Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • Anonymous
   Post count: 2088

   Članovi Instituta za traženje nestalih – terenski ured Goražde, danas su na lokaciji Podljun u Rogatici pronasli jedno tijelo.
   Pretpostavlja se da je riječ o Midhatu (Hamdije) Pašiću iz Rogatice rođenom 1947. godine, ubijenom 1992.

   Prema riječima članova njegove porodice, Midhat je bukvalno pokošen rafalima na putu do apoteke gdje je pošao kupiti neophodne lijekove. Porodica ga je sahranila u odjeći a tako je i pronađen, zamotan u deku.

   Nakon što se obavi obdukcija bit će poznati detalji u vezi s ovim slučajem.

   (FENA)

   Anonymous
    Post count: 2088

    Ekshumiran Midhat Pašić

    Pokosio ga rafal 1992. kada je iz bolnice pokušavao izvući lijekove i zavoje…

    Članovi Instituta za traženje nestalih, MUP-a i Tužilaštva BPK Goražde jučer su na Gladnom groblju u Rogatici ekshumirali posmrtne ostatke Midhata Pašića (1945).

    U mezar je spušten u junu 1992. godine, nakon što ga je pokosio rafal dok je pokušavao iz gradske bolnice izvući lijekove i zavoje za veliki broj sugrađana ranjenih prilikom napada srpskih snaga na grad. Veliki broj prostrelnih rana, koje je jučer uočio specijalista sudske medicine iz UKC-a Tuzla dr. Vedad Tuco, potvrđuje informacije porodice o uzroku njegove smrti.

    – Poginuo je u krugu bolnice dok je pokušavao pomoći ranjenim sugrađanima. Ostao je tu nekoliko dana, a kasnije je na civarama dovučen tu i ukopan – kaže Midhatova kćerka Sabina Pašić, koja je u trenutku njegove smrti imala samo 12 godina.

    Ramiz Talović, koji se prije sedam godina vratio u Rogaticu, kaže da ga je nakon dva dana izvukla Fatima Begić.

    – Donijeli smo ga ovamo i ukopali po noći. Smjenjivali smo se dok smo iskopali mezar – kaže Talović.

    [b]U Mašićima nađena lobanja
    [/b]
    Članovi goraždanskog odjela Instituta jučer su na starom smetljištu u Mašićima kod Novog Goražda pronašli lobanju, a detaljnija pretraga terena bit će obavljena uz angažman deminera. Preliminarnim pregledom utvrđeno je da se radi o muškarcu, starosti između 30 i 45 godina.

    Autor: Al. B.
    (Avaz)

    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138

     Ovim postom naseg clana Gracanice o smrti Midhe Pasica su prakticno sve dileme razrijesene. Pokusavajuci da obezbijedi lijekove za ranjenike iz gradske bolnice, naisao je transporter koga je Midho pokusao iza zivice bolnickog parka unistiti.

     Njegov cin je zaista ravan herojstvu i zasluzuje posthumno najvece odlikovanje. Na samom pocetku rata, kada je strah uslijed neiskustva bio zaista najveci, odvazio se Midho da ucini nesto za svoje ranjene sugradjane i pri tome zrtvovao svoj zivot.

     Nadam se da ce ljudi sa rogatickog kraja, a koji imaju mogucnost da pokrenu postupak za postuhmno odlikovanje, to i uciniti.
     Mislim da ce se i ostali clanovi sloziti da potekne prijedlog sa nase stranice za posthumno odlikovanje.
     Nadam se da ce biti jos konstruktivnih prijedloga.

    Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.