Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • Kaza
  Keymaster
   Post count: 6138

   Boris Dvornik noćas preminuo u Splitu

   Poznati hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Boris Dvornik preminuo je noćas u Splitu, prenosi Večernji.hr.
   Dvornik je preminuo dvije sedmice prije svog 69. rođendana. Osim što je bio odličan glumac, oprobao se i kao scenarista i reditelj.

   Boris Dvornik rođen je 16. aprila 1939. godine u Splitu. Svoj je talent za glumu otkrio još dok je kao dijete dok je nastupao u dječjim predstavama. No, glumom se počeo profesionalno baviti tek nakon što je završio školu za električara. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Kazališnu akademiju u Zagrebu.

   Na filmu se prvi put pojavio 1960. godine u djelu Francea Štiglica Deveti krug. Nakon toga odigrao je svoje važne uloge u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna. Niz njegovih uloga u komedijama nastavljen je do sredine 60-ih godina, nakon čega preuzima uloge s ratnom tematikom. Nastupio je u više od 40 igranih filmova, te u mnogim televizijskim dramama i serijama.

   Vrhunac svoje popularnosti ostvario je 70-ih godina ulogom Roka Prča u legendarnoj seriji “Naše malo misto” , te ulogom brijača u seriji “Velo misto”. Te su mu uloge donijele status jednog od najpriznatijih glumaca bivše Jugoslavije. No, nakon 70-ih godina uglavnom je glumio u HNK-u u svom rodnom Splitu.

   S početkom rata Boris Dvornik je medijsku pozornost u nekoliko navrata privlačio svojim kontroverznim (ne)prijateljstvom s još jednim velikim glumcem ovih prostora, Velimirom Batom Živojinovićem. Iako su od Dvornikovih prvih filmova bili veliki prijatelji, njih su se dvojica 1991. godine javno odrekli jedan drugoga nizom pisama.

   Trinaest godina kasnije njih su se dvojica pokušali pomiriti, ali do javnog pomirenja došlo je tek 2006. godine, i to videovezom između Splita i Beograda. Tom je prilikom Dvornik izjavio da je njihova svađa bila “samo nesporazum”.
   (Sarajevo-x.com)

   ermin pawa
   Participant
    Post count: 167

    Danas se navršava pune dvije godine kako je na ahiret preselio moj Rahmetli dedo AVDIJA(AGANA)ALIĆ iz Brčigova .Tuga nije u suzama i rijećima več u srcima gdje češ vječno ostati voljen i nikad ne zaboravljen.Neka te Allah Dž.š obdari Dženetskim naseljem i neka ti je vječni rahmet i lahka bosanska zemlja .AMIN
    Euzu billa i minešejtan i radžim bissmila i rahman i rahim
    El hamdulilah i rabil ale min era hman i rahim ,malikiju umidin ijake nabudu we ijake nestain ihdine siratal mustekim siratal alezine en amte alejhim gajril magdubi alejhim weledalin AMIN

    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138

     na zagrebačkom Mirogoju
     Piše: Administrator
     12/09/08

     Uz ples, smijeh i plač

     Nešto više od hiljadu ljudi oprostilo se od Dine Dvornika na zagrebačkom Mirogoju. Baš kako su njegovi najbliži, supruga Danijela, kći Ella i brat Dean, zaželjeli, većina okupljenih nije stigla odjevena u crno, već u vesele boje, a sam oproštaj od meštra funka, nakon prigodnih govora, pretvorio se u polusatni tulum na kojem se plesalo, smijalo i plakalo uz Dinine hitove. Kad je sve završilo, okupljeni su započeli sa skandiranjem njegovog imena. U ime kolega od prerano preminulog muzičara oprostila se Alka Vuica koja je iskoristila prigodu i odlučila se na ispraćaju obračunati s medijima. “Dino je bio nesretan na ovom svijetu kojem nikad uistinu nije ni pripadao jer je bio kozmopolit. Dino nije bio na naslovnicama kad je bio dobar i kad je stvarao, ali zato je sada stalno prisutan u ovoj u žutilo utopljenoj zemlji“, kazala je Alka. Dini su na pogrebu zapjevali Tedi Spalato s klapom Kampanel pjesmu “Dalmatino povišću pritrujena“, a posljednji pozdrav pjesmom uputila je Ivana Kindl koja je otpjevala “Ljubav se zove imenom tvojim“, nakon čega je zapljeskala Danijela, a potom i svi ostali. Kad se učinilo da će se okupljeni razići u miru i tišini, Alka je povikala: “Zar je to sve što možete?”, nakon čega je nastao haos, a iz razglasa su se svom snagom mogli čuti Dinini hitovi “Ti si mi u mislima“, “Jače manijače“ i brojni drugi. Počasnu stražu uz odar, na kojem je bio položen njegov crveni cilindar i omiljena igrica Call of Duty, držali su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, pročelnik za kulturu grada Zagreba Duško Ljuština i kolege Rajko Dujmić, Husein Hasanefendić Hus i Aki Rahimovski. Od splitskog muzičara sa zagrebačkom adresom oprostili su se Nina Badrić, Davor Gobac, Tony Cetinski, Davorin Bogović, Marijan Ban, Tereza Kesovija, Nenad Ninčević, Massimo, Neno Belan i brojni drugi.

     (Oslobodjenje)

     ermin pawa
     Participant
      Post count: 167

      [url=http://imageshack.us]
      [url=http://g.imageshack.us/img90/alijaizetbegovicsv9.jpg/1/]

      Rukovodstvo SDA BiH, funcioneri Stranke, članovi i simpatizeri obići će u ponedjeljak mezar osnivača SDA BiH i prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića – Šehidsko mezarje Kovači.
      Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić podsjetio je na zasluge prvog bosanskohercegovačkog državnika modernog vremena, koji je BiH poveo u nezavisnost i koji se u najtežim uslovima nastavio zalagati za vrijednosti demokratije i multietničkog društva.

      Alija Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, bosanskom gradiću u sklopu tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u familiji bogatih zemljoposjednika koji su se originalno doselili iz Beograda. Preminuo 19. oktobra u Sarajevu.

      Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja”.

      Dobitnik je niza priznanja i nagrada medju kojima su i medalje Centra za Demokratiju iz Washingtona (SAD); titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira Istanbulskog Marmara univerziteta (Turska); prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani i brojne druge.

      Kaza
      Keymaster
       Post count: 6138
      Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
      • You must be logged in to reply to this topic.