Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • Teva
  Participant
   Post count: 8872

   Amsterdam – europski grad grijeha
   (foto reportaza)

   Amsterdam, svojim imidzom bucnog i sarenog grada, magnetski privlaci turiste iz cijelog svijeta. Nalazi se na uscu rijeke Amstel i ispresijecan je velikim brojem uskih ulica i kanala.
   Grad je moguce obici biciklom ili pjeske. Bicikla su jedan od zastitnih znakova Amsterdama, a kazu da ih ima duplo vise od automobila.
   Najpoznatiji gradski trg se zove Dam. Ludih 60-ih bio je sastajaliste pripadnika hipi pokreta iz cijelog svijeta. Cini se da je njihov duh i dalje prisutan tu i zasluzan za odlicnu atmosferu. Trg je i pozornica za brojne ulicne zabavljace.
   O bogatoj kulturi i istoriji Amsterdama svedoce brojni muzeji. Inace, tematika muzeja je raznolika, od istorijskih i umjetnickih do muzeja seksa, pive, marihuane… Zanimljiv je i muzej dijamanata, u cijoj blizini se nalazi i fabrika za njihovu obradu. Ovde moze puno da se nauci o rezanju, poliranju i kvalitetu ovog vrijednog kamenja. Obrada jednog jedinog karata moze trajati cijeli dan, a da biste postali strucnjak za obradu potrebno je vise od 15 godina. Najveca atrakcija u Amsterdamu je Wallw (roze cetvrt) koja se nalazi nedaleko od trga Dam. Dok hodate ovim neobicnim ulicama mozete u izlozima gledati famozne prodavacice ljubavi iz svih dijelova svijeta i svih starosnih dobi. Osim kupovanja ljubavi ovo mjesto je poznato i po ludoj zabavi kao sto je gledanje seksa uzivo ili striptiz tranvestita. Medjutim, celnici grada vec uveliko planiraju izmijestanje ove cetvrti iz centra Amsterdama. Njihov cilj je sprecavanje trgovine ljudima i prekomjerne upotrebe droge. Umjesto bordela otvorice ekskluzivne trzne centre.
   Podjednako zanimljivi su i “kofi sopovi”, gde umjesto kafe dobijate cjenovnik lakih droga koje se mogu kupiti i konzumirati na licu mjesta. Osim ovih opijata aktuelne su i takozvane magicne (halucinacione) pecurke. Postoje razlicite vrste, od slabijih koje izazivaju salve smijeha do jakih koje dovode do ozbiljnih halucinacija. Poznat je slucaj mlade Francuskinje koja se prosle godine poslije upotrebe pecuraka, ubila. U Amsterdamu zivi oko 700.000 stanovnika i preko 170 razlicitih nacija. Holandjani su ljubazni domacini i skoro svi govore engleski tako da sporazumijevanje ne predstavlja problem.
   Prava je privilegija posjeetiti Amsterdam na “Kraljicin dan” nacionalni praznik koji Holandjani slave 30. aprila. Tada se na ulicama okupi oko milion ljudi da proslave ovaj praznik koji je ustvari rodjendan preminule kraljicine majke. Ako zelite da se bar na trenutak osjecate kao “domaci” sve sto treba da uradite je da obucete nesto narandjasto.

   AutoBrief (sa malim ispravkama)


   Tek smo sisli s voza


   Turisticki bus Amsterdam


   Trg Dam u pozadini: Madame Tussaud (muzej vostanih figura), desno na trgu je Kraljevska palaca


   Jedan od mnogobrojnih kanala


   Bista Anne Frank blizu kuce u kojoj se krila u drugom svjetskom ratu


   Jos jedan od mnogobrojnih kanala kojima krstare turisticke brodice


   Holandija zemlja cvijeca


   Vondel park


   U hladu van Gogh muzeja


   Koncertna dvorana


   I amsterdam, u pozadini Rajks muzeja


   Cudna neka prevozna sredstva


   Ova slika je za Marate, mahsuz


   Party ili Karaoke biciklo – Ovako se slave rodjendani i slicno


   Pijaca cvijeca (lukovice tulipana i slicno)


   Taxi bicikla tro i cetverokolice (ko u Kini)


   I naravno, bilo kuda bicikla svuda (pa i u Tilburgu)

   :)

  Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.