Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
 • Author
  Posts
 • Kaza
  Keymaster
   Post count: 6138

   Ovdje cu prenijeti ekskluzivne biljeske iz dnevnika Ratka Mladica do kojih je “Slobodna Bosna” dosla prva u posjed. Dnevnik se objavljuje u nastavcima pa cu pokusati da vam to prenesm ovdje, nastojeci da vam to zgodno upakujem za citanje.
   Nastavice se

   Kaza
   Keymaster
    Post count: 6138
    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138
     Kaza
     Keymaster
      Post count: 6138
      Kaza
      Keymaster
       Post count: 6138
       Kaza
       Keymaster
        Post count: 6138
        Kaza
        Keymaster
         Post count: 6138
         Kaza
         Keymaster
          Post count: 6138
          Kaza
          Keymaster
           Post count: 6138
           Kaza
           Keymaster
            Post count: 6138
            Kaza
            Keymaster
             Post count: 6138
             Mustafa
             Participant
              Post count: 8282

              Šta je Tužilaštvo suda u Haagu napisalo u optužnici protiv zločinca iz Kalinovika

              Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine

              Ratko Mladić rođen je 12. marta 1942. u opštini Kalinovik, Bosna i Hercegovina. Postavljen za komandanta 9. korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Kninu u junu 1991. godine. Nakon toga stupio na dužnost načelnika štaba/zamjenika komandanta u komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu 9. maja 1992. godine, a onda postavljen za komandanta Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS) 12. maja 1992. (na tom položaju je ostao najmanje do 22. decembra 1996.). Unaprijeđen u čin generalpukovnika 24. juna 1994.

              Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, druga optužnica 16. novembra 1995. godine, a optužnica je izmijenjena 8. novembra 2002.

              Zločini za koje je optužen (primjeri):

              Genocid, saučesništvo u genocidu

              Djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) Mladić je planirao, poticao, naredio, počinio ili na druge načine podržavao i pomagao planiranje, pripremu ili izvršenje namjernog djelimičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe bosanskih Muslimana kao takve, u mjestima Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica.

              Uništenje ove grupe provedeno je: rasprostranjenim ubijanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem nesrba u cilju ostvarenja kampanja “etničkog čišćenja” 1992. i 1993. godine u Bosanskoj Krajini i istočnoj Bosni:nanošenjem teških tjelesnih ili duševnih povreda bosanskim Muslimanima, uključujući mučenje, fizičko i psihičko zlostavljanje, seksualno nasilje i premlaćivanja, i podvrgavajući bosanske Muslimane životnim uslovima sračunatim da dovedu do njihovog fizičkog uništenja, a koji su obuhvatali okrutno i nehumano postupanje, uključujući mučenje, nehumane životne uslove i prisilni rad. Ovi navedeni zločini počinjeni su u Banja Luci, Bosanskoj Krupi, Bratuncu, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Vlasenici i Zvorniku.

              Progoni na političkoj ili rasnoj osnovi, istrebljenje, ubistvo, deportacija (zločini protiv čovječnosti, članovi 5 i 7)

              Počinjeni na sljedećim područjima: Banja Luka, Bihać-Ripač, Bijeljina, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gacko, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Srebrenica, Teslić, Vlasenica, Vogošća i Zvornik.

              Ubistvo, protivpravno terorisanje civila, okrutno postupanje, napadina civile, uzimanje talaca (kršenje zakona i običaja ratovanja, članovi 3 i 7)

              Mladić je djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim pripadnicima UZP-a planirao, naredio počinio ili na druge načine pomagao i podržavao drugotrajnu vojnu kampanju tokom koje su snage bosanskih Srba pod njegovom kontrolom, posebno Sarajevsko-romanijski korpus, artiljerijskom, minobacačkom i snajperskom vatrom djelovale po civilnim ciljevima u Sarajevu, ubijajući i ranjavajući civile.

              pasa
              Participant
               Post count: 295

               Mladić: Želim u bolnicu da mirno umrem
               ČETVRTAK, 10 SIJEČANJ

               RATKO MLADIĆ
               Optuženi Ratko Mladić požalio se u četvrtak sudijama Haškog tribunala da se “vrlo loše osjeća” i zatražio je da bude prebačen u bolnicu na liječenje.
               Pošto ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie upitao znači li to da želi da se vrati u pritvor i da se odriče svog prava da prisustvuje suđenju, general Mladić (69), kome Tribunal sudi po optužnici za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, odlučio je da ostane u sudnici.
               Suđenje Mladiću nastavljeno je posle tronedjeljne praznične pauze, ali je tokom prve pauze, poslije jednog sata saslušavanja vještaka optužbe za snajpere Patrick van der Weijdena, odbrana prenijela sudijama da se Mladić ne osjeća dobro i da želi da se vrati u pritvor i prilegne.
               Sudija Orie potom je u sudnici optuženog pitao da li je to tačno, a Mladić je odgovorio:
               “Ja se zdravstveno vrlo loše osjećam i meni treba bolnica i liječenje. Oslabio sam u posljednjih 10-15 dana, nemam apetit…Ja ovo ne mogu izdržat’. Bolje da idem tamo da legnem, da umirem, nego ovdje da slušam budalaštine NATO propagande”.
               Uz upozorenje da ne komentariše iskaz svjedoka, sudija Ori pitao je Mladića da li se tokom posljednjih desetak dana požalio ljekarima u pritvoru da se ne oseća dobro, na šta je optuženi odgovorio da je pritvorskom ljekaru Paulusu Falkeu rekao da mu je je “hitno potrebna bolnica i sistematski pregled”.
               “Izgubio sam pet kilograma, posljednjih 10 dana sam ležao u krevetu najviše, pa ako to nije dovoljno…”, rekao je Mladić, govoreći usporeno i otežano.
               Upitan od predsjedavajućeg sudija da li se odriče ili ne prava da bude prisutan u sudnici, kako bi proces mogao biti nastavljen u njegovom odsustvu, Mladić je uzvratio:
               “Ja ću pokušati da sjedim ovde u ovoj stolici, pa makar u njoj i umro…Ne odričem se prava da se do posljednjeg trenutka branim od NATO laži i vašeg nazovi suda. Vi niste sud, vi ste korumpirana grupa…”

              Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
              • You must be logged in to reply to this topic.