnoj industriji u BiH – kaže Kurtović.

Suficit u robnoj razmjeni u BPK, zaključno sa majom ove godine, iznosio je 4,16 miliona maraka.

– Već jenjava kriza u metalskoj industriji i računamo da iduće godine neće imati ovakvog utjecaja. Poslovni partneri koji su zamrznuli saradnju ponovo se javljaju i sklapaju ugovore – kaže Zijad Terović, predsjednik Privredne komore ovog kantona.

Ipak, za samoodrživost ovog dijela FBiH, procjenjuju u Ministarstvu privrede BPK, potrebno je više od 500 novih radnih mjesta.

(Dnevni avaz)

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 349 total)
                                • You must be logged in to reply to this topic.