-
AuthorPosts
-
E role upravu si, Kaza je postavio tekst i slike o Tekiji.
Ali eto valja nama od Tekije poci pa kroz mahale rogaticke
proci. Heeee, valjal ova.AnonymousMarch 20, 2008 at 9:17 pmPost count: 2088Kaza je stavio tekst o Tekiji a slika Gracanice.Na slici se vide 3-4 kuce u Tekiji ostalo je Gracanica. Najveca, najljepsa mahala Gracanica pocinje od Vatrogasnog mosta,dakle i Tekija je sastavni dio Gracanice.;)
AnonymousMarch 20, 2008 at 11:38 pmPost count: 2088Pa kad ste kod onog lijepog mosta kod Vatrogasnog doma znate li mozda i ko ga je prjektovao,a ja bih rekao da je to njegovo “zivotno djelo”?.Naime,malo je graditeljskih spomenika ,a da su autori Rogaticani,a pogotovu iz novijeg vremena,a da su ostali nedirnuti;ratom,vremenom ili drugim razlogom.
Gracanice, malo si pohlupo loncice.
Mahala Gracanica uvijek je bila od
danasnje veterinarske pa gore. A ja
sam malo stariji pa vise pamtim, pa
sam i krave cuvo po nekim djelovima
Gracanice, toliko je bila naseljena.AnonymousMarch 21, 2008 at 7:22 pmPost count: 2088Jesi stariji Irfo ali pamtim i ja dosta toga.Ti si izgleda zaboravio da je nekad na prvoj kuci posle Vatrogasnog mosta tj na kuci Lubarda bila tabla sa natpisom ul.Ragiba Nalbantica.Druga tabla sa istim natpisom je stajala na mojoj kuci.Neznam tacno koje godine na prvu kucu posle Vatrogasnog mosta i na moju kucu je postavljena nova tabla sa natpisom Gracanica.
Znaci najveca i najljepsa mahala Gracanica pocinjala je od Vatrogasnog mosta.;)
AnonymousMarch 22, 2008 at 3:00 amPost count: 2088Jesi li razumio, IRFO, sta ti je Gracanica napisao?
Ako nisi, e onda ce mo ti nacrtati, a ako ti ni to ne bude jasno, onda nek ti je DRAGI ALLAH NA POMOCI.
AnonymousMarch 22, 2008 at 12:30 pmPost count: 2088Mislim da je Irfo u pravu. Cijela ulica rijetko je kad odredjivala kvart. Navescu primjer: Ulica Hasana Kikica prostirala se od Belegijine kuce ukrug do materijala i baste a samo se dio nje zvao Mahala, tacnije od Belegijine kuce i fiskulturne sale do kuce Hase Suvalije s jedne i Karamana sa druge strane. Znate vi svi sta je Tekija i gdje je Tekija samo se ludi pravite i ko prisvojili bi jednu od najljepsih i najstarijih Rogatickih ulicca. Al nemere:woohoo: Ima nas jos sto poznajemo Rogaticu i to dobro.
Ma Gracanica nje bila ni Hajvanska.Sve sto se nalazi izmedju ulica Ragiba Dzinde i Ragiba Nalbantica je Gracanica.
A na Mejdanu smo igrali lopte i jeli krastavice iz baste rahmetli Hamde Setica i grozdze iz Tekije od rahmetli Skaljicki,
pa se ponekad preseli u kruske kod Boltinog babe Hamde.
A Hamdo je postavljo banjice ispod kruske pa kad zatutnji on upali svjetlo i zajmi nas.
Za moje prvo javljanje toliko i mahsuz selam svima.:) ;) :)Ma nemogu oni nas prisvojiti, oni se samo slepaju
znaju oni koliko su prazni bez Tekije. Kod nas je i
skola i obdaniste, zgrada pa staro groblje. A nek oni
kazu sta je bila Gracanica, od Grgine kuce do kuce
Gracanice. Zato je i bila tabla na njegovoj kuci.
Mi vama ne otimamo pecine, pa se vi klonite Tekije.AnonymousMarch 23, 2008 at 9:09 amPost count: 2088Irfo vi nematu uda da sta otmate.
To sto te Kaza i Pitar PODUPIRU, pa razumijem vas, Starija generacija (tri djuturuma). Jedan bez drugog bi popadali ko gnile kruske.Na mladim ostaje svijet, a na starijim (djuturumima) zemlja.
MI MLADI smo uz vas.
Niste sami, izdrzite, vasi pioniri: Kerim, Zele, Zuja, Muge, …;) :(
AnonymousMarch 23, 2008 at 10:09 amPost count: 2088Irfo upravu si, tabla sa natpisom Gracanica jeste bila i na Grginoj i na mojoj kuci. Opet si zaboravio da je je bila tabla i na prvoj kuci posle varogasnog mosta(kuca Lubarda)i na poslednjoj kuci na izlazu iz Gracanice prema restoranu Kamin;) takodje je bila tabla sa natpisom Gracanica.Mislim da je to bilo na kuci Culeskera.Ove nove podjele se ne pikaju.Gracanica je najveca.;)
Niko vas ne prisvaja,samo se vi odvojiste;)Vi prisvajate skolu da je vasa – skola je i vasa i nasa. Ako tako nastavite Rotex, Pretis-Alpo i Jasna ce biti vasi.Na starom forumu Teva fino opisa obalu nase rjecice sa mosticima. Poslednji od tih mostica morao si preci i preko nekadasnje kaldrme kroz Vrbanje proci i na svoje imanje doci.
AnonymousMarch 23, 2008 at 10:14 amPost count: 2088Irfo upravu si, tabla sa natpisom Gracanica jeste bila i na Grginoj i na mojoj kuci. Opet si zaboravio da je je bila tabla i na prvoj kuci posle varogasnog mosta(kuca Lubarda)i na poslednjoj kuci na izlazu iz Gracanice prema restoranu Kamin;) takodje je bila tabla sa natpisom Gracanica.Mislim da je to bilo na kuci Culeskera.Ove nove podjele se ne pikaju.Gracanica je najveca.;)
Niko vas ne prisvaja,samo se vi odvojiste;)Vi prisvajate skolu da je vasa – skola je i vasa i nasa. Ako tako nastavite Rotex, Pretis-Alpo i Jasna ce biti vasi.Na starom forumu Teva fino opisa obalu nase rjecice sa mosticima. Poslednji od tih mostica morao si preci i preko nekadasnje kaldrme u Vrbanju doci na svoje imanje.
Ovdje nije rijec koja je mahala najveca ili najljepsa nego koja je najstarija. Svi kitabi kazu da je u Gracanici rastao luk, krompir , buranija…,od insana koji su zivjeli i hodali u Tekiji (dzamijskoj mahali). Dakle Gracanica je bila tekijsko sijaliste, iliti basca, njiva…
To kazu knjige a ne djuturumi, jer tako starih djuturuma vise nema koji bi to mogli pamtiti.
Zato imamo mladi gracanicki narastaj koji je krenuo u nove pobjede i htio bi da pise novu i stariju istoriju.
Sve je moguce pa i to.U pravu si Kaza, pripomozi malo, vidis
da su me saletili sa svih strana. Gracanica,
ja sam prelazio i prvu i zadnju cupriju, preko
obje imam imanje. Ovdje je rijec koja je starija
mahala, a ne koja je veca.Ma volim ja vas, vi ste moje drage komsije.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.