Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 132 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Islamska zajednica bogatija za jos jedan objekat

   DŽEMAT U UTICI KUPIO CRKVU

   Iako smo prije spominjali da naši vrijedni Bošnjaci u Utici, NY, pregovaraju sa općinskim vlastima o kupovini crkve, mada se može slobodno reći preuzimanju, kako nas obavještava mladi imam u Utici Ahmedin ef. Mehmedović, danas je džemat u Utici zvanično postao vlasnik spomenutog objekta.

   Zvanična cijena je bila $1, s tim što su džematlije morale preuzeti na sebe obavezu da isplate neke neizmirene obaveze od strane prijašnjeg vlasnika, i da plate troškove kupoprodajnog ugovora.

   Prema našim informacijama, a očekujemo više detalja u narednom periodu, krov crkve zahtijeva hitnu intervenciju dok su ostali dijelovi u manje više dobrom stanju.

   Eto, da nekada ne treba imati novaca, nego volje i jedinstva dokaz je i ovaj džemat, jer, kada smo jedinstveni, Allah otvara Svoja vrata tamo gdje nikada ne bismo ni pomislili da ih ima.

   Čestitamo našim zemljacima u Utici, i poručujemo im, da nastave tako kako su i započeli, ozbiljno i jedinstveno. Ako ne mogu malim koracima naprijed, onda ne preostaje ništa nego velikim koracima.
   Maša-Allah i neka vam je sa srećom, piše Džemati.com.

   (BnetPress)

   Anonymous
    Post count: 2088

    TRIBINA IZ-e U AUSTRALIJI

    U subotu 7. juna 2008. god. u džamiji džemata Penshurst, Bošnjačka Islamska zajednica Gazi Husrev-beg, u Sydneyu Australija, održana je redovna mjesečna tribina o islamu.

    Gost tribine bio je imam bošnjačkog Islamskog centra u izgradnji iz džemata Brisbane, Sifet ef. Omerović, sekretar Mešihata. Tema predavanja bila je ‘Kako izgraditi islamsku ličnost kroz džematsku praksu’.

    Prisutni su pokazali veliko interesovanje a nakon predavanja uslijedila su pitanja i odgovori. Moderator i domaćin tribine bio je glavni imam za Australiju Salih ef. Mujala, a segment tribine ‘pitanja i odgovori’ otvorio je svojim uvijek zapaženim komentarom istaknuti bošnjački mislilac u dijaspori te filozof i knjizevnik, akademik prof. dr. Bajram Redžepagić.

    Glavni imam prof. Mujala i dr. Redžepagić su pohvalili ovakav vid prosvijetiteljskog rada u okviru Islamske zajednice i zahvalili se kako predavaču tako i organizatorima tribine na izraženom gostoprimstvu, a prisutnima džematlijama na interesovanju, dobroj posjeti i inter-aktivnoj participaciji i doprinosu radu tribine.

    (Press služba Mešihata Australije)

    Anonymous
     Post count: 2088

     [b][color=#008000]PROGLAŠENJE POBJEDNIKA TAKMIČENJA U HIFZU
     [/color][/b]
     Proglašenjem pobjedika danas je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu završeno trodnevno takmičenje u hifzu Kur-ani Kerima kojeg je organizirao Rijaset islamske zajednice u BiH.
     U prvoj kategoriji, učenju cijelog Kur-ana pobjednik je hafiz Ibrahim Bektaš iz Travnika, drugo mjesto je pripalo hafizu Harisu Čorbo iz Sarajeva i hafizu Muhamedu Fetiću iz Zenice, a treće hafizu Belminu Mehiću iz Zavidovića.
     U drugoj kategoriji (15 džuzova) najuspješniji je bio hafiz Muriz Mešić iz Zavidovića, drugi je hafiz Salih Haseljić iz Zenice, a treći hafiz Edis Mujagić iz Lukavca.

     U trećoj kategoriji (10 džuzova) prvo mjesto je pripalo hafizu Abdullahu Kapo iz Sarajeva, drugo hafizi Sumejji Šljivić iz Živinica, atrće hafizu Alemu Memiću iz Trebinja.
     U četvrtoj kategoriji ( 5 džuzova) prvo mjesto je osvojio hafiz Faris Dautović iz Novog pazara, drugo hafiz Adnan Meati iz Sarajeva, a treće hafiz Sead Kumro iz Goražda.
     Svečanosti proglašenja pobjednika takmičenja u hifzu na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu prisustvovali su reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ambasador Saudijske Arabije u BiH Fahad Al Zeid, generalni sekretar Svjetske organizacije za hifz dr Abdullah Basfar i brojni drugi gosti.
     U BiH trenutno ima 192 hafiza i oko 350 onih koji uče hifz ili su zrazili želju da to učine.

     (MINA)

     Anonymous
      Post count: 2088

      EF. SMAJKIĆ: NADAMO SE DA ĆE SPC IZVUĆI POUKU

      Radnici preduzeća “Karadrvo” iz Fojnice potpuno su uklonili munaru džamije izgrađene 1995. godine uz magistralni put M-17, na privatnom zemljištu Srbina Bogdana Kureša, ubijenog u ratu. To je za “Avaz” jučer potvrdio muftija mostarski Seid ef. Smajkić, ističući da je Islamska zajednica na ovaj način ispunila obećanje dato prije mjesec.

      – Na ovaj način mi smo se ogradili i jasno poručili da Islamska zajednica u BiH nije napravila džamiju na Bradini, niti ju je ikada formalno htjela registrirati. Ali, eto, eliminirana svaka ružna primisao da mi želimo tuđe. Mi želimo širiti mir i dobročinstvo među ljudima. Ovo je korak na tom putu – rekao je ef. Smajkić.

      On je istakao da ta džamija nije građena u ime Boga, već zarad veličanja nekih ličnosti, te da je, kao takva, morala biti uklonjena. Izrazio je nadu da će se i na ovom primjeru predstavnici Srpske pravoslavne crkve ugledati na Islamsku zajednicu u BiH.

      – Nadamo se da će nakon ovoga i SPC shvatiti pouku i ukloniti crkvu iz avlije nane Fate Orlović u Konjević-Polju i drugim mjestima gdje je uzurpirana bošnjačka zemlja i zemljište Islamske zajednice – rekao je ef. Smajkić.

      (AVAZ)

      Anonymous
       Post count: 2088

       [color=#0000FF]Jedna od najstarijih džamija u našoj zemlji, koja je proglašena i nacionalnim kulturnim spomenikom
       [/color]
       [b][color=#008000]NASTAVLJA SE GRADNJA SELMIJE DŽAMIJE
       [/color][/b]
       Zahvaljujući Rijasetu Islamske zajednice u BiH i donacijama vjernika, sarajevska građevinska firma HMS, s kojom je početkom sedmice potpisan aneks ugovora o izgradnji kupole i munare, nastavit će obnovu Selmije džamije u Knežini. To je jedna od najstarijih džamija u našoj zemlji, koja je proglašena i nacionalnim kulturnim spomenikom.

       – Zahvalni smo reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću i muftiji sarajevskom Huseinu ef. Smajiću, koji su nam pomogli u ovom hair-poslu i ohrabrili nas da dovršimo obnovu ove naše ljepotice – kaže Jasmin ef. Bajrić, predsjednik Medžlisa IZ Kaljina.

       Sutra, na četvrtu godišnjicu početka obnove džamije, u Knežini će biti proučen mevlud i upriličen novi susret Bošnjaka iz tog kraja. Za dolazak na ovaj vjerski skup osigurani su autobusi iz Sarajeva i Olova s polaskom u deset sati.

       (AVAZ)

       Anonymous
        Post count: 2088

        KRŠĆANSTVO ĆE IZUMRIJETI DO KRAJA VIJEKA

        Više od polovine Britanaca vjeruje da će kršćanstvo izumrijeti do kraja vijeka, ako je suditi po novoj anketi.
        Istraživanje je sprovela jevrejska organizacija Aish. A rezultati su pokazali da tek malo više od trećine ljudi vjeruje da bi se kršćansaki i jevrejski obredi za sto godina u Britaniji mogli i dalje prakticirati.

        Iako četiri od deset osoba tvrde da bi izabrali da budu kršćani, skoro pa isti broj njih tvrdi da radije ne bi prakticirali nijednu religiju.

        Budizam se pokazao privlačnijim i od islama i od judaizma, i izabran je kao moguća religija ukupno devet procenata ispitanika.

        Izvršni direktor britanskog udruženja Aish, rabin Naftali Schiff je izjavio da su rezultati ankete, sprovedene na 2.000 ljudi, alarmantni.

        “Iz ovog je jasno da je religija, uključujuću judaizam, postala neprivlačna britanskoj javnosti”, dodao je rabin.

        Istraživanje objavljeno ranije pokazalo je da je posjeta crkvi opala u toj mjeri da će uskoro broj kršćana premašiti broj muslimana, vjernika koji klanjaju u džamiji, objavio je Telegraph.

        Sudeći po organizaciji Religious Trends, jedna od analiza vjerskih praksi u Britaniji je pokazala da ogromno opadanje posjeta crkvama znači da će Engleska crkva i katolicizam, uopće, postati finansijski neodrživi.

        U suprotnosti sa ovim rezultatima, broj aktivnih vjernika muslimana očekuje se da će od današnjih million narasti do 1,96 miliona u 2035.

        (Sarajevo-x.com)

        Anonymous
         Post count: 2088

         http://www.islamskazajednica.org

         ODRŽANI IZBORI U ISLAMSKOJ ZAJEDNICI U SRBIJI

         Izbori u Islamskoj zajednici u Srbiji održani su 22. juna 2008. godine na teritoriji cijele države. Biračka mjesta su na vrijeme otvorena kako u Sandžaku tako i u Beogradu, Nišu, Smederevu, Vojvodini, Preševskoj dolini i mnogim drugim mjestima.
         Sa svih biračkih mjesta su pristigle informacije da se izbori odvijaju normalno, bez ikakvih problema, i da je izlaznost neočekivano velika. Izbori se nisu održali jedino u Bajrakli džamiji koja se nalazi pod okupacijom porodice Jusufspahić. Islamska zajednica je, međutim, organizovala izbore na nekoliko punktova u Beogradu, gdje vjernici nesmetano izražavaju svoju volju i gdje je izlaznost, također, velika.

         Prema podacima Media centra koje smo dobili od Centralne izborne komisije Mešihata Islamske zajednice, na izbore koji se održavaju u Islamskoj zajednici izašao je rekordan broj birača u poređenju sa svim dosadašnjim.

         Ukupno 180 džemata na teritoriji cijele države na jučerašnjim izborima biralo je svoje predstavnike. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da je odziv birača za sada dobar.
         Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je u petak pozvao vjernike da u što većem broju izađu na izbore i na taj način još jednom potvrde svoju opredijeljenost za jedinstvenu Islamsku zajednicu.

         Anonymous
          Post count: 2088

          ČETIRI S NA BIJELJINSKOJ SALIHBEGOVIČA DŽAMIJI

          Na objektu Salihbegović džamije u Bijeljini, na kojoj su nedavno završeni grubi građevinski radovi, jučer ujutro osvanuli su grafiti, koje su ispisale za sada još uvijek nepoznate osobe, koji za Bošnjake Bijeljine predstavljaju provokaciju.

          Osim na nekoliko mjesta bijelim autosprejem ispisanih četiri “S”, napisano je i “Ratko Mladić” te “Milorade, živeo”, koje je naknadno nevješto zamaskirano. Kako saznajemo, Medžlis IZ Bijeljina o ovom događaju obavijestit će CJB Bijeljina kako bi pokušali otkriti počinioce. (EM)

          (AVAZ)

          Anonymous
           Post count: 2088

           Islamskazajednica.org

           OGROMAN ODZIV IZRAZ PODRŠEKE

           Izbori u Islamskoj zajednici u Srbiji, koji su održani u nedjelju 22. juna 2008. godine vrlo su dobro organizovani i uspješno sprovedeni, ocijenjeno je na konferenciji za novinare dan nakon izbora.

           “U pojedinim džematima zabilježena je i do šest puta veća izlaznost nego na prošlim izborima prije četiri godine“ – rekao je predsjednik Centralne izborne komisije Samir Škrijelj na konferenciji za novinare. On je rekao da su ovi izbori protekli mirno i dostojanstveno. Konačni rezultati prvog kruga izbora će biti poznati narednih dana zbog toga što podaci sa terena pristižu sporo, a nakon toga će biti održan i drugi krug izbora. Očekuje se da do kraja jula bude završen čitav izborni proces u Islamskoj zajednici u Srbiji.

           Dr Mevlud Dudić, potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice izrazio je zadovoljstov zbog činjenice da su izbori protekli mirno i što je izlaznost bila „neuporedivo veća nego na svim prethodnim izborima od 1990. godine“.
           „Ovo je svojevrstan referendum i potvrda da je Islamska zajednica u Srbiji na ispravnom putu. Mi ćemo i u buduće svoj rad provjeravati na izborima“ – rekao je Dudić.
           „U većini sandžačkih gradova vjernici su o izborima informacije mogli dobiti jedino od imama. Mi smo bili u svojevrsnoj medijskoj blokadi. U Tutinu je prekinut signal TV „Jedinstvo“, ali je izlaznost i pored toga bila izvanredna“ – rekao je Samir Škrijelj.
           Velika izlaznost je zabilježena, također, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.
           Velika izlaznost zabilježena je i u Novosadskom, Preševskom i Beogradskom muftijstvu.

           Anonymous
            Post count: 2088

            12-to dnevno trajanjemanifestacije u Travniku, Pruscu, Bugojnu, Vitezu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu, Banja Luci, Livnu i Jajcu

            DANI AJVATOVICE 2008

            Vjersko-kulturna manifestacija “Dani Ajvatovice 2008.” ponudit ce veoma bogat i sadrzajan program u devet razlicitih gradova Bosne i Hercegovine.
            Tokom 12 dana trajanja ove manifestacije u Travniku, Pruscu, Bugojnu, Vitezu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu, Banja Luci, Livnu i Jajcu, zatim manjim mjestima kao sto su Karaula i Oborci realizirat ce se brojni vjerski, kulturni i sportski sadrzaji.

            Takodjer, “Dani Ajvatovice 2008.” ucescem gostiju iz Turske i Irana imat ce internacionalni karakter.
            Na celu Organizacionog odbora “Dana Ajvatovice 2008.” je travnicki muftija Nusret ef. Abdibegovic, a Muftijstvo travnicko ima ulogu koordinatora aktivnosti vezanih za ovo najstarije i najznacajnije doviste na ovim prostorima.

            (Bnet Press)

            Anonymous
             Post count: 2088

             Održana sjednica Rijaseta

             INICIJATIVA ZA OSNIVANJE INSTITUTA ZA PROUČAVANJE ISLAMSKE TRADICIJE BOŠNJAKA

             Rijaset IZ u BiH održao je u četvrtak 26. juna 2008. godine u Sarajevu šestu redovnu sjednicu kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

             Rijaset je podržao inicijativu za osnivanje Instituta za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka. Formiran je odbor za izradu elaborata za osnivanje instituta na čijem je čelu prof. Mehmedalija Hadžić. Rijaset je jednoglasno podržao inicijativu za osnivanje Instituta što je ustvari realizacija zaključka prošlogodišnjeg naučnog skupa «Islamska tradicija Bošnjaka: izvori, razvoj, institucije i perspektive».

             Rijaset IZ u BiH je na ovoj sjednici utvrdio visinu sadekatu-l-fitra i nisaba za ramazan 2008./1429. h. godine.

             Visina sadekatu-l-fitra iznosi sedam, deset i 20 KM. Nisab kao osnova za obraćunavanje obaveze zekjata iznosi 3,314 KM (tri hiljade tristo četrnaest KM) odnosno 1694 EURA (hiljadu šesto devedeset četiri EURA).

             Rijaset je također donio odluku kojom se daje podrška Medžlisu IZ Sarajevo da se zaustavi svako dalje ukopavanje u hareme Alipašine džamije i Ferhadije džamije u Sarajevu.

             Rijaset je prihvatio i Izvještaj o petomjesečnom radu Radija Islamske zajednice BIR i rad ocijenjen uspješnim.

             Na sjednici je potvrđen naredni mandat dekanu Fakulteta islamske pedagoške kademije u Zenici dr. Zuhdiji Adiloviću i direktoru Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu dr. Mustafi Jahiću.

             (MINA)

             Anonymous
              Post count: 2088

              [b][color=#008000]JAUK NA KAMENU BIT ĆE UZIDAN U FERHADIJI
              [/color][/b]
              Poznati umjetnik Mile Prerad, porijeklom iz Omarske, jučer je muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću uručio tri fragmenta Ferhad-pašine džamije, koji su na njegovu inicijativu 1993. godine krišom doneseni u Njemačku. On je jučer od ef. Čamdžića zatražio oprost za “katastrofu koja je tokom rata učinjena prema Bošnjacima i njihovoj vjeri”.

              Neprolazna bol

              Prerad je za “Dnevni avaz” izjavio da je rušenjem Ferhadije nanesena ogromna i neprolazna bol Bošnjacima i čovječanstvu te naglasio da je banjalučka ljepotica bila historijski simbol jednog vremena i sredine.

              Umjetnik je 1993. godine, kako bi obezbijedio novac za život kolegama iz Banje Luke, prebacio radove 18 umjetnika svih nacija u Njemačku, koje je predstavio širom te zemlje. Iste noći kada je trebalo biti otvaranje jedne od izložbi, srušena je Ferhadija.

              – Mile nas je tada kontaktirao i rekao da mu donesemo tri kamena Ferhadije. Samir Osmančević, Mihailo Rakita, Miroslav Rovlić i ja sve to smo krišom uradili. Kada smo stigli, pitali smo ga šta smjera. On je rekao “kamenje mi treba za upis, kada budemo ponovo zidali Ferhadiju u Banjoj Luci”. To je prava bh. priča i ja sam ponosan što sam učestvovao u njoj kao čovjek i umjetnik – kaže za “Dnevni avaz” novinar Dušan Kecman.

              Mile Prerad dodaje da tri kamena simboliziraju tri konstitutivna naroda, tri vjere, tri vjerska poglavara i da, zapravo, govore o stvarnosti ovih prostora.

              Ogromno djelo

              – Smatrao sam da ću, ako ih sačuvam, učiniti ogromno djelo za budućnost među nama, suživot i toleranciju. Jako sam nesretan što su rušeni znakovi života Banje Luke, a Ferhadija je to zaista bila – kaže nam Prerad.

              Dodaje kako je rušenje Ferhadije izazvalo strahovitu i dugotrajnu bol i tugu u njemu, što je tokom boravka u Njemačkoj ispoljio izvajavši skulpturu “Jauk” na jednom kamenu Ferhadije, koji će biti uzidan u džamiju, što nam je potvrdio i Edhem ef. Čamdžić.

              Pružene ruke dijaloga

              Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić kazao nam je jučer da će na kamenu koji će biti uzidan u Ferhadiju biti napisano ko je učestvovao u spašavanju značajnih fragmenata.

              – Ovaj trenutak potvrđuje da je Ferhadija bila simbol mira, tolerancije i suživota, da je imala, ima i uvijek će imati prijatelje u svim vjerama i nacijama. Iznimno je bitna činjenica da su kamenje donijela dva Srbina, pružili nam ruke dijaloga, kao i što je gospodin Prerad zatražio oprost. IZ će to znati cijeniti – rekao je on za “Dnevni avaz”.

              U Briselu demonstrativno uništio svoju skulpturu

              Užasnut stvarima koje su se tokom rata dešavale u BiH, Prerad je 1993. godine u centru Brisela demonstrativno uništio svoju skulpturu Isusa Hrista, nakon čega je imao problema, pa i prijetnji po život. Tvrdi da je bio strahovito izrevoltiran strahotama koje su bile sve veće, a niko nije htio da ih zaustavi i želio je skrenuti pažnju na zlo koje se događa narodima BiH. Umjetnik je tada izazvao ogromnu pažnju i burne reakcije širom svijeta. (V. STEVANOVIĆ)

              (AVAZ)

              Anonymous
               Post count: 2088

               Sabahudin ef. Ćeman za Avaz tvrdi da je u Americi na sceni ideologija bez ideologije

               CRKVU PREUREDILI U ISLAMSKI CENTAR

               U američkoj državi Arizoni živi značajna grupa Bošnjaka. Prema nekim procjenama, u Feniksu, glavnom gradu Arizone, gdje živi i 90 posto njenog stanovništva, obitava oko 5.000 Bošnjaka.

               Kako za naš list kaže njihov duhovni vođa Sabahudin ef. Ćeman, koji je u Arizonu došao nakon oslobođenja iz koncentracionog logora Omarska, Bošnjaci koji žive u ovoj američkoj državi dolaze iz svih dijelova BiH. Nešto su brojniji naši sunarodnici iz Prijedora i Kozarca, ali ima ih i iz srednje i istočne Bosne…

               Velika nada

               Prema njegovoj ocjeni, život u Arizoni za Bošnjake je trenutno najpovoljniji.

               – Feniks je grad koji se u SAD u posljednjih pet godina najviše gradi. Zato je to za naše ljude dobro mjesto. Većina njih dobro se snašla, imaju svoje privatne biznise – priča nam ef. Ćeman.

               Upravo zahvaljujući njemu, brojni Bošnjaci okupljeni su oko Islamske zajednice (IZ).

               – U početku je u IZ bilo nekoliko familija. Sada su 250 familija članovi IZ i redovne džematlije. Nedavno smo za milion dolara kupili bivšu crkvu od oko 900 kvadratnih metara zatvorenog prostora, na 10 dunuma zemljišta naslonjenog na gradski park, te odgovarajući parking, koju smo preuredili u Islamski centar. To je omogućilo bolje uslove rada – kazuje glavni imam Bošnjaka u Arizoni.

               Posebno ističe činjenicu da u Islamski centar dolazi znatan broj mladih i uspješnih ljudi, što je velika nada zajednice.

               Međutim, ef. Ćeman otkriva i drugu stranu “američkog sna” Bošnjaka u SAD. Naši sunarodnici u Arizoni i Americi uopće suočavaju se s problemom asimilacije, što prijeti potpunim gubljenjem bošnjačkog identiteta.

               – Istina, jedini način opstanka Bošnjaka u Americi jeste istinska integracija u američko društvo, što ima i dosta pozitivnih stvari, ali u tom slučaju vreba opasnost asimilacije. Mi se, generalno, suočavamo s problemom očuvanja naše islamske vjere, a zapostavljanje svoje vjere vodi i zapostavljanju kulture, tradicije, jezika… što na koncu završi gubljenjem vlastitog identiteta – kaže ef. Ćeman.

               Ističe da je u posebnoj opasnosti očuvanje bosanskog jezika.

               Duhovni aspekt

               – Većina bošnjačke djece u Arizoni nije u mogućnosti da očuva bosanski jezik. Jer, njihovi roditelji po dolasku u SAD bili su u obavezi da rade kako bi preživjeli, a djeca su odrastala u uslovima koji su vodili asimilaciji – konstatira ef. Ćeman.

               Uzrok asimilacije vidi i u američkom načinu života, koji je, kako ističe, veoma zavodljiv.

               – Daje ti se sve, omogućava ti se da dođeš do svega, da bi postao rob toga. Daje ti se mnogo toga, ali ti gubiš svoj identitet. To je varka i to je najveća opasnost. Većina našeg naroda zapada upravo u tu situaciju. Osim toga, sam stil života u Americi jeste zapostavljanje svojih vrijednosti. Gubljenje ličnog identiteta u Americi je sasvim prihvatljivo. U Americi je na sceni ideologija bez ideologije. Zapostavlja se potpuno duhovni aspekt života i živi se čisti materijalizam – uvjeren je naš sagovornik.

               Dvojno državljanstvo

               Ef. Ćeman tvrdi da se, nažalost, može očekivati da će se mali broj Bošnjaka vratiti iz Amerike u BiH. Navodi da je gorući problem pitanje državljanstva.

               – SAD dopuštaju dvojno državljanstvo. A većina Bošnjaka želi dobiti američko državljanstvo, jer time sebi olakšavaju život u brojnim segmentima. Ako BiH ne prihvati dvojno državljanstvo, bojim se da bi većina, a to su na hiljade Bošnjaka, i formalno izgubila vezu sa BiH – kaže ef. Ćeman. (F. VELE)

               (AVAZ)

               Anonymous
                Post count: 2088

                [b]ZAVRSENI 498. “DANI AJVATOVICE”
                [/b]
                Reisu-l-ulema je poručio kako se Bošnjaci na Ajvatovici trebaju okupljati, da se podsjete da ih vjera uči da su bratsko saosjećanje i bratska samilost najviše moralne vrijednosti…

                U Pruscu su danas završeni 498. “Dani Ajvatovice”, manifestacija koja je u proteklih 12 dana u devet gradova obilježena nizom vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja.

                Centralni dio manifestacije je počeo jutros prolaskom konjanika i prozivkom barjaktara ispred Hnadanagine džamije, a potom su se desetine hiljada vjernika uputile prema šest kilometara udaljenoj Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi.

                Na platou Ajvatovice vjernicima su se obratili reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Mustafa ef. Cerić i travnički muftija Nusret ef. Avdibegović, nakon čega je klanjan podne namaz i proučena dova.

                Reisu-l-ulema je poručio kako se Bošnjaci na Ajvatovici trebaju okupljati, između ostalog, da se podsjete da ih vjera uči da su bratsko saosjećanje i bratska samilost najviše moralne vrijednosti.

                – Zajedništvo u vjeri je najsnažniji poticaj za saosjećanje sa ljudima. Primjeri saosjećanja i odgovornosti za zajedničko dobro zajednice koji nam se nude u kazivanjima o prvim muslimanima, imaju trajanu vrijednost, kazao je reisu-l-ulema.

                Naglasio je da među Bošnjacima ima uspješnih ljudi koje treba podržati da budu još uspješniji, da među njima ima griješnih, kojima treba ukazati na greške i ohrabriti ih da se pokaju pred Bogom i ljudima, te da ima onih koji su bolesni, sa kojima treba podijeliti saosjećanje.

                – Ima među nama ljudi koji su se iskreno pokajali i zato im trebamo pomoći da u svom pokajanju ustraju. To je ono što trebamo da učimo i naučimo na Ajvatovici, da učimo dovu da se ljudska srca otvore, kao što se otvorilo Zem-zem vrelo u Meki (Mekka) i kao što se otvorila stijena ovdje na bosanskom brdu, kroz koju je potekla voda, kao ljubav koja treba da potekne kroz ljudska srca, poručio je reisu-l-ulema.

                Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je danas na Ajvatovici održao govor u kojem je,između ostalog, kazao: “Ovdje smo da se vidimo i da jedni drugima u oči pogledamo pred Bogom i pred samim sobom”

                – Ovdje smo i da provjerimo da li nam je žila kucavica u dobrom stanju, da li su nam sve žile od kojih ovisi naša nam zajednička sudbina u zdravom odnosu. Ovdje smo i da se podsjetimo da nas vjera uči da su bratsko suosjećanje i bratska samilost najviše moralne vrijednosti, rekao je dr. Cerić.

                Reisu-l-ulema u svom govoru podsjetio je da je ‘zajedništvo u vjeri najsnažniji poticaj za suosjećanje sa ljudima’.

                – Ima medu nama uspješnih ljudi, koje treba podržati da budu još uspješniji; ima među nama griješnih ljudi kojima treba ukazati na greške i ohrabriti ih da se pokaju pred Bogom i pred ljudima i treba učiti dovu da im Allah oprosti grijehe, tako da više nikad ne ponove taj svoj počinjeni grijeh; ima među nam bolesnih ljudi koje treba da posjetimo i sa njima podijelimo suosjećanje; ima među nama ljudi koji su se iskreno pokajali i zato im preba pomoći da u svom pokajanju ustraju. To je ono što treba da učimo i naučimo na Ajvatovici – da učimo dovu da se ljudska srca otvore, kao što se otvorilo zem-zem verelo u Meki i kao što se otvorila stijena ovdje na bosanskom brdu kroz koju je potekla voda, kao ljubav koja treba da potekne kroz ljudska srca, rekao je, između ostalog, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić danas na Ajvatovici.

                (ONASA – FENA)

                Anonymous
                 Post count: 2088

                 [b][color=#008000]USKORO SVEČANOST OTVORENJA MEDRESE U PODGORICI
                 [/color][/b]
                 Na sjednici Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, održanoj 10. maja ove godine, konstatovano je da je najznačajniji projekat Islamske zajednice u Crnoj Gori – Medresa u Milješu u završnoj fazi izgradnje, da je dovršeno 95% radova, te će, uskoro, na posebnoj sjednici Mešihata biti donijeta odluka o datumu njenog svečanog otvorenja, formiranju Savjeta medrese, donošenja Statuta i drugim važnim pitanjima iz oblasti njenog rada.
                 U međuvremenu je raspisan i konkurs za prijem učenika u prvi razred medrese u školskoj 2008./2009. godini, a kandidati će polagati prijemni ispit iz općeg i vjerskog znanja.
                 Medresa je građena punih devet godina (2000) a njena ukupna površina je 2954 m2. Sastoji se od prizemlja, sprata i, u jednom dijelu, potkrovlja. Na prizemlju i spratu su četiri funkcionalne cjeline: prvu čini internat za smještaj 64 polaznika, drugu čini učionički blok sa osam učionica, bibliotekom, čitaonicom, amfiteatrom sa 140mjesta, sanitarnim čovorom i abdesthanama, treći dio je upravni (kancelarije i zborica), dok je u četvrtom smještena fiskulturna sala sa svlačionicom i tuševima.
                 U potkrovlju se nalazi biblioteka i čitaonica sa nekim kabinetima, dok je u prizemlju unutrašnje dvorište, okruženo natkrivenm trijemom. Tu su i dvije bašte – bašta za odmor i djevojačka bašta, smještena na spratu iznad svlačionica. Svaki od ovih otvorenih prostora obogaćen je zelenilom, klupama za odmor i šadrvanom, kao i drugim funkcionalnim sadržajima.
                 U blizini medrese nalazi se džamija koja se u potpunosti uklapa u ambijentalnu cjelinu medrese, kao da je dio projekta, mada je projektant predvidio da učenici namaze klanjaju u potkrovlju medrese. To je, po svemu sudeći, jedinstven objekat ovakve vrste ne samo na prostorima Crne Gore nego i šire, za šta posebno priznanje pripada magistru arhitekture Rifatu Alihodžiću iz Bijelog Polja.

                 (Preporod)

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 132 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.