-
AuthorPosts
-
AnonymousMarch 23, 2008 at 8:19 pmPost count: 2088
Ovdje je tema Gracanica i ostali djelovi nase nam Rogatice,znaci da moze da pise kako ko hoce, bez vrijedjanja i omalovazavanja drugih. Ja sam pisao o Gracanici kao najvecoj mahali nespominjuci Tekiju kao najstariju mahalu namjerno – htio sam da isprovociram da se pise na ovu temu.
Sve sto sam napisao tacno je,nije uvrijedljivo i nije nikakvo iskrivljivanje ni dodavanje istorije i neradi se o nikakvim pobjedama. Valjda se okupljamo oko ove nase stranice da bi muhabetili i druzili se a ne da pobjedjujemo jedni druge.
E fala na paznji!:dry:
Vidim ja da mene niko ne slusa ni ovdje,ko ni na staroj stranici.
Sele!!!Ko je osmislio onaj most???
Koda mi Gracanicu fata neuroza, polahko drug moj,
pa i ja duram vas. Moj Purak vidi kako je meni s njima,
valja to nadurati. Dobro je sto malo malo pa Kerim na putu,
a sa ovim cu ja lahko. Vidis Teva i Zele ko zaljiveni.
A i ovog RN 35 cu ja usutiti samo dok poredam kuce
do broja 35.[color=#825900][quote=”purak(citat)”] E fala na paznji!
Vidim ja da mene niko ne slusa ni ovdje,ko ni na staroj stranici.
Sele!!!Ko je osmislio onaj most??? [/quote][/color]
Ma purak ovo ovdje sve nervozno. I ne procitaju post do kraja a vec ospu paljbu.
Taj most koliko ja znam je projektovao rahmetli Sefik Cohodar. Bio je direktor u Standardu. Poginuo veoma mlad u saobracajnoj nesreci. On je otac rahmetli Denisa Cohodara koji je ubijen u ratu. Mozda si njega poznavao.Slusamo mi tebe Purak bolan, nego nezna niko ko je projektovo most.:blush:
A pored Denisa, Kikanova djeca su jos Amela i Anis (ako sam mu ime dobro zapamtio).
Amela je najstarija a Anis najmladji.
Amela se rodila kad i moj brat Caje ’65-e, i “brat i sestra su po mlijeku”, jer Almasa nemade dovoljno mlijeka pa ih je moja mama DZevahira obadvoje dojila.:kiss:A dok moj tetic Irfo reda kuce samo da mu kazem da reda u pogresnoj mahali.
Nije RN 35 nego RDz 35 (ragibadzinde35).
Pa onda probaj sloziti kockice pa ces mozda skontati da Teva ne suti ko zaliven……
Imas pravo triput da pogadjas ??????;)AnonymousMarch 24, 2008 at 12:43 pmPost count: 2088KerimH59 napisao:
Irfo vi nematu uda da sta otmate.
To sto te Kaza i Pitar PODUPIRU, pa razumijem vas, Starija generacija (tri djuturuma). Jedan bez drugog bi popadali ko gnile kruske.Na mladim ostaje svijet, a na starijim (djuturumima) zemlja.
MI MLADI smo uz vas.
Niste sami, izdrzite, vasi pioniri: Kerim, Zele, Zuja, Muge, …;) :(
Vas cetvorica pionira 200 godina.
Dobro si Galibe, Ovo su stari pioniri. Mogli su po
tri puta otici u vojsku i vratiti se.AnonymousMarch 29, 2008 at 9:07 pmPost count: 2088A i vas trojica mladjih djuturuma, mogli ste zaraditi po tri penzije u bivsoj nam vojsci.
Dragi TEVA prvi put se javljam i mogu ti reći da sam sa velikom pažnjom pročitao sve i velika ti HVALA na svemu napisanom emocije su pomiješane moram ti reći iskreno bilo je i suza osjećaji i sjećanja na naše rahmetlije,želim ti puno zdravlja tebi i tvojima puno selama iz Podhrida iz Rogatice ZAMBI
Evo fesa da drmesa…..
Postavljajuci onu staru famelijarnu sliku na kojoj je i rahmetli Muhamed – Mesak i spominjuci Adema pade mi naom jedan dogadjaj koji se zbio jako davno, a o kom sam kao dijete vise puta sluso.
A uz put cu napisati jos koju dogodovstinu iz zivota ucesnika ovog dogadjaja.
A ucesnici su haman sve Ajanovici, bar sto se tice onih za koje sam cuo:
Muhamed rahmetli, Adem, Hajrudin…..Muhamed pricali su bijase miran i tih momak, koji se nicega i nikoga nije bojo.
Znali su to dobro oni iz susjednih sela.
Rodio se i zivio u Sljedovicima.
Zaljubljenik prirode i strastveni lovac i moj babo rahmetli je rado lovio sa njim i ostalim Sljedovicanima.
A ikako nece kad su Sljedovici selo Ajanovica, Cengica, Herendi…..Adem ponosna momcina isto tako vrijedan samo jako pricljiv.
Nemozes doci do rijeci od njega i svagdje prvi i glavni.
U mog babe iznad kreveta visile slike i pored dzede rahmetli Salihbega, bila i Ademova slika.
Adem birvaktile u vojsci, na prelijepom vrancu kom je uzdama pogeo glavu, valjda da se zna ko je gazda kome.
Starina Adem danaz zivi u Gorazdu, nadam se.Hajrudina znamo dobro, nas iz Gracanice, pa zato ovo i pisem u ovoj temi.
Isto veliki pricalica, ali i inadjija.
Ako se sta zainadi ili ti obeca znaj da ce i biti tako.
O njemu cu jos koju i poslije danasnje price.
Babo im Sejfibeg, hramo unogu i jedini mu je poso bio da ne zakasni na podne u Carsijsku dzamiju.
Uvijek nosio fes na glavi.
Imamo mi i bascu preko puta njih i uvijek u proljece i jesen kad bih lopato (asovo), Sejfibeg zastane naogradi gleda me i onda udje tutne mi onu njegovu tojagu uruke a uzme asov i pokazuje mi kako treba lopatati (asovati).
Mezar mu eno na nasem imanju na Biljinovcu.
Allah mu rahmetile i njemu i svim ostalim mrtvima…..A prica ide ovako.
Bilo je to prije vise od pola stoljeca.
Okupili bi se vlasi negdje kod skole na igranci.
Igrali, pjevali i zlocine spremali.
Udarna im pjesma bila:
“Nema fesa da drmesa, nema balije da zalije…..”
Saznali to nasi slucajno od jednog pjanog vlaha.
Odrijesio mu se jezik i isprico im.
A oni se fino organizovali, pripremili i cekali dan igranke.
Bili su tu naravno i drugi momci pored njih trojice.
Vjerovato Arif, Ahmo…..
Prisuljali se iza skole i cekali.
Kad su vlasi zapjevali: Nema fesa da drmesa….
Oni ti izleti sa fesovima na glavama i toljagama u rukama razgoneci igranku, pjevajuci:
Evo fesa da drmesa, evo balije da zalije…..
Jos da prekopiram ovo, da mi ne bi propalo, ko Seletu, pa da postavim.;)Nastavice se…..
AnonymousApril 26, 2008 at 7:54 amPost count: 2088Nerece Teva da je Muhamed a.r. Ademov brat a njihovu sestru Rapku a.r. svi su znali na tom kraju.Adem jeste jos ziv i zdrav i haman da je vise u Sljedovicima nego u Gorazdu.Mogo bi ga Teva naci ako bude iso u Sljedovice.
Ja prerovih po streanici ali ne nadzoh te slike koju pomenu Teva pa ako je ima javnite jer sve ove nabrojane dobro znam.
Nebi se trebbao iznenaditi Teva kada mu kazem da sam sada vidio Adema jer je iz Gorazda dosao na dzenazu moje majke a.r.
eto naumpade mi da imaju slike pa cu ako ga vidim da ima na slikama dati objasnjenje na kojoj je.AnonymousApril 26, 2008 at 8:00 amPost count: 2088Eto nadzoh Adema na prezadnjoj slici a to je onaj sijedi sa desne strane Kasima Velica.Lijevo od kasima je isto tako gorazdak a radi se o sinu Ademove sestre Feride(Pelamovaq strina)a Teva ga zna ko Faku.
AnonymousApril 30, 2008 at 5:02 amPost count: 2088Mora da oni novopeceni sa desne strane procitase o Gracanickoj Dzamiji(koja je bila na dnu moje MAHALE)pa se poklopise.Nadz Muta ono sto him ja govorim.Doduse moja istrazivanja su pokazala malo drugacije ali je to tu nedze.
Eto him novije i alternativne istorije pa nek se s njom kofrce dok ne priznaju da je Gracanica najstariji i najljepsi dio rogatice kog cafiri svakog rata skrhaju da bi mu ljepotu i dusu ubili.AnonymousMay 2, 2008 at 4:03 amPost count: 2088E da su za Uranak izisli na Pticjak pa ucvikali od gracancadi sve bi mi bilo jasno a vako jok.Trebo hin je Muta jos koji mijesec pustiti da falcifukuju istoriju i da se bucaju.Sve him ja na onom sijelu pokusah utufiti al jok.Sto rece Irfo iz petnih zila sam se naprezo al dzaba.
AnonymousMay 2, 2008 at 12:15 pmPost count: 2088Z O R L O V A C
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.