Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • Mare
  Participant
   Post count: 1546

   Teva nekad otvori temu Dzamije Zapada.Ova moja je posvecena nasim Dzamijama.Onima sto postojase,pa ih smrad srusi.A i one sto ostadose ali ih narod ponovo izgradi.Komentari su dobro dosli

   Mare
   Participant
    Post count: 1546

    Bijela Dzamija iz Brckog

    Mare
    Participant
     Post count: 1546

     A koja je ova

     Mare
     Participant
      Post count: 1546
      Mare
      Participant
       Post count: 1546
       ponekad ovdje
       Participant
        Post count: 1139

        [color=#825900][b]Mare napisao:

        QUOTE:
        A koja je ova[/b][/color]

        Ovo je stara razglednica Gazi Husrev-begove džamije ili Begove dzamije iz 1900-te godine.

        ponekad ovdje
        Participant
         Post count: 1139


         Posto smo na staroj stranici imali ovakvu temu evo prenosim post o Gazi Husrev-begovoj džamiji.

         Gazi Husrev-begova džamija

         Gazi Husrev-begova džamija (1530/31.) je najznačajnija islamska građevina u Bosni i Hercegovini, koja se po svojim arhitektonskim vrijednostima, razigranom osnovom, višekupolnim sistemom i smjelim konstruktivnim rješenjem, izdvaja od svih potkupolnih džamija građenih kod nas. Prostor za namaz Gazi Husrev-begove džamije pokriven je kupolom (raspona 13 m i visine 26 m), dok proširenja sa strane pokrivaju male kupole. Mihrab je pokriven polukupolom. Njen graditelj je bio Adžem Esir Ali u to vrijeme glavni arhitekt Osmanskog carstva. On je u gradnji ove džamije primijenio rano-istanbulski stil, koji daje pečat prepoznatljivosti čitavom ostvarenju. Kamena plastika i stalaktitni ukrasi, integralni su dio općih vrijednosti džamije, a arabeska nastala po ugledu na prvobitnu, poslije pohoda Eugena Savojskog (1697.) je bila uništena. Obnovljena je 1762., ali je izgorjela 1879. i ponovo obnovljena 1886. godine.

         Gazi Husrev-begova džamija je bila i ostala najznačajnija osmanska građevina u Bosni. Ona sa šadrvanom, mektebom, abdesthanom, turbetima i Gazi Husrev-begovim i Murad-bega Tardića, haremom, muvekithanom sa munarom visokom 45 m i Sahat-kulom dominira čaršijom i čini njen središnji i najveći kompleks. Ovaj kompleks je svojim vjekovnim postojanjem, utjecao na graditeljske aktivnosti svih okolnih prostora, ulica i mahala.

         Izvršeni su obimni restauratorski radovi pošto je džamija bila oštećena tokom agresije 1992/95.

         Šadrvan

         U sredini džamijskog harema, u sjeni visokih starih kestenova, nalazi se prelijepa mramorna fontana čija krovna konstrukcija stoji na osam drvenih stubova povezanih lukovima.

         Šadrvan, pored izrazito ukrasne, ima i svoju funkcionalnu namjenu jer se voda iz šadrvana moze koristiti za uzimanje abdesta.

         Prvobitni, originalni šadrvan izgrađen je 1530. godine od domaćeg kamena. Tada je voda do šadrvana dolazila iz vrela Crnilo (Donje Biosko) sa udaljenosti od 7 kilometara, a kroz Sarajevo je bila razvedena pomoću cjevovoda napravljenog od cijevi iz pečene gline.

         Ovaj stari šadrvan je temeljito obnovljen 1772. godine po uzoru na originalnu izvedbu, a krajem 19-tog stoljeca, zbog jakih sarajevskih zima i čestih zamrzavanja, bio gotovo potpuno oštecen, pa je na mjestu starog, 1893. godine izgrađen novi od mramora sa otoka Brača. Pri ovoj rekonstrukciji šadrvan je priključen na tada novouspostavljeni moderni gradski vodovod. U toku agresije na ovaj grad teško je oštecen drveni krov šadrvana pa je 1997. godine napravljen novi krov, isti onakav kao i stari.

         Turbeta

         Na istočnoj strani džamije nalaze se dva turbeta koja je Gazi Husrev-beg dao sagraditi još za svoga života. U većem turbetu se nalazi Gazi husrev-begov kabur (grob), a u manjem je pokopan Murat-beg Tardić, Gazijin vojvoda, kasnije sandžak-beg i prvi upravitelj Gazi Husrev-begovog vakufa.

         Nedaleko od džamije se nalazi i medresa koja se također ubraja kao dio kompleksa. U 16. stoljeću kad je izgrađena Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za budući urbani razvoj Sarajeva.

         Mare
         Participant
          Post count: 1546

          Prijedor.

          Zambi
          Participant
           Post count: 898

           Kayseri Dzamija na obali Drine -Gorazde pri samom zavrsetku .U augustu planiran svecani otvor

          Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
          • You must be logged in to reply to this topic.