Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 48 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   FILM SNIJEG

   Ekipa filma “Snijeg” proslavila veliki uspjeh

   Povodom osvajanja prestižne nagrade Grand Prix u programu “Sedmica kritike” ovogodišnjeg 61. filmskog festivala u Cannesu, ekipa filma “Snijeg” rediteljice Aide Begić-Zubčević organizirala je danas u Sarajevu prigodnu svečanost i susret s kolegama, studentima te novinarima.

   Na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) okupilo se mnoštvo kolega, bivših i sadašnjih studenata, filmskih radnika i javnih djelatnika koji su došli pozdraviti ekipu filma te im čestitati na velikom kanskom uspjehu.

   Rediteljica Aida Begić istaknula je odličan uspjeh filma kod publike i kritike, ali i plodonosnu promociju ostvarenja.

   Ona naglašava da, pored stotina profesionalaca koji se bave filmom, festivalski program budno prate i članovi klubova filma čija je kritika iznimno cijenjena.

   “U razgovoru nakon projekcija uvidjela sam da su ti ljudi jako dobro shvatili i prihvatili film. Od novinara smo u važnijim medijima dobili odlične kritike, koje su tamo jako značajne – mogu vas sahraniti ili uzdići”, kazala je ona.

   Komentirajući temu rata koja je na različite načine u fokusu većine bh. filmskih ostvarenja, smatra da ju je teško izbjeći jer je rat dio nas.

   “Snijeg”, dodala je, konkretno ne govori o ratu jer je radnja smještena u kasne 90-godine prošlog vijeka, ali predstavlja njegove posljedice koje su u BiH i danas iznimno teške.

   “Trebat će nam još puno filmova da se suočimo s istinom i prošlošću na ovaj ili onaj način. Žene s kojima sam razgovarala i radila dale su mi podstrek da ne mogu odustati od svog rada, ako one nisu odustale od svojih strašnih života”, istaknula je.

   Producentica Elma Tataragić mišljenja je da je film polučio izniman uspjeh, s obzirom na to da se radi o umjetničkom ostvarenju. Sve projekcije filma bile su jako posjećene, uključujući pored publike i profesionalce s drugih festivala.

   Potvrdila je da je “Snijeg” već prodat Turskoj, Švicarskoj i zemljama Beneluxa, dok još traju pregovori s nekoliko evropskih i azijskih zemalja.

   Tataragić je zadovoljna načinom na koji je publika prihvatila film, što je posebno bilo vidljivo tokom nekoliko diskusija. To nije publika koja ima određeno predznanje o bh. društvu, naglasila je.

   I glumica Zana Marjanović također je naglasila izvanredne kritike na film, istaknuvši da nije uobičajeno da se u kritici od nekoliko redaka posebno izdvoje rečenice koje hvale izvanrednu glumu.

   “Publiku je u razgovorima najviše zanimala sudbina žena povratnica koje se u selo vraćaju bez muževa. Interesuje ih, dakle, sudbinsko-politička situacija tih žena te njihova borba za odluku da ostanu živjeti u BiH”, mišljenja je Marjanović.

   Cjelokupna ekipa filma s nestrpljenjem očekuje mišljenje bh. publike o ovom nagrađenom ostvarenju.

   Ponos postignutim rezultatom, koji se nadovezao na niz već osvojenih nagrada bh. filmskih autora, iskazali su i reditelji te profesori ASU Pjer Žalica i Haris Pašović te dekan Akademije Zijad Mehić. Smatraju da je to uzbudljiv trenutak za umjetnost i kulturu ove zemlje.

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    PIRAMIDE i FESTIVALI:

    Glavna nagrada za film “Ujak Sam i bosanski san” u Italiji

    Dokumentarni film “Uncle Sam and Bosnian Dream” (Ujak Sam i bosanski san) snimljen o temi istraživanja Bosanske doline piramida osvojio je glavnu nagradu “Zlatni pečat” na 26. filmskom festivalu “Bellaria 2008.”, koji je održan od 5. do 9. juna u Italiji.

    Italijanski dokumentarni film “Ujak Sam i bosanski san” je dobio “Zlatni pečat” 26. filmskog festivala “Bellaria 2008” koji je održan od 5. do 9. juna u Italiji.

    Producent 52-minutnog filma je Chiara Brambilla iz Milana, a snimanje je trajalo godinu dana. U retrospektivi se prikazuju događaji koji su slijedili nakon sto je Semir Osmanagić objavio vijest o postojanju pet piramidalnih kamenih struktura u Visokom koje su privukle u ovaj grad naučnike, turiste i volontere iz čitavog svijeta.

    Stvarni junaci su lokalni stanovnici koji su iznenada katapultirani u svjetsku medijsku pažnju nakon godina rata i neimaštine, stoji u obavještenju APBPS fondacije.

    Zambi
    Participant
     Post count: 898

     Ako Bog da Bosanski san će se ostvariti,i dokazaće se da su piramide dio Bosanske i svjetske istorije

     Anonymous
      Post count: 2088

      Posto sam ja iz Visokog, osjetih potrebu da i ja nesto napisem:)
      Stvarno je i meni čudno sve to što se izdešavalo oko piramida, ali kako vrijeme odmiče taj “visočki san”, kako bih ga ja nazvao već postaje polahkvo stvarnost. Baš neki dan sam bio u Visokom. Visočani mi u nekakvom deriliju, kažu otkopan vrh piramide. Ja pogledah kad stvarno. Nekako se već polahko, u magli, naziru obrisi tog sna, a otkopavanjem vrha i glava se ugledala:)

      Sve najbolje.

      Mustafa
      Participant
       Post count: 8282

       Film “Ritam života”osvaja Italiju

       Film “Ritam života” Envera Puške osvaja Italiju
       U sklopu 5. Kimera Film Festivala u italijanskom gradu Tremoliju pred prepunom dvoranom prikazan je film “Ritam života”, inače redateljski prvijenac već profiliranog scenariste Envera Puške.
       Jednoglasnom odlukom žiri je proglasio film “Ritam života” za najbolji film prikazan na festivalu, a nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Nebojši Veljoviću.

       Žiri:

       Giorgio Careccia – renomirani italijanski glumac
       Marc Hartmann – Njemac- režiser tv spotova (surađuje sa MTV-em)
       Palma Spina – poznata italijanska scenaristkinja i spisateljica
       Vincenzo Lucchese – profesor na Univerzitetu u Moliseu
       Prof. Lorenzo Canova – profesor na Univerzitetu u Moliseu

       Ovo je još jedan od filmova koji je podigao nivo bosanskohercegovačke produkcije na svjetske razmjere i zavidan kvalitet.

       Mustafa
       Participant
        Post count: 8282

        KRATKI FILM “ŠTA JA ZNAM” ŠEJLE KAMERIĆ I TIMURA MAKAREVIĆA NAJBOLJI NA FESTIVALU U ADANI

        SARAJEVO, 19. juna (FENA) – Kratki igrani film “Šta ja znam” u režiji Šejle Kamerić i Timura Makarevića osvojio je nagradu za najbolji film na Festivalu kratkog filma u Adani, Turska.

        Adana Golden Boll festival postoji od 1969., a od ove godine Festival je pokrenuo i takmičarsku selekciju filmova iz mediteranskih zemalja u kojoj se našao i film “Šta ja znam”.

        Pored toga, ovo će se bh. ostvarenje u toku juna prikazati i u takmičarskim selekcijama Festivala mediteranskog filma u Tangeru (Maroko) te na Bukurešt film festivalu, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.

        Time ovaj kratki film nastavlja uspješni festivalski život koji je u proteklu godinu, nakon premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, prikazan na velikom broju festivala širom Evrope (Zagreb film festival, Clermont Ferrand Short Film Festival, Glasgow Film Festival, Diagonale, Crossing Europe Film Festival Linz, Next Film Festival, Festival de Arte Mare, Festival de Cine d’Aubagne, i drugi).

        Realiziran je u produkciji SCCA/pro.ba u sklopu projekta “Bosna i Hercegovina u potrazi za izgubljenim identitetom”, u koprodukciji s OK Centrom Linz te Emotion Film Ljubljana. Pomoć su dali i Švicarski ured za saradnju u BiH, Fondacija Otvoreno društvo BiH, Fondacija za kinematografiju i Erste Bank.

        (Fena)

        Anonymous
         Post count: 2088

         LIBERTAS FILM FESTIVAL:

         DUBROVNIK: MUSTAFI NADAREVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO

         U sklopu dubrovačkog filmskog festivala Libertas u ponedjeljak uvečer je uz prigodnu svečanost glumcu Mustafi Nadareviću dodijeljena nagrada za životno djelo.

         Ova nagrada dodjeljuje se treću godinu zaredom istaknutim pojedincima iz svijeta filmske i kazališne umjetnosti koji su svojim radom i nastojanjima nesebično doprinijeli promociji filmske i kazališne umjetnosti na svim razinama.

         Mustafa Nadarević rođen je 2. maja 1943. godine u Banjoj Luci, a diplomirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Ostvario je brojne filmske, kazališne i televizijske uloge za koje je nagrađen brojnim nagradama u zemlji i inozemstvu.

         Ovom je prigodom u ponedjeljak uvečer prikazani film “Već viđeno” Gorana Markovića po želji Mustafe Nadarevića koji ulogu u tom filmu smatra svojom najzahtjevnijom ulogom do sada.

         Ovogodišnji 4. Libertas film festival počeo je 27. juna i traje do 2. jula.

         Na njemu će biti prikazano 50-ak nezavisnih filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta u kategorijama cjelovečernjeg dokumentarnog i kratkog filma, prenosi Hina, a poseban program posvećen je kinematografiji Kube te programu “Ponoćno ludilo”.

         (FENA)

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          GORADE:

          Premijera filma ”Vanzemaljci iznad Sarajeva”

          U okviru ”Festivala prijateljstva – Goražde 2008.” sinoć je u gradu na Drini premijerno prikazan i dokumentarni film ”Vanzemaljci iznad Sarajeva”, autora Avde Huseinovića i producenta Muamera Perle.

          Film rađen u produkciji RTV Vogošća & Bostel d.o.o. mnogi ocjenjuju kao jedan od najznačajnijih dokumenata koji svjedoče o odbrani glavnog grada BiH.

          Prema Huseinovićevim riječima, u filmu je obrađena jedna od ključnih sarajevskih bitaka koja se desila 16. maja 1992. godine

          ”Pofalićka bitka je spriječila podjelu Sarajeva na dva dijela a tu su i do sada nepoznate priče o velikim borbama na brdu Žuč koje su spasile grad Sarajevo, jer da nije bilo toga ovo bi bila još jedna Srebrenica, mnogo veća. Bio sam svjedok tih događaja”, kazao je Huseinović dodajući da je riječ o istinitoj priči.

          ”Ovo je istinito svjedočanstvo o najvećim borbama za Sarajevo u toku rata, priča o velikim herojima koji više nisu među živima a dobar dio glavnih junaka i protagonista filma vodi porijeklo iz Podrinja. Rahmetli Enver Šehović, legendarni komandant Žuči je porijeklom iz Mrežica kod Foče, Safet Zajko iz Rudog, Fadila Žuta je iz okoline Čajniča i mnogi drugi”, dodao je on.

          Huseinović ističe da je sretan što je u saradnji s ostalim ljudima koji su radili na filmu, napravljeno nešto što će ostati i budućim generacijama.

          ”Najveći dio snimaka je iz naše arhive i većina je do sada neobjavljena. Film koji je producirala RTV Bostel se prevodi na četiri svjetska jezika, engleski, španski, turski i arapski a do kraja godine pojavit će se na nekoliko festivala dokumentarnog filma, a također će biti prikazan i u većini evropskih zemalja, u Australiji i Americi”, kazao je on.

          Anonymous
           Post count: 2088

           Sarajevo Film Festival

           Organizirana projekcija filma “Snijeg” za akreditovane novinare

           U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je za novinare održana projekcija filma “Snijeg” autorice Aide Begić. Projekciji su prisustvovali akreditovani novinari iz svih medijskih kuća s područja BiH, ali i Evrope i svijeta.
           Film “Snijeg” otvorit će večeras 14. Sarajevo film festival (SFF). Tradicionalno će biti upriličene paralelne projekcije – u 20.15 sati u Narodnom pozorištu, a u 20.30 sati u Heineken Open Air kinu (Metalac).

           Službenom će otvaranju filmske smotre prethoditi prigodan prijem dobrodošlice za goste Festivala na festivalskom trgu, a uslijedit će svečanost dočeka ekipe filma “Snijeg” na crvenom tepihu.

           Radnja filma se dešava 1997. i govori o stvarima koje su kod većine nekako zaboravljene. Film prati priču šest žena, starca, četiri djevojčice i dječaka koji žive u ratom razorenom i izoliranom selu Slavno. Nakon što dva poslovna čovjeka posjete selo traže od seljana da ga napuste uz novčanu naknadu. Oni su pred dilemom – prihvatiti ponudu i spasiti živote, ali ujedno razoriti vlastite duše.

           U filmu igraju Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Malamuhić, Jelena Kordić te Alma Terzić.

           Rediteljica Aida Begić za svoje je prvo dugometražno ostvarenje na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu osvojila prestižnu nagradu Grand Prix u programu “Sedmica kritike”.

           (FENA)

           Mustafa
           Participant
            Post count: 8282

            SNIMLJENA PRVA KLAPA FILMA “NA PUTU” JASMILE ŽBANIĆ

            SARAJEVO, – Prva klapa novog filma bh. rediteljice Jasmile Žbaniće pod radnim naslovom “Na putu”, za koji potpisuje i scenarij, snimljena je danas na Radio-Televiziji Bosne i Hercegovine.

            Glavne će uloge u novom, njenom drugom dugometražnom ostvarenju, tumačiti: Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Nina Violić, Ermin Bravo, Sebastian Cavazza, Mirjana Karanović, Izudin Bajrović, Marija Kohn, Jasna Ornela Bery, Luna Mijović, Alban Ukaj, Nada Đurevska, Vanesa Glođo, Mirvad Kurić te Damir Kustura.

            Žbanić je istaknula danas na konferenciji za medije upriličenoj nakon prve klape da je riječ o ljubavnoj priči koja se dešava u Sarajevu.

            “Film je zaista ljubavna priča, sve ostalo je pozadina i ne istražuju se nikakvi politički događaji. Zanima me život oko mene, Sarajevo i ljudi u njemu. Iako su likovi izmišljeni, priča je bazirana na stvarnim događajima koji su se dešavali ovdje”, kazala je, komentirajući problematizirano pitanje vehabizma u filmu.

            Istaknula je pozitivnu energiju koja se već osjeti, kao i odličnu ekipu s kojom će raditi u narednih mjesec i po. Naglašava da film radi iz vlastite unutrašnje potrebe da komunicira i ispriča tu priču, na kojoj radi već nekoliko godina.

            Leon Lučev, dobitnik “Srca Sarajeva” za najboljeg glumca ovogodišnjeg Sarajevo film festivala, glumi Amara, ali kaže da mu je teško pričati o ulozi dok snimanje u potpunosti ne krene.

            Zrinki Cvitešić su se ostvarile tri želje koje je zadnjih godina priželjkivala – iznajmila je stan u Sarajevu, ponovo na novom projektu radi s Lučevom te sa ženom rediteljicom.

            “Mislim da mi se ni na jednom projektu do sada nije desilo da je sve tako idealno – od ekipe do reditelja. Imam i strah od uloge i bojim se da nisam dorasla zadatku”, kazala je.

            Za Ermina Bravu uvijek je odličan rad sa Žbanić. Ona mu daje uloge na kojima se mora dosta raditi i “kopati po sebi”.

            “I ova je uloga novi svijet za sebe o kojem ništa ne znam, pitanja su brojna. Zato me poprilično strah”, kazao je.

            Žbanić je u konačnici rekla i da se većina glumaca ozbiljno pripremala za snimanje, radeći sa stručnjacima iz bilo kojeg aspekta filma. Tako su Cvitešić i Lučev radili s uposlenicima aerodroma, kako bi se što bolje pripremili za uloge stjuardese i kontrolora leta. I za vjerski aspekt filma su rađene pripreme, dok je Jasna Ornela Bery imala konsultacije s doktorima jer joj je to i uloga.

            Budžet filma je 2,2 miliona eura. Snimat će se devet sedmica ili 45 snimajućih dana. Najvećim dijelom snimanje će biti u Sarajevu, dio na Jablaničkom jezeru, a zadnja dva dana u Beču.

            Film su podržali Fondacija za kinematografiju FBiH, federalno i kantonalno ministarstvo kulture i sporta te Grad Sarajevo.

            Mustafa
            Participant
             Post count: 8282

             Još jedna nagrada za “Snijeg”

             Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovala su velika imena iz korejanske kinematografije…
             12.09.2008. 11:18
             Film “Snijeg” u režiji Aide Begić prikazan je u Seoulu na Chungmuro Film Festivalu i osvojio je Specijalnu nagradu žirija kao jedan od najbolji filmova u zvaničnoj konkurenciji.

             Međunarodnim žirijem je predsjedavao Michael Cimino, a film je koreanska publika odlično primila.

             Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovala su velika imena iz koreanske kinematografije koja je proslavljena u svijetu, a nagradu je primila Elma Tataragić, koscenaristica i producentica filma “Snijeg”, saopćila je agencija Film mama.

             Mustafa
             Participant
              Post count: 8282

              Da se malo prisjetimo naseg Mareta

              sjecas li se ……

              Mustafa
              Participant
               Post count: 8282

               FILM “SNIJEG” KANDIDAT ZA OSCARA

               Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine će za nagradu Oscar kandidirati film “Snijeg”, rediteljice Aide Begić, producentske kuće MAMAFILM. Kako je saopćilo Udruženje, danas će iz Sarajeva u SAD biti upućena dokumentacija za kandidaturu. Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već sedmu godinu kandidira film Američkoj filmskoj akademiji u kategoriji za najbolji strani igrani film. Tako je na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine film “Ničija zemlja”, Danisa Tanovića, nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film. Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film “Gori vatra”, Pjera Žalice; 2004. film “Kod amidže Idriza”, Pjera Žalice; 2005. “Sasvim lično”, Nedžada Begovića; 2006. “Grbavica”, Jasmile Žbanić i prošle godine “Teško je biti fin”, Srđana Vuletića. Igrani film “Snijeg” premijerno je prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu u okviru programa Sedmica kritike gdje je osvojio Grand Prix za najbolji film u toj kategoriji, a u Bosni i Hercegovini prikzan je prvi put na otvaranju Sarajevo Film Festivala. Film je pozvan na desetine filmskih festivala, a nedavno je osvojio i Specijalnu nagradu žirija na Chungmuro Film Festivalu u Koreji.

               Mustafa
               Participant
                Post count: 8282

                Još jedna nagrada za film “Snijeg”

                Film “Snijeg” bh. rediteljice Aide Begić na 5. Rejkjavik film festivalu dobio je Nagradu Islandske crkve za film koji na najprovokativniji i najinteresantniji način govori o ključnim egzistencijalnim pitanjima.
                To je još jedno priznanje za ovo ostvarenje, nakon što je prošle sedmice nominiran za prestižnu nagradu Evropsko otkriće Evropske filmske akademije, saopćeno je iz MamaFilma.

                Prošle sedmice “Snijeg” je imao i kinopretpremijeru u Marseju na Festivalu filma žena Mediterana, gdje je vrlo uspješno prikazan.

                Od danas će krenuti u distribuciju po Francuskoj gdje će biti prikazan zajedno s filmovima Woody Allena, Philippa Garrella i Kim Ki Duka.

                U Rejkjaviku i Marseju film je predstavila producentica i koscenaristica Elma Tataragić.

                Uspješan festivalski život filma bit će nastavljen i ove sedmice. U Belgiju je danas otputovala rediteljica Aida Begić da bi na Ghent film festivalu film premijerno promovirala te razgovarala o distribuciji koja će uskoro početi u toj zemlji.

                Iduće sedmice film će biti prikazan u takmičarskom programu Varšava film festivala.

                “Snijeg” je do sada prikazan na osam festivala. Od toga je na četiri učestvovao u Takmičarskim programima, a nagrađen je na čak tri.

                Do sada je pozvan na više od 35 festivala, a u kinima širom BiH bit će distribuiran od 16. oktobra.
                (FENA)

                Mustafa
                Participant
                 Post count: 8282

                 Redovna distribucija

                 “Snijeg” od 16. oktobra u bh. kinima

                 Film “Snijeg” bh. rediteljke Aide Begić od 16. oktobra će krenuti u redovnu distribuciju po kinima Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Art servisa.
                 Dan prije početka redovne distribucije, kino-premijera filma “Snijeg” održat će se u srijedu 15. oktobra u Goraždu, u čijoj okolini je i sniman.

                 Dan poslije planirana je i sarajevska kino-premijera, koja će u prisustvu dijela ekipe filma biti održana u dvorani Općine Novi grad.

                 Nakon projekcije bit će organiziran i razgovor o temi “Nestali”. U Sarajevu će film iste večeri moći pogledati i publika u kinima Meeting point i Apolo.

                 Film će u Bihaću premijerno biti prikazan 17. oktobra u kinu Una, gdje će se prikazivati u redovnoj distribuciji.

                 Naredne sedmice, 20. oktobra filmska će se ekipa predstaviti i tuzlanskoj publici na svečanoj premijeri u BKC Tuzla.

                 Film “Snijeg” bh. je kandidat za najprestižniju filmsku nagradu Oscar. Svjetsku premijeru zabilježio je na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu, gdje je nagrađen Grand Prixom programa “Sedmica kritike”.

                 Održao je i uspješan pohod na svjetskim filmskim festivalima, među kojima su i Chungmuro Film Festival u Seulu gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija, Toronto Film Festival, Manaki Brothers Festival te Reykjavik Film Festival na kojem je nagrađen sa The Church of Iceland nagradom.

                 Nominiran je i za nagradu Evropsko otkriće 2008., koju dodjeljuje Evropska filmska akademija.

                 “Snijeg” će se u narednom periodu početi prikazivati i u Mostaru, Cazinu, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu, Ključu, Vitezu, Donjem Vakufu, Bugojnu, Kaknju, Visokom, Konjicu, Čapljini, Širokom Brijegu, Tešnju, Maglaju, Zavidovićima, Gračanici, Gradačcu, Srebreniku, Banovićima, Živinicama, i drugim bh. gradovima.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 48 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.