Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • mirsad_d
  Participant
   Post count: 4000

   Čitajući knjigu “Fragmenti života” od Hakije Muftića naom pade mi ideja, zašto da i ja, i svi mi iz Rogatice ne bi nešto više saznali o svojim familijama.
   Drago mi je što se ova moja ideja dopala rogatica.com, i što je postavljena na forum.

   Mirsad

   mirsad_d
   Participant
    Post count: 4000

    Prije nego što počnem pisati o Familiji Durmišević, htio bih se zahvaliti mojim rođacima Kasimu i Rasimu Durmiševiću na ustupljenim pisanim materijalima, koji su mi dosta pomogli
    i dali mi smjernice u budućem pisanju.
    Molio bih sve (posebno Durmiševiće) koji imaju neke materijale ili neke informacije vezano za fameliju Durmišević da to ovdje prezentiraju ili dostavi meni, putem e-maila ili na bilo koj drugi način.

    Unaprijed se zahvaljujem.

    Prema pričanju moje najstarije rodbine, familija Durmiševića iz Šatorovića i Okruglog žive na tim prostorima preko 300 godina. Prezimena Durmišević ima i u Vrataru (Žepa), Gradačcu, Sanskom Mostu a ima ih i po cijeloj BiH. Nakon zadnjih ratnih događanja raselili su se po čitavom svijetu.U nekim historijskim knjigama nalazio sam da su neke familija Durmiševića nastanjivali područja Kolašina, Pljevalja, i Boke Kotorske (Herceg Novi) u Crnoj Gori.

    Durmiševići ( iz Šatorovića i Okruglog) vode porjeklo od dvije stare turske spahijske porodice. Naime, dvojica turskih ratnika su se istakli u borbama i dobili su od Turske vlasti zemlju u Šatorovičkoj kotlini, jedan u Okruglom a drugi u Šatorovićima. Ovaj u Okruglom zvao se Hasan-aga.

    Hasan-aga je živio u Šatorovićima. Imao je 4 sina Durmiša, Mešu, Isaka i Hodžu. Njihova djeca
    su prema imenima očeva dobila prezimena Durmiševići, Mešići, Isakovići i Hodžići.Ovo su najstarije porodice u Šatorovićima i Okruglom

    Smail-aga je živio u Okruglom i imao 7 sinova i 3 kćeri. Pričaju da je bio mnogo bogatiji
    od Hasan-age jer je posjedovao plodniju zemlju i bolje pašnjake za stoku.Sagradio je veliki dvospratni odžak ispod samog brda Glavica.I sada se tamo vide temelji tog odžaka. U kotlini je zemlju obrađivao a stoka mu se preko ljeta nalazila na prostranim pašnjacima Gajeva. Međutim, opaka bolest po svoj prilici kuga iznenadila je i uništila ovu brojnu porodicu. Ostale su samo tri kćeri koje su raspolagale velikim imanjem i bogatstvom. Do dvije godine poslije očeve smrti u odžak su upali lopovi i opljačkali sve što se moglo odnjeti. Smail-agine kćeri su napustile ovaj odžak koji je bio uz samu šumu i sagradile novi na sred njihova imanja (gdje je sad štala Hamida Šabanića). Oko ovog novog odžaka kasnije se razvijalo selo Okruglo.

   Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
   • You must be logged in to reply to this topic.