Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
 • Author
  Posts
 • Kaza
  Keymaster
   Post count: 6138

   Prezime Kazic je rasprostranjeno po citavoj BiH pa i sire tako da bi bilo jako interesantno povezivati sve niti i pokusati pronaci porijeklo ovog prezimena a onda i porodica koje su zivjele na ovim prostorima. Naravno to je skoro pa nemoguce i vrlo tesko. Zato cu se orijentisati na Kazice koji vode porijeklo sa rogatickog kraja. Cak i taj zadatak je toliko obiman da bez timskog rada i razmjene podataka je nemoguce drzati sve konce u rukama. Ako se jos zeli pratiti stablo po zenskoj strani onda se to visestruko usloznjava.

   Interesantno je takodjer da u Rogatici postoje dvije loze Kazica koje se po dosadasnjim saznanjima jos nisu povezale. Bilo bi jako interesantno da se neko javi iz te loze i pokusa tragom podataka i prica doci do nekih saznanja koja bi ove loze povezala. Logika govori da bi oni u nekim dalekim vremenima morali da imaju zajednicko porijeklo i vezu.

   Primjera radi, Kazici kojima pripada Enver sa bracom Midhom, Osmanom-Ocom a.r. itd zatim Sejo-Toljo i njegova familija nisu uvezani po dosadasnjim saznanjima sa porijeklom moje familije.

   Vec duzi niz godina na porodicnom stablu familije Kazic rade Kazici koji zive u Sarajevu a imaju rogaticko porijeklo. Ta evidencija je bila dovedena negdje do 90% kompletnosti, medjutim agresija na BiH je ucinila da su mnogi podaci nestali , izgoreli u ratnom vihoru a njihovi autori razbacani po citavom svijetu. Najvaznije od svega je upravo povezivanje onih koji su radili na tome uz pokusaj da se prikupe podaci koji su vec bili evidentirani.

   Po mojim saznanjima i kontaktima koje sam uspostavio , na porodicnom stablu Kazica jos uvijek rade Nezir Kazic (Australija) , Zlatan i Nedzad Kazic koji zive u Sarajevu.

   Kazici su imali velika imanja na Borikama. Nezir koji trenutno zivi u Australiji ima jedan komad zemlje na Borikama koji sa sjetom cuva na svom imenu. Posto je vec u poznim godinama , javio mi se da taj dio zemlje prenese na potomke Kazica iz moje uze familije kako bi se ta tradicija dalje prenosila i da se taj dio zemlje sacuva za sva vremena pod vlasnickim imenom Kazica.

   Ono sto na samom pocetku mogu reci je, da moje porodicno stablo seze do mog pra-pradjeda Muharema Kazica koji je imao jos jednog brata cije ime je nepoznato . Sasvim je moguce da je moj pra-pradjed Muharem imao jos brace koja bi onda mozda mogla biti veza sa lozom gore navedenih Kazica. To treba dalje istrazivati. Zato se nadam da ce Kazici koji prate ovu stranicu uzeti licno ucesce ili ce putem e-maila slati podatke koji nedostaju kako bi se nepoznato rasvijetlilo.

   Dakako da informacije o Kazicima mogu imati i oni koji ne pripadaju lozi Kazica i pozivam ih da se licno ukljuce u diskusije na forumu ili da slanjem podataka pomognu u kompletiranju podataka o rogatickim Kazicima.

   Unaprijed zahvaljujem na svim podacima koji ce biti poslani a kontakt adresa je MKazic@aol.com .

   U narednim postovima cu pokusati da postavim ono sto ja posjedujem a to nije malo. Dakako da bi bilo interesantno u ovoj opstoj temi o familijama prodiskutovati na koji nacin je najbolje ovdje prezentirati porodicna stabla. Za to postoje i namjenski softveri koji nisu ni tako jeftini ali su pregledni i efikasni. Moze se i o tome prodiskutovati ali i o onim metodama koje su nam besplatno dostupne.

   Kaza
   Keymaster
    Post count: 6138

    Inicijativa oko izrade porodicnog stabla porodice Kazic sa familijarnim porijeklom iz Rogatice potekla je od amidzica Nezira Kazica i Ibrahima Kazica a kasnije im se prikljucio takodjer njihov amidzic rahmetli Sefik Kazic.

    U prikpljanju podataka su ucestvovali i drugi clanovi familije posebno rahmetli Kazic Fuad /moj amidza/, Nedzad Kazic /sin Mehe od loze Camila/, kao i Kazic Nedzib-Zlatan /sin Esada od loze Hadzi Hasiba/ koji je izradio i tabelarni pregled za cijelo porodicno stablo. Kazic Nezir i Ibrahim su citav zivot, do rata 1992, proveli u Sarajevu i imali su veoma precizne podatke od grane koja vodi porijeklo od rahmetli Muharema Kazica a kojoj je pripadao i rahmetli Sefik. Obzirom da je rahmetli Sefik citav zivot do 1992 godine proveo u Rogatici, mjestu porijekla kompletne familije, dao je podatke za ovu drugu granu koja vodi porijeklo od Muharemovog brata cije ime ni do dan danas nije poznato.Ovi podaci su otkucani 1987 godine i podijeljeni su primjerci drugim clanovima familije uz obavezu da svako vodi dalje svoju lozu i da o nadopunama, promjenama i ispravkama /eventualnih gresaka/ povremeno obavjestava ostale Kazice , kako bi i ostali to proveli i kompletirali svoju evidenciju. (Koliko je poznato takvu detaljnu evidenciju za uzu porodicnu lozu sada vode Kazic Nedzib- Zlatan sin Esadov i Kazic Mehmed sin Sefikov oba iz loze Hadzi Hasiba Kazica)
    Posto su uslijed rata i razaranja podaci najvjerovatnije unisteni rahmetli Sefik je uzeo sebi u zadatak da u svojim mogucnostima zajedno sa svojom suprugom Remzom napravi novi opis porodicnog stabla i dadne na vodjenje nasem mladjem narastaju. Podatke o cjelokupnom stablu rahmetli Sefik je ostavio svojim sinovima Mehmedu i Ibrahimu i dao u amanet da zajedno sa sinovima rahmetli Fuada Kazica , Emirom i Elvedinom dalje vode podatke o cijelom porodicnom stablu i da ga povremeno dopunjavamo sa novim saznanjima, i upoznaju i koordiniraju sve clanove ovog porodicnog stabala koji su zaiteresovani.
    Nezir Kazic koji sada zivi u Australiji sa svojom familijom kada je naisao na ove podatke koje je sacuvao medju rijetkim papirima iz zapaljenog i izgorjelog mu stana u Sarajevu potsjetio me je na amanet mog rahmetli oca Sefika, tako da smo zajedno uz pomoc nase ostale familije pristupili kompletiranju i izradi novog teksta sa stanjem 2006 godine. Nezir u tom svom prvom obracanju meni povodom ovog teksta kaze da ovakvi podaci su jedno ogromno bogatstvo i da na njegovom odrzavanju treba istrajati i prenositi ga sa generacije na generaciju. Ujedno kaze da treba nove generacije vaspitavati da se ponose svojim porijeklom i da cijene rodbinsku povezanost. Dalje kaze da iz stradanja naseg porodicnog stabla treba da nesto vidimo i zakljucimo radi svoje bolje buducnosti.

    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138

     Porodicno stablo Kazica sa porijeklom iz Rogatice pocinje sa pradjedom inicijatora ovog stabla a mojim pra-pra djedom, Muharemom i njegovim bratom cije ime do danas nije poznato i ostaje da se dopuni.
     Posto nema skoro nikakvih podataka o pra-pradjedu Muharemu i njegovom bratu, ja Mehmed Kazic ,stariji Sefikov sin cu pokusati na osnovu logike bar priblizno zakljuciti u kom su periodu oni zivjeli.To je jako bitno zbog ostalih podataka do kojih bi se moglo doci takodjer logicnim slaganjem cinjenica i pretpostavki.

     Kao polaz cu uzeti godinu rodjenja mog rahmetli djeda Mehe. Po pricanjima moje rahmetli nene Nedzibhanume i mog rahmetli oca Sefika , moj djed Meho je ubijen na drinskom mostu u Gorazdu od strane cetnika 1941. godine u tridesetoj godini zivota. Dakle vrlo mlad. Po tome je moj djed Meho rodjen 1911. godine.Takodjer iz prica moje rahmetli nene Nedzibe, ona bijase najmladja snaha Hadzi-Hasiba Kazica, mog pradjeda, pa po toj logici bi mogao moj djed biti i njegov najmladji sin.

     Hadzi Hasib, moj pradjed, je imao sestoro djece, cetiri sina i dvije kcerke.Ako uzmemo u obzir da je Hadzi-Hasib imao svog drugog sina Nedziba koji je rodjen 1894 godine onda bi po toj logici njegovo najstarije dijete moglo biti rodjeno oko 1890 godine. Godine u kojima su se prije ljudi zenili je negdje oko osamnaeste godine zivota.Dakle ako je svoje prvo dijete dobio odmah u svojoj 19-oj godini njegova godina rodjenja bi mogla biti 1871 .Uz pretpostavku da je moj pradjed Hadzi Hasib bio drugo dijete od tri sina mog pra-pradjeda Muharema onda bi njegovo najstarije dijete po istom principu trebalo biti 1868 godiste a godiste mog pra-pradjeda Muharema 1850.
     Sve ove pretpostavke na osnovu kojih sam ja izvodio zakljucke ne moraju biti 100% tacne ali mislim da se na osnovu svega ovoga moze doci do zakljucka da je moj pra-pradjed Muharem zivio izmedju 1850 i 1910 godine.Na osnovu ovog podatka i na osnovu stanja u Rogatici u to vrijeme se moze takodjer zakljuciti sa cime su se oni bavili.

     Po kazivanju moga rahmetli oca Sefika moj pra-pradjed Muharem je imao tri sina: Hadži Hasiba Kazića, Ćamila Kazića i Hadži Omera Kazića. Oni su se bavili trgovinom, pa su se obzirom na prirodu posla morali rasporediti na širu teritoriju, a naročito Rogatice. Tako da su se jedni locirali na Borikama dok su drugi širili trgovinu mješovitom robom u Rogatici i bavili se poljoprivredom. Jedni su druge pomagali dok nisu krenuli u napredak, a onda su se podjelili i krenuli svaki u svom pravcu. Moj pradjed Hadži Hasib je odabrao Borike i odatle je startovao, tako da je ubrzo proširio svoj posao kupovinom zemlje i širenjem trgovine. Počeo je da gradi kuće i kupuje zemlju radi smještaja svoje porodice koja se je naglo širila i osamostaljivala.

     Moj pra-pra djed Muharem je zivio u veoma burnim vremenima pa nije ni cudo sto se bas u to vrijeme gube niti njegove porodice. Zna se za njegovog brata, cije ime je jos uvijek nepoznato i iza koga je ostala njegova porodicna loza koja nam je poznata. Pretpostavka je da je moj pra-pradjed imao jos brace i sestara jer u to vrijeme je bila rijetkost da je u porodici bio mali broj djece. Tome u prilog ide i ova loza Kazica koja je porijeklom iz Rogatice a do sada nije pronadjena veza sa lozom moga pra-pra djeda Muharema i njegovog brata. Malo je vjerovatno da u tako malom mjestu kao sto je Rogatica postoje dvije familije sa istim prezimenom a da pri tome nisu rodbinski povezane.

     Poznato je da je na ovim prostorima 1878 godine doslo do okupacije ovog prostora od strane Austro-Ugarske, poslije vise od 400 godina turske vladavine. Ta previranja su poznata i ostavila su dubok trag na stanovnistvo koje je zivjelo na ovim prostorima. U to vrijeme cak dolazi i do iseljavanja mnogih familja u Tursku jer nisu mogli prihvatiti okupaciju od onih koji nisu pripadali Islamu.

     Porodica Kazica je bila privrzena Islamu a to se moze zakljuciti i iz titula koje su nosili. Moj pradjed Hadzi Hasib je bio dakle hadzija koji je u ta vremena obavio hadz a poznato je kako je to tada bilo tesko i opasno , i ta putovanja su trajala i vise od godinu dana. Njegov brat Hadzi Omer je takodjer bio hadzija.
     Dakle vrlo vjerovatno je da su mozda neki clanovi porodice moga pra-pra djeda u tim previranjima takodjer napustili ove prostore pa se tu gubi trag.

     Naravno ovo su sve pretpostavke koje jos uvijek nemaju nikakvu potvrdu i cinjenice koje bi to potvrdjivale. Mozda ce se nekad i doci do nekih podataka ukoliko je nesto zabiljezeno u arhivama Austro-Ugarske a znamo kako su oni bili pedantni. Vodili su evidencije o svemu zivom pa vrlo vjerovatno i o tadasnjim stanovnicima nasih prostora.

     Za sada toliko o Kazicima od kojih i pocinje nase porodicno stablo.

     Kazić
     Participant
      Post count: 23

      Primjera radi, Kazici kojima pripada Enver sa bracom Midhom, Osmanom-Ocom a.r. itd zatim Sejo-Toljo i njegova familija nisu uvezani po dosadasnjim saznanjima sa porijeklom moje familije.

      Ovo je moj amidja i moj rahmetli babo Oca…ma mi smo svi kazici to je jedino bitno

      Kazić
      Participant
       Post count: 23

       Primjera radi, Kazici kojima pripada Enver sa bracom Midhom, Osmanom-Ocom a.r. itd zatim Sejo-Toljo i njegova familija nisu uvezani po dosadasnjim saznanjima sa porijeklom moje familije.

       Ovo je moj amidja i moj rahmetli babo Oca…ma mi smo svi kazici to je jedino bitno

       Mustafa
       Participant
        Post count: 8282

        Kazić napisao:

        Primjera radi, Kazici kojima pripada Enver sa bracom Midhom, Osmanom-Ocom a.r. itd zatim Sejo-Toljo i njegova familija nisu uvezani po dosadasnjim saznanjima sa porijeklom moje familije.

        Ovo je moj amidja i moj rahmetli babo Oca…ma mi smo svi kazici to je jedino bitno

        Malo fotografija Familije Kazica o kojoj govoris


        Asim a.r.


        Hikmeta Kazic (udata Lagumdzija)


        Kazici na okupu u Carsijskoj dzamiji na ispracaju Envera na hadz
        Midho, Hikmeta, Sena, Enver…


        Osman a.r drugi na slici zagrlio Rifeta Camdziju a.r.

        ovo je samo jedan dio slika famijije Kazic sa Podljuna, mojih komsija….

        Mustafa
        Participant
         Post count: 8282

         Kazić napisao:

         Primjera radi, Kazici kojima pripada Enver sa bracom Midhom, Osmanom-Ocom a.r. itd zatim Sejo-Toljo i njegova familija nisu uvezani po dosadasnjim saznanjima sa porijeklom moje familije.

         Ovo je moj amidja i moj rahmetli babo Oca…ma mi smo svi kazici to je jedino bitno

         Malo fotografija Familije Kazica o kojoj govoris


         Asim a.r.


         Hikmeta Kazic (udata Lagumdzija)


         Kazici na okupu u Carsijskoj dzamiji na ispracaju Envera na hadz
         Midho, Hikmeta, Sena, Enver…


         Osman a.r drugi na slici zagrlio Rifeta Camdziju a.r.

         ovo je samo jedan dio slika famijije Kazic sa Podljuna, mojih komsija….

         Kazić
         Participant
          Post count: 23

          E bas ti hvala jako si nas obradovao sa ovim slikama,ja sam od Oce starija kcerka Asmira……hvala ti od srca a pogotovo na ovom zadnjoj slici

          Kazić
          Participant
           Post count: 23

           E bas ti hvala jako si nas obradovao sa ovim slikama,ja sam od Oce starija kcerka Asmira……hvala ti od srca a pogotovo na ovom zadnjoj slici

           Mustafa
           Participant
            Post count: 8282

            ovdje ti je nena Mulija Kazic a iza nje je Enver

            p.s. ima jos negdje slika Osmana – Oce a.r. ali sada ne mogu da je nadjem… Postavicu je kada je pronadjem…

            Mustafa
            Participant
             Post count: 8282

             ovdje ti je nena Mulija Kazic a iza nje je Enver

             p.s. ima jos negdje slika Osmana – Oce a.r. ali sada ne mogu da je nadjem… Postavicu je kada je pronadjem…

             Kazić
             Participant
              Post count: 23

              Hvala ti puno postavila sam i ja neke slike al su malo novije starih nemam imam samo 2 babine nazalost,imam jedno pitanje kako se ti prezivas…i hvala ti puno na ovim slikama

              Kazić
              Participant
               Post count: 23

               Hvala ti puno postavila sam i ja neke slike al su malo novije starih nemam imam samo 2 babine nazalost,imam jedno pitanje kako se ti prezivas…i hvala ti puno na ovim slikama

               Kazić
               Participant
                Post count: 23

                Hvala ti puno postavila sam i ja neke slike al su malo novije starih nemam imam samo 2 babine nazalost,imam jedno pitanje kako se ti prezivas…i hvala ti puno na ovim slikama

                Mustafa
                Participant
                 Post count: 8282

                 evo ti ta slika koju sam trazio…
                 ja se prezivam Fejzic
                 selam tebi i tvojima

                 p.s. slike koje si postavila bi trebale biti iste velicine (sirina ca 650) kako bi bile bolje pregledne…

                 ne znam imas li ovu sliku

                 evo jos jedna

                 na slici Asim a.r.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.